Ciasto z owocami możesz z łatwością przygotować nawet bez pieczenia - poniższy przepis jest tego najlepszym przykładem. Jedyne czego potrzebujesz do jego zrobienia to miska, łyżka do mieszania oraz blacha do pieczenia. Ogromną zaletą jest możliwość dodania jakichkolwiek owoców, zarówno mrożonych, jak i świeżych. Ciasto z owocami jest jednym z typowych letnich deserów. Gdy ma się pod ręką świeże i soczyste owoce, ciężko nie skusić się na upieczenie smacznego i pięknie pachnącego ciasta. W tym przepisie połączenie owoców, delikatnego i mokrego ciasta oraz kruszonki jest nie do pobicia. Kolejną zaletą jest czas, w jaki można sporządzić ten wypiek. W ciągu godziny od rozpoczęcia gotowania, deser jest gotowy. Dlatego, jeśli nagle przyszli do ciebie niespodziewani goście, a ty nie masz czym ich poczęstować - z łatwością zdążysz ich zaskoczyć swoim dziełem. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.
Beza wyjdzie idealnie chrupiąca i biała, jeśli zastosujesz się do wszystkich naszych rad. Nie idź na łatwiznę i nie kupuj gotowców. Ten przepis jest sprawdzony i banalnie prosty. Nie ma prawa się nie udać. Beza to idealne ciasto na upały. Jest chrupiąca, lekka i świetnie komponuje się z soczystymi owocami, jak choćby truskawki. To idealny dodatek do mrożonej kawy, choć w niektórych przepisach dodaje się też do niej krem kawowy. Aby beza wyszła idealna, trzeba pamiętać o kilku radach. Dobrym sposobem na zwiększenie jej objętości jest pozwolenie, aby białka jaj odrobinę się ogrzały po wyjęciu z lodówki i osiągnęły temperaturę pokojową przed tym, jak zaczniemy je ubijać. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Naleśniki można przyrządzić wykwintnie lub prosto, na słodko lub słono. Mamy cały wachlarz różnych opcji. Najważniejsze jest jednak, by ich baza, czyli ciasto było odpowiednio przygotowane. Wtedy będą lekkie i puszyste. Dzięki paru naszym trikom usmażysz idealne naleśniki.Istnieje parę sposobów na to, by ciasto na naleśniki było idealne. Niektórzy chłodzą je na godzinę przed smażeniem. Ma to sens, jeśli zależy nam na tym, by były one bardzo lekkie i puszyste. Mieszanie mąki pszennej i wody powoduje wytwarzanie się glutenu. Jest to łańcuch białek, który można sobie wyobrazić jako wewnętrzną siateczkę łączeń, która nadaje ciastu elastyczność i strukturę. To z jego powodu na przykład ciasto na pizzę się charakterystycznie ciągnie, gdy jest ugniatane. Chłodzenie ciasta zmniejsza siłę wiązania glutenu, dzięki czemu naleśniki są bardziej kruche i miękkie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Naleśniki są jedną z najbardziej klasycznych propozycji kulinarnych. Niestety, czasem podczas smażenia potrafią one mocno przywierać do patelni. Okazuje się, że wystarczy szczypta popularnej przyprawy, by uniknąć takiego scenariusza. Mowa o soli.Smakowite naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca za sprawą swoich wyjątkowych walorów smakowych. Jednocześnie potrafią one wywoływać frustrację podczas ich przygotowywania. Wszystko przez przywieranie do patelni.Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Puszysty biszkopt jest marzeniem wielu smakoszy. Każdy ma swoją metodę na osiągnięcie pożądanego efektu. Istnieją jednak uniwersalne metody, dzięki którym specjał wyjdzie idealnie. Biszkopt nie opadnie, jeśli po zakończeniu pieczenia zostawimy go w kuchence i otworzymy drzwiczki.Biszkopt jest bazą pod wiele rozmaitych ciast. Nie bez powodu cieszy się on taką popularnością. Większość smakoszy doskonale zdaje sobie sprawę, że perfekcyjny biszkopt powinien charakteryzować się nienaganną puszystością. Jak to osiągnąć?
Chleb jadamy praktycznie każdego dnia - robimy z niego kanapki, a także podajemy jako dodatek do większego dania. Okazuje się, że warto zastanowić się czasem dwa razy, przed wzięciem do ust swojego ulubionego pieczywa. Pewien mężczyzna zjadł chleb z makiem i nie dostał się do nowej pracy, ponieważ testy narkotykowe były pozytywne. Chleb piecze się z najróżniejszymi dodatkami. Piekarze korzystają ze smakowitych ziół, suszonych owoców i warzyw i wielu innych składników, które nadają pieczywu zupełnie nowego smaku. Jednym z takich dodatków są ziarna maku. Smak maku jest przepyszny, dlatego przygotowujemy z niego ciasta, ciastka i inne wypieki. Niestety, niekiedy zdarza się, że mogą one zawierać śladowe ilości substancji psychoaktywnych - zjedzenie ich może z kolei poskutkować ich obecnością w organizmie człowieka.
Cukier waniliowy jest wyjątkowo ważnym składnikiem wielu ciast, a także słodkich sosów i innych pysznych deserów. W sklepach nabyć można zarówno cukier waniliowy oraz wanilinowy - czym się one różnią? Pierwszy jest naturalny i droższy, z kolei drugi otrzymywany jest w sztuczny sposób. Cukier waniliowy ma wspaniały, intensywny smak, który dodany do słodkich deserów, sprawia, że te nabierają wyjątkowej głębi i aromatu. Niestety prawdziwy cukier z dodatkiem wanilii jest stosunkowo drogi, więc nie używamy go zbyt często. Cukier wanilinowy jest dlatego znacznie częściej spotykany w sklepach spożywczych, w końcu jego cena jest znacznie niższa, w porównaniu do prawdziwej wanilii. Jakie są różnice pomiędzy powyższymi cukrami? Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Smakowite ciasto potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych wielbicieli deserów. Tym razem warto postawić na specjał, w którym główną rolę odgrywa przepyszny rabarbar. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Ciasto przyrządzisz w chwilęZ pewnością idealne ciasto powinno być słodkie i puszyste. Właśnie takimi cechami charakteryzuje się błyskawiczny specjał na bazie uwielbianego rabarbaru. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej propozycji deserowej.
Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Istnieje wiele receptur na smakowite desery, które nie wymagają użycia piekarnika. Jedna z nich idealnie sprawdza się, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania.
Sękacz współcześnie jest trochę zapomniany. Warto jednak sobie o nim przypomnieć, ponieważ znacząco wyróżnia się na tle innych słodkich specjałów. Podstawą jest odpowiednie przygotowanie deseru. Tylko nieliczni smakosze pamiętają, jak się go robiło.
Na możliwość przygotowania własnych jagodzianek czekamy przez cały rok - oczywiście można robić je z mrożonych owoców, jednak nadzienie sporządzone ze świeżych jagód jest znacznie smaczniejsze. Dla tych, którzy nie mogą się doczekać smaku tych bułeczek, mamy wspaniałe wieści. Zaprezentowana niżej receptura pozwala raczyć się jagodziankami w mniej niż półtorej godziny, od rozpoczęcia mieszania pierwszych składników. Warto zrobić ich jak najwięcej, gdyż spragnieni ich smaku ludzie, pochłaniają je w ułamku chwili.
Magda Gessler nigdy nie ukrywała, że jest emocjonalną osobą. Było to widać szczególnie w programie "Kuchenne rewolucje", gdzie bez przysłowiowego owijania w bawełnę potrafiła wygarnąć właścicielom restauracji wszystkie zaniechania i niedociągnięcia w prowadzeniu własnego biznesu.
Doskonałej jakości ciasto na pierogi nie jest wcale tak proste w przygotowaniu, jakby się mogło wydawać. Odpowiednio dobrane składniki, które same w sobie są świetnej jakości, to klucz do uzyskania należytej konsystencji i wytrzymałości. Największym sprawdzianem ciasta do pierogów jest ich gotowanie. W trakcie pływania we wrzątku ciasto poddawane jest różnym siłom, którym musi sprostać. Jeśli w tym momencie nie pęknie i nie uroni cennego farszu, można poczuć dumę i satysfakcję.
Ciasto bez pieczenia można przyrządzić na rozmaite sposoby. Oczywiście najbardziej lubimy smaki, które są nam dobrze znane. Do takich z pewnością można zaliczyć uwielbiane batoniki Bounty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je samodzielnie.
Blok czekoladowy to kultowy deser z czasów PRL-u. Składniki były wtedy bardzo drogie i trudno dostępne, dlatego sprytne panie domu szukały pomysłów, na to jak ze stosunkowo niedrogich produktów wyczarować pyszne dania.Kolejnym plusem tego smakołyku jest łatwość jego wykonania. Aby go zrobić nie potrzeba ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani zbyt wiele czasu. Za to deser nawet dziś zachwyci wiele osób. Wspaniale, gdyby go poznało kolejne pokolenie smakoszy. Poniżej podajemy przepis, który przeniesie wielu z nas w czasy naszego dzieciństwa. Być może, że taki sam deser przyrządzała nasza kochana mama lub babcia.Przepis na blok czekoladowyLista składników:400 g herbatników200 g masła100 g cukru2 łyżki kakao100 ml mleka300 g mleka w proszkuSposób wykonania:Na samym początku pokrusz herbatniki na mniejsze kawałki. Następnie zawiń je w czystą ścierkę i przejedź kilkukrotnie wałkiem do ciasta. Staraj się jednak nie pokruszyć ich za bardzo, aby nie stały się "herbatnikowym proszkiem".Wlej do garnka mleko, masło, cukier oraz kakao. Zagotuj całość, aż masło się rozpuści. A następnie odstaw garnek w chłodne miejsce, do czasu aż krem przestygnie. Po tym czasie wsypuj stopniowo mleko w proszku i ciągle miksuj. Do powstałej masy dodaj herbatniki.Wysmaruj formę masłem i uderz nią kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się powietrza z wewnątrz bloku. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, a następnego dnia ciesz się wyjątkowym deser rodem z czasów PRL-u.Sposób przygotowania bloku czekoladowego znajdziesz również na kanale kuchnia Magdy na You Tube.Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy. Zdradzaliśmy już m.in. jak zrobić galaretkowiec oraz pierogi ze śledziem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Niesamowite korzyści białej truskawkiDlaczego eksperci odradzają jedzenie pangi?Duże zmiany w nazewnictwie grzybówźródło: ania gotujeZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined undefinedundefined
Cukinia często gości na naszych stołach. Przygotowuje się z niej rozmaite potrawy. Jednym z najprostszych dań jest cukinia w cieście. Smakołyk przypadnie do gustu wszystkim osobom, które lubią dobrze zjeść po niewielkim koszcie.
Krokiety zalicza się do kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Nie może ich zabraknąć przy okazji świat, jednak równie często zajadany je w bardziej powszednie dni. Każdy, kto przygotowywał kiedyś krokiety, doskonale wie, że ciasto potrafi pękać w trakcie zawijania.
Ciasto kojarzy się zazwyczaj z dużą ilością czasu potrzebnego na jego wykonanie, a także mnóstwem pracy - trzeba je w końcu wymieszać, a niekiedy także wyrobić. Dlatego zdecydowaliśmy się zaprezentować metodę, która pozwala cieszyć się banalnie prostym ciastem. Do jego zrobienia potrzeba tak naprawdę jedynie 3 narzędzi, czyli miski, szklanki oraz rózgi do mieszania. Mikser będzie jednak świetnym ułatwieniem, który znacznie przyspieszy cały proces. Ciasto 7 szklanek stanowi dodatkowo doskonałą bazę do zrobienia innych słodkości.
