Szarlotka z budyniem. Niezawodny przepis na wyborny deser
Szarlotka należy do klasycznych deserów przygotowywanych w domowym zaciszu. Upieczona z warstwą delikatnego budyniu waniliowego będzie jeszcze lepsza. Wypiek z pewnością zachwyci waszych gości i szybko zniknie z talerzy.
Nikt nie oprze się pysznej szarlotce. Po prostym przepisie, z którego mogliście przyrządzić ten klasyk bez pieczenia i niezawodnej recepturze naszych babć na szarlotkę na smalcu przyszedł czas na wersję z budyniem. Waniliowy krem mleczny idealnie komponuje się z jabłkami. Spróbujecie?
Przepis na wyborną szarlotkę z budyniem
Składniki:
200 g masła
350 g mąki
70 g cukru pudru + do posypania
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
pół litra mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 200 g kwaśnych jabłek np. szarej renety
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Łączymy składniki ze sobą przy pomocy noża. Wbijamy jajko.
Ciasto szybko zagniatamy dłońmi. Dzielimy je na pół, a każdą z części owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w plasterki i wkładamy do garnka. Wsypujemy cynamon i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Połową schłodzonego ciasta wykładamy dno formy o wymiarach 21 cm x 28 cm. Na tak przygotowanym spodzie umieszczamy kolejno jabłka i budyń.
Drugą część ciasta z zamrażalnika ścieramy na tarce bezpośrednio na waniliowy krem. Szarlotkę pieczemy przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
Kultowe kluski szaraki w cudownej okrasie z boczku. Każda babcia je pochwali
Źródło: kwestiasmaku