Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z młodej kapusty ze śmietaną. Świetny dodatek obiadowy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.02.2022 01:00

Surówka z młodej kapusty ze śmietaną. Świetny dodatek obiadowy

Surówka z młodej kapusty ze śmietaną. Świetny dodatek obiadowy
canva/Olga Kriger

Surówka z młodej kapusty ze śmietaną to pyszny dodatek do obiadu. Surówka z kminkiem doskonale pasuje zarówno do mięsa, ryb, jak i dań wegetariańskich. Poznaj przepis na surówkę z młodej kapusty ze śmietaną, czyli świetny dodatek obiadowy.

Młoda kapusta to wczesna odmiana, którą dostaniemy w sklepach i lokalnych warzywniakach od maja do sierpnia. Jest źródłem cennych witamin i minerałów, dlatego też powinniśmy wykorzystać sezon jak najlepiej i wprowadzić dania z kapustą do swojej diety.

Młoda kapusta to przede wszystkim źródło potasu, żelaza, wapnia i witamin C, A oraz witamin z grupy B. Wszystkie te związki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego serca, mózgu i całego organizmu.

Surówka z młodej kapusty gotowanej z dodatkiem pora, cebulki, marchwi, kminku i kwaśnej śmietany smakuje wyśmienicie. Jest wyraźna w smaku, dobrze doprawiona i kremowa. Surówka będzie smacznym dodatkiem np. do kotletów schabowych, mielonych, czy pieczonego mięsa lub ryb i dań wegetariańskich.

Szukasz pomysłu na danie z młodą kapustą? Tu poznasz przepis na rewelacyjny kapuśniak z młodej kapusty i pomidorami, jest lekki, pyszny i zdrowy.

Przepis na surówkę z młodej kapusty ze śmietaną

Składniki:

  • młoda kapusta

  • koperek

  • marchewka

  • biała część pora

  • cebula

  • szczypta kminku

  • 3-4 łyżki śmietany do zup i sosów

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty ze śmietaną?

Kapustę posiekaj drobno, posiekaj por, koperek, zetrzyj na tarce marchewkę. W większym garnku podsmaż na maśle cebulę, por i marchewkę, następnie dodaj kapustę, kminek i smaż przez kilka minut. Do garnka wlej 2 szklanki wody i gotuj pod przykryciem do miękkości.

Poszatkowana kapusta młoda

Źródło zdjęcia: canva/arinahabich Gdy woda całkowicie odparuje, wlej śmietanę i dodaj posiekany koperek, wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem i podaj.