Ciasto drożdżowe należy do naszych ulubionych. Kojarzy nam się z dzieciństwem, kiedy babcia podawała nam kawałek placka z kubkiem ciepłego mleka. Pachniał z daleka i był pyszny. A wiesz, co babcie dodają do ciasta drożdżowego, że ma kolor słońca? Zdradzimy ci ten prosty sekret.Ciasto drożdżowe ma tę zaletę, że nie jest zbyt słodkie. Tak naprawdę należy do jednych z najdelikatniejszych i najmniej kalorycznych ciast. Zawiera bowiem niedużo tłuszczu i cukru. Doskonale za to smakuje posypane kruszonką, posmarowane masłem lub dżemem. Piekąc je, można też do niego dodać owoce albo nadziać go masą twarogową.
Sernik rozpala zmysły wielu smakoszy, którzy lubują się w słodkich i kremowych deserach. Aby sernik uzyskał jeszcze bardziej aksamitną teksturę i każdy kęs dosłownie rozpływał się w ustach, należy dodać do niego olej. Dzięki użyciu herbatników jako spodu znacznie ogranicza się ilość pracy, jaką trzeba wykonać, żeby cieszyć się smakiem ciasta. Sernik to zdecydowanie król wśród polskich deserów, który smakuje praktycznie każdemu. Ogromną zaletą sernika jest jego duża uniwersalność - można go bowiem przygotować na wiele różnych sposobów, co ułatwia dobranie go pod siebie czy swoich gości. Zazwyczaj sporządza się go bez dodatku tłuszczu, ponieważ sam ser zawiera go całkiem dużo. Warto mimo wszystko spróbować poniższego wariantu, ponieważ jego lekkość i kremowość są wyjątkowe. Wybierz olej o neutralnym smaku, by uchronić ciasto od niechcianych aromatów.
Sos śliwkowy to jeden z lepszych sosów do pieczonego schabu. Jest słodki, aromatyczny z wyczuwalną nutą goździków, które nadają mu korzennego smaku. Sos śliwkowy jest gęsty, smaczny i doskonale łączy się z pieczonym mięsem. Poznaj przepis na sos śliwkowy do schabu.Pieczony schab jest bardzo delikatnym, soczystym mięsem, idealnym zarówno na ciepło do obiadu, jak i w postaci zimnej płyty, np. jako dodatek do kanapek. Pieczony schab polany aromatycznym sosem z suszonych śliwek smakuje doskonale, ponieważ słodko-korzenny smak śliwek idealnie łączy się z mięsem wieprzowym. Śliwki suszone koniecznie namocz dzień przed robieniem sosu, aby następnego dnia były miękkie i aromatyczne. Wodę z suszonych śliwek możesz wykorzystać do sosu, aby dodatkowo podbić jego smak. Kolejną, słodką propozycją do mięsa, jest sos żurawinowy, który doskonale łączy się z drobiem i schabem i jest pysznym dodatkiem do pasztety, wędlin i zimnej płyty.
Do wielu potraw dodaje się smażoną cebulę, bo podnosi ich smak. Zeszkloną cebulką można też okrasić np. wytrawne pierogi. Słodkawa i lekko rumiana potrafi sprawić, że danie będzie smakować obłędnie. Niektórzy w czasie smażenia oprószają cebulę solą. A wiesz, dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli? Szybko zauważysz pożądany efekt. Smażenie cebuli to niby prosta rzecz. Na patelni wystarczy rozgrzać tłuszcz, wsypać posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie wyglądała zadowalająco. Jednak cebulę można usmażyć na wiele sposobów, a przy tym wcale nie trudno o jej przypalenie. Dziś podpowiemy wam jak uzyskać smaczną, karmelową cebulkę.
Regionalne przysmaki nierzadko są wyjątkowo smacznymi kompozycjami, które zachwycą każdego smakosza. Tak jest i w przypadku tradycyjnego deseru podlaskiego — ciasta Marcinek. Warstwowe ciasto przekładane śmietanową masą uświetni każde spotkanie, a goście będą prosić o dokładki. Desery z bitą śmietaną — takie jak np. klasyczne waflowe rurki — wymagają co prawda dobrego jej ubicia, ale są niesamowicie smaczne. Marcinek to pochodzące z Podlasia ciasto warstwowe, które skradnie wasze serca. Tradycyjnie robi się je z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu warstw wypieczonej masy o grubości około dwóch milimetrów.
Kwas chlebowy jest dzisiaj dość zapomnianym napojem, choć jeszcze kilkanaście lat temu można było napić się go praktycznie wszędzie. Jeśli tęsknisz do jego smaku, niżej pokazujemy, jak zabrać się za jego przygotowanie. Gdy weźmiesz pierwszy łyk, od razu poczujesz ogromną ulgę - kwas chlebowy lepiej gasi pragnienie od Coca-coli. Kwas chlebowy jest prostym sposobem na wykorzystanie zleżałego chleba razowego, który w innym wypadku wylądowałby w koszu na śmieci. Po fermentacji uzyskuje się z niego pyszny i orzeźwiający napój, który ma dużo bąbelków i charakterystyczny smak. Oczywiście w sklepach dostępne są gotowe kwasy chlebowe, jednak często wypełnione są substancjami konserwującymi i inną chemią, dlatego zdrowiej i smaczniej jest wykonać go własnoręcznie. Z poniższym przepisem zadanie to nie będzie ani trochę skomplikowane czy męczące. Przepis na kwas chlebowySkładniki:1,5 kg chleba razowego5 l wody50 g drożdżykilka łyżek cukrugarść rodzynekZacznij od przygotowania chleba. Jeśli używasz świeżego bochenka, pokrój ko na kromki i podpiecz w piekarniku, aż stanie się suchy. Stary chleb (sprawdź, czy nie ma pleśni) wystarczy pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego naczynia wsyp chleb, cukier i świeże pokruszone drożdże. Zalej całość przegotowaną i ostudzoną wodą. Dokładnie wymieszaj zawartość naczynie, przykryj je i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na około 3 dni. Po tym czasie odcedź napój od chleba przez sitko lub gazę do sera. Przelej kwas chlebowy do butelek, do każdej wrzuć po kilka rodzynek i szczelnie je zakręć. Tak przygotowany zakwas jest gotowy do picia i może być przechowywany w lodówce maksymalnie 10 dni. Masz ochotę na inne pyszne przepisy? Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny napój na bazie soku z cytryny. Ten tekst poświęcony został coraz większym cenom pieczywa w sklepach.Źródło zdjęcia: canva/SMarina, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję SmakoszyProsty sposób na idealne kluski śląskieAromatyczna i rozgrzewająca zupa pomidorowa z czerwoną soczewicąZachwycająca w smaku pasta do kanapek z kiszonych ogórkówŹródło: beszamel.se.plZapraszamy na nasz Instagram
Ciasto drożdżowe jest niby słodkie, ale nie za bardzo. A jak nie wzbogacimy go dodatkami, będzie przypominało smakiem słodką bułkę. Jedząc je, nie mamy więc dużych wyrzutów sumienia, jeśli chodzi o kalorie. Dziś zdradzimy wam przepis na cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili. Będzie idealne do kawy i na podwieczorek.Klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką doskonale smakuje samo, ale można je też jeść posmarowane masłem czy dżemem. Wszystko zależy od tego, jak mocno słodkie ciasta lubicie i czy właśnie liczycie kalorie. Jednak domowej roboty drożdżówka daje możliwość przygotowania jej tak, by była lekka nie tylko dla oka, ale też dla żołądka.
Masz ochotę na szybkie ciasto? Wystarczy, że ułożysz kilka składników warstwami i gotowe. Prezentujemy przepis na najszybszą szarlotkę na herbatnikach bez pieczenia. Fakt, że tego ciasta nie trzeba piec, skraca mniej więcej o godzinę czas oczekiwania na coś słodkiego. Pieczenie to w sumie nie nasza praca. Wkładamy ciasto do piekarnika, a po godzinie wyjmujemy już gotowe. Jednak często już w trakcie pieczenia leci nam ślinka. Gdy więc przygotujesz ciasto bez pieczenia, twoja rodzina szybciej będzie mogła cieszyć się jego smakiem. Poza tym po ostatnich podwyżkach prądu i gazu nie można powiedzieć, że pieczenie nie kosztuje nas wiele. Jeśli jesteśmy łasuchami, możemy sporo zaoszczędzić na niepieczeniu ciast. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie szarlotki bez pieczenia pochodzącej z kanału Kuchnia Pyszności na YouTube. Prawda, że wygląda apetycznie?
Puree z buraka to pomysł na świetny dodatek do dań obiadowych. Puree smakuje rewelacyjnie z paluchami drożdżowymi i świeżym pieczywem, jako gęsta i pożywna pasta do kanapek o rewelacyjnym smaku. Sprawdź, jak przygotować pyszne puree do obiadu i na kolację. Puree z buraków to pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań. Buraki zawierają duże ilości żelaza i witamin, które wzmacniają cały organizm. Żelazo natomiast jest odpowiedzialne za produkcję i transport krwi, a także za dotlenienie wszystkich narządów, nie może go więc zabraknąć w naszej diecie. Jak zrobić najsmaczniejsze puree? Upieczone wcześniej buraki podsmaż na oliwie z czosnkiem i jabłkiem. Składniki te rewelacyjnie łączą się z pieczonymi warzywami, wzmacniając ich smak. Buraki dobrze smakują również z chrzanem tartym, dlatego też nie może zabraknąć go w naszym puree.Na puree z buraka podaj pieczone mięso, a przygotujesz danie jak z najlepszej restauracji. Buraki świetnie łączą się z mięsem czerwonym i drobiem, w tym kaczką i gęsiną. Puree doskonale sprawdzi się jako dodatek do paluchów drożdżowych z kminkiem i jako zdrowa i smaczna pasta kanapkowa.Przygotuj równie smaczne puree z brokuła, idealne do obiadu i jako dodatek do kanapek.
Ciasta bez pieczenia cieszą się u nas niesłabnącym powodzeniem. Stwarzają wiele możliwości łączenia składników, na dodatek bez ryzyka, że coś nie wyjdzie. Dziś polecamy wam ciasto bez pieczenia Maxi King. Jego przygotowanie jest rozkosznie, wprost zniewalająco proste. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Ciasta bez pieczenia bazują na trwałych półproduktach, takie jak herbatniki, biszkopty, krakersy, czekolada, masa kajmakowa czy orzechy. Ich uzupełnieniem są świeżo przygotowane kremy, np. budyniowy, z mascarpone czy bitej śmietany. To połączenie skutkuje niezwykłym smakiem przy minimalnym wysiłku. Zobaczcie też, jak kusząco wygląda - prezentujemy ciasto Maxi King pochodzące z kanału Swojskie jedzonko na YouTube.
Nie ma nic lepszego niż pobudzająca kawa o poranku, która daje zastrzyk energii i pozwala bez problemu funkcjonować. Słodzenie kawy cukrem nie jest jednak zdrowe, dlatego prezentujemy lepsze alternatywy. Doskonale sprawdzają się słodziki jak ksylitol czy stewia, które są w pełni naturalne. Kawa pita jest na całym świecie i stanowi jeden z podstawowych napojów - zaraz po herbacie jest drugim najczęściej konsumowanym napojem. Nic dziwnego, w końcu pobudzające właściwości i walory smakowe są doskonałe. Dla wielu osób gorzka i niesłodzona kawa jest jednak nie do przełknięcia. Warto przy okazji pamiętać, że obfite słodzenie produktów spożywczych nie jest wskazane. Czym więc dosładzać ten napój, aby zachować przyjemny słodki smak, a przy okazji zmniejszyć negatywny wpływ na zdrowie?
Pomysł na pyszny deser? Puree z marakui z mlekiem kokosowym i słodką śmietanką. Puree jest puszyste, delikatne, a połączenie słodkiej pianki i słodko-kwaśnego musu sprawi, że deser będzie często królował na Twoim stole. Sprawdź, jak przygotować puree z marakui.Owoce marakui kupimy w każdym większym markecie w sezonie zimowym. Im bardziej pomarszczone i brzydkie owoce, tym marakuja jest bardziej dojrzała i słodsza. Puree możesz również przygotować z gotowej pulpy w puszcze, jednak w sezonie zachęcam do korzystania z owoców świeżych. Pulpa jest już produktem przetworzonym.Puree z marakui to deser, który posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Lekka jak chmurka pianka z mleka kokosowego i słodkiej śmietanki połączona z musem owocowym daje nam niesamowicie smaczne puree, idealne do kawy i herbaty w chłodne, zimowe dni. To jeden z moich ulubionych deserów. Pamiętaj, aby ubijać wyłącznie dobrze schłodzoną śmietanę. Produkt w temperaturze pokojowej może skisnąć podczas ubijania lub rozwarstwić krem. Owoce marakui wydrąż łyżeczką, aby wydobyć jak najwięcej smacznego miąższu.Lubisz poznawać nowe smaki? W tym artykule dowiesz się, jak wykorzystać w kuchni liczi, czyli orientalny owoc azjatycki.
Sylwestrem zaczyna się okres karnawałowy. Będzie więc sporo okazji do towarzyskich spotkań i zabawy. Imprezy z rodziną czy znajomymi z pewnością umili smaczne jedzenie i słodkości. Prawdziwym klasykiem tego okresu są róże karnawałowe. Wiesz jak je zrobić? Podajemy przepis.Róże karnawałowe w smaku przypominają faworki, bo robi się je z tego samego ciasta zbijanego. Różnią się jednak zdecydowanie kształtem. Róże wyglądają jak kwiaty, są bardzo okazałe, a w ich środku spoczywa konfitura lub wiśnia z syropu.Zbijanie ciasta polega na uderzaniu go wałkiem, dzięki czemu robi się bardziej elastyczne, a w jego masę wtłaczane jest dużo powietrza. Po usmażeniu takie ciasto jest wyjątkowo delikatne i kruche.
Sernik należy do jednych z bardziej lubianych ciast. Można go przygotować na wiele sposobów, jednak zawsze jest wilgotny i pożywny. Jak się okazuje, można go też zrobić bez dodatku sera. Prezentujemy przepis na delikatny sernik bez sera. Będziecie zaskoczeni jego smakiem i konsystencją.Jedni wolą sernik na kruchym spodzie, inni wybiorą wiedeński, czyli bez dodatku ciasta. Jeden i drugi sernik jest bardzo smaczny, bo jego podstawą jest wilgotny i sycący ser. My zrobimy jednak sernik, bez użycia sera. Sięgniemy jednak po śmietanę, która podobnie jak ser również otrzymywana jest z mleka. Finalnie produkt będzie wyglądał podobnie, jednak będzie miał bardziej kremową strukturę.
Brukselka jest typowo zimowym warzywem. I choć właśnie teraz przypada jej szczyt sezonu, dość rzadko gości na naszych stołach. Jedną z przyczyn jest gorzkawy smak warzywa. A wiesz jak ugotować brukselkę bez goryczki? Tak naprawdę to nic trudnego. Trzeba tylko pamiętać o kilku szczegółach. Kapusta brukselka wyróżnia się rozmiarem i wartością odżywczą. W porównaniu do innych kapust jest malutka, natomiast bije swoje siostry na głowę, jeśli chodzi o zawartość cennych składników. Jest bogata w sole mineralne i witaminy. A i konsystencję ma bardzo ciekawą. Po ugotowaniu lub upieczeniu jej główki zjada się z przyjemnością.
Zimowy wieczór aż prosi się o pyszny podwieczorek. A co powiesz na puszyste racuchy? Chrupiące z wierzchu, wilgotne w środku, posypane cukrem pudrem? Sprawdź jak zrobić idealnie pulchne racuchy. Nawet jeśli nie masz drożdży, możesz je zastąpić innym składnikiem. Wyjdą idealnie pulchne i pyszne.Zwykle do racuchów dodajemy drożdże. Jednak jest to składnik, który dość szybko traci swoją świeżość. Jeśli więc nie masz drożdży, możesz je zastąpić proszkiem do pieczenia. Ma tę zaletę, że ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie. Dla zwiększenia pulchności racuchów dodaj do nich ubitą pianę z białek.
Jeśli w swoich zapasach macie jeszcze sporo pierniczków, na które nie macie już ochoty, możecie łatwo rozwiązać ten problem. Po prostu przeróbcie je na zupełnie inny, apetyczny łakoć. Przygotujcie niezwykłe noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Połączcie je z kilkoma składnikami, a smak tego niezwykłego ciasta pozytywnie was zaskoczy. Pierniczki niby się nie starzeją. Można je przechowywać długo i jeść nawet twarde. Jednak co by nie mówić ich czas właśnie minął. Teraz już pewnie mało kto będzie miał ochotę na te bożonarodzeniowe ciasteczka. Zamiast więc przechowywać je w nieskończoność w szklanym słoju, zróbcie z nich pyszny użytek.
Dokucza ci kaszel, przeziębienie? Zamiast łykać gotowe leki z apteki, najpierw wypróbuj domowe specyfiki. Może być herbata z miodem, herbatka z lipy czy sok malinowy. Możesz też własnoręcznie przygotować lekarstwo z buraka. Wiesz jak zrobić syrop z buraka? To żadna sztuka. Burak czerwony jest warzywem nie tylko smacznym, ale też bardzo wartościowym. Do tego zwykle masz go w kuchennych zapasach. Zwłaszcza teraz, w okresie świątecznym. Jeśli więc czujesz osłabienie czy bierze cię przeziębienie, nie zwlekaj, tylko przygotuj syrop z buraka.
Święta Bożego Narodzenia są chyba najpiękniejsze w roku. Planujemy je z dużym wyprzedzeniem, kupujemy prezenty, przyrządzamy potrawy. A gdy już się zaczną, ruszamy z niekończącą się biesiadą. Większość czasu zwykle spędzamy przy stole, rozmawiając i zjadając więcej, niż potrzebujemy. Co więc zrobić, żeby nie przytyć w święta? Większość Polaków popełnia fatalny błąd, jakim jest wcześniejsze głodzenie się. Przez niego ciężej się oprzeć świątecznym specjałom.W przedświątecznym zabieganiu zwykle nawet nie mamy czasu spokojnie zjeść. Za, to gdy już święta nadejdą, odrabiamy za wszystkie czasy. Nic dziwnego, że czujemy się ociężali, a energia wprost z nas upływa. Co więcej, każdy z nas, gdy wejdzie po świętach na wagę, z pewnością zauważy, że trochę przytył. Jak temu zapobiec?
Uwielbiamy racuchy, bo jakże ich nie kochać. Są chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku i doskonale smakują posypane cukrem pudrem. A wiesz, jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe? Takie, które są dobrze wyrośnięte i po prostu chce się je jeść? Zdradzimy ci prosty patent, by rzeczywiście się udały.Racuchy to tak naprawdę placki, które mają dodatek środka spulchniającego. Dzięki niemu nie są płaskie i zwarte, a wyrośnięte i puszyste. Do spulchniania można użyć proszku do pieczenia, sody oczyszczonej lub drożdży. My sięgnęliśmy właśnie po drożdże, bo takie racuchy są najbardziej klasyczne i naturalne.Jest jednak istotna różnica między racuchami na drożdżach, a na pozostałych spulchniaczach. Te na proszku do pieczenia czy sodzie można smażyć w zasadzie od razu po wymieszaniu. Ciasto na racuchy drożdżowe musi wcześniej wyrosnąć, inaczej placki nie będą miękkie ani smaczne.
Mamy doskonałą propozycję dla wielbicieli serników. Przygotujcie wyborny sernik z serków homogenizowanych. Nie będzie to sernik na zimno, lecz pieczony na kruchym spodzie. Będzie się wyróżniał delikatnością i lekkością. Jego wierzch polejemy czekoladą, dzięki czemu całe ciasto zamieni się w kuszący łakoć.Przepisów na serniki jest naprawdę wiele. Coraz częściej masę serową przygotowujemy z mielonego sera z wiaderka. Jest to o wiele wygodniejsze niż własnoręczne mielenie twarogu. Podobnie dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po serek homogenizowany. Ma on delikatną konsystencję, więc upieczony z niego sernik jest kremowy i rozpływający się w ustach.
Kruche ciasto i soczyste jabłka — lubicie takie połączenie? My też, bo tak smakuje wyborna, tradycyjna szarlotka. Dziś pokażemy wam jak zrobić bajecznie prostą szarlotkę bez użycia miksera. Będzie idealna na deser, podwieczorek lub do popołudniowej kawy. Szarlotka należy do jednych z najbardziej lubianych ciast. Kochają ją dorośli, przepadają z nią dzieci. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak podstawą jest kruche ciasto oraz jabłka. Owoce można wcześniej podprażyć lub dodać surowe. Dobrze jest połączyć je z cynamonem.
Wigilia tuż, tuż. Planujemy więc menu i zbieramy najlepsze przepisy na dania. Jednym z nich z pewnością będzie barszcz czerwony. Na podany z uszkami, krokietami czy pasztecikami czeka już z pewnością cała rodzina. A wiecie czym doprawić barszcz czerwony na Wigilię? Oprócz tradycyjnych przypraw możecie sięgnąć też po lubczyk, który nada wywarowi przyjemnego smaku. Sposobów na przygotowanie wigilijnego barszczu jest co najmniej kilka. Jedni wrzucają do garnka włoszczyznę razem z burakami i suszonymi grzybami i gotują, aż powstanie esencjonalny wywar. Inni gotują bulion na włoszczyźnie i suszonych grzybach i na końcu zalewają nim buraki. Jeszcze inni oddzielnie gotują wywar warzywny, grzybowy i łączą je z buraczanym zakwasem.
