Obtocz pieczarki w chrupiącej panierce i wrzuć na patelnię. Sylwestrowi goście je pokochają
Smażone pieczarki w złocistej panierce stanowią smakowity kąsek. Doskonale sprawdzą się podczas sylwestrowej imprezy. Smakowite grzybki z dodatkiem ciągnącego sera po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, a nie zawiedziesz się.
Przygotowanie smażonych pieczarek jest bardzo proste. Wystarczy nadziać je serem, opanierować i usmażyć. Do tego przepisu potrzebne są jedynie kapelusze grzybów. Nóżki możesz wykorzystać do zupy, sosu lub zapiekanki.
Przepis na smażone pieczarki w apetycznej panierce
Składniki:
ok. 250 g małych lub średnich pieczarek
ok. 100-150 g sera żółtego
2 jajka
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
bułka tarta i mąka do panierowania
Pyszne smażone pieczarki na sylwestra krok po kroku
Przygotuj wszystkie składniki do smażonych pieczarek. Grzyby oczyść i poodcinaj z nich trzonki. Jajka rozkłóć z dodatkiem soli, pieprzu i łyżki oleju. Mąkę oraz bułkę tartą wysyp na dwa osobne talerzyki. Ser żółty pokrój w drobne kawałki, takie, aby mieściły się wewnątrz kapeluszy.
Pieczarki nadziewaj serem. Następnie panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Czynność powtarzaj do momentu, aż zużyjesz wszystkie składniki na smażone pieczarki.
Na patelni dobrze rozgrzej dość dużą ilość oleju. Opanierowane grzyby smaż na rumiano ze wszystkich stron. Gotowe przekąski odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Pyszne pieczarkowe przekąski możesz przygotować także w piekarniku. Kapelusze faszerowane mięsem to kusząca propozycja.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Masz w domu ciasto francuskie? Cudownie, wykorzystasz je do zrobienia pizzy
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama