Sos ze szpinaku do makaronu. Idealny dodatek do obiadu
Sos ze szpinaku do makaronu z serem pleśniowym, śmietaną i pomidorkami koktajlowymi to prosty i bardzo aromatyczny sos, z którego przygotujesz pyszny obiad, kolację lub lunch. Poznaj przepis na sos z mrożonego szpinaku do makaronu.
Uwielbiam sosy na bazie szpinaku, są zdrowe, sycące i bardzo smaczne. Jak szpinak mrożony, to koniecznie spora ilość czosnku i śmietana, które świetnie podkreślają smak całego sosu. Do całego dania dodaję pomidorki koktajlowe, które nadają lekkości i świeżości, a także kawałek sera pleśniowego.
Ser dodatkowo wzmacnia smak i zagęszcza sos. Jeśli wolisz łagodniejsze sery, wybierz ser typu camembert, jest najdelikatniejszym serem pleśniowym. Smakoszom polecam natomiast ser typu lazur z błękitną pleśnią, jest intensywny i doskonale komponuje się z całym daniem.
Dosu ugotuj swój ulubiony makaron, ważne jest jednak to, żeby ugotować go al dente. Rozgotowane nitki lub rurki tracą swój smak, a zamiast makaronu będzie posklejana klucha mąki. Po ugotowaniu makaronu odcedź go i wyłóż na talerze, polej aromatycznym sosem i od razu podaj.
Z dodatkiem sera pleśniowego stworzysz wiele świetnych dań- tu poznasz przepis na roladki z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym, są idealne na obiad dla całej rodziny.
Przepis na sos ze szpinaku do makaronu
Składniki na 3-4 porcje:
400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
4 ząbki czosnku
5-6 pomidorków koktajlowy
100 g camemberta lub sera lazur
sól, pieprz
3 łyżki śmietany 18% do sosów
łyżka oliwy z oliwek
makaron
Jak zrobić sos ze szpinaku do makaronu?
Na początku rozmroź szpinak: przełóż szpinak mrożony do większego garnka, wlej odrobinę wody i gotuj na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż całkowicie się rozmrozi, co jakiś czas mieszaj.
Na większej patelni zeszklij na oliwie posiekane ząbki czosnku, dodaj rozmrożony szpinak, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. W tym czasie pokrój w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrój w mniejsze kawałki ser pleśniowy. Ugotuj makaron al dente.
Źródło zdjęcia: canva/KarpenkovDenis Śmietanę wymieszaj z odrobiną wody, następnie wlej do gotującego się szpinaku, dodaj również ser pleśniowy i pomidorki. Ponownie wymieszaj i gotuj, aż ser zupełnie się rozpuści i powstanie gęsty sos, dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron polej sosem i od razu podawaj.