Wigilia jest nawiązaniem do tradycji i korzeni. Celebrujemy ją zwykle, tak jak to robiły nasze mamy i babcie. Na stołach stawiamy zaś dania znane od pokoleń. Jednak niektóre wigilijne potrawy zostały już nieco zapomniane. Może warto do nich wrócić, by przypomnieć sobie dawne smaki i zaskoczyć gości?Potrawy wigilijne były u nas zawsze daniami postnymi. Zgodnie ze zwyczajem, przyrządzano je z najprostszych produktów, które są darami pól, lasów i wód. Mimo różnych zmian staramy się być wierni tej tradycji. Jednak niektóre potrawy regionalne są przyrządzane już bardzo rzadko i tylko w niektórych domach.
Jeśli lubisz lekkie i niezbyt słodkie ciasta, wiemy, co możesz upiec. Najlepszym rozwiązaniem będzie dla ciebie ciasto drożdżowe. Przygotuj je z naszego przepisu, a wyjdzie puszyste i rozpływające się w ustach. Możesz do niego dodać ulubione bakalie, a wierzch koniecznie posyp kruszonką. Dzięki temu ciasto będzie smakować jak z dzieciństwa.Drożdże są jednym z trzech najpopularniejszych spulchniaczy do ciast. Jednak tylko one mają wartość odżywczą i są naturalne. Ciasta z ich dodatkiem charakteryzują się dużą puszystością i miękkością. Z ciasta drożdżowego można przygotować przeróżne, wymyślne wypieki. Jednak tak naprawdę to ciasto najsmaczniejsze jest w podstawowej wersji, a więc z małą ilością dodatków i z kruszonką na wierzchu. Takie ciasto możesz oczywiście posmarować masłem i dżemem, zamieniając je w drożdżową bułkę.
Jeśli masz problem z wysokim poziomem cholesterolu czy cukru we krwi, z pewnością przyjmujesz leki. Jednak ich działanie możesz też wspomóc naturalnymi środkami. A tak naprawdę nie środkami, a pysznościami, które mają pozytywny wpływ na twój organizm. Należy do nich m.in. morwa. A wiesz, jak wykorzystać w kuchni morwę białą?Morwa biała jest owocem drzewa, które często można spotkać w parku. Osiąga spore rozmiary, bo dorasta nawet do 12 m wysokości. Owoce kształtem przypominają nieco jeżyny, ale mają biały kolor, nieraz z fioletowym nalotem, z czasem robią się ciemnofioletowe. Ze względu na ciemniejącą barwę, morwa biała czasem jest mylona z morwą czarną. Ta jednak występuje u nas dość rzadko, bo jest mało odporna na mróz. Owoce morwy są słodkie, smaczne i bardzo zdrowe.
Trudno wyobrazić sobie święta bez pysznych ciast. Makowiec, piernik i keks są już bożonarodzeniową klasyką. Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowanie kilku ciast, upiecz chociaż jedno domowe. Może to być na przykład wyjątkowy, korzenny makowiec, który proponuje siostra Anastazja. Zadowoli jednocześnie wielbicieli maku i piernika i jest w sam raz na świąteczny stół. Świąteczne ciasta powinny być pełne maku, miodu i bakalii. Wyjątkowego, zimowego charakteru dodają im też korzenne przyprawy. Już, kiedy się je piecze, dom wypełnia świąteczna atmosfera. To znak, że te najpiękniejsze dni w ciągu roku są już tuż, tuż.
Serniki należą do naszych ulubionych ciast. Są pożywne i każdy może wybrać swój ulubiony rodzaj. Sporo zwolenników mają serniki bez pieczenia, czyli tzw. na zimno. Jednak większość woli te klasyczne jak sernik wiedeński lub sernik na kruchym cieście. Dziś właśnie podamy wam przepis na ten ostatni, najbardziej tradycyjny sernik. Sernik na kruchym spodzie znamy już z dzieciństwa. To właśnie nim zazwyczaj częstowała nas babcia. Potem przyszła moda na sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński, a także na sernik na zimno. Jednak z sentymentem wracamy do tego starego, pysznego sernika, który łączył w sobie kruche ciasto z wilgotną masą serową.