Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Soczyste i delikatne kotlety z flądry
canva/to_csa, Getty Images Signature

Flądra jest smaczną rybą, którą — podobnie jak inne filety — przygotować można na kilka sposobów. Dziś przedstawiamy wam ją w formie wyśmienitych kotletów. Smakiem przyćmią one nawet najlepsze schabowe. Koniecznie spróbujcie panierowanej odsłony z wyrazistym sosem tatarskim. Będziecie zachwyceni.

Flądra — choć mniej popularna niż dorsz, pstrąg czy halibut — jest wartą skuszenia się, chudą rybą o lekko maślanym smaku. Doskonale smakuje panierowana, a przy okazji dostarczy cennych składników odżywczych takich jak selen czy kwasy omega-3. Prosty przepis, wzbogacony o sos tatarski, z pewnością przypadnie wam do gustu. Skusicie się?

Przepis na wyborną flądrę w panierce

Składniki na panierowaną fladrę:

  • 4 średnie filety z flądry

  • mąka pszenna

  • 3 jaja

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos tatarski:

  • 2 średnie ogórki kiszone

  • 1 mała szalotka

  • 3 łodyżki szczypiorku

  • 2 łyżki kaparów ze słoika

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 fileciki anchois

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie sosu tatarskiego:

Ogórki ścieramy na tarce o większych oczkach. Kapary, szalotkę, szczypiorek oraz anchois siekamy. Przenosimy je do miski i łączymy z majonezem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie flądry panierowanej:

Dzień wcześniej płuczemy i osuszamy flądrę. Oprószamy ją solą oraz pieprzem. Przykrywamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia ocieplamy ją i panierujemy. Rybę obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanych widelcem jajkach i bułce tartej.

Smażymy ją na złoty kolor z obu stron, na dobrze rozgrzanym oleju. Na koniec osuszamy ja z nadmiaru tłuszczu. Flądrę podajemy z sosem tatarskim, ziemniakami z wody oraz surówką z kapusty kiszonej. Smacznego.

Opanierowana flądra przypomina kotlet schabowy
Źródło zdjęcia: canva/sal61

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: canalpluskuchnia, haps