Smakosze.pl
masa na kotlety

canva/CCat82

Soczyste mielone bez namoczonej bułki z wyjątkowym dodatkiem

7 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli lubicie kotlety mielone, dziś zaprezentujemy wam ich lepszą wersję. Przygotujcie wraz z nami mielone bez namoczonej bułki, za to z wyjątkowym dodatkiem. Będą równie soczyste, ale o wiele zdrowsze, bo bogatsze w błonnik. A zatem do dzieła.

Do przygotowania kotletów mielonych oprócz mięsa używa się zwykle namoczonej bułki, jajka i przypraw. Bułka dodaje kotletom soczystości i miękkości, jajko lepiej wiąże masę, a przyprawy dodają jej smaku.

lodówka

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?

CZYTAJ DALEJ

My postanowiliśmy jednak zwiększyć wartość odżywczą tradycyjnych mielonych. W jaki sposób? Otóż zamiast namoczonej bułki, dodaliśmy do nich płatki owsiane. One pełnią w kotletach podobną funkcję, jak bułka, jednak są o wiele zdrowsze. Zawierają bowiem dużo błonnika, a także witamin z grupy B i soli mineralnych.

Zdrowsze, soczyste mielone bez namoczonej bułki z wyjątkowym dodatkiem

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa z indyka lub szynki wieprzowej

  • 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Płatki owsiane zalej 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw. Kiedy napęcznieją i wystygną, dodaj je do mielonego mięsa.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce, dodaj do mięsa. Ząbek czosnku obierz, przepuść przez praskę wprost do mięsa.

Dokładnie wyrób mięsną masę, dopraw ją solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny do lodówki. Z mięsnej masy formuj kotlety.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nią kotlety i smaż je, aż będą rumiane z obu stron. Potem przełóż je do żaroodpornego naczynia, nie przykrywaj. Trzymaj w piekarniku o temp. 170 st. C ok. 25 minut.

Jeśli szukasz innych inspiracji na mielone kotlety, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na soczyste mielone z dodatkiem śmietany, a także na puszyste kotlety wg Karola Okrasy.

płatki owsiane

płatki owsiane

Źródło zdjęcia: canva/tashka2000

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: alebabka.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >