Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukier

Cukier

Podatek cukrowy wpłynął na asortyment sklepów
25.04.2021 02:00 Zmiany w składach napojów spowodowane podatkiem cukrowym

Początkowo podatek cukrowy wzbudzał wiele obaw. Nie da się ukryć, że smakosze często sięgają po słodkie napoje. Oczywiście nie są one najzdrowsze i lepiej nie pijać ich codziennie. Podatek cukrowy zmotywował producentów napojów słodzonych do działania.

Irysy w domowym wydaniu
12.04.2021 02:00 Przepis na niezapomniane Irysy

Przepyszne irysy uchodzą za wyjątkowy przysmak, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby te wyśmienite cukierki. Smak dawnych lat może ponownie zagościć w naszym domu.

Krówki są przepyszne
17.03.2021 01:00 Przepis na domowe krówki

Krówki goszczą na naszych stołach już od 100 lat. Po raz pierwszy zaczęto je produkować w 1921 roku w poznańskiej fabryce słodyczy. Zarządzał nią Feliks Pomorski, który przepis na krówki otrzymał od swojego wujka.

Cukier według Anny Lewandowskiej to "trucizna"
07.03.2021 01:00 Anna Lewandowska nakłania do wykluczenia cukru z diety

Cukier znajdziemy w praktycznie każdym produkcie spożywczym. W obecnych czasach producenci dodają go nawet do szynek czy gotowych dań - działa on podobnie jak sól, wzmacniając smak i sprawiając, że jedzenie wydaje się smaczniejsze. Dlatego tak ważna jest świadomość tego, co spożywamy. Anna Lewandowska jest znaną trenerką, która pokazuje Polakom, w jaki sposób mogą zrzucić zbędne kilogramy. Wiele Polek skorzystało z jej wiedzy z pozytywnym skutkiem, dzięki czemu ich wakacyjna forma okazała się idealna. Tym razem dietetyczka namawia, aby wykluczyć z diety cukier, który nazywa "trucizną".

Pomidorowa - jak ją uratować?
26.02.2021 01:00 Szybki trick na uratowanie zbyt kwaśnej pomidorówki

Pomidorówka jest naturalnie kwaśną zupą. Choć pomidory mogą wydawać się słodkie po obróbce termicznej i generalnym gotowaniu, tak w surowej postaci zawierają sporo kwasu, który znacznie obniża ich pH. Dlatego w wielu włoskich przepisach można znaleźć odrobinę cukru. Jego ilość proporcjonalnie do całego dania jest zbyt mała, aby ktokolwiek mógł go wyczuć. Słodycz nadaje jednak zupie odpowiedniego balansu, którego bez cukru nie dałoby się uzyskać. Jeśli więc dolejesz zbyt dużo koncentratu podczas gotowania - dodaj łyżkę zwykłego cukru do garnka.

Fasolka po bretońsku
26.02.2021 01:00 Jak uratować danie ze zbyt twardą fasolą?

Fasolka po bretońsku to danie, które wbrew nazwie nie wywodzi się z Francji - według historyków, znacznie bardziej prawdopodobne korzenie może mieć w Anglii. To tutaj została przywieziona jako pierwsza, przez ludzi odkrywających Amerykę Północną. Początkowo fasolka znana była jedynie rdzennym mieszkańcom Ameryki, którzy mieszali ją z niedźwiedzim sadłem i miodem w specjalnych dzbanach, które zakopywane były w ziemi i wolno gotowane przez bardzo długi czas. Anglicy znacznie zmodyfikowali przepis, wprowadzając do niego sos pomidorowy i eliminując miód oraz niedźwiedzi tłuszcz.

Lukier domowej roboty
11.02.2021 01:00 Obłędny przepis na lukier

Lukier własnej roboty jest najlepszym dodatkiem do pączków. Z łatwością można go zrobić z dwóch składników, które znajdziemy w praktycznie każdej kuchni. Oczywiście możemy go również wykorzystać do innych smakołyków.

Paragon za drogie pączki
11.02.2021 01:00 Wysoka kwota na paragonie za 4 pączki z kultowej cukierni

Po zakupach zazwyczaj nie zwracamy większej uwagi na paragon. Czasami warto mu się przyjrzeć. Zwłaszcza jeśli widnieją na nim takie kwoty. Pączki od Magdy Gessler zasłynęły za sprawą wysokich cen. Jak wypadają smakowo?

Cukierki skrywały przykrą niespodziankę
03.02.2021 01:00 Przykra niespodzianka w popularnych cukierkach

Pyszne cukierki potrafią poprawić nastrój. Tego typu słodycze cieszą się sporą popularnością i nietrudno znaleźć amatorów takich frykasów. Niestety, czasami możemy natknąć się na nieprzyjemną niespodziankę. Pani Ewa od razu chwyciła za telefon.

ogórki z cukrem
21.06.2020 02:00 Co się stanie, gdy posypie się ogórka cukrem?

Ogórka zazwyczaj jemy na słono lub w pikantnej odsłonie. Na TikToku ostatnimi czasy coraz większą popularność zdobywają jednak filmiki, w których ludzie posypują ogórka dużą ilością cukru i jedzą. Okazuje się, że w takiej postaci smakuje on zupełnie inaczej. Wszyscy testujący są zgodni – ogórek obsypany cukrem smakuje zupełnie jak arbuz. Na platformie TikTok oprócz zabawnych filmików, tanecznych układów czy karaoke ostatnimi czasy furorę robią właśnie przepisy i porady kulinarne. Ludzie dzielą się też opiniami po testowaniu różnych nietypowych potraw. Sami nie raz pisaliśmy o ciekawych trikach kulinarnych, które cieszyły się ogromną popularnością na tej platformie. Jednym z nich był, np. sposób na błyskawiczne otwieranie puszek. Hitem na TikToku okazało się też wideo z nagraniem wybuchu zakwasu. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: