Smakowite, tradycyjne kopytka w słodkiej, zniewalającej panierce
Kopytka są doskonałym sposobem na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Ziemniaki wystarczy wytłuc, zagnieść z kilkoma dodatkami, pokroić i ugotować. Tak przygotowane kluski świetnie smakują podane np. z gulaszem. Teraz przedstawimy wam jednak przepis na smakowite, tradycyjne kopytka w słodkiej, zniewalającej panierce. Możesz je zjeść same, bez żadnych dodatków.
Ziemniaki zajmują w polskiej kuchni bardzo ważną pozycję. Najpopularniejsze są gotowane, serwowane do obiadu. Gdy przesadzimy z ich ilością, warto przerobić je na zupełnie nową, pyszną potrawę. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a domownicy będą zajadać się np. pysznymi kopytkami.
Smakowite, tradycyjne kopytka w słodkiej, zniewalającej panierce
Składniki:
1 kg ziemniaków
3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 cebula
10 dag masła
1/2 szklanki tartej bułki
2 łyżeczki cukru
sól
Przygotowanie kopytek
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, wytłucz, wystudź. Jeśli masz ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, wytłucz je.
Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną i jajko, wymieszaj. Szybko zagnieć jednolite, ziemniaczane ciasto.
Ciasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój ze skosa na kawałki.
W garnku zagotuj dużą ilość wody. Posól ją, wrzuć kopytka, zamieszaj i gotuj je do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Gotuj je jeszcze minutę.
W czasie, gdy gotują się kopytka, cebulę obierz i pokrój w piórka lub w kostkę. Cebulę zrumień na połowie masła, dodaj cukier, resztę masła i tartą bułkę. Smaż do zrumienienia.
Osączone kopytka przełóż na patelnię z panierką. Wymieszaj dokładnie, podgrzewając całość na małym ogniu.
Jeśli chcesz poznać recepturę na inne kluski ziemniaczane, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na pyzy ziemniaczane, a także na kluski śląskie.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis