Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Słodka marynowana cukinia z dodatkiem kurkumy i miodu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.05.2022 19:31

Słodka marynowana cukinia z dodatkiem kurkumy i miodu

cukinia w marynacie
canva/rudisill

Lubicie niezwykłe przetwory? Może przygotujecie marynowaną cukinię z kurkumą i miodem? Te dodatki sprawiają, że jest słodka i niezwykle zdrowa. Poza tym ma piękny, żółty kolor i doskonale nadaje się na kanapki i do sałatek. Marynowaną cukinię można też podać do obiadu.

Cukinia charakteryzuje się delikatnym smakiem, dzięki czemu dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Doskonale nadaje się do zapiekania, jako dodatek do zup, a także na przetwory.

Dziś proponujemy przygotować cukinię w niezwykłej marynacie. Smak octu przełamiemy bowiem miodem i kurkumą. W ten sposób cukinia zyska niezwykły smak, kolor i wartość odżywczą.

Przepis na cukinię z dodatkiem kurkumy i miodu

Składniki:

  • ok. 1 kg młodej, niedużej cukinii

  • kilka ząbków czosnku

  • 1 i 1/4 szklanki wody

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1/4 szklanki octu 10 proc.

  • 1/4 szklanki miodu

  • 1 łyżka soli

  • 1/2 łyżki kurkumy

Przygotowanie marynowanej cukinii

Cukinie dokładnie umyj, wytrzyj. Pokrój wzdłuż lub w poprzek w niezbyt grube plastry. Ząbki czosnku obierz, przekrój na pół. Wyparzone słoiki napełnij cukinią, dodaj ząbki czosnku.

Pozostałe składniki umieść w rondelku, podgrzej je do zagotowania. Marynatę lekko przestudź, zalej nią cukinię.

Krawędzie słoików dokładnie wytrzyj, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć. Słoiki z cukinią pasteryzuj 5 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na cukinię w zalewie musztardowej, a także na sos z cukinii do słoików.

cukinia
cukinia

Źródło zdjęcia: canva/zoranm Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: apetyczna-babeczka.blogspot