Sposób na pyszną zupę ogórkową
Nie da się ukryć, że zupa ogórkowa należy do grona swojskich smakołyków, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Istnieje wiele przepisów na tę potrawę. W jednym regionie Polski robi się ją nieco inaczej.
Zupa ogórkowa będzie jeszcze lepsza
Bez wątpienia zupa ogórkowa jest wyjątkowym specjałem. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak przygotowuje ją Jakub Kuroń. Dziś sięgniemy po niecodzienną recepturą. Za jej sprawą zupa przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.
Zupa ogórkowa swój charakterystyczny smak zawdzięcza ogórkom kiszonym. Przeważnie po prostu się je ściera na tarce i dodaje do wywaru. Jednak w okolicach Krakowa pyszne kiszonki najpierw się podsmaża. Właśnie ta sztuczka nadaje specjałowi wyjątkowych walorów smakowych.
Każdy, kto spróbował zupy z podsmażonymi ogórkami, już zawsze przygotowywał ją w ten sposób. Efekt pozostaje na długo w pamięci. Domownicy z pewnością docenią taką propozycją obiadową. Prośby o dokładkę są niemal pewne.
Dziś sięgniemy po recepturę, w której dodatek mięsa będzie zbędny. Zamiast niego użyjemy mieszanki wybornych warzyw oraz przypraw. Na początku musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
6 ogórków kiszonych
2 marchewki
pietruszka
pół selera
seler naciowy
cebula
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
oliwa
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
papryka wędzona
kurkuma
tymianek
koperek
lubczyk
sól
pieprz
śmietana
(Canva.com / Aneta_Gu)
Przepyszna zupa ogórkowa zachwyci najbliższych
Najpierw obieramy włoszczyznę. Jedną marchewkę ścieramy na tarce. Warzywa umieszczamy w garnku z dodatkiem przypraw. Rozpoczynamy gotowanie. Wywar powinien cały czas lekko pykać. Najlepiej, jeśli będziemy go podgrzewali przez około godzinę. Wówczas będzie miał bardziej wyrazisty smak.
Ziemniaki obieramy i kroimy kostkę. Dodajemy je do zupy. Cebulę oraz czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Kiedy się zeszklą, wzbogacamy je o starte ogórki kiszone. Mieszankę dodajemy do wywaru, kiedy ziemniaki zmiękną.
Po kilkunastu minutach nasza zupa ogórkowa powinna być już gotowa. Dobrze serwować ją z posiekanym koperkiem i śmietaną. Smakołyk w takim wydaniu podbije serca najbliższych. Warto również sięgnąć po przepis na biały barszcz od Karola Okrasy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Moje Gotowanie; Kwestia Smaku; Gotujmy