Smakosze.pl
ciasto drożdżowe

canva/iSailorr

Co babcie dodają do ciasta drożdżowego, żeby miało kolor słońca?

13 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Ciasto drożdżowe należy do naszych ulubionych. Kojarzy nam się z dzieciństwem, kiedy babcia podawała nam kawałek placka z kubkiem ciepłego mleka. Pachniał z daleka i był pyszny. A wiesz, co babcie dodają do ciasta drożdżowego, że ma kolor słońca? Zdradzimy ci ten prosty sekret.

Ciasto drożdżowe ma tę zaletę, że nie jest zbyt słodkie. Tak naprawdę należy do jednych z najdelikatniejszych i najmniej kalorycznych ciast. Zawiera bowiem niedużo tłuszczu i cukru. Doskonale za to smakuje posypane kruszonką, posmarowane masłem lub dżemem. Piekąc je, można też do niego dodać owoce albo nadziać go masą twarogową.

Wyborny babciny bigos

Babciny przepis na idealny bigos

CZYTAJ DALEJ

Co babcie dodają do ciasta drożdżowego, że ma kolor słońca?

Najbardziej zachęcająco wygląda ciasto o żółtawym kolorze. Właśnie takie piekły nasze babcie i wcale nie dodawały do niego żadnego barwnika. Żółty kolor nadawały ciastu żółtka utarte ze szczyptą soli. Sól intensyfikuje i stabilizuje bowiem kolor.

Dzięki żółtkom ciasto nie tylko zyskuje apetyczną barwę, ale też staje się pożywniejsze. Poza tym żółtka nadają ciastu kruchości, smaku i przyjemnego zapachu.

Przepis na ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 1 kg mąki

  • 8 dag drożdży świeżych

  • 400 ml letniego mleka

  • 20 dag cukru

  • 20 dag masła

  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • cukier waniliowy

na kruszonkę:

  • 8 dag mąki

  • 4 dag masła

  • 4 dag cukru

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Drożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść, przestudź.

Mąkę wsyp do miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, całość zamieszaj. Żółtka utrzyj ze szczyptą soli, a potem z pozostałym cukrem. Białka ubij na sztywno.

Do mąki i rozczynu dodaj utarte żółtka, a także cukier waniliowy i masło. Zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj pianę z białek, całość wymieszaj.

Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników przygotuj kruszonkę, posyp nią ciasto. Blachę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i piecz mniej więcej godzinę.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na drożdżowe wypieki. Sprawdź, jak przygotować drożdżowe rogaliki, a także jak zrobić ciasto drożdżowe na jogurcie.

żółtka utarte z solą

żółtka utarte z solą

źródło: canva/Igor Ploskin

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >