Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obtocz pieczarki w chrupiącej panierce i wrzuć na patelnię. Sylwestrowi goście je pokochają
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.12.2022 04:00

Obtocz pieczarki w chrupiącej panierce i wrzuć na patelnię. Sylwestrowi goście je pokochają

smażone pieczarki
Canva / bhofack2

Smażone pieczarki w złocistej panierce stanowią smakowity kąsek. Doskonale sprawdzą się podczas sylwestrowej imprezy. Smakowite grzybki z dodatkiem ciągnącego sera po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, a nie zawiedziesz się.

Przygotowanie smażonych pieczarek jest bardzo proste. Wystarczy nadziać je serem, opanierować i usmażyć. Do tego przepisu potrzebne są jedynie kapelusze grzybów. Nóżki możesz wykorzystać do zupy, sosu lub zapiekanki.

Przepis na smażone pieczarki w apetycznej panierce

Składniki:

  • ok. 250 g małych lub średnich pieczarek

  • ok. 100-150 g sera żółtego

  • 2 jajka

  • 1 łyżka oleju

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta i mąka do panierowania

Pyszne smażone pieczarki na sylwestra krok po kroku

Przygotuj wszystkie składniki do smażonych pieczarek. Grzyby oczyść i poodcinaj z nich trzonki. Jajka rozkłóć z dodatkiem soli, pieprzu i łyżki oleju. Mąkę oraz bułkę tartą wysyp na dwa osobne talerzyki. Ser żółty pokrój w drobne kawałki, takie, aby mieściły się wewnątrz kapeluszy.

Pieczarki nadziewaj serem. Następnie panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Czynność powtarzaj do momentu, aż zużyjesz wszystkie składniki na smażone pieczarki.

Na patelni dobrze rozgrzej dość dużą ilość oleju. Opanierowane grzyby smaż na rumiano ze wszystkich stron. Gotowe przekąski odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Pyszne pieczarkowe przekąski możesz przygotować także w piekarniku. Kapelusze faszerowane mięsem to kusząca propozycja.

Canva / Winnieliao
Canva / Winnieliao

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Grzyby Jajka Ser