Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z czerwonej kapusty z majonezem. Prosty przepis na dodatek obiadowy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.03.2022 01:00

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem. Prosty przepis na dodatek obiadowy

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
canva/Svitlana Solodenko

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem to pyszny dodatek do obiadu. Surówka z dodatkiem jabłka i cebulki pasuje do każdego dania, niezależnie od tego, czy z mięsem, czy bez. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z majonezem.

Surówki z kapusty czerwonej są lekkie, świeże i bardzo uniwersalne, dzięki czemu podasz je do każdego obiadu i zawsze będą pasować. Do surówki z kapusty czerwonej z majonezem dodaj również jabłko i cebulkę, żeby wzmocnić smak dania.

Surówka świetnie łączy się z kopytkami z cebulką, pierogami, kluskami śląskimi, ziemniakami. Rolady wołowe, schab, karkówka, czy drób w jej towarzystwie smakują fenomenalnie. Surówkę z czerwonej kapusty wykorzystasz do burgerów lub podasz jako dodatek do zapieczonych z mięsem frytek, będzie pysznie.

Jeśli szukasz pomysłu na surówkę z czerwonej kapusty- tu poznasz przepis na mocno czosnkową surówkę z czerwonej kapusty do obiadu, jest wyśmienita.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z majonezem

Składniki:

  • pół główki kapusty czerwonej

  • pół cebuli

  • jabłko

  • 2 łyżki majonezu

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

  • szczypta cukru

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

Kapustę poszatkuj na małe kawałki. Jabłko zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Cebulkę posiekaj drobno, oprósz cukrem i odstaw na chwilę. Do miski przełóż wszystkie przygotowane składniki, dokładnie wymieszaj.

Poszatkowana kapusta czerwona

Źródło zdjęcia: canva/AmalliaEka Do surówki dodaj majonez, ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wstaw do lodówki na kilka minut, żeby surówka dobrze się schłodziła, smacznego.