Szybki sos do kotletów mielonych - najlepszy dodatek do kultowego dania
Kotlety mielone z sosem to pomysł na tradycyjne kotlety w nowej, aromatycznej odsłonie. Szybki sos do kotletów mielonych zrobisz z pomidorów lub śmietany, a dzięki nim całe danie będzie niezwykle urozmaicone i jeszcze smaczniejsze. Poznaj przepis na szybki sos do kotletów mielonych.
Jeśli masz ochotę na kotlety mielone, ale znudziło Ci się tradycyjne podanie z ziemniakami i ogórkiem, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Kotlety otulone aromatycznymi sosami są jeszcze delikatniejsze i mają jeszcze więcej smaku.
Kotlety mielone przygotuj według tradycyjnego przepisu- tu dowiesz się, jak zrobić i ile smażyć kotlety. Nie wylewaj oleju po smażeniu- będzie dobrą bazą do sosu śmietanowego. Sosy do kotletów przygotuj na wywarze warzywnym, żeby miały wyraźny smak i aromat.
Kotlety w aromatycznym sosie podaj z puree z dodatkiem czosnku, danie zachwyci całą Twoją rodzinę.
Przepis na szybki sos do kotletów mielonych pomidorowy
Składniki:
puszka pomidorów krojonych
mała cebula czerwona
2 szklanki bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki cukru
oliwa z oliwek
sól, pieprz
łyżeczka mąki pszennej
Jak zrobić sos pomidorowy do kotletów mielonych?
Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek, następnie dodaj pomidory, cukier, suszoną bazylię i podsmaż. Do pomidorów wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory zmiękną.
Źródło zdjęcia: canva/yulka3ice Mąkę rozrób w zimnej wodzie, dodaj do wywaru i mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Przepis na szybki sos do kotletów mielonych śmietanowy
Składniki:
300 ml śmietany 18%
szklanka bulionu warzywnego
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki mąki
2-3 łyżki oleju po smażeniu kotletów
Jak zrobić szybki sos śmietanowy do kotletów mielonych?
Na oleju po smażeniu kotletów podsmaż mąkę, następnie dodaj posiekaną pietruszkę i smaż jeszcze chwilę. Na patelnię wlej bulion, następnie śmietanę i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Źródło zdjęcia: canva/minadezhda Sos śmietanowy dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.