Sos z suszonych grzybów do ziemniaków. Przepis krok po kroku
Pomysł na prosty i szybki obiad? Ziemniaki z jajkiem sadzonym i obłędnym sosem z suszonych grzybów to absolutny hit kulinarny. Danie jest bardzo aromatyczne, smaczne i proste w przygotowaniu. Poznaj przepis na sos z suszonych grzybów do ziemniaków, idealny na szybki i wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Sos z suszonych grzybów to jeden z bardziej aromatycznych sosów, który przygotujesz w bardzo prosty sposób. Suszone grzyby leśne mają wyjątkowy, pełny smak i już podczas gotowania pachną tak, że masz ochotę zjeść sos prosto z patelni.
Ziemniaki tłuczone z jajkiem sadzonym polane sosem z suszonych grzybów to doskonały obiad dla całej rodziny w chłodne, zimowe dni. Całe danie jest bardzo sycące, aromatyczne i pyszne. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko sadzone z płynnym żółtkiem.
Grzyby suszone wymagają moczenia przed smażeniem i gotowaniem, aby były miękkie i smaczne. Namocz je w zimnej wodzie i odstaw na godzinę. Nie wylewaj wody- będzie idealną bazą do całego sosu.
Przygotuj również smaczny i prosty sos pieczarkowy. Będzie idealny zarówno do ziemniaków, jak i kopytek, mięsa i makaronu.
Przepis na sos z suszonych grzybów do ziemniaków
Składniki na 4 porcje:
50 g grzybów leśnych suszonych
3 łyżki masła
cebula biała
2 ząbki czosnku
liść laurowy
pół płaskiej łyżeczki suszonego tymianku
łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
Jak zrobić sos z suszonych grzybów do ziemniaków?
Grzyby włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na minimum godzinę, aby zmiękły. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Grzyby odsącz z wody, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do warzyw.
Całość oprósz solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i smaż przez chwilę, następnie wlej odrobinę wody z namaczania grzybów, dodaj liść laurowy, przykryj pokrywką i duś przez 20-30 minut, do miękkości.
Źródło zdjęcia: canva/sergheiplatonov Kiedy już grzyby będą miękkie, dodaj śmietanę i gotuj, aż zgęstnieje. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki.