Ciasto drożdżowe należy do naszych ulubionych. Kojarzy nam się z dzieciństwem, kiedy babcia podawała nam kawałek placka z kubkiem ciepłego mleka. Pachniał z daleka i był pyszny. A wiesz, co babcie dodają do ciasta drożdżowego, że ma kolor słońca? Zdradzimy ci ten prosty sekret.
Ciasto drożdżowe ma tę zaletę, że nie jest zbyt słodkie. Tak naprawdę należy do jednych z najdelikatniejszych i najmniej kalorycznych ciast. Zawiera bowiem niedużo tłuszczu i cukru. Doskonale za to smakuje posypane kruszonką, posmarowane masłem lub dżemem. Piekąc je, można też do niego dodać owoce albo nadziać go masą twarogową.
Babciny przepis na idealny bigos
CZYTAJ DALEJCo babcie dodają do ciasta drożdżowego, że ma kolor słońca?
Najbardziej zachęcająco wygląda ciasto o żółtawym kolorze. Właśnie takie piekły nasze babcie i wcale nie dodawały do niego żadnego barwnika. Żółty kolor nadawały ciastu żółtka utarte ze szczyptą soli. Sól intensyfikuje i stabilizuje bowiem kolor.
Dzięki żółtkom ciasto nie tylko zyskuje apetyczną barwę, ale też staje się pożywniejsze. Poza tym żółtka nadają ciastu kruchości, smaku i przyjemnego zapachu.
Przepis na ciasto drożdżowe
Składniki:
1 kg mąki
8 dag drożdży świeżych
400 ml letniego mleka
20 dag cukru
20 dag masła
4 jajka
szczypta soli
cukier waniliowy
na kruszonkę:
8 dag mąki
4 dag masła
4 dag cukru
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Drożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść, przestudź.
Mąkę wsyp do miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, całość zamieszaj. Żółtka utrzyj ze szczyptą soli, a potem z pozostałym cukrem. Białka ubij na sztywno.
Do mąki i rozczynu dodaj utarte żółtka, a także cukier waniliowy i masło. Zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj pianę z białek, całość wymieszaj.
Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników przygotuj kruszonkę, posyp nią ciasto. Blachę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i piecz mniej więcej godzinę.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na drożdżowe wypieki. Sprawdź, jak przygotować drożdżowe rogaliki, a także jak zrobić ciasto drożdżowe na jogurcie.
żółtka utarte z solą
źródło: canva/Igor Ploskin
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy