Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Specjalnością mojej cioci jest zupa meksykańska. Nie wyobrażam sobie lepszej na obecne chłody
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.11.2023 17:11

Specjalnością mojej cioci jest zupa meksykańska. Nie wyobrażam sobie lepszej na obecne chłody

zupa meksykańska
YouTube/@BabciaEwaGotuje

Co jadacie, gdy robi się coraz chłodniej? Ja z przyjemnością gotuję zupę meksykańską z przepisu mojej cioci. To danie znakomicie smakuje, syci i rozgrzewa. Polecam ten przepis na najlepszą zupę na chłodne dni. 

Zupa meksykańska rozgrzeje i nasyci

Jesień w pełni, a za oknem już coraz chłodniej. Deszczowe dni i zimny wiatr mogą dać się nam we znaki. W taką pogodę nietrudno o zmarznięcie. Jednak ja mam sposób na niekorzystną aurę. Gotuję zupę meksykańską, która cudownie rozgrzewa.

Ta zupa jest nie tylko pyszna, ale też bardzo pożywna. Wystarczy nam jako cały obiad. Jak ją gotuję, to nie przyrządzam już drugiego dania. Teraz chłody mi niestraszne. Również wam polecam przepis na zupę meksykańską. 

fasola do zupy meksykańskiej.jpg
Canva / Langan
Od lat nie kupuję ich na cmentarzu. Ryżowe szyszki zrobione w domu smakują mi 100 razy lepiej

Jak ugotować zupę meksykańską?

Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka białej fasoli
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryczka chili
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Cebulę, czosnek i papryczkę chili siekamy. Kroimy też czerwoną paprykę i natkę pietruszki. Cebulę wrzucamy na rozgrzany w garnku olej, dodajemy mięso i smażmy kilka minut. Teraz składniki doprawiamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy też paprykę, czosnek i papryczkę chili.

Wszystko dokładnie mieszamy, solimy i smażymy około 10 minut na małym ogniu. Teraz możemy dodać fasolę czerwoną, białą, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Następnie wlewamy wywar warzywny. Od momentu zagotowania gotujemy wszystko jeszcze 10 minut.

Zupa meksykańska na jesienny obiad

Zupa meksykańska ma wyrazisty smak i jest bardzo pożywna. Zawartość fasoli i kukurydzy sprawia, że jesteśmy syci przez wiele godzin. Taka zupa jest też prosta w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu. Można jeść ją z pieczywem lub bez dodatków.

Gotuję ją zwykle jesienią, wówczas świetnie rozgrzewa i wystarczy mi za cały obiad. Po podgrzaniu smakuje nawet jeszcze lepiej. U mnie w domu jest bardzo lubiana. Dlatego polecam ten prosty przepis na zupę meksykańską. Pisaliśmy, jak ugotować rozgrzewającą zupę z podpiekanej dyni. Podawaliśmy też przepis na sycącą grochówkę. 

gotowa zupa meksykańska.jpg
Canva / travellinglight

Źródło: YouTube/@BabciaEwaGotuje