Syn Gessler ma nietypowy patent na surówkę z pora. Położysz na stole i zaskoczysz bliskich
Tadeusz Muller podzielił się rewelacyjnym przepisem na surówkę z pora. Syn Magdy Gessler kulinarne wzorce czerpał od najmłodszych lat. Dzięki niebanalnym dodatkom, jego propozycja na surówkę jest niezwykle aromatyczna oraz sycąca. Domownicy będą zachwyceni.
Tadeusz Muller, poza świeżymi warzywami, do swojej surówki dodaje ugotowaną wcześniej białą fasolę. Dzięki temu taką potrawą można się na prawdę najeść. Całość wieńczy kremowy dressing oraz grzybowy chrust. Ta surówka to prawdziwa eksplozja smaków.
Przepis na nietypową surówkę z pora
Składniki:
1 duży por
1 słodkie jabłko
1 liść czerwonej kapusty
1 niewielka marchewka
3 garście ugotowanej fasoli "Jaś"
Składniki na sos:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki wody
1 łyżka octu
Sól i pieprz do smaku
Składniki na chrust:
1/3 kostki masła
2 garście kurek
2 kromki chleba razowego
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku
Niezwykła surówka z pora Tadeusza Gesslera krok po kroku
Przygotuj surowe składniki do surówki z pora. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Jabłko umyj i pokrój w słupki. Z pora odetnij zielone liście, pozostałą część oczyść i pokrój w półtalarki (korzonki umyj i odłóż na bok), a liść kapusty zwiń w rulon i drobno posiekaj. Połącz wszystkie składniki w dużej misce.
Przygotuj sos do surówki z pora. Jogurt połącz z majonezem, wodą oraz octem. Wymieszaj dokładnie całość. Na koniec dopraw sos do smaku za pomocą soli i pieprzu.
Kurki do surówki z pora oczyść i za pomocą rąk porozdzielaj na włókna. Na patelni dobrze rozgrzej masło. Na gorący tłuszcz wrzuć grzyby i podsmażaj do momentu, aż zaczną robić się chrupiące.
W międzyczasie przygotuj pozostałe dodatki do surówki z pora. Porowe korzonki poszatkuj. Chleb pokrój w kostkę, a ząbki czosnku oraz orzechy włoskie drobno posiekaj. Przygotowane składniki dołóż do podsmażonych pieczarek i dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Do miski z surówką dodaj ugotowaną fasolę oraz sos. Zamieszaj całość. Na wierzchu wyłóż podsmażony na patelni chrust. Tak przygotowaną surówkę z pora podawaj od razu po przygotowaniu. Smaczna surówka z dodatkiem ogórka zachwyci Twoich bliskich. Por z dodatkiem kukurydzy to idealny dodatek do wielu dań obiadowych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Okrasa do kotletów schabowych proponuje „miodową kapustę”. Co za dodatek
Dlaczego bigos wychodzi gorzki? Niestety wszystko przez nagminny błąd
Źródło: tvnpl