Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co babcie dodają do ciasta drożdżowego, żeby miało kolor słońca?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.01.2022 01:00

Co babcie dodają do ciasta drożdżowego, żeby miało kolor słońca?

ciasto drożdżowe
canva/iSailorr

Ciasto drożdżowe należy do naszych ulubionych. Kojarzy nam się z dzieciństwem, kiedy babcia podawała nam kawałek placka z kubkiem ciepłego mleka. Pachniał z daleka i był pyszny. A wiesz, co babcie dodają do ciasta drożdżowego, że ma kolor słońca? Zdradzimy ci ten prosty sekret.

Ciasto drożdżowe ma tę zaletę, że nie jest zbyt słodkie. Tak naprawdę należy do jednych z najdelikatniejszych i najmniej kalorycznych ciast. Zawiera bowiem niedużo tłuszczu i cukru. Doskonale za to smakuje posypane kruszonką, posmarowane masłem lub dżemem. Piekąc je, można też do niego dodać owoce albo nadziać go masą twarogową.

Co babcie dodają do ciasta drożdżowego, że ma kolor słońca?

Najbardziej zachęcająco wygląda ciasto o żółtawym kolorze. Właśnie takie piekły nasze babcie i wcale nie dodawały do niego żadnego barwnika. Żółty kolor nadawały ciastu żółtka utarte ze szczyptą soli. Sól intensyfikuje i stabilizuje bowiem kolor.

Dzięki żółtkom ciasto nie tylko zyskuje apetyczną barwę, ale też staje się pożywniejsze. Poza tym żółtka nadają ciastu kruchości, smaku i przyjemnego zapachu.

Przepis na ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 1 kg mąki

  • 8 dag drożdży świeżych

  • 400 ml letniego mleka

  • 20 dag cukru

  • 20 dag masła

  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • cukier waniliowy

na kruszonkę:

  • 8 dag mąki

  • 4 dag masła

  • 4 dag cukru

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Drożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść, przestudź.

Mąkę wsyp do miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, całość zamieszaj. Żółtka utrzyj ze szczyptą soli, a potem z pozostałym cukrem. Białka ubij na sztywno.

Do mąki i rozczynu dodaj utarte żółtka, a także cukier waniliowy i masło. Zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj pianę z białek, całość wymieszaj.

Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników przygotuj kruszonkę, posyp nią ciasto. Blachę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i piecz mniej więcej godzinę.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na drożdżowe wypieki. Sprawdź, jak przygotować drożdżowe rogaliki, a także jak zrobić ciasto drożdżowe na jogurcie.

żółtka utarte z solą
żółtka utarte z solą

źródło: canva/Igor Ploskin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram