Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.12.2021 01:00

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z młodej kapusty z koperkiem
canva/arfo

Surówka z młodej kapusty z koperkiem to uniwersalna sałatka obiadowa. Jest lekka, pożywna, bardzo aromatyczna i przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil. Surówka jest świetnym dodatkiem do każdego obiadu, niezależnie od rodzaju mięsa, czy też ryb. Poznaj przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem.

Kapusta, szczególnie młoda, jest bogactwem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak witamina C,K,A, żelazo, potas i wiele innych. Kapusta to również niezwykle cenne przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia i chronią między innymi przed nowotworami.

Surówka z młodej kapusty z koperkiem jest uniwersalną surówką do każdego obiadu. Doskonale smakuje zarówno z mięsem, rybami, jak i daniami wegetariańskimi, np. kotletami z kalafiora. Surówka jest lekka, orzeźwiająca i niezwykle aromatyczna. Surówkę przygotujesz w kilka minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników.

Jeśli szukasz pomysłu na prosty, ale pyszny obiad- tu poznasz prosty i sprawdzony przepis na najlepsze kotlety schabowe, które również z surówką z kapusty z koperkiem smakują fenomenalnie.

Przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem

Składniki na 4-5 porcji:

  • mała główka młodej kapusty

  • pęczek koperku

  • cebula

  • łyżeczka cukru

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • sól, pieprz

Jak przygotować surówkę z młodej kapusty z koperkiem?

Kapustę drobno poszatkuj i przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę i koperek. Całość dopraw cukrem, sokiem z cytryny, olejem, solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Smacznego.

Posiekana młoda kapusta