Tylko babcie wiedziały jak doprawić marchewkę z groszkiem. Szczypta tej przyprawy była konieczna
Marchewka z groszkiem jest jednym z częściej goszczących na naszych talerzach dodatków. Przyrządzana przez nasze babcie, zawsze smakowała fantastycznie. Wszystko za sprawą odrobiny cukru, którym podkreślane było znakomite połączenie warzyw.
Przepis na babciną marchewkę z groszkiem
Kremowa, gęsta i przyjemnie słodka warzywna kompozycja pasuje do niejednego obiadu. Doprawiona odrobina cukru staje się jeszcze przyjemniejsza w odbiorze. Babciny trik nie ma sobie równych.
Składniki:
- 3 większe marchewki
- 250 g zielonego groszku, najlepiej mrożonego
- 15-20 g masła
- 10 g mąki pszennej do zagęszczenia
- cukier oraz sól w ilości do smaku
Jak zrobić marchewkę z groszkiem? Nie zapomnijcie o odrobinie cukru
Zaczynamy od wyszorowania, obrania i pokrojenia marchewki w kostkę wielkością zbliżoną do rozmiaru groszku. Wrzucamy ją garnka i zalewamy wodą, tak, aby tylko ją przykryć. Doprowadzamy do wrzenia i solimy. Gotujemy przez 2-3 minuty.
W tym czasie mrożone zielone warzywo przepłukujemy wrzątkiem na sicie, by nieco je rozmrozić. Dodajemy je do marchewki i gotujemy jeszcze przez chwilę. Masło topimy i podsmażamy na nim mąkę. Zasmażkę przenosimy do garnka i doprawiamy marchewkę z groszkiem cukrem. Gdy zgęstnieje, będzie gotowa.
Jak podać marchewkę z groszkiem?
Dodatek do drugiego dania świetnie podkreśli smak ulubionych kotletów mielonych czy schabowego w chrupiącej panierce. Koniecznie podajcie ją na ciepło, lecz uważajcie, by nie rozgotować warzyw przy ogrzewaniu.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dodatki do dań głównych. Sprawdźcie koniecznie znakomite surówki do ryby. Jeśli natomiast szukacie kremowej i w pełni roślinnej odsłony marchewki z groszkiem, postawcie na wersję z udziałem nerkowców.