Jak ubijać białko jajka na sztywno? Pamiętaj o kilku zasadach
Białka ubijamy, by nadać naszym ciasto puszystości i lekkości. Jeśli pianę ubijemy nieco lżej niż bardzo sztywno, nie zawsze będzie to błąd. Są jednak przepisy, które wymagają przyrządzenia piany idealnie sztywnej. Nie zapomnijcie, by jajka rozgrzać do temperatury pokojowej, a oddzielenie białka od żółtka będzie o wiele łatwiejsze. Szanse na poprawne ubicie piany również.
Z jajek przygotowujemy wiele potraw. W omletach czy ciastach z bezami takich jak np. szarlotka odpowiednia ich obróbka jest kluczowa. Wspomniane wyżej przepisy wymagają ubicia białek. I o ile mniej puszysty omlet będzie nadal smaczny, gumowata i rozpływająca się beza już niekoniecznie. Zobaczcie co zrobić, aby uniknąć problemów w przyrządzaniu piany z białek.
Co zrobić, aby ubić idealnie sztywną pianę z białek?
Przede wszystkim należy starannie oddzielić żółtko od białka. Nawet niewielki dodatek żółtka może zakłócić proces ubijania i przyczynić się do tego, że nie uzyskamy efektu, jakiego oczekujemy. Nietrudno tu o pomyłkę niestety.
Trudność w przyrządzeniu piany może wynikać z braku wprawy w rozbijaniu skorupki. Najszybszym sposobem na podzielenie jajka na dwa elementy jest precyzyjne przebicie skorupki w połowie i delikatne przelewanie żółtka z jednej połówki do drugiej.
Zadbajmy też o to, by jajka ogrzać przed rozdzielaniem składników i ubijaniem. W przeciwnym wypadku szanse na to, że piana nie wyjdzie sztywna, wzrosną. Trudniej będzie bowiem oddzielić komponenty jajka. Sekret skutecznego ubijania piany to brak żółtka w białku.
Uważajmy też, by nie przebić piany. Gdy proces ubijania prowadzony jest zbyt długo, piana, mimo że wcześniej była sztywna, opadnie po jakimś czasie. Nie będzie więc spełniała swojej funkcji w wypiekach.
Dodatki do białek też mogą wpłynąć na to, iż trudniej będzie nam pianę ubić. Zbyt szybkie wsypywanie cukru jest najlepszym przykładem takiej sytuacji. Nie ma on wtedy szansy się rozpuścić podczas miksowania, więc piana opada i ma nieprzyjemnie grudkowatą konsystencję. Pamiętajmy zatem, by cukier dodawać stopniowo, porcja po porcji.
Istnieją jednak produkty, które dodane do białek spowodują, że ubijanie będzie nieco prostsze. Tak stanie się na przykład wtedy, gdy dodamy trochę octu. Ustabilizuje on białko i pomoże w jego prawidłowym obrabianiu w puszystą masę. Stopniowe dodawanie niewielkiej ilości wody z kolei pomoże zwiększyć objętość piany, co czasem również bywa przydatne.
Źródło zdjęcia: canva/ jaanalisette
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domowe masło orzechowe? Jest 2 razy tańsze od sklepowego
Drobiowe kotlety siekane z dodatkiem warzyw, sera i majonezu
Źródło: akademiasmaku Zapraszamy na nasz Instagram