Sposób na smażone ogórki kiszone w panierce z bułki tartej
Ogórki najczęściej jadamy na surowo lub pod postacią kiszonek - istnieje jednak jeszcze jeden sposób. Pokrojone w plasterki kiszone ogórki doskonale smakują po usmażeniu w panierce. Takie chipsy można podać do meczu czy na imprezie z sosem.
Ogórki smażone w panierce na gorącym oleju mogą sprawiać wrażenie niełatwego zadania do wykonania, lecz prawda jest zupełnie inna. Przekąska ta jest bowiem banalnie prosta.
Jeśli chcesz, aby twoi goście poczuli jeszcze większy zachwyt, podaj je ze swoim ulubionym sosem. Jednym z najlepszych będzie sos stworzony z ketchupu i majonezu, który podkreśli smak usmażonych i chrupiących ogórków.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ogórki kiszone smażone w panierce
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.
Składniki:
kilka kiszonych ogórków
bułka tarta
olej
jajko
szklanka mleka
sól
granulowany czosnek
pieprz
słodka papryka
Zacznij od pokrojenia ogórków w dość grube plastry. W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą z solą, granulowanym czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką w proszku.
W kolejnej miseczce rozbełtaj jedno jajko, dodaj do niego szklankę mleka i dokładnie wymieszaj. Zanurz w mieszance plastry ogórka, a następnie panieruj je w bułce tartej z przyprawami.
Wlej olej na głęboką patelnię. Tłuszczu powinno być na tyle dużo, aby przykrył całkowicie plasterki. Wkładaj plastry na olej i smaż, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Podawaj z sosem. Smacznego.
Źródło: canva.com/peredniankina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: porady.interia.pl