Hitowa sałatka meksykańska. Domownicy, ani goście nie pozwolą jej się zmarnować
Sałatka meksykańska skradnie serca domowników i Waszych gości. Sycąca i wyrazista kompozycja złożona z papryki, czerwonej fasoli i kukurydzy z dodatkiem piersi z kurczaka smakuje wręcz obłędnie, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane.
Pysznej sałatki meksykańskiej mało kto sobie odmówi. Przysmak można przygotować na wiele sposobów, trafiając tym samym w gusta każdego z domowników lub gości. My prezentujemy wersję z kurczakiem i sosem majonezowo-ketchupowym.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by wspomniane składniki podać osobno, pozostawiając gościom do dyspozycji oliwę z chili, grzanki i podsmażone z przyprawami kostki sojowe. Wtedy każdy będzie mógł spróbować rarytasu w takiej wersji, jaka odpowiada jego diecie.
Przepis na pyszną sałatkę meksykańską
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli
1 mniejsza puszka kukurydzy
1 większa papryka czerwona
biała część małego pora
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki chili
70 g majonezu np. wegańskiego
70 g domowego ketchupu
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić sałatkę meksykańską? Znamy prosty przepis
Zaczynamy od oczyszczenia kurczaka i pokrojenia go w niewielką kostkę. Oprószamy go oregano, mielonym kminem rzymskim, chili odrobiną soli oraz pieprzem. Delikatnie zrumieniamy mięsne kawałki na dobrze rozgrzanym oleju i przenosimy je na papierowy ręczniki, aby zebrać nadmiar tłuszczu.
Kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy. Paprykę płuczemy i oczyszczamy z pestek. Kroimy w niezbyt duże paseczki. Pora również myjemy. Kroimy go w cienkie talarki. Wszystkie warzywa przenosimy do miski wraz z przestudzonym kurczakiem.
Majonez mieszamy z ketchupem, a następnie łączymy go ze składnikami w misce. Podajemy od razu. Sałatka świetne smakuje z kaszą np. komosą ryżową lub pęczakiem.
Wskazówka: sałatkę meksykańską można przyrządzić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć kurczaka lub zastąpić go namoczonym w bulionie warzywnym granulatem sojowym. Warto doprawić go chilli, kminem rzymskim, oregano i pieprzem.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakowite sałatki. Szczególnie polecamy kultowy warstwowy przysmak, czyli gyros. Być może spodoba wam się też nietuzinkowa sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jednogarnkowe danie ze schabu. Doskonałe do odgrzewania, jak znalazł na obiad lub imprezę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama