Strzelczyk przypomniał wszystkim o zapomnianej zupie. Jej smak zwala z nóg
Zupa modyrda może nazywa się dziwnie, ale za to obłędnie smakuje. To prawdziwie tradycyjny i regionalny smak. Zupa oparta jest na wywarze z kurczaka i kaczki. Potrzebne są też ziemniaki i kapusta. Smak i aromat to wyjątkowy walor tej pysznej zupy. Warto wypróbować tę zapomnianą już strawę. Przepis na nią jest prosty.
Zupa modyrda- poznaj zapomniany smak
Zupa modyrda to powrót do nieco zapomnianych, regionalnych smaków. Nazwa może dziwić, ale smak już zachwyci każdego smakosza. Ta zupa jest lubiana w wielu regionach Polski. Warzywa takie jak kapusta i ziemniaki pełne są witamin i minerałów. Spora ilość mięsa i wywaru z niego w zupie to z kolei doskonałe źródło białka.
Zupa modyrda tak jak jest pyszna, tak samo jest prosta w przygotowaniu. Tomasz Strzelczyk wrócił do tej zapomnianej zupy za namową pani z Koła Gospodyń Wiejskich z rejonu Wielkopolski. W każdym z regionów w Polsce ta zupa może być nieco inaczej przygotowywana. Recepturę znają gospodynie.
Zamówił w najgorszym McDonaldzie w Polsce. Przeżył szok gdy spróbował lodów i coliJak przygotować zupę modyrda?
Składniki:
- 2 kurze ćwiartki
- kurze skrzydełka
- kacze udo
- kawałek wołowiny
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz
- kawałek kapusty
- marchewka
- 2 jajka
- sól
- 3 cebule
Do garnka wrzucamy mięso, przyprawy, kapustę i marchewkę. Wywar gotujemy bardzo powoli. W tym czasie przygotowujemy ciasto na kluseczki. Wbijamy jajka do miseczki, dodajemy sól, mieszamy wszystko razem i dodajemy mąkę. Robimy to po trochę i kontrolujemy gęstość ciasta.
Gdy chcemy uzyskać bardziej twarde ciasto, to robimy je bardziej twarde. Natomiast, gdy chcemy bardziej delikatne, to ciasto musi być miękkie. Cebulę i ziemniaki kroimy. Podsmażamy cebulę na maśle. Wszystko wrzucamy do garnka i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Na końcu doprawiamy solą. Mięso wyjmujemy, podobnie robimy z cebulą. Robimy kluski, dodajemy lubczyk.
Zupa modyrda, czyli swojski rosół
Tomasz Strzelczyk nazywa zupę modyrda- swojskim, regionalnym rosołem. Kucharz podkreśla, że zupa ma niesamowity smak. Bogactwo warzyw miesza się z wyśmienitym wywarem mięsnym. Mimo dużej ilości mięsa i smażenia cebuli na maśle, zupa smakuje wyjątkowo lekko. Nie jest trudna w przygotowaniu, a za to pyszna.
Zupa modyrda daje wiele możliwości kulinarnych. Możemy ją dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Śmiało spróbujmy wersji z innymi warzywami, czy z dodatkiem innych przypraw. To smaczne danie pozwoli jeszcze lepiej nam poznać polską kuchnię, a ta smakuje wybornie. Jakiś czas temu pisaliśmy o zupie rodem z PRL-u. Podawaliśmy też sprawdzony patent na inną pyszną zupę.
Źródło: YouTube/@oddaszfartucha