Smakowite faworki według przepisu siostry Anastazji
Sezon na pączki i faworki już niedługo. Z niezawodnym przepisem siostry Anastazji z pewnością przyrządzicie najlepszy chrust, jaki kiedykolwiek jedliście. Wypróbujcie go koniecznie, a zniknie w mgnieniu oka. Spróbujecie?
Niedawno podpowiadaliśmy jak usmażyć pączki bez tłuszczu i zdradzaliśmy przepis na faworki Anny Lewandowskiej. Teraz czas na bardziej klasyczną recepturę na wyśmienity chrust opracowana przez niezawodną siostrę, z którą gotuje już wielu smakoszy. Będzie niezwykle kruchy i satysfakcjonujący.
Przepis na pyszne faworki według siostry Anastazji
Składniki:
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
400 g mąki pszennej
12 łyżek śmietany
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z żółtkami, proszkiem do pieczenia, solą, śmietaną i spirytusem. Wyrabiamy ciasto, ręcznie, a następnie przy pomocy wałka rozbijamy je i zagniatamy. Dzięki temu faworki będą miały charakterystyczne bąbelki.
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy partiami na oprószonej mąka stolnicy. Wycinamy z niego paski i formujemy ciastka, nacinając je wzdłuż i przekładajcie koniec faworka przez otwór.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim chrust, aż do zrumienienia. Następnie odsączamy faworki z nadmiaru tłuszczu i posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówki:
Białka jaj nie zmarnują się, jeśli przygotujecie z nich bezę. Dobrym pomysłem będzie także ich zamrożenie.
Zamiast spirytusu możecie użyć octu. Zadaniem alkoholu jest ochrona faworków przed nadmiernym nasiąkaniem tłuszczem. Ocet spełni tę funkcję równie dobrze.
Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby pieczony boczek był soczysty i przyrumieniony?
Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Idealny na śniadanie
Źródło: newsy.gotujmy