Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie uwierzysz co Kuroń dodaje do sałatki jarzynowej. Świąteczni goście nie wyjdą z podziwu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.12.2022 08:07

Nie uwierzysz co Kuroń dodaje do sałatki jarzynowej. Świąteczni goście nie wyjdą z podziwu

Nie uwierzysz co Kuroń dodaje do sałatki jarzynowej. Świąteczni goście nie wyjdą z podziwu
canva/Tetiana_Chudovska

Sałatka jarzynowa z makrelą wędzoną według przepisu Jakuba Kuronia jest jeszcze smaczniejsza od tradycyjnej wersji potrawy. Kucharz oprócz wędzonej ryby do sałatki dodaje również fasolę konserwową, kukurydzę i musztardę. Sałatka będzie hitem na świątecznym stole.

Na oficjalnej stronie Jakuba Kuronia, kuron.com.pl, kucharz dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w nieco innej odsłonie. Wystarczy kilka prostych dodatków, aby tradycyjna potrawa zyskała zaskakujący smak. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na sałatkę wykorzystany w artykule.

Do sałatki jarzynowej zwykle dodajemy gotowane warzywa rosołowe, jabłko, ziemniaki, ogórki kiszone, groszek konserwowy i doprawiamy majonezem lub gęstym jogurtem naturalnym. Jakub Kuroń kultowe danie przyrządza w nieco inny sposób. Sałatka jarzynowa z makrelą wędzoną posmakuje każdemu.

Do sałatki jarzynowej z makrelą wędzoną znany kucharz groszek zamienia na białą fasolę konserwową. Dodaje również kukurydzę, rybę. W tej wersji sałatki nie również ma ziemniaków i jabłka. Kuroń sałatkę doprawia majonezem i ostrą musztardą. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, wykorzystaj ulubioną musztardę.

Świąteczna sałatka jarzynowa z makrelą wędzoną

Składniki:

  • średnia makrela wędzona

  • 3 marchewki

  • 4 jajka

  • 2 korzenie pietruszki

  • biała część pora

  • kawałek selera

  • 4 ogórki kiszone

  • puszka białej fasoli konserwowej

  • mała puszka kukurydzy

  • 3 łyżki majonezu

  • łyżka ostrej musztardy

  • sól, pieprz

Sałatka jarzynowa według przepisu Jakuba Kuronia. Zaskakujący dodatek podkręca smak

Marchewkę, seler i korzeń pietruszki gotuj do miękkości w osolonej wodzie, odstaw do przestudzenia, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo, odsącz z zalewy fasolę i kukurydzę.

Mięso makreli oddziel dokładnie od ości i podziel na małe kawałki. Jajka i ogórki pokrój drobno, posiekaj por. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do większej miski. Dodaj majonez, musztardę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Na święta przygotuj również karpia w galarecie i pierogi ruskie z aromatycznym dodatkiem. Przepisy Jakuba Kuronia są proste i zachwycają smakiem.

sałatka jarzynowa z makrelą
canva/Whitestorm

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl