Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nic nie sprawdzi się na Sylwestra jak galaretki z kurczakiem. 1 błąd może je kompletnie zrujnować
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.12.2022 14:45

Nic nie sprawdzi się na Sylwestra jak galaretki z kurczakiem. 1 błąd może je kompletnie zrujnować

Nic nie sprawdzi się na Sylwestra jak galaretki z kurczakiem. 1 błąd może je kompletnie zrujnować
canva/New Africa studio

Sylwestrowe galaretki z kurczakiem są świetnym dodatkiem do zimnej płyty. Galareta jest prosta w przygotowaniu, jednak jeden błąd może zrujnować całą potrawę. Nigdy nie dolewaj octu do wywaru, ponieważ galareta nie stężeje.

Sylwestrowe galaretki z kurczakiem są kultową potrawą, która gości na naszych stołach podczas większych imprez i uroczystości. W podstawowym przepisie na zimne nóżki znajdziemy wieprzowinę, jednak wersja z kurczakiem jest o wiele smaczniejsza i łatwiejsza w przygotowaniu.

Do sylwestrowych galaretek z kurczakiem dodaj ulubione warzywa. Gorąco polecam kukurydzę, groszek konserwowy i ugotowaną marchewkę. Możesz dodać również paprykę, korzeń pietruszki, jajka ugotowane na twardo. Galaretka będzie gotowa po 2-3 godzinach chłodzenia.

Podczas gotowania wywaru na sylwestrowe galaretki z kurczakiem musisz pamiętać o bardzo ważnej rzeczy. Nigdy nie dodawaj octu do rosołu, ponieważ galareta nie stężeje, a całe danie będzie do wyrzucenia. Ocet podaj do gotowej już galarety, żeby podkreślić jej smak.

Przepis na sylwestrowe galaretki z kurczakiem

Składniki na wywar:

  • 3 udka z kurczaka

  • korzeń pietruszki

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • duża cebula

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • żelatyna spożywcza

  • natka pietruszki

  • groszek konserwowy

  • kukurydza z puszki

  • ocet lub sok z cytryny do podania

Jak przygotować kultowe zimne nóżki z kurczaka?

Mięso oczyść i przełóż do garnka. Zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Usuń je. Dodaj marchewki, korzeń pietruszki, seler, liście laurowe i ziele angielskie.

Dodaj również przyrumienioną nad ogniem cebulę. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez około 2,5 godziny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wywar przecedź przez sito. Mięso z kurczaka oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki.

Marchewkę pokrój w plastry, przełóż na talerz. Do gorącego rosołu dodaj żelatynę spożywczą w proporcji 6 łyżek żelatyny na 1 l wywaru. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Rosół odstaw do całkowitego ostygnięcia.

W niewielkich miseczkach poukładaj marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodaj mięso, groszek konserwowy i kukurydzę. Całość zalej zimnym wywarem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Zimne nóżki podawaj z cząstkami cytryny lub octem i świeżym pieczywem, smacznego.

Na Sylwestra doskonale sprawdzą się również kultowe flaczki z kurczaka według przepisu Tomasza Strzelczyka. Zupa zachwyca aromatem. Przygotuj także uniwersalną i szybką sałatkę z tortellini z dodatkiem szynki drobiowej i żółtego sera.

galaretka z kurczakiem
canva/saffron bowl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: