Szybkie i bajecznie proste kotlety z jajek gotowanych
Kotlety z jajek gotowanych to pomysł na wegetariański obiad, lunch i przekąskę dla całej rodziny. Delikatne kotleciki doprawione solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem wychodzą za każdym razem i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na szybkie kotlety z jajek gotowanych.
Kotlety z jajek gotowanych to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są delikatne, miękkie w środku z chrupiącą, złocistą skórką. Kotlety z jajek gotowanych uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci, zrobisz z nich więc pyszny, rodzinny obiad.
Kotlety podaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Szczególnie polecam ziemniaki pieczone z ziołami, ponieważ mają dużo lepszy smak od gotowanych. Do kotletów zrób surówkę z kapusty pekińskiej lub tartą marchewkę z jabłkiem.
Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczne i proste kotlety wegetariańskie- tu poznasz przepis na kotleciki z ciecierzycy.
Przepis na szybkie kotlety z jajek gotowanych
Składniki na 4-5 porcji:
8 jajek
3 łyżki posiekanego szczypiorku
bułka tarta
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić szybkie kotlety z jajek gotowanych?
7 jajek ugotuj na twardo, ostudź i posiekaj na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Jajka dopraw solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem, wbij surowe jajko i dokładnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/gutaper Z masy z jajek uformuj kolety, każdy obtocz dokładnie w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym po 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.