Soczyste mielone bez namoczonej bułki z wyjątkowym dodatkiem
Jeśli lubicie kotlety mielone, dziś zaprezentujemy wam ich lepszą wersję. Przygotujcie wraz z nami mielone bez namoczonej bułki, za to z wyjątkowym dodatkiem. Będą równie soczyste, ale o wiele zdrowsze, bo bogatsze w błonnik. A zatem do dzieła.
Do przygotowania kotletów mielonych oprócz mięsa używa się zwykle namoczonej bułki, jajka i przypraw. Bułka dodaje kotletom soczystości i miękkości, jajko lepiej wiąże masę, a przyprawy dodają jej smaku.
My postanowiliśmy jednak zwiększyć wartość odżywczą tradycyjnych mielonych. W jaki sposób? Otóż zamiast namoczonej bułki, dodaliśmy do nich płatki owsiane. One pełnią w kotletach podobną funkcję, jak bułka, jednak są o wiele zdrowsze. Zawierają bowiem dużo błonnika, a także witamin z grupy B i soli mineralnych.
Zdrowsze, soczyste mielone bez namoczonej bułki z wyjątkowym dodatkiem
Składniki:
50 dag mielonego mięsa z indyka lub szynki wieprzowej
3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Płatki owsiane zalej 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw. Kiedy napęcznieją i wystygną, dodaj je do mielonego mięsa.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce, dodaj do mięsa. Ząbek czosnku obierz, przepuść przez praskę wprost do mięsa.
Dokładnie wyrób mięsną masę, dopraw ją solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny do lodówki. Z mięsnej masy formuj kotlety.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nią kotlety i smaż je, aż będą rumiane z obu stron. Potem przełóż je do żaroodpornego naczynia, nie przykrywaj. Trzymaj w piekarniku o temp. 170 st. C ok. 25 minut. Jeśli szukasz innych inspiracji na mielone kotlety, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na soczyste mielone z dodatkiem śmietany, a także na puszyste kotlety wg Karola Okrasy.
Źródło zdjęcia: canva/tashka2000
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: alebabka.blogspot