Cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili
Ciasto drożdżowe jest niby słodkie, ale nie za bardzo. A jak nie wzbogacimy go dodatkami, będzie przypominało smakiem słodką bułkę. Jedząc je, nie mamy więc dużych wyrzutów sumienia, jeśli chodzi o kalorie. Dziś zdradzimy wam przepis na cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili. Będzie idealne do kawy i na podwieczorek.
Klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką doskonale smakuje samo, ale można je też jeść posmarowane masłem czy dżemem. Wszystko zależy od tego, jak mocno słodkie ciasta lubicie i czy właśnie liczycie kalorie. Jednak domowej roboty drożdżówka daje możliwość przygotowania jej tak, by była lekka nie tylko dla oka, ale też dla żołądka.
Cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili
Składniki:
50 dag mąki
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1/4 szklanki cukru
5 dag masła
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
na kruszonkę:
5 dag mąki
3 dag cukru
3 dag masła
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Mleko lekko podgrzej. Wkrusz do niego drożdże, rozmieszaj całość z łyżką mąki i łyżką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Jajko i żółtko zmiksuj z pozostałym cukrem na puszystą masę.
Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną i szczyptę soli. Miksuj mieszadłami hakowymi, aż powstanie gładkie, pulchne ciasto.
Na koniec dodaj do ciasta letnie masło, całość ponownie zmiksuj. Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrób. Przełóż je do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Posyp nią ciasto, odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 40 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ciasto drożdżowe na jogurcie, a także na ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła.
Źródło zdjęcia: canva/beats3
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mytastepol.com