Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smakowite faworki według przepisu siostry Anastazji

Smakowite faworki według przepisu siostry Anastazji

Smakowite faworki siostry Anastazji
canva/arfo; ARTUR BARBAROWSKI/East News

Sezon na pączki i faworki już niedługo. Z niezawodnym przepisem siostry Anastazji z pewnością przyrządzicie najlepszy chrust, jaki kiedykolwiek jedliście. Wypróbujcie go koniecznie, a zniknie w mgnieniu oka. Spróbujecie?

Niedawno podpowiadaliśmy jak usmażyć pączki bez tłuszczu i zdradzaliśmy przepis na faworki Anny Lewandowskiej. Teraz czas na bardziej klasyczną recepturę na wyśmienity chrust opracowana przez niezawodną siostrę, z którą gotuje już wielu smakoszy. Będzie niezwykle kruchy i satysfakcjonujący.

Przepis na pyszne faworki według siostry Anastazji

Składniki:

  • 6 żółtek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki spirytusu

  • 400 g mąki pszennej

  • 12 łyżek śmietany

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z żółtkami, proszkiem do pieczenia, solą, śmietaną i spirytusem. Wyrabiamy ciasto, ręcznie, a następnie przy pomocy wałka rozbijamy je i zagniatamy. Dzięki temu faworki będą miały charakterystyczne bąbelki.

Przygotowane ciasto rozwałkowujemy partiami na oprószonej mąka stolnicy. Wycinamy z niego paski i formujemy ciastka, nacinając je wzdłuż i przekładajcie koniec faworka przez otwór.

W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim chrust, aż do zrumienienia. Następnie odsączamy faworki z nadmiaru tłuszczu i posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Białka jaj nie zmarnują się, jeśli przygotujecie z nich bezę. Dobrym pomysłem będzie także ich zamrożenie.

  • Zamiast spirytusu możecie użyć octu. Zadaniem alkoholu jest ochrona faworków przed nadmiernym nasiąkaniem tłuszczem. Ocet spełni tę funkcję równie dobrze.

Smakowite faworki siostry Anastazji skuszą każdego
Smakowite faworki siostry Anastazji skuszą każdego

Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram