Smakosze.pl
schab

canva/anmbph

Soczyste, zachwycające schabowe z nutą musztardy

6 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Smak kotletów schabowych można odmienić na wiele sposobów. Wystarczy oprószyć je niecodzienną przyprawą lub zamarynować w ciekawej mieszance. Dziś proponujemy ten drugi sposób. Dzięki niemu otrzymacie soczyste, zachwycające schabowe z nutą musztardy.

Najprostszym sposobem przygotowania kotletów schabowych, jest oprószenie rozbitych płatów mięsa pieprzem i solą. Potem wystarczy je panierować i usmażyć. Jeśli jednak chcesz odkryć schabowe w nowej wersji, możesz je wcześniej zamarynować. W czym? Możliwości jest wiele.

racuchy

Racuchy bez mleka i wody z niezwykłym składnikiem

CZYTAJ DALEJ

Do marynowania plastrów schabu można użyć składników mniej lub bardziej płynnych. Warto jednak postawić na te o kwaśnym smaku, bo kwas doskonale kruszy mięso. Dzięki temu po usmażeniu kotlety będą delikatne i soczyste. Dobrze jest dodać składnik o wyrazistym smaku, taki jak na przykład musztarda.

Soczyste, zachwycające schabowe z nutą musztardy

Składniki:

  • kawałek schabu środkowego na 4 kotlety

  • 2 jajka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie schabowych

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na 4 plastry, rozbij je z dwóch stron kuchennym młotkiem.

Jajka wybij do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, musztardę, jogurt naturalny i sporą ilość soli oraz pieprzu.

Składniki rozmieszaj, włóż do nich rozbite plastry mięsa. Naczynie przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie mięso wyjmij z lodówki, lekko ociepl. Osącz delikatnie z marynaty, a potem panieruj w tartej bułce.

Kładź na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż, aż będą z obu stron rumiane. Podawaj np. z ziemniakami i ulubioną surówką.

Po więcej inspiracji na kotlety schabowe zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na schabowe marynowane w maślance, a także na schabowe w cytrynowo-majonezowej marynacie.

kotlety schabowe

kotlety schabowe

Źródło zdjęcia: canva/gbh007

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: blogzapetytem

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >
kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >