Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką
Sałatka szwedzka jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. Ogórki w tej odsłonie zachwycają swoim smakiem. Warto wiedzieć, jak przyrządzić kultowy specjał. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić.
Z całą pewnością sałatka szwedzka może być uznana za smakołyk, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli ogórków w takim wydaniu. Sałatka szwedzka idealnie nadaje się jako urozmaicenie wielu dań.
Sałatka szwedzka, która przyprawia o szybsze bicie serca
Nie da się ukryć, że ogórki często goszczą na naszych stołach. Zajadamy je w różnych formach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienitą surówkę. Dziś zajmiemy się sałatką szwedzką.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej:
Sałatka szwedzka dobrze nadaje się jako dodatek do różnych frykasów. Za jej sprawą zyskają zarówno kotlety schabowe, jak i domowe hamburgery. Bez wątpienia ogórki w takim wydaniu są nie lada gratka dla smakoszy.
Przepyszna sałatka szwedzka jest bardzo łatwa w przyrządzeniu. Nawet mało doświadczeni smakosze poradzą sobie z poniższą recepturą. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
Produkty do przygotowania ogórków:
2 kg ogórków gruntowych
2 litry wody
90 g soli
Zalewa:
500 ml octu spirytusowego 10 %
875 ml wody
400 g cukru
Inne składniki:
2 marchewki
50 g ziaren gorczycy
20 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren czarnego pieprzu
(YouTube / Uwaga Babcia Gotuje)
Jak przygotować sałatkę szwedzką?
Zaczynamy od porządnego umycia ogórków. Odcinamy ich końcówki i kroimy na dosyć cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w misce i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Całość odstawiamy na około 2 godziny.
W czasie oczekiwania możemy przygotować marchewki. Należy je obrać i pokroić na talarki. Umieszczamy je razem z przyprawami w słoikach. Na taką ilość składników przeważnie potrzeba sześciu naczyń o pojemności 720 ml.
Słoiki uzupełniamy o ogórki. Przyszła pora na przyrządzenie zalewy. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Wszystko wzbogacamy o ocet. Mieszanka powinna się zagotować. Gdy już to nastąpi, wówczas zdejmujemy zalewę z ognia. Gorącą zalewę wlewamy do słoików.
Jeśli w słoikach znajdą się pęcherzyki powietrza, należy je usunąć przy pomocy patyczka. Gotowe przetwory mocno zakręcamy. Dla pewności sałatkę warto poddać pasteryzacji. Specjał powinien być gotowy po tygodniu. Należy go przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Warto również wypróbować przepis na niecodzienne ogórki, które cechują się delikatną słodyczą. Natomiast jeśli chodzi o sałatkę szwedzką, to zbliżona receptura znajduje się na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje