Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczny specjał cudownie współgra z plackami ziemniaczanymi. Uczta gwarantowana
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.12.2022 04:00

Świąteczny specjał cudownie współgra z plackami ziemniaczanymi. Uczta gwarantowana

placki ziemniaczane
Canva / peredniankina

Śledzie w rozmaitych odsłonach skradły serca i podniebienia Polaków. Apetyczną przekąskę można jednak wynieść na zupełnie nowy poziom. Śledzie podane na chrupiących plackach ziemniaczanych są prawdziwym hitem. Smak ryby i ziemniaków idealnie się ze sobą łączy.

Delikatny śledź w śmietanie jest faworytem wielu miłośników tej ryby. Takie wydanie komponuje się w plackami wprost rewelacyjnie. Ten specjał przygotujesz prosto i szybko. Śledzie w śmietanie na plackach ziemniaczanych warto zaserwować nie tylko od święta.

Przepis na śledzie na plackach ziemniaczanych

Składniki na śledzie:

  • 3-4 płaty filetu z matiasa

  • 100 g śmietany 18%

  • 1 średni ogórek kiszony

  • 1/4 niewielkiej cebuli

  • 1/4 jabłka

  • sól i pieprz do smaku

  • koperek

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 500 g obranych ziemniaków

  • 1 jajko

  • 1/2 małej cebuli

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przepyszne placki ziemniaczane ze śledziem krok po kroku

Filety z matiasa odstaw do namoczenia na ok. 45-60 minut. Następnie odsącz je z wody i pokrój w niewielkie paski. Przygotowaną rybę przełóż do miski.

Ogórki oraz cebulę do placów ziemniaczanych ze śledziami pokrój w drobną kostkę. Jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki, a koperek posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do miski ze śledziami. Całość zalej śmietaną, wymieszaj, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru wody. Dodaj do nich oba rodzaje mąki, jajka, posiekaną drobno cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz nakładaj kolejne porcje ciasta i smaż placki ziemniaczane na złocisty kolor z obu stron. Gotowe egzemplarze odsączaj za pomocą ręcznika papierowego.

Na plackach ziemniaczanych układaj porcje śledzi w śmietanie. Wierzch dekoruj gałązką koperku. Tak przygotowaną potrawę najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu. Wypróbuj nasz przepis na aromatyczne śledzie korzenne. Wyśmienite placki ziemniaczane możesz przygotować również w piekarniku.

placki ziemniaczane
placki ziemniaczane

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: