Choć większość z nas zna ubijanie masła tylko z rysunków w elementarzu, jesteśmy tylko o krok od własnego smarowidła. Nie potrzeba nawet ciężkich sprzętów znanych z muzeum etnograficznego – wystarczy jedno urządzenie, które już mamy w domu
Oto przepis pod każdym względen niezwykły. Chleb nie zawiera żadnego rodzaju mąki, za formę do pieczenia robią słoiki, a jajko zastąpione zostało… zresztą sprawdźcie sami.
Zapach świeżego pieczywa kochamy wszyscy. Nie zawsze jednak uda nam się, taki chleb kupić. Warto wtedy zrobić go samemu. Zapewnimy sobie nie tylko pyszny bochenek, ale i zapach, rozchodzący się po całym domu.
Dowiedz się, czy na pewno w prawidłowy sposób przechowujesz chleb. Stosując tę jedną zasadę, możesz sprawić, że pieczywo będzie świeższe dużo dłużej. Wiele osób popełnia w tej kwestii podstawowe błędy. Sprawdź czy się do nich zaliczasz.
Specyficzne nadzienia do pierogów nikogo już nie dziwią. Ale pierogi z chleba tostowego szokują. Nie przecieraj oczu. To naprawdę przepis na pierogi z tego składnika. Smakują zaskakująco i zaskakująco.
Ten przepis Ewy Wachowicz na chleb to receptura, do której nie da się nie wracać. Biała mąka pszenna, której najwięcej używamy na co dzień, została tu zastąpiona w taki sposób, że efektem jest pyszne – i znacznie zdrowsze – pieczywo.
Oto jeden z najlepszych sposobów na szybkie, ale sycące śniadanie niewymagające wyszukanych składników. Na pewno masz w lodówce wszystko, co trzeba, by przyrządzić to poranne cudo.
Jajka w chlebie to najlepszy przepis, jaki znam. Można dodać jeszcze kilka składników i pyszny posiłek gotowy. Zrób go według tej receptury, a smak zachwyci całą Twoją rodzinę.
Zamroziłaś pieczywo, a po rozmrożeniu okazało się okropne? Mnie też się tak zdarzyło. Z pomocą przyszły rady piekarza. Wystarczy, że sprawdzisz te zasady i już nigdy nie popełnisz błędów.
Pieczenie wytrawnych wypieków nie musi być trudne. Oto prosty przepis na przekąskę, która łączy pieczywo i dodatki w postaci zbliżonej do ciasta i nada się świetnie na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Chleb niemal codziennie gości na naszym stole. Cenimy sobie ten swojski, bo wierzymy, że jest pełen naturalnych składników i dostarczy nam odpowiedniego smaku. Jednak Katarzyna Bosacka przyjrzała się pieczywu, które chce uchodzić za swojskie. Wypunktowała skład, który wywołuje dreszcze.
Mieliście kiedyś okazję upiec własny chleb? Większość osób myśli, że to zadanie zarezerwowane jedynie dla wtajemniczonych. W sieci można jednak znaleźć wiele przepisów na proste domowe pieczywo. Postanowiłam wypróbować jeden z nich, poniżej zdradzam, czy było warto.
Jeżeli lubisz niestandardowe dania, koniecznie spróbuj tego przepisu. Składniki są tanie, a wykonanie bardzo szybkie. Co najważniejsze to danie ma niespotykany smak.
Świeży i pachnący chleb jest, czymś, co uwielbiamy. Nawet zwykłe kanapki smakują z nim wybornie. Tylko jak mieć, codziennie rano świeży i chrupiący bochenek chleba? Po prostu upiecz go sama z tym przepisem.
Zaspałaś i znowu wyszłaś do pracy bez śniadania? Z tym przepisem nigdy ci się to nie zdarzy. Ważne, żebyś miała świeży chleb i możemy brać się do roboty.
Jeśli gotowanie i smażenie jest sztuką, pieczenie jest nauką, i to ścisłą. Dlatego niechętnie sięgamy np. po przepisy na pieczenie chleba. Ale ten jest doskonały dla początkujących. Nie wymaga też szczególnego sprzętu. Przekonajcie się o tym sami.
Wczoraj kupiłaś świeże pieczywo, a dzisiaj jest twarde jak skała? Być może popełniasz powszechny błąd związany z przechowywaniem. Sprawdź co zrobić, by chleby i bułki dłużej pozostawały świeże. Wszystkie szczegóły znajdziesz w poniższym artykule.
Domowe wypieki to chyba ukoronowanie osiągnieć kulinarnych każdego kucharza. Swój przepis na doskonałe białe bułki pszenne, tzw. wrocławskie, pokazał potomek zasłużonego kucharskiego rodu Jakub Kuroń.
Sieć sklepów Biedronka jakiś czas temu przeprosiła swoich klientów za to, że ceny przy kasie nie zgadzały się z tymi na regale. Jedna z klientek poszła ostatnio na zakupy i okazało się, że sieć znowu próbuje manipulować konsumentami.
Ten przepis na chleb zawsze się udaje. Nie trzeba tu ani specjalistycznych produktów, ani wielkich umiejętności. Po prostu wymieszaj kilka podstawowych składników, włóż do naczynia żaroodpornego i gotowe.
Wiele z nas boi się wypieków jako trudnych. Ten przepis może pomóc obalić tę barierę. Doskonałe bułeczki wychodzą za każdym razem. Prościej się już nie da.
W nowym roku postanowiłem zadbać o drobne przyjemności na każdym poziomie. Od samego rana aż do wieczora. Będę dbał o szczegół i jakość. Oraz o to, żeby nie było nudy. Walczę ze sztampą, i rutyną, zwłaszcza, jeśli chodzi o jedzenie. Żeby dobrze zacząć dzień, noworoczną zmianę rozpoczynam od śniadań. Ten zadziwiająco prosty tost zmienia rutynowe posiłki w luksusową przyjemność.
Dzięki temu prostemu przepisowi niepozorny chlebek zmieni się w cichego bohatera imprezowego stołu. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo efektowny, tak że z pewnością zaskoczy gości.
Ten prosty przepis na szybką obiadową zapiekankę pozwoli uratować wiele jedzenia, które zalega w lodówce. Jej podstawa zaskoczy niejedną doświadczoną gospodynię. Tym razem nie będą to ani ziemniaki, ani ryż, ani nawet makaron. Chcesz wiedzieć, co się w niej kryje? Zapraszam do dalszej lektury.
Smalec należy do najbardziej cenionych w Polsce smarowideł do chleba. Polakom wyraźnie nie przeszkadza, że, delikatnie mówiąc, nie jest przesadnie dietetyczny. Ten przepis nieco odchudza ten klasyczny składnik chlebowych przekąsek. Ale przede wszystkim, jego efektem jest coś pysznego.
Ostatnio odkryłam przepis na doskonały smakołyk. Potrzebuje tylko chleba, jogurtu i patelni. W kilka chwil przygotowuję danie, którym zajada się cała rodzina. Warto je zrobić w swojej kuchni i zaskoczyć tym smakiem domowników.
Choć często nachodzi nas ochota na frykasy, każdy w głębi serca czuje, że nie ma to jak proste kulinarne przyjemności typu pajda chleba ze smalcem. Jednak smalec smalcowi nierówny i osiągnięcie tu mistrzostwa wymaga dobrego przepisu. Mój przepis na to niby zwykłe smarowidło jest naprawdę warty spróbowania.
W swojej trasie po jarmarkach z ulicznym jedzeniem w Polsce youtuber Książulo zawędrował do Gniezna. Tu degustował m.in. zapiekankę z baru, który od prawie czterech dekad serwuje przekąski takie jak ta, a także hotdogi i frytki. W jego zamówieniu rzuciła się w oczy jedna nietypowa rzecz.