Smakosze.pl
Szybkie kotlety z jajek gotowanych

canva/Elena_Danileiko

Szybkie i bajecznie proste kotlety z jajek gotowanych

13 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kotlety z jajek gotowanych to pomysł na wegetariański obiad, lunch i przekąskę dla całej rodziny. Delikatne kotleciki doprawione solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem wychodzą za każdym razem i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na szybkie kotlety z jajek gotowanych.

Kotlety z jajek gotowanych to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są delikatne, miękkie w środku z chrupiącą, złocistą skórką. Kotlety z jajek gotowanych uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci, zrobisz z nich więc pyszny, rodzinny obiad.

Kotlety podaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Szczególnie polecam ziemniaki pieczone z ziołami, ponieważ mają dużo lepszy smak od gotowanych. Do kotletów zrób surówkę z kapusty pekińskiej lub tartą marchewkę z jabłkiem.

Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczne i proste kotlety wegetariańskie- tu poznasz przepis na kotleciki z ciecierzycy.

Przepis na szybkie kotlety z jajek gotowanych

Składniki na 4-5 porcji:

  • 8 jajek

  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić szybkie kotlety z jajek gotowanych?

7 jajek ugotuj na twardo, ostudź i posiekaj na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Jajka dopraw solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem, wbij surowe jajko i dokładnie wymieszaj.

Ugotowane i posiekane jajka na twardo

Źródło zdjęcia: canva/gutaper

Z masy z jajek uformuj kolety, każdy obtocz dokładnie w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym po 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >