Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowa sałatka meksykańska. Domownicy, ani goście nie pozwolą jej się zmarnować

Hitowa sałatka meksykańska. Domownicy, ani goście nie pozwolą jej się zmarnować

Hitowa sałatka meksykańska
canva/cglade

Sałatka meksykańska skradnie serca domowników i Waszych gości. Sycąca i wyrazista kompozycja złożona z papryki, czerwonej fasoli i kukurydzy z dodatkiem piersi z kurczaka smakuje wręcz obłędnie, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane.

Pysznej sałatki meksykańskiej mało kto sobie odmówi. Przysmak można przygotować na wiele sposobów, trafiając tym samym w gusta każdego z domowników lub gości. My prezentujemy wersję z kurczakiem i sosem majonezowo-ketchupowym.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by wspomniane składniki podać osobno, pozostawiając gościom do dyspozycji oliwę z chili, grzanki i podsmażone z przyprawami kostki sojowe. Wtedy każdy będzie mógł spróbować rarytasu w takiej wersji, jaka odpowiada jego diecie.

Przepis na pyszną sałatkę meksykańską

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1 mniejsza puszka kukurydzy

  • 1 większa papryka czerwona

  • biała część małego pora

  • 1 łyżeczka oregano

  • pół łyżeczki kminu rzymskiego

  • 1/3 łyżeczki chili

  • 70 g majonezu np. wegańskiego

  • 70 g domowego ketchupu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić sałatkę meksykańską? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od oczyszczenia kurczaka i pokrojenia go w niewielką kostkę. Oprószamy go oregano, mielonym kminem rzymskim, chili odrobiną soli oraz pieprzem. Delikatnie zrumieniamy mięsne kawałki na dobrze rozgrzanym oleju i przenosimy je na papierowy ręczniki, aby zebrać nadmiar tłuszczu.

Kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy. Paprykę płuczemy i oczyszczamy z pestek. Kroimy w niezbyt duże paseczki. Pora również myjemy. Kroimy go w cienkie talarki. Wszystkie warzywa przenosimy do miski wraz z przestudzonym kurczakiem.

Majonez mieszamy z ketchupem, a następnie łączymy go ze składnikami w misce. Podajemy od razu. Sałatka świetne smakuje z kaszą np. komosą ryżową lub pęczakiem.

Wskazówka: sałatkę meksykańską można przyrządzić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć kurczaka lub zastąpić go namoczonym w bulionie warzywnym granulatem sojowym. Warto doprawić go chilli, kminem rzymskim, oregano i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakowite sałatki. Szczególnie polecamy kultowy warstwowy przysmak, czyli gyros. Być może spodoba wam się też nietuzinkowa sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami.

Sałatka meksykańska jest świetna z dodatkiem kaszy
canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: