Serniki należą do naszych ulubionych ciast. Są pożywne i każdy może wybrać swój ulubiony rodzaj. Sporo zwolenników mają serniki bez pieczenia, czyli tzw. na zimno. Jednak większość woli te klasyczne jak sernik wiedeński lub sernik na kruchym cieście. Dziś właśnie podamy wam przepis na ten ostatni, najbardziej tradycyjny sernik. Sernik na kruchym spodzie znamy już z dzieciństwa. To właśnie nim zazwyczaj częstowała nas babcia. Potem przyszła moda na sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński, a także na sernik na zimno. Jednak z sentymentem wracamy do tego starego, pysznego sernika, który łączył w sobie kruche ciasto z wilgotną masą serową.
Jeśli lubisz baton Snickers, nasze ciasto też z pewnością przypadnie ci do gustu. Zawiera w sobie masę kajmakową, orzechy i pyszny krem. Ten zestaw po prostu nie może nie smakować. Poznaj najlepszy przepis na ciasto Snickers bez pieczenia. Możesz je przygotować na święta lub, gdy po prostu będziesz mieć ochotę na wyborną słodycz. Przed przygotowaniem ciasta Snickers, przejrzyj kuchenne półki. Być może znajdziesz w nich to, co potrzebne, a więc herbatniki, krakersy, orzechy, masę kajmakową i budyń. Jeśli jakiegoś produktu ci brakuje, z pewnością bez problemu kupisz go w najbliższym sklepie.
Masa kajmakowa jest doskonałym dodatkiem do ciast, tortów i przeróżnych deserów. Doskonale sprawdzi się przy przekładaniu wafli czy warstw biszkoptu, a także jako dekoracja do babeczek czy ciastek. Gotową masę możesz kupić, a wiesz jak zrobić domową masę kajmakową? Przedstawimy ci kilka sposobów. Masa kajmakowa czy inaczej krówkowa lub kajmak to słodka masa o mleczno-karmelowym smaku i jasnobrązowym kolorze. Jej przyjemny smak doskonale pasuje do ciasta kruchego, biszkoptowego, ucieranego i ptysiowego. Wielką zaletą kajmaku jest też fakt, że przyjemnie się ciągnie. Zobacz, jak własnoręcznie zrobić masę kajmakową.
Jeśli chcecie zaskoczyć świątecznych gości wyjątkową słodkością, przygotujcie ciasto kokosowa chmurka. Jest białe niczym śnieg, więc idealnie pasuje na święta. Nie zawiera grama mąki i smakuje na tyle dobrze, że błyskawicznie znika z talerzyków. Nasze ciasto wyróżnia się kokosowo-migdałowym smakiem. Dzięki czemu błyskawicznie przeniesiecie się więc myślami w ciepłe, egzotyczne klimaty. Jednak kolor ciasta sprawia, że wygląda jak śnieżna kompozycja. Trudno więc nie skojarzyć go z naszą ulubioną, białą zimą.
Kajmak, krem budyniowy, bita śmietana. Czy takie połączenie może nie smakować? Smakuje i to rewelacyjnie. Przygotujcie dziś wraz z nami kajmakowiec bez pieczenia. Zrobimy go według receptury niezastąpionej siostry Anastazji. Tym ciastem z pewnością zachwyci się cała rodzina. Tym razem nie musisz nagrzewać piekarnika. Wystarczy tylko, że masz pod ręką krakersy, mleko, masło, śmietankę i masę kajmakową. Z pozostałymi dodatkami nie powinnaś mieć problemu, bo zwykle są w domowych zapasach. Jest weekend, masz trochę czasu, a więc startujemy.
Nie wiesz, jak przygotować wigilijny barszcz? Barszcz czerwony, który zwykle przyrządzasz, nie jest według ciebie wystarczająco smaczny? W tym roku ugotuj go według przepisu Ewy Wachowicz. Ona zawsze robi wigilijny czerwony barszcz na tradycyjnym zakwasie. Jest na tyle pyszny, że błyskawicznie znika z talerzy.Czerwony barszcz z uszkami jest obowiązkowym, wigilijnym daniem. Powinien być aromatyczny i lekko kwaskowy. Smaku i zapachu dodają mu przyprawy i czosnek, a także buraczany zakwas. Dzięki zakwasowi barszcz zyskuje też charakter i piękny kolor.
Miękki, puszysty i delikatny. Taki właśnie powinien być biszkopt. Zwykle nie dodaje się do niego tłuszczu, dlatego jest ciastem lekkostrawnym. Jeśli chcesz, żeby był jeszcze delikatniejszy niż zwykle, przygotuj go w rewolucyjny sposób. Polecamy wam przepis na błyskawiczny biszkopt bez pieczenia. Biszkopt stanowi zazwyczaj podstawę tortu. Jednak na jego bazie można też przygotować inne ciasta. Wystarczy dorzucić do niego świeże lub mrożone owoce albo upieczony biszkopt obłożyć owocami i zalać galaretką. Chociaż zwykle biszkopt pieczemy, możemy go też ugotować na parze. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i przyjemnie wilgotne.
Wigilijne i świąteczne potrawy są bardzo smaczne i kuszące. Jednak nie wszystkie nam służą. Poznaj najbardziej niezdrowe świąteczne potrawy i jedz je z rozwagą lub zmień nieco sposób ich przygotowania. Pamiętaj, że umiar dobry jest na co dzień i od święta. Gdy przychodzą Święta Bożego Narodzenia, zaczyna się 3-dniowa uczta. Większość czasu spędzamy przy stole, rozmawiając z bliskimi, ale też przy okazji wchłaniając ogromne ilości jedzenia. Efekt jest taki, że czujemy się ociężali, senni i zmęczeni. Zobacz, na które potrawy uważać, a najlepiej między biesiadowaniem przy stole wybierz się z rodziną na spacer.
Wiemy, że kochacie słodkie przekładańce. Dlatego podajemy wam przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia. W rolach głównych są tu powidła i masa krówkowa. Oczywiście nie obędzie się też bez chrupiących herbatników i śmietanki. Takie ciasto możecie przygotować na co dzień i od święta.Wielowarstwowe ciasta są bardzo smaczne, bo każdy może w nich znaleźć coś dla siebie. Jest tam zwykle warstwa ciastek, dżemu lub konfitury, masy śmietanowej, serowej czy kajmakowej. Można też dorzucić orzechy, czy posypać wierzch ciasta, tak jak to zrobiliśmy my, spłatkowanymi migdałami. Efekt jest naprawdę wyśmienity. Zachęca też samo zdjęcie ciasta - pochodzi ono z kanału Przepisy Joli na YouTube.
Sok z aronii jest doskonałym sokiem na przeziębienie i grypę. Sok z aronii ma słodko-kwaśny smak i wyjątkowy aromat, jest świetnym dodatkiem do rozgrzewających, zimowych herbat. Sprawdź, jak przygotować sok z aronii przepisu siostry Anastazji o wzmacniających właściwościach i doskonałym smaku.Aronia zbierana jest w polskich sadach na przełomie sierpnia i września. Jej kwaśne owoce zawierają więcej witaminy C niż cytryna, przez co rewelacyjnie wzmacniają odporność, walczą z przeziębieniem i grypą, a także regulują ciśnienie krwi i uszczelniają naczynia krwionośne. Sok z aronii jest szczególnie zalecany w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy podatni na infekcje.Czysty sok z aronii jest cierpki i kwaśny, jednak po dodaniu do niego cukru i innych owoców, np. malin lub wiśni, otrzymamy doskonały w smaku sok, który możemy pić sam lub dodawać do rozgrzewającej, zimowej herbaty. Sok z aronii zawsze należy pasteryzować, abyśmy mogli cieszyć się jego właściwościami i wyjątkowym aromatem przez cały, kolejny rok.Z aronii przygotujesz również nalewki oraz dżemy i konfitury, którymi przełożysz ciasto czekoladowe, aby przełamać jego słodki smak. Tu poznasz przepis na czekoladowe brownie z fasoli, które świetnie komponuje się z kwaśną konfiturą.
Jeśli lubisz mak i makowe ciasta, mamy dla ciebie przepis na bardzo efektowne ciasto. Oto Śnieżny Makowiec wprost od siostry Anastazji. To genialne, świąteczne ciasto z pewnością posmakuje twoim gościom i szybko zniknie z patery i z talerzyków.Najpopularniejszym makowym ciastem jest strucla. W mało którym domu nie piecze się tego zawijanego ciasta. Jednak nie wszyscy przepadają za dość suchym ciastem drożdżowym. Poza tym strucla często potrafi się rozwarstwiać, co nie wygląda zbyt efektownie. Ze Śnieżnym Makowcem od siostry Anastazji nie ma tych problemów.
Kawa, zaraz za herbatą, jest najczęściej pitym napojem na całym świecie, dlatego można oczekiwać ogromnej różnorodności przepisów i sposobów jej parzenia. W Meksyku intensywność i gorycz współpracują ze słodyczą kawy, dzięki czemu napar doskonale pobudza z rana i ułatwia utrzymanie wysokiego poziomu energii po południu. Do kawy należy dodać cynamon, brązowy cukier oraz odrobinę chili, aby móc cieszyć się prawdziwym smakiem Meksyku. Kawa pita jest od tysięcy lat, więc setki pokoleń zdołało opracować mnóstwo ciekawych i przepysznych form spożywania naparu. W polskich domach najczęściej pije się po prostu zwykłą kawę rozpuszczalną z mlekiem lub z ekspresu. W innych krajach znane są jednak znacznie ciekawsze receptury. W Meksyku do kawy dodaje głównie brązowy cukier, cynamon, kakao oraz chili, lecz wcale nie trzeba się ograniczać. Doskonale smakują w niej także goździki, gałka muszkatołowa, skórki z cytrusów, gorzka czekolada oraz wanilia. Tradycyjnie taka kawa nazywa się cafe de olla i jest parzona w glinianych garnkach - my jednak prezentujemy prostszą wersję.
Dziś możesz zjeść niezwykłe śniadanie. Zwłaszcza jeśli przygotujesz omlet bez smażenia z piekarnika. Jest nieziemsko pyszny i puszysty. Równie dobrze smakuje posypany cukrem pudrem, szczypiorkiem czy posmarowany dżemem. Składniki wymieszasz błyskawicznie, musisz tylko chwilę poczekać, aż się upiecze.Jajeczne śniadania są naszymi ulubionymi. Nie dość, że łatwo i szybko się je robi, to jeszcze dobrze sycą. Taka porcja energii na początek dnia jest naprawdę smaczna i potrzebna naszemu organizmowi.Choć jajka można ugotować czy zrobić z nich jajecznicę, to dziś zapraszamy was na puszysty omlet. Nie będziemy go smażyć, tylko piec. Dzięki temu będzie lżejszy dla żołądka i mniej absorbujący w przygotowaniu.
Dziś przychodzimy do was z kolejnym pomysłem na pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem zdradzimy wam przepis na proste w przygotowaniu kremówki, które bywają również określane mianem napoleonek. Nie musisz więc biec do cukierni ani wydawać wiele pieniędzy. Puszyste, słodkie kremówki zrobisz sama w kwadrans. Tradycyjne kremówki robi się na cieście francuskim. Oczywiście ciasto można kupić gotowe, upiec z niego dwa blaty i przełożyć kremem. Jednak jeśli chcesz uniknąć pieczenia i jeszcze szybciej mieć pyszny efekt, ciasto francuskie zastąp herbatnikami. Ciastka będą doskonałe w smaku.
Na wigilijnym stole z całą pewnością nie może zabraknąć pierogów. Zwykle nadziewamy je farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Jednak można pokusić się o nietypowe specjały, takie jak pierogi z farszem z maku. Są idealne na wigilię, zwłaszcza jeśli przy stole zasiądą wielbiciele słodkości. Niektórzy na wieczerzę wigilijną szykują też pierogi w słodkim wydaniu. Doskonale smakują te nadziewane suszonymi śliwkami czy twarogiem z dodatkiem cynamonu. My proponujemy jednak przygotować pierogi z makiem. Farsz z maku i z pysznymi słodkimi dodatkami nie ma sobie równych.
Kandyzowana skórka z pomarańczy jest popularnym dodatkiem do ciast i wielu deserów, szczególnie w okresie około świątecznym. Nie warto jednak kupować jej w sklepie - zamiast tego polecamy przygotowanie jej samodzielnie, co jest procesem prostym i tanim. W taki sposób można łatwo kontrolować zawartość cukru, a także mieć pewność, że w skórce nie znajdują się żadne chemiczne dodatki. Kandyzowana skórka z pomarańczy najczęściej wykorzystywana jest jako element dekoracyjny bądź nadający smak wypiekom czy deserom. Można z niej również zrobić prostą i szybką przekąskę, maczając ją w roztopionej czekoladzie. Większość z nas wyrzuca skórkę po obraniu owocu, jednak smak domowego kandyzowanego łakocia jest zbyt dobry, aby pozwolić sobie na takie marnotrawstwo. W 100 gramach skórki kandyzowanej znajduje się około 300 kalorii, jednak rzadko je się jej aż tyle. Niewielkie ilości w zupełności wystarczają, aby ozdobić lub doprawić ciasto, a jej właściwości są na tyle duże, że można pozwolić sobie na nią od czasu do czasu. Taka skórka poprawia metabolizm, łagodzi kaszel, nerwowość, wspomaga organizm przy wymiotach, czkawce, osteoporozie, a także obniża cholesterol.
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i smaczne ciasto na weekend, podrzucamy ci gotowy przepis. Przygotuj obłędnie pyszne i proste ciasto bounty. Zrobisz je w kwadrans, upieczesz w 20 minut. A efekt zaskoczy ciebie i twoich bliskich. Ciasto w mig zniknie z talerzyków.Wiórki kokosowe są łatwo dostępnym składnikiem, który momentalnie potrafi odmienić smak ciasta czy deseru. Nadają słodkościom egzotycznej nuty smakowej, a także przyjemnej chrupkości. Naprawdę warto sięgnąć po ten tani dodatek.
Jeśli lubisz szybkie i smaczne ciasta, mamy dla ciebie pyszną propozycję. Oto przepis na łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Joker. Nie ma ryzyka, że się uda, a z pewnością swym smakiem zachwyci twoich najbliższych. Do jego przygotowania wystarczy kwadrans.Ciasta bez pieczenia należą do naszych ulubionych. Łatwo i szybko się je robi, w prosty sposób można też modyfikować ich smak. Ważne jest też to, że te ciasta nigdy nie mają zakalca i zawsze się udają. Dziś podajemy wam przepis pochodzący z kanału „Prosty przepis na" na YouTube.
Lubicie rurki z bitą śmietaną? A wiecie, że bez problemu możecie je przygotować sami? Podamy wam prosty sposób na domowe rurki z bitą śmietaną. Wyjdą chrupiące i rozpływające się w ustach. Pamiętajcie, tylko by napełnić je kremem tuż przed spożyciem. Rurkami z bitą śmietaną kusi nie jedna cukiernia. I większość osób kupuje je, bo jest to jedna z niewielu słodkości, którą trudno zrobić w domu. Pokażemy wam jednak, że może to być całkiem proste. Nie musicie kupować specjalnej wafelnicy, wystarczy, że sięgniecie po gotowe wafle tortowe.
Święta już niedługo. Wiele z nas myśli o tym, by kupić dziecku kalendarz adwentowy. Z nim czas oczekiwania na Boże Narodzenie jest przyjemniejsze. Na co zwrócić uwagę wybierając taki kalendarz? Katarzyna Bosacka ocenia skład słodkich kalendarzy adwentowych i daje kilka wskazówek. Dzieci zawsze z utęsknieniem czekają na Święta Bożego Narodzenia. Aby im ten czas umilić i też wyćwiczyć w nich cierpliwość, powstały kalendarze adwentowe. Zwykle są słodkie i pod kolejnymi cyferkami skrywają czekoladowe figurki. Czy jednak ma znaczenie, jaki słodki kalendarz dziecku kupimy? Katarzyna Bosacka twierdzi, że tak i podpowiada, na co należy zwrócić uwagę przy jego wyborze.
A teraz czas na ucztę dla wielbicieli naleśników, racuchów i placków. Podajemy wam najłatwiejszy, ekspresowy przepis na placki z bananów. Możecie je przygotować na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Podać oprószone cukrem pudrem, polane syropem lub miodem. Placki i racuchy są bardzo smaczne, choć często dość kaloryczne. Jednak, gdy dodamy do nich owoce, stają się o wiele lżejsze, wartościowsze i zdrowsze. Zyskują też niepowtarzalny smak i przyjemną wilgotność. Smakują nawet odgrzewane.
Jeśli jesteście poszukiwaczami ciekawych smaków, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie konfiturę z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. Ma słodko-pikantny smak, który doskonale pasuje do drobiu i serów. Jest w sam raz na chłodniejsze dni. Buraki należą do jednych z najzdrowszych warzyw. Działają na nasz organizm wzmacniająco i oczyszczająco. Warto więc po nie sięgać częściej. Tymczasem zwykle robimy z nich zasmażane buraczki, ewentualnie barszcz.Dzisiejsza propozycja z pewnością ucieszy koneserów wyjątkowych smaków. Bo przecież wytrawna konfitura nie co dzień gości w waszej kuchni. A jak się przekonacie, potrafi wnieść do naszych potraw nutę orzeźwienia i zaskoczenia.
Ciasta z owocami zachęcają orzeźwiającym smakiem i przyjemną wilgotnością. A my będziemy was dziś kusić obłędną szarlotką z dodatkiem budyniu. Pokażemy wam krok po kroku jak ją przygotować, dzięki czemu z pewnością się uda. Niech smakuje i cieszy podniebienia wszystkich domowników. Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Nic dziwnego, że jabłka przeróżnych odmian cieszą nas swoim smakiem przez cały rok. Jabłko dobrze jest schrupać na przekąskę, ale też świetnie nadaje się do celów kulinarnych. Jabłka można faszerować, zapiekać, dodawać do pieczonych mięs czy smażonej wątróbki. Doskonale smakują w słodkiej wersji, np. zapiekane z ryżem, dodane do deseru czy ciasta. Dziś połączymy je z budyniem i upieczemy w otulinie kruchego ciasta. Zapraszamy na szarlotkę.
Z dżemem, twarożkiem, owocami czy warzywami — naleśniki można podawać na wiele sposobów. Właśnie dlatego, są tak lubiane i często smażone. Dziś prezentujemy wam przepis na wyborne naleśniki na majonezie. Wyjdą bosko aksamitne, zaskoczą was też doskonałym smakiem. Naleśniki są tak proste, a takie doskonałe. Aż trudno uwierzyć, że z mąki, jajek i mleka może powstać coś tak smacznego i uniwersalnego. Do przygotowania dzisiejszych naleśników użyjemy jednak nieco zmodyfikowanych składników, dzięki czemu naleśniki będą jeszcze lepsze.Niektórzy jedzą naleśniki bez żadnych dodatków, inni na szybko smarują je dżemem czy serkiem homogenizowanym. Jednak z naleśników można też zrobić krokiety, zapiekankę, makaron, a nawet tort. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.
Jesienna aura nie wprawia w dobry nastrój. Poprawmy więc sobie humor czymś słodkim. Dziś będziemy was rozpieszczać deserem nad deserami. Przygotujcie wraz z nami obłędnie czekoladowy i orzechowy sernik Snickers. Tak, ma dużo kalorii. Tak, jest pyszny. A jeden kawałek do małej czarnej z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Jak szaleć, to szaleć. Jak jeść słodkości, to tylko wyborne. Właśnie do takich należy nasz sernik. Kryje w sobie same przysmaki, a więc wilgotny ser, aromatyczną czekoladę, ciągnący kajmak i chrupiące orzeszki. Zwieńczeniem całości jest gęsta polewa czekoladowa. Czy takie połączenie może komuś nie smakować? Nie ma takiej opcji.
Dobrze przygotowana beza jest nie lada rarytasem, a jej upieczenie to prawdziwa sztuka - często w domowym zaciszu słodkości te zwyczajnie się nie udają. Jeśli nie ufasz swojemu piekarnikowi, możesz wykonać je bez pieczenia. Potrzebujesz do tego jedynie mikrofalówki, dzięki której cały proces trwać będzie znacznie mniej czasu, niż tradycyjnie. Beza wywołuje w sporej części kucharzy amatorów pewne obiekcje. Wypiek ten wymaga całkiem sporo doświadczenia i umiejętności, a często wystarcza jeden błąd, aby całkowicie zniszczyć całą swoją pracę - dlatego znacznie bardziej popularne jest kupowanie gotowych bez z cukierni. Warto jednak wypróbować recepturę na bezę bez pieczenia, której cały proces sporządzenia zajmuje jedynie kilka minut minut. Tak krótki czas sprawia, że pysznym łakociem można cieszyć się praktycznie o każdej porze i niezależnie od okoliczności.
Racuchy smakują o każdej porze dnia. Są też doskonałe na śniadanie. Jeśli masz lekki zapas czasu, przygotuj wyrośnięte i lekkie racuchy. Zdradzimy ci sekret babci Marysi, dzięki któremu rzeczywiście takie będą. Oprósz je cukrem pudrem i podaj z kubkiem kakao. Z pewnością znikną z talerzy w kilka minut.Udane racuchy powinny być miękkie i puszyste i mieć chrupiącą skórkę. Na ich stopień wyrośnięcia wpływa dodany proszek do pieczenia, soda lub drożdże. Babcia Marysia dodaje do nich też kefir, który nadaje placuszkom lekkości i przyjemnego, kwaskowego smaku.
Jeśli twoja rodzina lubi słodkości, zaskoczą ją dziś czymś wyjątkowym. Przygotuj rogaliki z pyszną marmoladą według przepisu babci Krysi. Rogaliki doskonale smakują do kawy, herbaty czy gorącego kakao. Zachwycą się nimi mali i duzi. Przygotowanie rogalików wydaje się dość pracochłonne. Połowę czasu zajmuje przygotowanie drożdżowego ciasta, resztę jego wałkowanie i formowanie rogalików. Gdy zrobisz je jeden raz, przekonasz się, że nie ma przy nich, aż tak dużo pracy. A rodzina z pewnością znów będzie się dopominać o to słodkie co nieco.