Sos z tuńczykiem do makaronu. Niezawodny przepis
Sos z tuńczykiem to świetny dodatek do makaronu. Aromatyczny sos pomidorowy z oregano, czosnkiem, bazylią i oliwkami świetnie łączy się z delikatną rybą i makaronem do spaghetti, tworząc proste, szybkie i doskonałe danie dla całej rodziny. Poznaj przepis na sos z tuńczykiem do makaronu w prawdziwie włoskim stylu.
Makaron z sosem pomidorowym z tuńczykiem to jedno z ekspresowych dań, które przygotujesz w najbardziej zabiegane dni. Sos jest bardzo aromatyczny, doprawiony suszonym oregano i świeżą bazylią, jest świeży, lekko słodki, a tuńczyk pasuje do niego idealnie.
Tuńczyk jest chudą rybą, dlatego też powinniśmy częściej wprowadzać go do naszej diety. Mięso to przede wszystkim źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które są absolutnie niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.
Do dania przygotuj makaron spaghetti, ponieważ świetnie łączy się z całym daniem i wygląda bardzo efektownie. Ugotowany makaron al dente podsmaż z sosem na patelni przed samym podaniem, aby nitki jeszcze lepiej naszły aromatem pomidorów, ryby i ziół.
Nie masz pomysłu na danie z tuńczykiem? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić obłędną tartę z ciasta francuskiego, idealną na lekki i pożywny obiad. Na lunch lub kolację natomiast doskonale sprawdzi się sałatka makaronowa z tuńczykiem i pysznymi dodatkami.
Przepis na sos z tuńczykiem do makaronu
Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
duża cebula czerwona
4 ząbki czosnku
300 ml passaty pomidorowej
2 duże pomidory malinowe
łyżeczka oregano suszonego
świeże liście bazylii
czarne oliwki
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Dodatkowo:
makaron do spaghetti
Jak zrobić sos z tuńczykiem do makaronu?
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, odcedź i odstaw. Na głębokiej patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, oprósz oregano i smaż przez kilka minut.
Do warzyw wlej passatę pomidorową, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, następnie dodaj odsączonego z zalewy i podzielonego tuńczyka, oliwki, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva/Langan Do sosu włóż makaron, całość podsmaż jeszcze chwilę na patelni, wyłóż na talerze i podaj z listkami bazylii.