Smakosze.pl
Smażone ogórki w bułce tartej

canva.com/ivanmateev, Getty Images Signature

Sposób na smażone ogórki kiszone w panierce z bułki tartej

11 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ogórki najczęściej jadamy na surowo lub pod postacią kiszonek - istnieje jednak jeszcze jeden sposób. Pokrojone w plasterki kiszone ogórki doskonale smakują po usmażeniu w panierce. Takie chipsy można podać do meczu czy na imprezie z sosem.

Ogórki smażone w panierce na gorącym oleju mogą sprawiać wrażenie niełatwego zadania do wykonania, lecz prawda jest zupełnie inna. Przekąska ta jest bowiem banalnie prosta.

Jeśli chcesz, aby twoi goście poczuli jeszcze większy zachwyt, podaj je ze swoim ulubionym sosem. Jednym z najlepszych będzie sos stworzony z ketchupu i majonezu, który podkreśli smak usmażonych i chrupiących ogórków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ogórki kiszone smażone w panierce

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • kilka kiszonych ogórków

  • bułka tarta

  • olej

  • jajko

  • szklanka mleka

  • sól

  • granulowany czosnek

  • pieprz

  • słodka papryka

Zacznij od pokrojenia ogórków w dość grube plastry. W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą z solą, granulowanym czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką w proszku.

Zapiekanka ziemniaczana

Swojskie ziemniaki zapiekane w kefirze z tartym serem

CZYTAJ DALEJ

W kolejnej miseczce rozbełtaj jedno jajko, dodaj do niego szklankę mleka i dokładnie wymieszaj. Zanurz w mieszance plastry ogórka, a następnie panieruj je w bułce tartej z przyprawami.

Wlej olej na głęboką patelnię. Tłuszczu powinno być na tyle dużo, aby przykrył całkowicie plasterki. Wkładaj plastry na olej i smaż, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Podawaj z sosem. Smacznego.

Smażony ogórek

Źródło: canva.com/peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >