Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukier

Cukier

sernik
30.08.2021 02:00 Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

Aksamitny, puszysty i wilgotny. Taki powinien być idealny sernik. Na wspomniane walory wpływ mają użyte składniki, ale też właściwa kolejność ich dodawania. Zobacz, jaka jest najlepsza i korzystając z naszego sprawdzonego przepisu, przygotuj wyborny, tradycyjny sernik.Podstawą udanego sernika jest dobrej jakości twaróg. Powinien być gęsty, ze sporą zawartością tłuszczu i jak najmniejszą wody. Wtedy sernik będzie zwarty, lecz puszysty po upieczeniu. Jednak na to, czy sernik rzeczywiście będzie udany, wpływa też odpowiednia kolejność dodawania pozostałych składników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

konfitura ze śliwek
30.08.2021 02:00 Jak przygotować aromatyczną konfiturę śliwkową?

Śliwkowy sezon w pełni. Możesz się więc nimi nasycić, jedząc je na przekąskę oraz robiąc z nimi ciasta czy knedle. Jednak może też skusisz się na przygotowanie aromatycznej konfitury śliwkowej? Dodaj do niej trochę cynamonu, a poznasz nowe oblicze śliwkowych przetworów. Jeśli chcesz na dłużej zatrzymać smak i aromat pysznych śliwek, zamknij je w słoiku. Wcześniej przerób je na aromatyczną konfiturę. Czym się różni od klasycznych powideł? Tym, że dodajemy do niej trochę cukru i mielonego cynamonu. Smakuje niepowtarzalnie.Na konfiturę najlepiej przeznaczyć dobrze dojrzałe śliwki. Idealne są węgierki z lekko pomarszczoną skórką przy ogonku. Takie śliwki są słodkie i nie trzeba do nich dodawać dużo cukru. Są też pełne aromatu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Chałka
29.08.2021 02:00 Prosty przepis na domową chałkę

Chałka stała się niejakim reliktem przeszłości - dzisiaj mało kto o niej pamięta, lecz dawniej była bardzo popularna. Jeśli chcesz ponownie spróbować jej smaku, upiecz ją sam. Dzięki temu powrócisz we wspomnieniach do dzieciństwa.Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej, w której spożywana jest w czasie szabatu i świąt jako pieczywo rytualne. Zaadoptowaliśmy ją do swojej kultury i zmieniliśmy jej smak na bardziej słodki i delikatny. Poniższa receptura pozwala uzyskać puszystą i aromatyczną słodką drożdżową chałkę, która podczas pieczenia wypełnia całe mieszkanie wspaniałym zapachem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

dżem morelowy
25.08.2021 02:00 Prosty przepis na dżem z moreli na całą zimę

Dżem morelowy jest jednym z bardziej lubianych, słodkich przetworów. Ma wyraźny, kwaśno-słodki smak. Idealnie nadaje się do smarowania naleśników czy gofrów. Zobacz jak szybko i łatwo możesz go zrobić i to bez dodatku środka żelującego.Na dżemy najlepsze są dobrze dojrzałe owoce. Zawierają bowiem więcej cukru, są też bardziej aromatyczne i szybciej się rozgotowują. Trzeba jednak zwrócić uwagę by owoce były zdrowe, bez śladów gnicia czy pleśni. Gdy uda ci się takie zdobyć ruszaj do dzieła.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sok z agrestu
24.08.2021 02:00 Jak przygotować sok z agrestu na zimę?

Choć agrest nie jest tak popularny, jak kiedyś, niektórzy mają dostęp do krzewów z okazałymi owocami. Warto przygotować sok z agrestu na zimę, aby mieć szansę na picie go poza sezonem. Co ciekawe, zrobienie go jest banalnie proste, co pokazuje poniższa receptura. Sok z agrestu jest wyjątkowo zdrowym produktem. Można znaleźć w nim można witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, Witaminę A oraz E. Stanowi doskonałe źródło błonnika, wapnia, fosforu i potasu. Dla ludzi chcących móc korzystać z powyższych dobrodziejstw zalecamy sporządzenie soku, który może wytrwać wiele miesięcy. Mimo iż gotowanie zmniejsza zawartość witamin, cały czas napój ten jest wskazany dla wielu osób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy wyjdą idealnie
24.08.2021 02:00 Niezawodny przepis na idealne racuchy z jabłkami

Racuchy najczęściej przygotowujemy z pokrojonych jabłek, wrzuconych do ciasta. Jeśli zetrzesz owoce na tarce, uzyskasz znacznie gładszą i lepszą konsystencję. Podając takie placuszki do stołu, zachwycisz niejednego smakosza. Racuchy są daniem nostalgicznym, które to przed laty stanowiło nierzadko podstawowy deser po obiedzie. Dzisiaj smażąc je, możemy wrócić do naszego dzieciństwa i na chwilę się rozmarzyć. Jeśli gotując je, jabłka po prostu kroisz na mniejsze kawałki i wrzucasz do ciasta, spróbuj poniższej metody. Tarcie jabłek gwarantuje doskonałą konsystencję racuchów, większą chrupkość, a ich wnętrze staje się znacznie bardziej delikatne i kremowe. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
21.08.2021 02:00 Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką

Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Warto wykorzystać je i przygotować fantastyczne ciasto. Deser wyjdzie znacznie lepiej, jeśli zwieńczymy go przepyszną kruszonką. Efekt na długo pozostaje w pamięci.Ciasto ze śliwkami jest nie lada specjałem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Tym razem postawimy na ciasto z bajecznie pyszną kruszonką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Szyszki rodem z PRL-u
19.08.2021 02:00 Kultowe szyszki z ryżu preparowanego

Słodycze można przygotować na rozmaite sposoby. Część z nich przypomina swoim wyglądem różne przedmioty. Idealnym przykładem są wyborne szyszki. Ryż preparowany połączony pyszną masą królował w czasach PRL-u.Nie da się ukryć, że niektóre słodycze znacząco wyróżniają się na tle innych. Przeważnie dzieje się tak za sprawą niecodziennego wyglądu. Jednak najlepiej, jeśli zaletą staje się także wyjątkowy smak. Już teraz przekonaj się jak przygotować kultowe szyszki.

Szarlotka czy jabłecznik?
19.08.2021 02:00 Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Wielu smakoszy zamiennie stosuje nazwy szarlotka i jabłecznik. Tylko garstka osób zdaje sobie sprawę, że oba desery różnią się od siebie. Określenie jabłecznik jest zarezerwowane dla specjałów z jabłkami. Natomiast szarlotka jest rodzajem ciast, które musi być kruche lub półkruche. W jego wnętrzu mogą znaleźć się inne owoce niż jabłka.Zarówno szarlotka, jak i jabłecznik można uznać za klasyczne desery, które cieszą się popularnością wśród smakoszy. Okazuje się, że obie nazwy dotyczą różnych specjałów. Nie oznacza to jednak, że szarlotka nie może być jednocześnie jabłecznikiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kukurydza wyjdzie idealnie
19.08.2021 02:00 Jak gotować kukurydzę?

Smakowita gotowana kukurydza często gości na naszych stołach. Nie bez powodu możemy natknąć się na nią w niemal wszystkich sklepach. Mało kto zdaje sobie sprawę, że do wrzącej wody warto dodać cukier. Dzięki niemu uwydatnimy smak kukurydzy.Nie da się ukryć, że kolba kukurydzy dobrze sprawdza się w formie lekkiego posiłku. Wielu smakoszy sięga po nią, chociażby podczas kolacji. Warto wiedzieć, jak prawidłowo ugotować kukurydzę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy z jabłkami
13.08.2021 02:00 Babcine racuchy z jabłkami bez dodatku drożdży

Nie ma nic lepszego o poranku niż zapach świeżo usmażonych, babcinych racuchów. Najczęściej puszyste placuszki swoją lekkość zawdzięczają drożdżom, ale dziś skusimy się na szybszą wersję bez ich dodatku. Zachwyt domowników gwarantowany.Trudno o bardziej przyjemny sposób na idealny początek dnia niż smakowite racuchy. Babcie wiedzą jak robić najlepsze na świecie - lekkie, puszyste i pełne jabłek. Szybka wersja ukochanego przysmaku nie ma sobie równych. Wystarczy kilka minut, a przed nami stanie pełny półmisek pyszności. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jeśli uwielbiasz szybkie deser, z całą pewnością przypadnie ci do gustu przepis na błyskawiczne ciasto bez pieczenia, który znajdziesz tutaj.

Cukinia w słoikach
09.08.2021 02:00 Przepyszna cukinia w zalewie musztardowej na zimę

Cukinia już wkrótce nie będzie tak łatwo dostępna, dlatego warto przygotować zapasy na zimę. W tym celu świetnie sprawdzi się zamarynowanie jej w zalewie musztardowej. Tak zakonserwowana świetnie sprawdza się jako dodatek na kanapki czy do sałatek. Cukinia jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, które można ugotować i podać na wiele sposobów. Jednym z najczęstszych jest robienie z niej przetworów na zimę, z których będzie można korzystać poza sezonem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Nasza wersja zawiera w zalewie musztardę i cukier, dlatego pikantność sosu nie jest tak silna - słodycz łagodzi bowiem ostrość. Wraz z octem tworzą przepyszną mieszankę, której ciężko się oprzeć.

Sernik bez spodu
08.08.2021 02:00 Lekki, puszysty i wyrośnięty sernik bez spodu - błyskawiczny deser

Sernik może wydawać się trudnym i pracochłonnym daniem, jednak znamy drogę na skróty do tego pysznego ciasta. Tym razem proponujemy puszysty i zniewalająco pyszni sernik bez spodu - idealny na szybki poczęstunek dla gości.Sernik to bez wątpienia jedno z ukochanych ciast wszystkich Polaków. Jednak żmudne wyrabianie ciasta na spód zajmuje wiele czasu, a nie zawsze przecież możemy spędzić długie godziny w kuchni.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:I tu z odsieczą przybywa najlepszy i najszybszy przepis na sernik bez spodu. Wykonasz go mgnieniu oka i równie szybko zniknie z talerzy.

Ciasto drożdżowe
08.08.2021 02:00 Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe proste w wykonaniu może wydawać się jedynie w teorii. W praktyce, trzeba nie lada umiejętności, by stworzyć puszysty, lekki wypiek, który zachwyca smakiem. Najważniejszym, babcinym dodatkiem jest masło, które nadaje mu wyjątkowych właściwości.Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto pamiętać, by nie robić go na ostatnią chwilę. Najlepiej skusić się na pieczenie w spokojny, bezstresowy dzień, aby dopilnować wszystkich istotnych etapów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto pić sok z winogron?
05.08.2021 02:00 Dlaczego warto pić sok z winogron?

Sok z winogron jest banalnie prosty w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko trzech składników, by stworzyć napój, który ma niesamowite właściwości. Świetnie działa nie tylko na pamięć, dobrze wpływa też na odporność. Docenią go szczególnie kobiety. Sierpień i wrzesień są miesiącami, w których najlepiej przygotować sok z winogron. Choć w upały najchętniej pijemy napoje orzeźwiające na bazie cytryn, warto wprowadzić do swojej diety soki z sezonowych owoców.Latem warto przygotować choćby sok z aronii, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych napojów. Równie zdrową propozycją jest sok z winogron, który świetnie smakuje. Jednak to niejedyne jego zalety.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dżem owocowy wyjdzie idealnie
05.08.2021 02:00 Jakich błędów unikać przy robieniu dżemów owocowych?

Domowy dżem owocowy jest nie lada specjałem. Okazuje się, że podczas jego przygotowywania łatwo o błąd, który kompletnie zrujnuje nasze wyroby. Mowa o dodaniu zbyt małej ilości cukru. Dzięki niemu dżem nie powinien spleśnieć.Smakowity dżem potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które przygotowują takowe smakołyki samodzielnie. Czego warto się wystrzegać?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Morwa czarna jest dziś trochę zapomniana
31.07.2021 02:00 Przepis na sok z morwy czarnej

Na powyższym zdjęciu widnieje morwa czarna. Jej owoce można wykorzystać do przygotowania przepysznego soku. Przetwory na ich bazie są bez wątpienia sporą zaletą. Jednak sam smak to nie wszystko. Niepozorna morwa czarna jest bogactwem składników odżywczych. Dzięki niej możemy uporać się, chociażby z problemami gastrycznymi. Morwa czarna jest dziś nieco zapomniana. Dawniej bez wątpienia cieszyła się ona o wiele większą popularnością. Z pewnością warto sięgnąć po te wyjątkowe owoce. Znajdziemy w nich cenne witaminy i minerały.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (19)
20.07.2021 02:00 Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Według wielu ludzi miód stanowi doskonały zamiennik cukru, który jest zdrowszy. Okazuje się jednak, że zastąpienie zwykłego cukru tym słodkim przysmakiem, może wywołać znacznie bardziej negatywne skutki. Większa kaloryczność i delikatność miodu sprawiają, że nie jest tak wartościowy, jak większość sądzi. Miód stanowi bardzo ważną część naszej codziennej diety. Dodajemy go do herbaty, wypieków i wielu innych deserów - niekiedy wykorzystuje się go również podczas produkowania przetworów czy marynat do mięs. Niestety, jak wynika z opinii dietetyczki dr Hanny Stolińskiej, z którą rozmawiał portal gotowanie.onet.pl, jego dobroczynne działanie nie jest wcale tak duże, a zrezygnowanie ze zwykłego cukru na jego rzecz, nie należy do dobrych decyzji. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kobieta tygodniami piła colę
18.07.2021 02:00 Fatalne konsekwencje picia coli

32-letnia Natalie Bradley przez wiele tygodni piła tylko dietetyczną colę i zażywała środki przeczyszczające. Skutkiem tej niebezpiecznej, drakońskiej wręcz diety była utrata aż 70 kg. Jednak kobieta omal nie przepłaciła tego życiem. Teraz ostrzega innych i pomaga w walce z zaburzeniami odżywiania. Osoby próbujące zrzucić parę kilogramów zapewne przeszły w swoim życiu niejedną dietę. Niestety nie wszystkie są zdrowe, a niektóre mogą nam wręcz poważnie zaszkodzić. Na własnej skórze przekonała się o tym Natalie Bradley.32-latka w ciągu 15 miesięcy schudła ponad 70 kg. Sama jednak wcale nie jest dumna z tego faktu, gdyż omal nie przepłaciła tego życiem. Po kilku miesiącach kontrowersyjnej diety kobieta, która wcześniej zmagała się z otyłością, zaczęła walczyć z anoreksją. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

obraz 2021-07-04 100400
04.07.2021 02:00 Obłędne ogórki w zalewie gyros

Ogórki ze słoika nie zawsze muszą być tylko kiszone. Pyszną alternatywą jest sałatka warzywna z ogórkami w przyprawie gyros, która pasuje do wielu obiadów. Jej przygotowanie trwa tylko kilka chwil, a smak wzmacnia przyjemność z jedzenia innych potraw. Wyjątkowa sałatka ogórkowa zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, lecz również kolorem - mieszanka warzyw i przypraw sprawia, że całość pyszni się na talerzu i zachęca do jak najszybszego zjedzenia. Taka sałatka idealnie sprawdza się jako sposób na warzywa, których w inny sposób już byśmy nie zjedli. Jeśli zostało ci trochę ogórków, marchewek czy cebuli, bo kupiłeś za dużo na zupę, zamarynuj je w tym pysznym przepisie. Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Projekt bez tytułu (48)
22.06.2021 02:00 Lepiej nie pij ich zaraz po przebudzeniu

Rozpoczynanie dnia od niektórych napojów nie jest wskazane, a dietetycy ostrzegają szczególnie przed napojami energetycznymi. Energetyki zawierają ogromną dawkę cukru, co z początku daje zastrzyk energii - szybko jednak odczuwa się jej gwałtowny spadek. Zamiast takich napojów warto wybrać herbatę z brązowym cukrem i powoli odzwyczajać się od słodzenia. Poranki rzadko kiedy należą do przyjemnych - budząc się często pierwszą czynnością, którą robimy, jest sięgnięcie po coś do picia. Kilka godzin spania silnie odwadnia organizm, dlatego szybkie uzupełnienie płynów jest bardzo ważne. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy rodzaj napojów nadaje się, aby pić go zaraz po przebudzeniu. Szczególnie destrukcyjne działanie mogą mieć napoje energetyczne, które są bardzo chętnie wybierane przez Polaków. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Napoje mogą być szkodliwe
21.06.2021 02:00 Jakie napoje nie są zdrowe dla naszego organizmu?

Wielu smakoszy regularnie sięga po różne napoje dostępne w sklepach. Okazuje się, że niektóre z nich są wyjątkowo niezdrowe i mogą w znacznym stopniu odbijają się, chociażby na naszej wątrobie. Mowa o wszelkich napitkach, w których znajdziemy cukier. Konsekwencje ich spożywania mogą być bardzo poważne.Na sklepowych półkach możemy znaleźć rozmaite napoje. Przeważnie podczas zakupów większość smakoszy kieruje się po prostu walorami smakowymi tego typu produktów. Warto jednak wziąć pod uwagę także aspekty zdrowotne.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T123838.370
11.06.2021 02:00 Czym różni się cukier waniliowy od wanilinowego?

Cukier waniliowy jest wyjątkowo ważnym składnikiem wielu ciast, a także słodkich sosów i innych pysznych deserów. W sklepach nabyć można zarówno cukier waniliowy oraz wanilinowy - czym się one różnią? Pierwszy jest naturalny i droższy, z kolei drugi otrzymywany jest w sztuczny sposób. Cukier waniliowy ma wspaniały, intensywny smak, który dodany do słodkich deserów, sprawia, że te nabierają wyjątkowej głębi i aromatu. Niestety prawdziwy cukier z dodatkiem wanilii jest stosunkowo drogi, więc nie używamy go zbyt często. Cukier wanilinowy jest dlatego znacznie częściej spotykany w sklepach spożywczych, w końcu jego cena jest znacznie niższa, w porównaniu do prawdziwej wanilii. Jakie są różnice pomiędzy powyższymi cukrami? Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Pomidory
29.05.2021 02:00 Niesamowite zastosowanie cukru pudru w ogrodzie, odstraszy mrówki

Cukier puder spotkać można na każdym kroku. Posypujemy nim pączki, ciasta i faworki, mieszamy z kremami oraz ucieramy z żółtkami na kogel mogel. Bez cukru pudru przygotowanie wielu deserów nie byłoby możliwe, gdyż gra on bardzo ważną rolę. Użycie tego produktu nie ogranicza się jednak jedynie do kwestii kulinarnych. Jeśli w twoim ogrodzie roi się od mrówek, które wykańczają twoje rośliny i masz ich dość, cukier puder pomoże ci w pozbyciu się ich. Co więcej, ta metoda jest banalnie prosta.

Cukier w produktach dla dzieci
29.05.2021 02:00 Ogromna ilość cukru w produktach dla dzieci

W Dzień Dziecka chętnie dajemy naszym pociechom słodycze i różne pyszności. Nie da się ukryć, że cukier nie należy do zdrowych produktów spożywczych. Przyczynia się on między innymi do cukrzycy i otyłości. Bez wątpienia lepiej na niego uważać. Dziennikarka portalu Money wzięła pod lupę specjały, które często goszczą na naszych stołach. Sięgają po nie nawet dzieci.

Kogel-mogel
07.05.2021 02:00 Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel?

Kogel-mogel jest ulubionym deserem wielu Polaków. Niegdyś, gdy w sklepach nie było aż tak dużego zróżnicowania słodyczy, rodzice kręcili jajeczny smakołyk swoim pociechom. Niestety, spożywanie go wiąże się z pewnym ryzykiem. Na jajkach obecna może być Salmonella, czyli groźna bakteria wywołująca silne zatrucie pokarmowe. Zrobienie go w odpowiedni sposób niweluje jednak ryzyko do minimum, gdyż obróbka termiczna zabija groźne patogeny, zanim zdołają zrobić nam krzywdę.

Herbata powinna być słodzona w odpowiednim momencie
30.04.2021 02:00 Kiedy słodzić herbatę – przed czy po zalaniu wrzątkiem?

Herbata jest wyjątkowym napitkiem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nie bez powodu sięga po niego tyle osób. Niektórzy wzbogacają herbatę o składniki takie jak mleko. Jednak najczęściej po prostu ją słodzimy. Kiedy należy to robić?

Chleb z cukrem
28.04.2021 02:00 Chleb z masłem i cukrem - przysmak z PRL-u

Chleb z masłem i cukrem to przekąska, którą na pewno pamiętają osoby, dorastające w czasach PRL-u. Proste smaki budzą przyjemne wspomnienia do dziś, o czym mogą przekonać się także młodsi wielbiciele tego typu przekąsek. Najlepsze jest to, że ilość wersji potrawy jest właściwie nieskończona, bo bazą jest jedynie chleb.