Apetyczny, niebanalny sos z boczniaków do makaronu
Sos z boczniaków do makaronu to pomysł na aromatyczne danie, jak z restauracji. Gęsty sos grzybowy doprawiony śmietaną, świeżym tymiankiem i parmezanem podany z makaronem to prawdziwa uczta dla całej rodziny. Poznaj przepis na wyśmienity sos z boczniaków do makaronu.
Boczniaki są późnymi grzybami sezonowymi, które można spotkać w naszych lasach od końca października aż do początku lutego, jeśli zima nie będzie zbyt ostra. Boczniaki rosną na drzewach liściastych, głównie na pniach i przewróconych konarach.
Boczniaki to bardzo zdrowe grzyby, zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, żelazo, wapń i cynk. Grzyby są mało kaloryczne, a ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, mogą służyć za zamiennik mięsa. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać boczniaki w kuchni.
Sos do makaronu z boczniaków jest więc nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Boczniaki podsmażone z cebulką, czosnkiem i tymiankiem na oliwie z oliwek mają doskonały smak. Danie oprósz startym parmezanem, a zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny i aromatyczny sos do makaronu- tu poznasz przepis na sos z brokuła i świeżą bazylią, jest idealny na obiad w zarówno w zimowe, jak i upalne dni.
Przepis na sos z boczniaków do makaronu
Składniki:
250 g boczniaków
mała cebula czerwona
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz
150 g śmietany 18%
kawałek parmezanu
makaron tagliatelle
Jak zrobić sos z boczniaków do makaronu?
Makaron ugotuj według instrukcji, odcedź i odstaw. Grzyby umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklij na oliwie posiekaną drobno cebulkę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę.
Źródło zdjęcia: canva/Nusara Angkuldee Do warzyw dodaj boczniaki, oprósz solą, pieprzem, dodaj gałązki tymianku i smaż, aż grzyby puszczą wodę i będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron polej sosem, oprósz startym parmezanem i podaj. Smacznego.