Smakosze.pl
ciasto drożdżowe

canva/iSailorr

Co babcie dodają do ciasta drożdżowego, żeby miało kolor słońca?

21 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Ciasto drożdżowe należy do naszych ulubionych. Kojarzy nam się z dzieciństwem, kiedy babcia podawała nam kawałek placka z kubkiem ciepłego mleka. Pachniał z daleka i był pyszny. A wiesz, co babcie dodają do ciasta drożdżowego, że ma kolor słońca? Zdradzimy ci ten prosty sekret.

Ciasto drożdżowe ma tę zaletę, że nie jest zbyt słodkie. Tak naprawdę należy do jednych z najdelikatniejszych i najmniej kalorycznych ciast. Zawiera bowiem niedużo tłuszczu i cukru. Doskonale za to smakuje posypane kruszonką, posmarowane masłem lub dżemem. Piekąc je, można też do niego dodać owoce albo nadziać go masą twarogową.

Wyborny babciny bigos

Babciny przepis na idealny bigos

CZYTAJ DALEJ

Co babcie dodają do ciasta drożdżowego, że ma kolor słońca?

Najbardziej zachęcająco wygląda ciasto o żółtawym kolorze. Właśnie takie piekły nasze babcie i wcale nie dodawały do niego żadnego barwnika. Żółty kolor nadawały ciastu żółtka utarte ze szczyptą soli. Sól intensyfikuje i stabilizuje bowiem kolor.

Dzięki żółtkom ciasto nie tylko zyskuje apetyczną barwę, ale też staje się pożywniejsze. Poza tym żółtka nadają ciastu kruchości, smaku i przyjemnego zapachu.

Przepis na ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 1 kg mąki

  • 8 dag drożdży świeżych

  • 400 ml letniego mleka

  • 20 dag cukru

  • 20 dag masła

  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • cukier waniliowy

na kruszonkę:

  • 8 dag mąki

  • 4 dag masła

  • 4 dag cukru

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Drożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść, przestudź.

Mąkę wsyp do miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, całość zamieszaj. Żółtka utrzyj ze szczyptą soli, a potem z pozostałym cukrem. Białka ubij na sztywno.

Do mąki i rozczynu dodaj utarte żółtka, a także cukier waniliowy i masło. Zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj pianę z białek, całość wymieszaj.

Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników przygotuj kruszonkę, posyp nią ciasto. Blachę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i piecz mniej więcej godzinę.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na drożdżowe wypieki. Sprawdź, jak przygotować drożdżowe rogaliki, a także jak zrobić ciasto drożdżowe na jogurcie.

żółtka utarte z solą

żółtka utarte z solą

źródło: canva/Igor Ploskin

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >