Smakosze.pl
Zupa wodzionka Tomasza Strzelczyka

YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk przygotował śląski specjał. Podczas degustacji miał nietęgą minę. Ogromne rozczarowanie

30 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zupa wodzionka jest śląskim daniem, po które sięgano, by nie zmarnować chleba. Tomasz Strzelczyk postanowił sprawdzić, jak smakuje. Wybrał sprawdzoną recepturę, lecz smak potrawy go zawiódł. Dał temu wyraz w wideo, które opublikował na swoim kanale na YouTube.

Wodzionkę przygotowuje się z czerstwego chleba. Dawniej zupa była ciepłym posiłkiem, który serwowano, gdy już niewiele innych przysmaków pozostało w kuchni. Jak zdradzili internauci komentujący wideo Tomasza Strzelczyk, była potrawą, którą przyrządzano, by nie zmarnować trudu włożonego w pieczenie chleba. Jak smakowała kucharzowi?

jak szybko obrać ziemniaki

Jak szybko obrać ziemniaki? Mamy niezawodny sposób. Nie potrzebujesz nawet noża

CZYTAJ DALEJ

Tomasz Strzelczyk przygotował zupę wodzionkę. Znamy przepis

Do zrobienia dania według receptury znalezionej przez kucharza potrzeba niewielu składników. Pełną listę przedstawiamy wam poniżej.

Składniki na wodzionkę:

  • czerstwy chleb

  • 1 litr gorącej wody

  • 30-40 g smalcu ze skwarkami

  • 3 ząbki czosnku

  • płynna przyprawa do zupy wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić wodzionkę? Śląska zupa nie zachwyciła Tomasza Strzelczyka

Kucharz rozpoczął przyrządzanie dania od poszarpania pieczywa. Wrzucił je do sporego talerza, dodał smalec oraz starte na tarce ząbki czosnku. Następnie całość zalał wodą i doprawił solą, pieprzem oraz przyprawą w płynie.

Degustacja dania niestety nie zakończyła się po jego myśli. Strzelczykowi nie umknął fakt, że zupa jest sycąca. Jego zdaniem jednak zdecydowanie brakowało smaku:

Treściwa to i może ona jest, bo jest dużo chleba, jest smalec, jest czosnek. [...] Ale czy ona do mnie przemawia? Nie bardzo. [...] Można ją sobie przygotować, ale czy to jest królową śląskich zup? — powiedział Tomasz Strzelczyk na nagraniu zamieszczonym na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.

Ekspert kulinarny kilkukrotnie doprawiał wodzionkę już po rozpoczęciu degustacji. Najpierw dolał kolejną porcję przyprawy, potem dodał jeszcze nieco smalcu, a na koniec wrzucił nawet kiełbasę, zdradzając, że woda, którą zalewał pieczywo, pochodzi z jej gotowania.

Po jego reakcjach można było wnioskować, że wciąż jest niezadowolony i śląski klasyk nie spełnia jego oczekiwań. Trzeba przyznać, że takie sytuacje nie zdarzają się zbyt często na filmach publikowanych na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.

Zrobiłem wedle instrukcji — powiedział w pewnym momencie Tomasz Strzelczyk, rozkładając ręce.

W licznych komentarzach odbiorcy zarzucili mu, że znaleziony przepis mógł być błędny. Wskazywali też, że jakość pieczywa mogła wpłynąć na brak zachwytu. Kilka wypowiedzi wyrażało też krytyczną oceną poczynań kucharza.

Podkreślano w nich, że Tomasz Strzelczyk niesłusznie nastawiał się, że zje „królową zup”, sugerując, że wodzianka jest po prostu pomysłem na wykorzystanie składników i ocenianie jej podobnie do bardziej wyrafinowanych dań jest niesprawiedliwe.

Na naszej stronie znajdziecie inne dania regionalne. Polecamy śląskie zrazy wołowe. Podajcie je z modrą kapustą i kluskami. Być może skuszą was też podlaskie pierogi z soczewicą i boczkiem.

Zupa z czerstwego chleba nie zachwyciła Tomasza Strzelczyka

canva/luckyj1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >