Smakosze.pl
ciasto drożdżowe

canva/MariaBrzostowska

Cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili

7 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Ciasto drożdżowe jest niby słodkie, ale nie za bardzo. A jak nie wzbogacimy go dodatkami, będzie przypominało smakiem słodką bułkę. Jedząc je, nie mamy więc dużych wyrzutów sumienia, jeśli chodzi o kalorie. Dziś zdradzimy wam przepis na cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili. Będzie idealne do kawy i na podwieczorek.

Klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką doskonale smakuje samo, ale można je też jeść posmarowane masłem czy dżemem. Wszystko zależy od tego, jak mocno słodkie ciasta lubicie i czy właśnie liczycie kalorie. Jednak domowej roboty drożdżówka daje możliwość przygotowania jej tak, by była lekka nie tylko dla oka, ale też dla żołądka.

Delikatna jajecznica na parze — zdrowa wersja klasyki

Aksamitna i delikatna w smaku jajecznica bez smażenia

CZYTAJ DALEJ

Cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 5 dag drożdży

  • 1/4 szklanki cukru

  • 5 dag masła

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • szczypta soli

na kruszonkę:

  • 5 dag mąki

  • 3 dag cukru

  • 3 dag masła

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Mleko lekko podgrzej. Wkrusz do niego drożdże, rozmieszaj całość z łyżką mąki i łyżką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Jajko i żółtko zmiksuj z pozostałym cukrem na puszystą masę.

Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną i szczyptę soli. Miksuj mieszadłami hakowymi, aż powstanie gładkie, pulchne ciasto.

Na koniec dodaj do ciasta letnie masło, całość ponownie zmiksuj. Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrób. Przełóż je do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Posyp nią ciasto, odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 40 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ciasto drożdżowe na jogurcie, a także na ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła.

drożdże

drożdże

Źródło zdjęcia: canva/beats3

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mytastepol.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >