Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukier

Cukier

 Przepis na dżem z wiśni
02.11.2021 01:00 Przepis na dżem z wiśni - na cały zimowy sezon

Dżem z wiśni jest świetnym dodatkiem do wielu dań, ciast i deserów. Dżem jest słodki z wyczuwalną, kwaśną nutą owoców. Przetwory zachowują świeżość przez wiele miesięcy, przygotujesz je w tradycyjny sposób lub wykorzystując cukier żelujący. Poznaj przepisy na pyszny dżem z wiśni.Domowy dżem wiśniowy jest słodki o wyraźnym, owocowym smaku. Dżem możesz przygotować z owoców, cukru i soku z cytryny lub dodać do wiśni cukier żelujący, który błyskawicznie zagęści owoce i sok, a dżem będzie gotowy już następnego dnia.Dżem wiśniowy, zarówno przygotowany tradycyjnie, jak i z pomocą cukru żelującego to doskonały dodatek do naleśników, ciast i deserów. Dżem wiśniowy smakuje genialnie z grzankami lub goframi na ciepło. Dżem możesz również dodać do zimnej płyty, jako dodatek do wędlin i pieczonego schabu.

Przepis na dżem z pomarańczy
02.11.2021 01:00 Przepis na szybki dżem z pomarańczy

Listopad i grudzień to sezon na najsmaczniejsze owoce cytrusowe. W tym czasie pomarańcze są wyjątkowo dojrzałe, słodkie i soczyste. Wykorzystaj je więc do przygotowania domowego dżemu, który posmakuje wszystkim łasuchom. Dżem z pomarańczy jest świetnym dodatkiem do śniadań, obiadów na słodko oraz pysznych deserów. Poznaj przepis na wyśmienity dżem z pomarańczy.Pomarańcze dostępne są w sklepach przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są na przełomie jesieni i zimy, ponieważ są słodkie i zawierają dużą ilość soku. Pomarańcze są bardzo zdrowe i smaczne, wzmacniają naszą odporność, walczą z nadprogramowymi kilogramami i cholesterolem. Z pomarańczy przygotujesz wiele smacznych deserów i przygotujesz doskonałe przetwory na zimę.Dżem z pomarańczy ma wyjątkowy smak. To połączenie soczystych cytrusów z cukrem i gorzką, aromatyczną skórką pomarańczową. Dżem świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, goframi, naleśnikami i omletem cesarskim, doskonałym na pyszne i słodkie śniadanie. Dżem z pomarańczy wykorzystasz również do ciast i deserów. Na zimę przygotuj równie smaczny dżem z gruszek dojrzewających w polskich sadach. Domowy dżem gruszkowy jest bardzo aromatyczny i prosty w przygotowaniu.

makowiec
31.10.2021 02:00 Niezwykły przepis na pyszny makowiec bez pieczenia

Makowiec jest ciastem, które smakuje zwłaszcza jesienią i zimą. Masa makowa jest bowiem dość ciężka, pełna suszonych owoców i orzechów, ale też smaku. Dziś podamy wam niezwykły przepis na pyszny makowiec bez pieczenia. Możesz go przygotować nawet dzisiaj, dla nadjeżdżających gości. Ciasta z makiem kojarzą się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak jak ktoś lubi mak, można je robić o każdej porze roku. Zwłaszcza gdy są tak proste, jak nasze ciasto. Makowiec bez pieczenia nie wymaga dużo pracy. Do jego przygotowania użyj biszkoptów i mielonego maku. Dorzuć kilka dodatków i pełne smaku, eleganckie ciasto będzie gotowe.

kaki
31.10.2021 02:00 Jak wykorzystać w kuchni kaki?

Owoce kaki wyglądem przypominają duże, pomarańczowo-żółte pomidory. Mają błyszczącą, grubą skórkę, pod którą kryje się pomarańczowy, soczysty miąższ. Są niezwykle zdrowe, więc warto je jeść. Zobacz, jak wykorzystać w kuchni kaki.Owoce kaki, inaczej persymony (zwane też sharon, hurmą wschodnią, hebanowcem wschodnim, chińską śliwką) bez problemu kupisz u nas jesienią i zimą i to w przyzwoitej cenie. Wybieraj jędrne owoce, z gładką, błyszczącą i niepomarszczoną skórką. Skórka powinna być żółta lub pomarańczowa. Zwróć uwagę, by owoce miały szypułkę. Są wtedy bezpieczniejsze dla zdrowia. Dobrze dojrzałe owoce zjedz jak najszybciej, bo szybko się psują. Możesz nieco przedłużyć ich czas przechowywania, wkładając je do lodówki.Owoce persymony zawierają więcej błonnika oraz witaminy A i C niż nasze rodzime jabłka. Są też bogate w przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami nowotworowymi i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Takie działanie wykazuje np. kwas galusowy i kwas p-kumarynowy. Poza tym kaki działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w kaki składniki działają ściągająco, chronią też przed miażdżycą.

Projekt bez tytułu - 2021-10-31T143613.023
31.10.2021 02:00 Zmarł słynny restaurator, był nazywany „ojcem tiramisu”

We Włoszech, w wieku 93 lat zmarł słynny restaurator, który był nazywany „ojcem tiramisu". Aldo Campeol, bo o nim mowa, był właścicielem restauracji Alle Beccherie w Treviso, która jako pierwsza zaoferowała klientom ten doskonały deser. Potem tiramisu poznały całe Włochy i zachwyciło cały świat. Restauracja Alle Beccherie została otwarta przez rodzinę Campeola w 1939 roku. Aldo przejął ją pod koniec II wojny światowej. To właśnie tam, w wyniku błędu szefa kuchni, Roberto Linguanotto, powstał ten pyszny deser. Otóż Roberto przygotowując lody waniliowe, dodał do nich mascarpone zamiast śmietanki. Gdy mieszanki spróbowała żona właściciela restauracji, Alba, uznała, że jest całkiem smaczna. Razem z kucharzem postanowili podać ją jako deser na biszkoptach nasączonych kawą i posypaną ciemnym kakao. Deser został nazwany Tireme Sù, co oznacza „podnieś mnie" czyli popraw mi humor.

sezamki
30.10.2021 02:00 Prosty przepis na domowe sezamki

Sezamki należą do jednych z wartościowszych słodyczy. Są co prawda słodkie, ale zawierają też cenne ziarna. Dziś proponujemy wam prosty przepis na domowe sezamki. Są zdecydowanie zdrowsze od tych sklepowych, bo nie mają dodatku cukru. Musisz ich spróbować. Sezamki pochodzą z krajów arabskich. Ich podstawowym składnikiem jest ziarno białego sezamu, które łączy się za pomocą dodanego lepiszcza. Do sezamek produkowanych na dużą skalę dodaje się zwykle syrop glukozowy i cukier. To one zapewniają twardość, chrupkość, a także słodkość tych słodyczy.Jednak w zdrowszej, domowej wersji cukier i syrop glukozowy można zastąpić miodem. Powstanie superzdrowy produkt, po który naprawdę warto będzie sięgnąć.

Barszcz czerowny
28.10.2021 02:00 Rozgrzewający barszcz na Wszystkich Świętych

Barszcz czerwony nie ma sobie równych wśród zup, gdy mówi się o właściwościach rozgrzewających. Treściwa zupa z buraków będzie jeszcze lepsza, jeśli ugotuje się ją na żeberkach, co prezentujemy w poniższej recepturze. Nie wymaga ona praktycznie żadnego wysiłku podczas gotowania, dlatego doskonale sprawdza się jako sposób na błyskawiczny i pyszny obiad, szczególnie w Dzień Wszystkich Świętych, gdy jesteśmy mocno zabiegani. Barszcz czerwony na wieprzowych żeberkach zachwyca intensywnym i głębokim smakiem, a także dużym poziomem sytości po jedzeniu. Żeberka dostarczają dodatkowych wartości odżywczych, których często brakuje zupom gotowanym jedynie na warzywach. Dzień Wszystkich Świętych dla wielu Polaków jest czasem, gdy ma się tak dużo obowiązków, że nie wiadomo za co się zabrać. W takich sytuacjach łatwo zapomnieć o zjedzeniu czegoś pożywnego. Jeśli nie będziesz mieć za dużo czasu, poniższa pyszna zupa jest idealna dla ciebie.

sernik z rosą
27.10.2021 02:00 Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji

A może tak kawałek sernika do kawy? Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, dłużej nie zwlekaj. Przygotuj niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według przepisu siostry Anastazji. Jak ma być słodko i kalorycznie, to niech będzie maksymalnie pysznie. Sernik jest ciastem, które u wielu osób cieszy się taryfą ulgową. Sięgają po niego, tłumacząc się, że przecież sernik jest nie tylko słodki, ale też bardzo pożywny. I rzeczywiście, trudno temu zaprzeczyć. Sernik niewątpliwie jest jednym z najwartościowszych ciast.

przejrzałe banany
27.10.2021 02:00 Jak poznać, że banany są zepsute?

Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. Chętnie po nie sięgamy, bo są smaczne i bardzo pożywne. Dowiedz się, które są najwartościowsze i jak poznać, że banany są już zepsute.Banany, podobnie jak jabłka, są u nas owocami dostępnymi przez cały rok. Idealnie nadają się na przekąskę, ale też jako dodatek do ciast i deserów. Banany zrywa się, kiedy są jeszcze zielone. Dojrzewają zwykle w transporcie i w czasie przechowywania. Dlatego możemy je kupić w różnych stadiach dojrzałości.

Domowe ptasie mleczko
25.10.2021 02:00 Przepis na domowe ptasie mleczko

Kto nie przepada za ptasim mleczkiem? Ten słynny, słodki specjał jest na tyle smaczny, że doczekał się wielu podobnych wersji. My zdradzimy wam przepis na domowe ptasie mleczko. Puszyste i delikatne wnętrze skryte jest pod polewą czekoladową. Dokładnie tak, jak lubisz.Wedlowskie ptasie mleczko cieszy nasze podniebienia już od kilkudziesięciu lat. Wiele osób opracowało już nawet swój sposób na to, jak je jeść. Jedni po prostu gryzą je po kawałku, inni najpierw zjadają czekoladę, a potem raczą się piankowym wnętrzem. Oryginał niestety nie należy do najtańszych. Jednak to przygotowane według poniższego przepisu wiele mu nie ustępuje, a jest niewątpliwie tańsze.

Powidła śliwkowe
25.10.2021 02:00 Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Z powideł śliwkowych można korzystać na wiele różnych sposobów. Najsmaczniejszy polega na prostym podaniu ich z chlebem i masłem. Aby się cieszyć ich smakiem, wcale nie potrzeba dużej ilości składników.Powidła śliwkowe cechują się mniejszą słodyczą w porównaniu do marmolad, a także słabszym stopniem zżelowania. Tradycyjnie śliwki na powidła były prażone przez wiele dni w kotłach, aż uzyskały gęstą konsystencją i ciemną barwę. Niestety i w tym przepisie nie da się uniknąć długiego gotowania, gdyż to od niego zależy smak oraz konsystencja przetworu. Na szczęście z poniższymi poradami każdy z łatwością będzie mógł się za to zabrać.

pańska skórka
21.10.2021 02:00 Przepis na pańską skórkę

Pańska skórka jest słodkim przysmakiem znanym w Warszawie i w okolicach. Można ją kupić na przycmentarnych straganach i na odpustach. Była znana już przed wojną, a receptura na nią była strzeżona. Dziś możecie ją przygotować sami, dzięki naszemu przepisowi na pańską skórkę. Pańska skórka jest zwykle sprzedawana w postaci białej, różowej lub biało-różowej kostki zawiniętej w kawałek pergaminu. Jest bardzo słodka, twarda, ale ciągnąca. Konsystencją przypomina nieco rozpuszczalną gumę. Według zaleceń powinna być na tyle miękka, aby wbić w nią zęby, ale na tyle twarda, by nie udało się jej odgryźć.

Projekt bez tytułu - 2021-10-21T184515.212
21.10.2021 02:00 Smutne doniesienia o cenach cukru

Cukier w Polsce jest coraz droższy. Obecnie za jego kilogram zapłacimy najwięcej od 2016 roku. Przyczyną takiej sytuacji są susze i zmniejszoną ilość surowców.Ceny wielu produktów w ostatnim czasie poszły mocno w górę. Zdrożały napoje gazowane. Mówi się też o czekających nas podwyżkach wynikających ze wzrostu cen gazu ziemnego. Sytuacja na rynkach światowy wpływa także na wyższe koszty cukru.

sękacz
21.10.2021 02:00 Jak zrobić tradycyjny sękacz?

Popularny na Litwie i wschodzie Polski sękacz, jest ciastem niezwykle smacznym i pożywnym. Tradycyjnie ciastem polewa się obracający się wałek i piecze się je nad otwartym ogniem. Dziś powiemy wam, jak zrobić tradycyjny sękacz w domowym zaciszu. Po najsmaczniejsze sękacze można się wybrać na Suwalszczyznę i Podlasie. Ciasto pieczone z dodatkiem dużej ilości jajek i masła jest bardzo smaczne i trwałe. Swą nazwę bierze od charakterystycznych, ciemniejszych pasków, które powstają w czasie etapowego wypieku ciasta. Podobny efekt możesz uzyskać, piekąc ciasto w formie.

Ewa Wachowicz, szarlotka
20.10.2021 02:00 Przepyszna szarlotka według przepisu Ewy Wachowicz

Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Bazę stanowi zawsze kruche ciasto i jabłka. Ich przygotowanie, a także dodatki pozostają już w naszej gestii. Dziś zapraszamy was na przepyszną szarlotkę według przepisu Ewy Wachowicz.Na szarlotkę najlepsze są kwaskowe odmiany jabłek, np. Szara Reneta, Antonówka, Bojken. Po starciu czy pokrojeniu w plasterki jabłka warto skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jabłka można dodać do ciasta surowe lub wcześniej trochę je podprażyć. Jedna i druga metoda ma swoje zalety.

piernik staropolski
18.10.2021 02:00 Sprawdzona receptura na staropolski piernik

Tradycyjny piernik jest dość zwarty, jednak niezbyt twardy. Powinien pachnieć przyprawami korzennymi i smakować miodem. Przetestujcie sprawdzoną recepturę na staropolski piernik. Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny piernik. Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym, co nie oznacza, że smakuje tylko w święta. Oczywiście można go przygotować o każdej porze roku, choć w chłodne dni wydaje się smakować jakoś lepiej. To za sprawą przypraw korzennych, które wprowadzają nas w nieco zimowy klimat.A wracając do tego, że piernik zwykle piecze się na Boże Narodzenie. Otóż prezentowany przez nas piernik staropolski wymaga wcześniejszego przygotowania. Surowe ciasto powinno dojrzewać nawet 4 tygodnie, a po upieczeniu leżakować do 2 tygodni. Potem trzeba je złożyć i znów odczekać kilka dni, by wszystkie składniki ciasta przegryzły się. Jak policzycie sobie te wszystkie tygodnie, wychodzi, że już niedługo możecie zacząć robić piernik z myślą o świętach.

gruszki w occie
18.10.2021 02:00 Jak zrobić idealne gruszki w occie?

Z owoców robimy zwykle dżemy, konfitury, kompoty. Jednak niektóre doskonale nadają się także do marynowania. Zobacz jak zrobić idealne gruszki w occie. Będą doskonałym dodatkiem do mięs obiadowych i sałatek. Warto mieć w spiżarni kilka takich słoiczków. Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Można też dodawać je do pieczonego drobiu, zapiekać z serem, robić z ich dodatkiem sałatki, ciasta i desery. Idealnie też smakują przygotowane w zalewie octowej. Doskonale balansuje się wtedy ich słodki smak z kwaśnym smakiem octu.Do marynowania należy przeznaczyć twarde gruszki. Tylko takie po obgotowaniu zachowają idealny kształt, a po wyjęciu z marynaty będą przyjemnie chrupiące. Doskonale do marynowania nadają się gruszki odmiany Konferencja.

Suszone śliwki
17.10.2021 02:00 Jak suszyć śliwki domowym sposobem?

Spośród suszonych owoców najpopularniejsze są śliwki. Można je dodawać do sałatek, przekąsek i ciast, ale przede wszystkim jeść na przekąskę. Są niezwykle smaczne i zdrowe. Zobacz jak ususzyć śliwki domowym sposobem. Suszenie śliwek jest doskonałym pomysłem na ich przetworzenie. Jeśli więc masz nadmiar tych owoców, bo obrodziły ci drzewa albo tanio kupiłaś śliwki, śmiało możesz je wysuszyć.Do suszenia najlepiej nadają się śliwki węgierki. Zawierają najmniej wody spośród wszystkich odmian śliwek, a przy tym mają wyraźny smak. Wybieraj owoce z pomarszczoną skórką przy ogonku — to gwarancja, że są już odpowiednio słodkie i dojrzałe.

Kogel-mogel
15.10.2021 02:00 Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Ach co to był za deser. Delikatny, nie za słodki i bardzo pożywny. Może i dziś, w dobie wielu fabrycznych słodkości warto do niego wrócić. Oto przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat. Kogel-mogel w czasach kryzysu był tą słodkością, którą zawsze można było przygotować. Oczywiście, jeśli pod ręką miało się jajka i cukier. A z ich zdobyciem też często było niełatwo. Za tym deserem zawsze przepadały dzieci, ale dorośli także chętnie dojadali resztki z miseczki. Do tego prostego deseru warto wrócić i dzisiaj. Dzięki zawartości żółtek jest bowiem bardzo pożywny. Poza tym nie zawiera żadnych sztucznych barwników, aromatów czy słodzików, co jest normą do produkowanych słodyczy. Czas więc wrócić do natury.

Ciasteczka maślane od Ani Starmach
15.10.2021 02:00 Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są maślane herbatniki. Na dodatek mają ten cudowny, niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na kruche ciastka od Ani Starmach i przygotuj je na najbliższą okazję albo nawet bez okazji. Zapewniamy, że znikną w okamgnieniu.Wiele przepisów podaje, że masło można zastąpić margaryną. Jednak jest to zabieg głównie oszczędnościowy, czasami mający też uzasadnienie zdrowotne. Jeśli zaś chodzi o odpowiedni smak i uczucie przyjemnego chłodu na języku, nie zapewni ich nawet najlepsza margaryna. Dlatego, jeśli nie grozi ci wysoki cholesterol, nie zastępuj nią masła. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz kruche, maślane ciasteczka.

Dżemy
14.10.2021 02:00 Czym różni się dżem od konfitury?

Zarówno dżem, jak i konfitury często podawane są do stołu w czasie śniadania lub kolacji. Co ciekawe istnieje bardzo duża różnica pomiędzy obydwoma produktami. Konfitura jest bowiem znacznie słodsza i wykonuje się ją z większej ilości owoców. Świeżo upieczona bułka pszenna, posmarowana grubą warstwą masła ze świeżą konfiturą lub dżemem - dla wielu właśnie takie śniadanie jest ideałem, jeśli obok podana jest także herbata z cytryną. Niektórzy decydują się na samodzielne przygotowanie dżemów lub konfitur, gdyż wychodzą z założenia, że domowe przetwory są smaczniejsze i zdrowsze od gotowych ze sklepu.

szarlotka
13.10.2021 02:00 Ekspresowa szarlotka bez zagniatania

Wielbicieli ciast z jabłkami zapraszam na ekspresową szarlotkę bez zagniatania. Robi się ją szybko i prosto, bez ryzyka, że się nie uda. Składniki wystarczy tylko przesypać w formie i upiec, by móc raczyć się rewelacyjną wersją szarlotki. Jabłka są idealnym dodatkiem do słodkich wypieków. Mają kwaskowy smak, a w czasie pieczenia zamieniają się w pyszną, owocową masę. Klasyczną szarlotkę piecze się na cieście kruchym. My proponujemy zrobić to ciasto w rewolucyjny sposób, bo bez zagniatania.

śliwki
13.10.2021 02:00 Dlaczego warto jadać śliwki?

Świeże śliwki występują u nas sezonowo i chętnie przerabiamy je na ciasta, knedle czy powidła. Rzadko zastanawiamy się, czy są zdrowe, sięgamy po nie, bo nam smakują. A wiecie, dlaczego warto jadać śliwki? Argumentów jest kilka i to bardzo mocnych.Pierwsze śliwki pojawiają się już w lipcu, sezon zamykają zwykle węgierki, które są dostępne do późnej jesieni. Niezależnie od odmiany, wszystkie śliwki mają cenne właściwości. Niektóre tylko, jak np. te z różową czy fioletową skórką zawierają w niej więcej przeciwutleniających polifenoli.

jarzębina
11.10.2021 02:00 Delikatna konfitura z jarzębiny i jabłek

Jarzębina nie tylko pięknie wygląda, ale też potrafi doskonale smakować. Warto sięgnąć po owoce rosnące w ogrodzie czy na bezdrożach i przygotować z nich przetwory. Proponujemy delikatną konfiturę z jarzębiny i jabłek. Będzie idealna do pieczywa, ale też do mięs.Przetwory z jarzębiny nie są dość popularne, mimo że drzewka jarzębinowe rosną dość powszechnie. A szkoda, bo są bogate w witaminy i inne, cenne składniki. Za ich sprawą jarzębina dobrze radzi sobie ze wzdęciami i zaparciami. Ma też właściwości moczopędne i pomaga przy kamicy nerkowej oraz nadciśnieniu.Owoce jarzębiny przeznaczone na przetwory wcześniej należy przemrozić. To dlatego, by zmniejszyć ich goryczkę, a także rozłożyć kwas parasorbowy. Kwas ten może wywoływać biegunki oraz wymioty, na szczęście jest unieszkodliwiany w czasie mrożenia i dalszego przetwarzania jarzębiny. Przed zamrożeniem owoce trzeba umyć, osuszyć i wsypać do foliowego woreczka. W zamrażarce najlepiej trzymać je co najmniej 3 dni. Można też zerwać owoce po przymrozkach, efekt będzie ten sam.

drożdżówki z budyniem
08.10.2021 02:00 Domowe drożdżówki z budyniem - zdradzamy niezawodny przepis

Drożdżówki, w odróżnieniu od większości ciastek, zawierają stosunkowo niewiele cukru. Z tego powodu są idealne na przekąskę, podwieczorek lub drugie śniadanie. Ich przygotowanie nie jest trudne, zamiast więc kupować, możesz je zrobić własnoręcznie. Zdradzamy wam niezawodny przepis na domowe drożdżówki z budyniem. Z ciasta drożdżowego można upiec placek z owocami albo przygotować małe bułeczki. Te drugie są bardzo wygodne do jedzenia, można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Smaku drożdżówkom nadaje nadzienie. Możesz je zrobić z owoców, dżemu, maku, twarogu czy budyniu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Konfitury śliwkowe
07.10.2021 02:00 Niezawodne sposoby na idealne konfitury śliwkowe

Przygotowywanie przetworów z warzyw i owoców pozwala zachować ich smak na dłużej. Warto wykorzystać trwający właśnie sezon na śliwki i zrobić kilka słoików pysznej konfitury. Podpowiadamy jakich przypraw użyć, by były naprawdę smaczne. Okazuje się, że dobrze w roli dodatku dobrze sprawdza się ziele angielskie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

dżem z pomarańczy i dyni
05.10.2021 02:00 Wyborny przepis na dżem z dyni i pomarańczy

Dynia jest doskonała nie tylko na zupy i do pieczenia. Świetnie sprawdza się też w ciastach i deserach. Proponujemy wyborny przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Dzięki niemu poznacie zupełnie nowe oblicze dyni.Dżem z dyni jest gęsty i kremowy. Jego smak warto przełamać orzeźwiającą, cytrusową nutą. Taki dżem będzie doskonały do pieczywa, naleśników czy do przekładania ciast. Jest całkiem prosty do przygotowania.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

syrop z cebuli
02.10.2021 02:00 Najlepszy domowy przepis na syrop z cebuli

Choć w aptekach można kupić różne leki na przeziębienie, to nie ma jak domowe sposoby. Są o wiele tańsze od kupnych medykamentów i zwykle nie mają skutków ubocznych. Oto najlepszy domowy przepis na syrop z cebuli. Jesienią i zimą warto mieć go pod ręką. Nasze mamy i babcie często robiły syrop z cebuli, który skutecznie radził sobie z kaszlem. Czemu nie zrobić go dzisiaj? Jest to naprawdę proste, a syrop można stosować zarówno na kaszel mokry i suchy. Rozrzedza wydzielinę i działa wykrztuśnie, a tym samym ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych.Na syrop najlepiej jest przeznaczyć zwykłą, żółtą cebulę. Nie tylko dlatego, że jest najtańsza, ale też zawiera najwięcej cennych składników. Jest też soczysta, więc szybko robi się z niej syrop.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: