Surówka z cukinii do obiadu
Surówka z cukinii do obiadu to pomysł na szybką i wyjątkowo smaczną i zdrową surówkę do dań wegetariańskich, ryb i mięsa. Do surówki przygotuj aromatyczny, gęsty sos na bazie musztardy i miodu. Poznaj przepis na surówkę z cukinii do obiadu.
Surówka z cukinii, marchewki i papryki jest prostą surówką, której smak zachwyci wszystkich domowników. Sekretem potrawy jest aromatyczny sos miodowo-musztardowy z octem jabłkowym, oliwą i pietruszką, który rewelacyjnie podkreśla smak surówki.
Surówka z cukinii świetnie komponuje się każdym daniem, np. z plackami ziemniaczanymi, pieczoną karkówką czy polędwiczkami wieprzowymi. Surówka jest również pysznym pomysłem na szybką i zdrową przekąskę. Przed podaniem wstaw ją na chwilę do lodówki, aby odpowiednio się schłodziła.
Z marchewki i cukinii upieczesz również pyszne placki- tu poznasz przepis na delikatne placuszki z cukinii, idealne na bezmięsny obiad, lunch lub kolację.
Przepis na surówkę z cukinii do obiadu
Składniki na 4 porcje:
cukinia
2 marchewki
pół papryki czerwonej
łyżka posiekanej pietruszki
łyżka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
pół łyżeczki musztardy
sól, pieprz
Jak zrobić surówkę z cukinii do obiadu?
Cukinię, marchewkę i paprykę pokrój w cienkie słupki, przełóż do miski, oprósz solą i pieprzem. Do osobnej miseczki wsyp pietruszkę, wlej oliwę, ocet, dodaj musztardę, miód i dokładnie wymieszaj, aby powstał sos.
Warzywa polej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, wstaw do lodówki na 20 minut, aby surówka dobrze się schłodziła.