Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. Chętnie po nie sięgamy, bo są smaczne i bardzo pożywne. Dowiedz się, które są najwartościowsze i jak poznać, że banany są już zepsute.Banany, podobnie jak jabłka, są u nas owocami dostępnymi przez cały rok. Idealnie nadają się na przekąskę, ale też jako dodatek do ciast i deserów. Banany zrywa się, kiedy są jeszcze zielone. Dojrzewają zwykle w transporcie i w czasie przechowywania. Dlatego możemy je kupić w różnych stadiach dojrzałości.
A może tak kawałek sernika do kawy? Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, dłużej nie zwlekaj. Przygotuj niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według przepisu siostry Anastazji. Jak ma być słodko i kalorycznie, to niech będzie maksymalnie pysznie. Sernik jest ciastem, które u wielu osób cieszy się taryfą ulgową. Sięgają po niego, tłumacząc się, że przecież sernik jest nie tylko słodki, ale też bardzo pożywny. I rzeczywiście, trudno temu zaprzeczyć. Sernik niewątpliwie jest jednym z najwartościowszych ciast.
Z powideł śliwkowych można korzystać na wiele różnych sposobów. Najsmaczniejszy polega na prostym podaniu ich z chlebem i masłem. Aby się cieszyć ich smakiem, wcale nie potrzeba dużej ilości składników.Powidła śliwkowe cechują się mniejszą słodyczą w porównaniu do marmolad, a także słabszym stopniem zżelowania. Tradycyjnie śliwki na powidła były prażone przez wiele dni w kotłach, aż uzyskały gęstą konsystencją i ciemną barwę. Niestety i w tym przepisie nie da się uniknąć długiego gotowania, gdyż to od niego zależy smak oraz konsystencja przetworu. Na szczęście z poniższymi poradami każdy z łatwością będzie mógł się za to zabrać.
Kto nie przepada za ptasim mleczkiem? Ten słynny, słodki specjał jest na tyle smaczny, że doczekał się wielu podobnych wersji. My zdradzimy wam przepis na domowe ptasie mleczko. Puszyste i delikatne wnętrze skryte jest pod polewą czekoladową. Dokładnie tak, jak lubisz.Wedlowskie ptasie mleczko cieszy nasze podniebienia już od kilkudziesięciu lat. Wiele osób opracowało już nawet swój sposób na to, jak je jeść. Jedni po prostu gryzą je po kawałku, inni najpierw zjadają czekoladę, a potem raczą się piankowym wnętrzem. Oryginał niestety nie należy do najtańszych. Jednak to przygotowane według poniższego przepisu wiele mu nie ustępuje, a jest niewątpliwie tańsze.
Pańska skórka jest słodkim przysmakiem znanym w Warszawie i w okolicach. Można ją kupić na przycmentarnych straganach i na odpustach. Była znana już przed wojną, a receptura na nią była strzeżona. Dziś możecie ją przygotować sami, dzięki naszemu przepisowi na pańską skórkę. Pańska skórka jest zwykle sprzedawana w postaci białej, różowej lub biało-różowej kostki zawiniętej w kawałek pergaminu. Jest bardzo słodka, twarda, ale ciągnąca. Konsystencją przypomina nieco rozpuszczalną gumę. Według zaleceń powinna być na tyle miękka, aby wbić w nią zęby, ale na tyle twarda, by nie udało się jej odgryźć.
Popularny na Litwie i wschodzie Polski sękacz, jest ciastem niezwykle smacznym i pożywnym. Tradycyjnie ciastem polewa się obracający się wałek i piecze się je nad otwartym ogniem. Dziś powiemy wam, jak zrobić tradycyjny sękacz w domowym zaciszu. Po najsmaczniejsze sękacze można się wybrać na Suwalszczyznę i Podlasie. Ciasto pieczone z dodatkiem dużej ilości jajek i masła jest bardzo smaczne i trwałe. Swą nazwę bierze od charakterystycznych, ciemniejszych pasków, które powstają w czasie etapowego wypieku ciasta. Podobny efekt możesz uzyskać, piekąc ciasto w formie.
Cukier w Polsce jest coraz droższy. Obecnie za jego kilogram zapłacimy najwięcej od 2016 roku. Przyczyną takiej sytuacji są susze i zmniejszoną ilość surowców.Ceny wielu produktów w ostatnim czasie poszły mocno w górę. Zdrożały napoje gazowane. Mówi się też o czekających nas podwyżkach wynikających ze wzrostu cen gazu ziemnego. Sytuacja na rynkach światowy wpływa także na wyższe koszty cukru.
Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Bazę stanowi zawsze kruche ciasto i jabłka. Ich przygotowanie, a także dodatki pozostają już w naszej gestii. Dziś zapraszamy was na przepyszną szarlotkę według przepisu Ewy Wachowicz.Na szarlotkę najlepsze są kwaskowe odmiany jabłek, np. Szara Reneta, Antonówka, Bojken. Po starciu czy pokrojeniu w plasterki jabłka warto skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jabłka można dodać do ciasta surowe lub wcześniej trochę je podprażyć. Jedna i druga metoda ma swoje zalety.
Tradycyjny piernik jest dość zwarty, jednak niezbyt twardy. Powinien pachnieć przyprawami korzennymi i smakować miodem. Przetestujcie sprawdzoną recepturę na staropolski piernik. Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny piernik. Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym, co nie oznacza, że smakuje tylko w święta. Oczywiście można go przygotować o każdej porze roku, choć w chłodne dni wydaje się smakować jakoś lepiej. To za sprawą przypraw korzennych, które wprowadzają nas w nieco zimowy klimat.A wracając do tego, że piernik zwykle piecze się na Boże Narodzenie. Otóż prezentowany przez nas piernik staropolski wymaga wcześniejszego przygotowania. Surowe ciasto powinno dojrzewać nawet 4 tygodnie, a po upieczeniu leżakować do 2 tygodni. Potem trzeba je złożyć i znów odczekać kilka dni, by wszystkie składniki ciasta przegryzły się. Jak policzycie sobie te wszystkie tygodnie, wychodzi, że już niedługo możecie zacząć robić piernik z myślą o świętach.
Z owoców robimy zwykle dżemy, konfitury, kompoty. Jednak niektóre doskonale nadają się także do marynowania. Zobacz jak zrobić idealne gruszki w occie. Będą doskonałym dodatkiem do mięs obiadowych i sałatek. Warto mieć w spiżarni kilka takich słoiczków. Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Można też dodawać je do pieczonego drobiu, zapiekać z serem, robić z ich dodatkiem sałatki, ciasta i desery. Idealnie też smakują przygotowane w zalewie octowej. Doskonale balansuje się wtedy ich słodki smak z kwaśnym smakiem octu.Do marynowania należy przeznaczyć twarde gruszki. Tylko takie po obgotowaniu zachowają idealny kształt, a po wyjęciu z marynaty będą przyjemnie chrupiące. Doskonale do marynowania nadają się gruszki odmiany Konferencja.
Spośród suszonych owoców najpopularniejsze są śliwki. Można je dodawać do sałatek, przekąsek i ciast, ale przede wszystkim jeść na przekąskę. Są niezwykle smaczne i zdrowe. Zobacz jak ususzyć śliwki domowym sposobem. Suszenie śliwek jest doskonałym pomysłem na ich przetworzenie. Jeśli więc masz nadmiar tych owoców, bo obrodziły ci drzewa albo tanio kupiłaś śliwki, śmiało możesz je wysuszyć.Do suszenia najlepiej nadają się śliwki węgierki. Zawierają najmniej wody spośród wszystkich odmian śliwek, a przy tym mają wyraźny smak. Wybieraj owoce z pomarszczoną skórką przy ogonku — to gwarancja, że są już odpowiednio słodkie i dojrzałe.
Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są maślane herbatniki. Na dodatek mają ten cudowny, niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na kruche ciastka od Ani Starmach i przygotuj je na najbliższą okazję albo nawet bez okazji. Zapewniamy, że znikną w okamgnieniu.Wiele przepisów podaje, że masło można zastąpić margaryną. Jednak jest to zabieg głównie oszczędnościowy, czasami mający też uzasadnienie zdrowotne. Jeśli zaś chodzi o odpowiedni smak i uczucie przyjemnego chłodu na języku, nie zapewni ich nawet najlepsza margaryna. Dlatego, jeśli nie grozi ci wysoki cholesterol, nie zastępuj nią masła. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz kruche, maślane ciasteczka.
Ach co to był za deser. Delikatny, nie za słodki i bardzo pożywny. Może i dziś, w dobie wielu fabrycznych słodkości warto do niego wrócić. Oto przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat. Kogel-mogel w czasach kryzysu był tą słodkością, którą zawsze można było przygotować. Oczywiście, jeśli pod ręką miało się jajka i cukier. A z ich zdobyciem też często było niełatwo. Za tym deserem zawsze przepadały dzieci, ale dorośli także chętnie dojadali resztki z miseczki. Do tego prostego deseru warto wrócić i dzisiaj. Dzięki zawartości żółtek jest bowiem bardzo pożywny. Poza tym nie zawiera żadnych sztucznych barwników, aromatów czy słodzików, co jest normą do produkowanych słodyczy. Czas więc wrócić do natury.
Zarówno dżem, jak i konfitury często podawane są do stołu w czasie śniadania lub kolacji. Co ciekawe istnieje bardzo duża różnica pomiędzy obydwoma produktami. Konfitura jest bowiem znacznie słodsza i wykonuje się ją z większej ilości owoców. Świeżo upieczona bułka pszenna, posmarowana grubą warstwą masła ze świeżą konfiturą lub dżemem - dla wielu właśnie takie śniadanie jest ideałem, jeśli obok podana jest także herbata z cytryną. Niektórzy decydują się na samodzielne przygotowanie dżemów lub konfitur, gdyż wychodzą z założenia, że domowe przetwory są smaczniejsze i zdrowsze od gotowych ze sklepu.
Wielbicieli ciast z jabłkami zapraszam na ekspresową szarlotkę bez zagniatania. Robi się ją szybko i prosto, bez ryzyka, że się nie uda. Składniki wystarczy tylko przesypać w formie i upiec, by móc raczyć się rewelacyjną wersją szarlotki. Jabłka są idealnym dodatkiem do słodkich wypieków. Mają kwaskowy smak, a w czasie pieczenia zamieniają się w pyszną, owocową masę. Klasyczną szarlotkę piecze się na cieście kruchym. My proponujemy zrobić to ciasto w rewolucyjny sposób, bo bez zagniatania.
Świeże śliwki występują u nas sezonowo i chętnie przerabiamy je na ciasta, knedle czy powidła. Rzadko zastanawiamy się, czy są zdrowe, sięgamy po nie, bo nam smakują. A wiecie, dlaczego warto jadać śliwki? Argumentów jest kilka i to bardzo mocnych.Pierwsze śliwki pojawiają się już w lipcu, sezon zamykają zwykle węgierki, które są dostępne do późnej jesieni. Niezależnie od odmiany, wszystkie śliwki mają cenne właściwości. Niektóre tylko, jak np. te z różową czy fioletową skórką zawierają w niej więcej przeciwutleniających polifenoli.
Jarzębina nie tylko pięknie wygląda, ale też potrafi doskonale smakować. Warto sięgnąć po owoce rosnące w ogrodzie czy na bezdrożach i przygotować z nich przetwory. Proponujemy delikatną konfiturę z jarzębiny i jabłek. Będzie idealna do pieczywa, ale też do mięs.Przetwory z jarzębiny nie są dość popularne, mimo że drzewka jarzębinowe rosną dość powszechnie. A szkoda, bo są bogate w witaminy i inne, cenne składniki. Za ich sprawą jarzębina dobrze radzi sobie ze wzdęciami i zaparciami. Ma też właściwości moczopędne i pomaga przy kamicy nerkowej oraz nadciśnieniu.Owoce jarzębiny przeznaczone na przetwory wcześniej należy przemrozić. To dlatego, by zmniejszyć ich goryczkę, a także rozłożyć kwas parasorbowy. Kwas ten może wywoływać biegunki oraz wymioty, na szczęście jest unieszkodliwiany w czasie mrożenia i dalszego przetwarzania jarzębiny. Przed zamrożeniem owoce trzeba umyć, osuszyć i wsypać do foliowego woreczka. W zamrażarce najlepiej trzymać je co najmniej 3 dni. Można też zerwać owoce po przymrozkach, efekt będzie ten sam.
Drożdżówki, w odróżnieniu od większości ciastek, zawierają stosunkowo niewiele cukru. Z tego powodu są idealne na przekąskę, podwieczorek lub drugie śniadanie. Ich przygotowanie nie jest trudne, zamiast więc kupować, możesz je zrobić własnoręcznie. Zdradzamy wam niezawodny przepis na domowe drożdżówki z budyniem. Z ciasta drożdżowego można upiec placek z owocami albo przygotować małe bułeczki. Te drugie są bardzo wygodne do jedzenia, można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Smaku drożdżówkom nadaje nadzienie. Możesz je zrobić z owoców, dżemu, maku, twarogu czy budyniu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przygotowywanie przetworów z warzyw i owoców pozwala zachować ich smak na dłużej. Warto wykorzystać trwający właśnie sezon na śliwki i zrobić kilka słoików pysznej konfitury. Podpowiadamy jakich przypraw użyć, by były naprawdę smaczne. Okazuje się, że dobrze w roli dodatku dobrze sprawdza się ziele angielskie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dynia jest doskonała nie tylko na zupy i do pieczenia. Świetnie sprawdza się też w ciastach i deserach. Proponujemy wyborny przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Dzięki niemu poznacie zupełnie nowe oblicze dyni.Dżem z dyni jest gęsty i kremowy. Jego smak warto przełamać orzeźwiającą, cytrusową nutą. Taki dżem będzie doskonały do pieczywa, naleśników czy do przekładania ciast. Jest całkiem prosty do przygotowania.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Choć w aptekach można kupić różne leki na przeziębienie, to nie ma jak domowe sposoby. Są o wiele tańsze od kupnych medykamentów i zwykle nie mają skutków ubocznych. Oto najlepszy domowy przepis na syrop z cebuli. Jesienią i zimą warto mieć go pod ręką. Nasze mamy i babcie często robiły syrop z cebuli, który skutecznie radził sobie z kaszlem. Czemu nie zrobić go dzisiaj? Jest to naprawdę proste, a syrop można stosować zarówno na kaszel mokry i suchy. Rozrzedza wydzielinę i działa wykrztuśnie, a tym samym ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych.Na syrop najlepiej jest przeznaczyć zwykłą, żółtą cebulę. Nie tylko dlatego, że jest najtańsza, ale też zawiera najwięcej cennych składników. Jest też soczysta, więc szybko robi się z niej syrop.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niektórzy uważają, że dzień bez kawy to dzień stracony. Z pewnością chodzi im o energię i koncentrację, których ten napój dodaje. A wiecie, dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Powodów jest kilka i nie chodzi tylko o smak.Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. No oczywiście po wodzie, ale przed herbatą. Jest ceniona za smak, aromat, a także za właściwości pobudzające. Trudno bez niej rozpocząć dzień, ale przyjemnie ją też wypić po południu, aby dodać sobie energii. Większość osób kawę słodzi, ewentualnie wzbogaca mlekiem. Jednak warto też do niej dodać przyprawy. Zwłaszcza te korzenne, które doskonale harmonizują z jej smakiem. Oprócz niezwykłego aromatu, jaki pojawi się nad naparem, zyska on też przydatne właściwości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kto z was ma ochotę na słodkie co nieco? Dziś proponujemy wam lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe. Jest miękkie, puszyste i wilgotne. Czyli dokładnie takie, jakie powinno być. Jeśli chcecie, możecie dodać do niego owoce, ale samo też smakuje doskonale. Zwłaszcza z zimnym mlekiem.Receptur na ciasto drożdżowe jest wiele. Oczywiście w jego składzie zawsze jest mąka i drożdże, a także jajka i cukier. To jednak jakich proporcji składników użyjemy i jakie będą kolejne kroki przygotowania ciasta, wpływają na jego ostateczny wygląd, smak i konsystencję.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jesienią częściej niż zwykle kupujemy miód. Chcemy go mieć pod ręką, gdy złapie nas przeziębienie. Jednak by miód rzeczywiście zadziałał, musi być prawdziwy. Czy wiesz jak rozpoznać sztuczny miód?Miód pszczeli to prawdziwe źródło zdrowia. Miód nektarowy pszczoły produkują zbierając z kwiatów nektar i przy okazji wzbogacając go w enzymy trawienne i kwasy organiczne. Poza tym miód zawiera też cukry proste czyli glukozę i fruktozę oraz witaminy, sole mineralne, białka i olejki eteryczne. Wszystkie te składniki korzystnie działają na nasz organizm. Naturalny miód potrafi poradzić sobie z przeziębieniem, bo działa bakteriobójczo. Korzystnie wpływa też na układ krążenia, regulując ciśnienie krwi i chroniąc przed miażdżycą. Dodaje nam energii, ale potrafi też działać uspokajająco. Właściwości prozdrowotne wykazuje tylko miód pszczeli. Sztuczny, który jest otrzymywany w wyniku chemicznego rozkładu sacharozy na cukry proste, takich właściwości nie ma. Jest on tak naprawdę syropem cukrowym, do którego dodaje się barwniki, aromaty i esencje smakowe po to, by upodobnić go do miodu naturalnego.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mirabelki to owoce nieco zapomniane. Zazwyczaj dziko rosną, więc są traktowane trochę jak chwast. A tymczasem śliwki te są bardzo smaczne, aromatyczne i zdrowe. Oto co można zrobić z dojrzałych mirabelek. Drzewka mirabelkowe są zwykle niewielkie, często mają postać krzewów. Coraz rzadziej można je spotkać w sadach, za to bez problemu znajdziesz je w parku, na bezdrożach czy gdzieś na uboczu. Zwykle opadają na ziemię i pozostają niezauważone lub nawet zdeptane. Tymczasem jest to rarytas na wyciągnięcie ręki, za który nie trzeba płacić. Choć czasami mirabelki można też kupić na targu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smak owoców sezonowych może pozostać z nami na długo. Wystarczy, że przygotowujemy z nich pyszny dżem i poddamy go pasteryzacji. Zdradzamy jak utrwalić przetwory skutecznie i bez większego wysiłku.Pasteryzacja to metoda konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 75 do 100 stopni Celsjusza. Jej istotą jest poddawanie zamkniętych w słoikach produktów działaniu wysokiej temperatury, która utrwala smak i wartości odżywcze wyrobów. Pozwala przy tym zniszczyć drobnoustroje, przedłużając trwałość produktów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kogel-mogel królował na naszych stołach w latach 80-tych. Był przysmakiem dzieci, które nie miały tak jak dziś mnóstwa słodyczy na wyciągnięcie ręki. Ceniono go za słodki smak, puszystą konsystencję i pożywność. Zobacz jak zrobić kultowy kogel-mogel. Jajka i cukier. Oto dwa proste składniki, z których robi się ten pyszny deser. Podobny znany jest też we Włoszech pod nazwą zabajone. Najważniejsze, że aby przygotować kogel-mogel potrzeba tylko kilku minut.
Chcecie przygotować szybkie, smaczne i lekkie ciasto, które możecie zjeść bez obaw o to, że przybierzecie na wadze? Dietetyczny sernik jest tym, czego szukacie. Przedstawiamy recepturę, która składnie wasze serca i kubki smakowe.Nie ma chyba smaczniejszego ciasta niż sernik. Ten tradycyjny — przygotowany według sprawdzonego przepisu — przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Co jednak gdy chcemy zachować smukłą sylwetkę? Wtedy możemy sięgnąć po smaczne, a przy tym niskokaloryczne desery takie jak zdrowe pączki czy bezcukrowy sernik bez glutenu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: