Bajecznie pyszny sernik szachownica
Sernik szachownica na ciemnym biszkopcie to pyszne i efektowne ciasto, idealne na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Sernik kakaowo- waniliowy jest jest puszysty i delikatny jak chmurka, dlatego cała blacha znika w jeden dzień. Poznaj przepis na wyśmienity sernik szachownica.
Sernik szachownica swoją nazwę zawdzięcza ładnemu ułożeniu ciasta, które po upieczeniu przypomina właśnie matę gry w szachy. Słodki, ciemny biszkopt przekładany lekką masą sernikową wprost rozpływa się w ustach. Sernik szachownica jest pięknie wyrośnięty i bardzo puszysty.
Na początku zrób biszkopt i dobrze go ostudź, dopiero później przygotuj masę serową, którą będziesz wypełniać pokrojone w paski ciasto. Po upieczeniu sernika zostaw go w piekarniku na około 30 minut, niech stygnie przy lekko uchylonych drzwiach.
Jeśli wyjmiesz ciasto z piekarnika od razu po upieczeniu, sernik może opaść lub popękać. Po ostudzeniu oprósz sernik cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową. Często dzielę ciasto na pół i część dekoruję cukrem, część polewą.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto do kawy- tu poznasz przepis na puszysty sernik krakowski z rodzynkami.
Przepis na sernik szachownica
Składniki na ciemny biszkopt (blacha o wymiarach 25x35 cm):
szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru drobnego
opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka M
łyżka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg sera w wiaderku do sernika
opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
opakowanie budyniu śmietankowego
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji lub
polewa czekoladowa
Jak zrobić sernik szachownica?
Zrób biszkopt: żółtka oddziel od białek, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy i miksuj, aż powstanie gładkie ciasto.
Do biszkoptu dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. Gdy jajka połączą się z masą, wsypuj stopniowo przesiane składniki i mieszaj łyżką przez chwilę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę biszkoptową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 25 minut.
Biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź, następnie wyjmij go z blachy i pokrój w poprzek na 17 pasków. Przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym.
Do masła dodawaj stopniowo po jednym żółtku, następnie po łyżce sera, cały czas miksując. Gdy składniki się połączą, dodaj suchy budyń i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, przełóż do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Na blachę z papierem do pieczenia włóż w równych odstępach 9 cienkich pasków z biszkoptu, odstępy wypełnij masą serową. Na górę ponownie poukładaj paski i również wypełnij je masą, wysmaruj także wierzch ciasta.
Źródło zdjęcia: canva/ChrisPleskach Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C z grzaniem góra- dół, piecz około 50-60 minut, następnie delikatnie uchyl drzwi piekarnika i studź około 30 minut. Sernik wyjmij na blat i całkowicie ostudź, oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową i podaj, smacznego.