Smakosze.pl
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

canva/to_csa, Getty Images Signature

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

10 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Flądra jest smaczną rybą, którą — podobnie jak inne filety — przygotować można na kilka sposobów. Dziś przedstawiamy wam ją w formie wyśmienitych kotletów. Smakiem przyćmią one nawet najlepsze schabowe. Koniecznie spróbujcie panierowanej odsłony z wyrazistym sosem tatarskim. Będziecie zachwyceni.

Flądra — choć mniej popularna niż dorsz, pstrąg czy halibut — jest wartą skuszenia się, chudą rybą o lekko maślanym smaku. Doskonale smakuje panierowana, a przy okazji dostarczy cennych składników odżywczych takich jak selen czy kwasy omega-3. Prosty przepis, wzbogacony o sos tatarski, z pewnością przypadnie wam do gustu. Skusicie się?

Leczo - wakacyjny klasyk

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborną flądrę w panierce

Składniki na panierowaną fladrę:

  • 4 średnie filety z flądry

  • mąka pszenna

  • 3 jaja

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos tatarski:

  • 2 średnie ogórki kiszone

  • 1 mała szalotka

  • 3 łodyżki szczypiorku

  • 2 łyżki kaparów ze słoika

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 fileciki anchois

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie sosu tatarskiego:

Ogórki ścieramy na tarce o większych oczkach. Kapary, szalotkę, szczypiorek oraz anchois siekamy. Przenosimy je do miski i łączymy z majonezem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie flądry panierowanej:

Dzień wcześniej płuczemy i osuszamy flądrę. Oprószamy ją solą oraz pieprzem. Przykrywamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia ocieplamy ją i panierujemy. Rybę obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanych widelcem jajkach i bułce tartej.

Smażymy ją na złoty kolor z obu stron, na dobrze rozgrzanym oleju. Na koniec osuszamy ja z nadmiaru tłuszczu. Flądrę podajemy z sosem tatarskim, ziemniakami z wody oraz surówką z kapusty kiszonej. Smacznego.

Opanierowana flądra przypomina kotlet schabowy

Źródło zdjęcia: canva/sal61

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: canalpluskuchnia, haps

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >