Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z cukinii do obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.12.2021 01:00

Surówka z cukinii do obiadu

Surówka z cukinii do obiadu
canva/Maryna Voronova

Surówka z cukinii do obiadu to pomysł na szybką i wyjątkowo smaczną i zdrową surówkę do dań wegetariańskich, ryb i mięsa. Do surówki przygotuj aromatyczny, gęsty sos na bazie musztardy i miodu. Poznaj przepis na surówkę z cukinii do obiadu.

Surówka z cukinii, marchewki i papryki jest prostą surówką, której smak zachwyci wszystkich domowników. Sekretem potrawy jest aromatyczny sos miodowo-musztardowy z octem jabłkowym, oliwą i pietruszką, który rewelacyjnie podkreśla smak surówki.

Surówka z cukinii świetnie komponuje się każdym daniem, np. z plackami ziemniaczanymi, pieczoną karkówką czy polędwiczkami wieprzowymi. Surówka jest również pysznym pomysłem na szybką i zdrową przekąskę. Przed podaniem wstaw ją na chwilę do lodówki, aby odpowiednio się schłodziła.

Z marchewki i cukinii upieczesz również pyszne placki- tu poznasz przepis na delikatne placuszki z cukinii, idealne na bezmięsny obiad, lunch lub kolację.

Przepis na surówkę z cukinii do obiadu

Składniki na 4 porcje:

  • cukinia

  • 2 marchewki

  • pół papryki czerwonej

  • łyżka posiekanej pietruszki

  • łyżka miodu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • pół łyżeczki musztardy

  • sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z cukinii do obiadu?

Cukinię, marchewkę i paprykę pokrój w cienkie słupki, przełóż do miski, oprósz solą i pieprzem. Do osobnej miseczki wsyp pietruszkę, wlej oliwę, ocet, dodaj musztardę, miód i dokładnie wymieszaj, aby powstał sos.

Surowa cukinia

Warzywa polej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, wstaw do lodówki na 20 minut, aby surówka dobrze się schłodziła.