Słodki deser budyniowy z kartonu po mleku. Nic się nie zmarnuje
Deser budyniowy z truskawkami, herbatnikami i kakao to rewelacyjna niespodzianka dla najbliższych. Jako foremki użyj pustego kartonu po mleku, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Poznaj przepis na słodki deser budyniowy z kartonu po mleku.
Puste kartony po mleku zawsze lądują w koszu. Możesz jednak dać im drugie życie i przygotować z ich pomocą wyjątkowo prosty i zjawiskowy deser, który posmakuje każdemu łasuchowi. Wystarczy, że z pojemnika po mleku wytniesz jedną ściankę i zrobisz małą foremkę, do której przełożysz przepyszną masę.
Deser budyniowy z dodatkiem kakaowych herbatników, świeżych truskawek i prawdziwego kakao aktualnie podbija internet. Lekkie, słodkie ciastko z dodatkiem ciasteczek i przełamane owocami to absolutny hit tej wiosny, koniecznie musisz spróbować.
Deser budyniowy z kartonu po mleku
Składniki:
80 g budyniu waniliowego z cukrem
600 ml mleka
kilka herbatników kakaowych
garść truskawek
kakao do posypania deseru
pusty karton po mleku
Jak zrobić deser budyniowy z kartonu po mleku?
Pusty karton połóż na blacie i wytnij jedną, szerszą ściankę tak, aby powstała foremka. Z 600 ml mleka odlej pół szklanki, resztę zagotuj. W pozostałej ilości mleka dokładnie wymieszaj proszek budyniowy, następnie wlej go do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie gęsty budyń, odstaw go do przestygnięcia.
W tym czasie pokrusz kilka herbatników i pokrój truskawki. Przygotowane składniki dodaj do chłodnej masy budyniowej, wymieszaj i przełóż do foremki z kartonu po mleku. Deser wstaw do lodówki na godzinę, następnie oprósz przesianym kakao i podaj, smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najprostszy kremowy sernik. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.
Źródło zdjęcia: canva/ tanyasharkeyphotography
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Znamy rozwiązanie
Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad
Jak zrobić domowy kisiel? Doskonała konsystencja i wspaniały smak
Źródło: o2.pl