Nie da się ukryć, że ciasta baletki dla znacznej części smakoszy są smakołykiem, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Smak dawnych lat może do nas powrócić. Wystarczy skorzystać z niezawodnego przepisu na ciastka baletki.
Pyszne naleśniki są nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają tego typu frykasy. Przeważnie ciasto na naleśniki przygotowuje się z kilku składników. Jednak można je zastąpić.
Ciasto drożdżowe jest nie lada pokusą dla wielbicieli deserów. Przeważnie podczas przygotowań trzeba się trochę namęczyć podczas jego wyrabiania. Okazuje się, że możemy się bez tego obejść. Ewa Wachowicz ponownie zaskakuje.
Ptysie są delikatnymi ciastkami zrobionymi z kruchego, lekkiego i puszystego ciasta. Przekłada się je najróżniejszymi kremami lub bitą śmietaną i najczęściej spożywa w Tłusty Czwartek. Są jednak tacy fani, którzy jedzą je przez cały rok. Mnóstwo osób uważa, że ptysie są trudne w zrobieniu, dlatego mało kto decyduje się na to w domowym zaciszu. Prawda jest jednak zupełnie inna i dzięki temu przepisowi, kultowe ciasta sprzed lat znowu pojawią się na stole jako poobiedni deser.
Z całą pewnością drożdże można uznać za jeden z najważniejszych składników wielu dań. Właśnie za ich sprawą możemy cieszyć się puszystymi wypiekami. Okazuje się, że drożdże są bogactwem cennych składników odżywczych.
Przygotowanie sernika w zupełności od podstaw w domowych warunkach nie jest trudnym zadaniem - wystarczy mieć odrobinę zapału i wolnego czasu, a wszystko pójdzie po dobrej myśli. Taki deser jest doskonałą alternatywą dla kupnych słodyczy lub ciast z cukierni. Kupując gotowe łakocie możemy oczywiście sprawdzić etykietę i przeczytać jaki jest skład i zawartość poszczególnych składników, lecz całkowitą pewność można mieć dopiero wtedy, kiedy robi się samodzielnie. W dodatku satysfakcja z udanego zadania jeszcze bardziej wzmacnia smak.
Rogaliki wywodzą się z Francji, gdzie zostało także opracowane, jak sama nazwa wskazuje, ciasto francuskie. Metoda jego produkcji nie jest zbytnio skomplikowana, wymaga jednak wprawy i sporej ilości wolnego czasu oraz dużego wysiłku.Ciasto francuskie przygotowuje się bowiem z bazy złożonej z mąki pszennej, jajek, soli i kwasku cytrynowego, w którą warstwowo wałkiem wprowadza się niewielką ilość mąki z dużą ilością masła. Specjalne formowanie, składanie w kopertę i wymrażanie, a następnie pieczenie w wysokiej temperaturze wytwarza charakterystyczne płatki.
Wielu smakoszy wspomina prodiż z nutą nostalgii. Potrawy w nim przygotowane bardzo często wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ specjały z prodiża smakują odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyborne ciasto.
Szarlotka podczas samego pieczenia wymaga zarezerwowania prawie 1 godziny. Dodając do tego czas potrzebny na przygotowanie, czyli zrobienie nadzienia i ciasta, można spędzić w kuchni sporo godzin. Aby temu zaradzić, prezentujemy poniżej ekspresowy przepis. Internauci nie kryją swojego zachwytu i pod filmem do tej pory zamieszczonych zostało 61 komentarzy. Trzeba przyznać, że sposób na szarlotkę w 5 minut jest doskonałą poradą, dzięki której wiele osób może wybrnąć z opresji, gdy główne ciasto nie upiecze się tak, jak by się chciało.
Naleśniki często goszczą na naszych stołach i nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Największym problemem jest przyklejanie się ciasta do patelni. W takiej sytuacji warto sięgnąć po popularną przyprawę.