Sos z pomidorów do makaronu - siła przepysznej prostoty
Sos z pomidorów do makaronu na obiad to prosty przepis na wyśmienity posiłek w stylu włoskim. Aromatyczny sos z pomidorów z puszki i pomidorków koktajlowych z dodatkiem czosnku, oliwy, parmezanu i bazylii to świetna opcja na makaron w 20 minut. Poznaj przepis na sos z pomidorów do makaronu.
Sos z pomidorów do makaronu to jeden z tych sosów, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzą. Sos jest gęsty i pełen smaku, a otulony startym parmezanem i listkami bazylii wygląda jak z włoskiej restauracji.
Do sosu z pomidorów z puszki zawsze dodaję szczyptę cukru, który znacznie poprawia smak dania i pozbywa się cierpkiego smaku przecieru. Danie najczęściej podaję z makaronem penne, spaghetti lub tagliatelle, ponieważ nitki mają taki kształt, że sos dobrze do nich przylega.
Sos jest daniem błyskawicznym, jest idealny, kiedy nie mam czasu na gotowanie- obiad jest gotowy w dosłownie 20 minut. Często jem go również jako lunch lub kolację, ponieważ uwielbiam posiłki na ciepło i włoską kuchnię.
Jeśli masz ochotę na równie szybki i smaczny sos do makaronu, w tym artkule dowiesz się, jak zrobić sos z brokułów i bazylii. Włoskie dania to również tradycyjna carbonara- tu poznasz przepis na makaron carbonara, będzie gotowy w zaledwie kilka minut.
Przepis na sos z pomidorów do makaronu
Składniki na 2-3 porcje:
puszka pomidorów krojonych
garść pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
pół cebuli czerwonej
sól, pieprz
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
liście bazylii
kawałek parmezanu
ulubiony makaron
Jak zrobić sos z pomidorów do makaronu?
Makaron ugotuj al dente, odstaw. Posiekaj czosnek i cebulę i zeszklij je na oliwie, następnie dodaj puszkę pomidorów, cukier i smaż przez chwilę, do sosu dodaj kilka posiekanych listków bazylii, szczyptę soli i pieprzu i smaż jeszcze 4-5 minut na wolnym ogniu.
Źródło zdjęcia: canva/katrinshine Przekrój na pół pomidorki koktajlowe, zetrzyj na tarce parmezan. Do sosu dodaj pomidorki i gotuj, aż zmiękną. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron wyłóż na talerze, polej sosem pomidorowym, oprósz parmezanem i udekoruj listkami bazylii.