Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukier

Cukier

Projekt bez tytułu (19)
20.07.2021 02:00 Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Według wielu ludzi miód stanowi doskonały zamiennik cukru, który jest zdrowszy. Okazuje się jednak, że zastąpienie zwykłego cukru tym słodkim przysmakiem, może wywołać znacznie bardziej negatywne skutki. Większa kaloryczność i delikatność miodu sprawiają, że nie jest tak wartościowy, jak większość sądzi. Miód stanowi bardzo ważną część naszej codziennej diety. Dodajemy go do herbaty, wypieków i wielu innych deserów - niekiedy wykorzystuje się go również podczas produkowania przetworów czy marynat do mięs. Niestety, jak wynika z opinii dietetyczki dr Hanny Stolińskiej, z którą rozmawiał portal gotowanie.onet.pl, jego dobroczynne działanie nie jest wcale tak duże, a zrezygnowanie ze zwykłego cukru na jego rzecz, nie należy do dobrych decyzji. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kobieta tygodniami piła colę
18.07.2021 02:00 Fatalne konsekwencje picia coli

32-letnia Natalie Bradley przez wiele tygodni piła tylko dietetyczną colę i zażywała środki przeczyszczające. Skutkiem tej niebezpiecznej, drakońskiej wręcz diety była utrata aż 70 kg. Jednak kobieta omal nie przepłaciła tego życiem. Teraz ostrzega innych i pomaga w walce z zaburzeniami odżywiania. Osoby próbujące zrzucić parę kilogramów zapewne przeszły w swoim życiu niejedną dietę. Niestety nie wszystkie są zdrowe, a niektóre mogą nam wręcz poważnie zaszkodzić. Na własnej skórze przekonała się o tym Natalie Bradley.32-latka w ciągu 15 miesięcy schudła ponad 70 kg. Sama jednak wcale nie jest dumna z tego faktu, gdyż omal nie przepłaciła tego życiem. Po kilku miesiącach kontrowersyjnej diety kobieta, która wcześniej zmagała się z otyłością, zaczęła walczyć z anoreksją. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

obraz 2021-07-04 100400
04.07.2021 02:00 Obłędne ogórki w zalewie gyros

Ogórki ze słoika nie zawsze muszą być tylko kiszone. Pyszną alternatywą jest sałatka warzywna z ogórkami w przyprawie gyros, która pasuje do wielu obiadów. Jej przygotowanie trwa tylko kilka chwil, a smak wzmacnia przyjemność z jedzenia innych potraw. Wyjątkowa sałatka ogórkowa zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, lecz również kolorem - mieszanka warzyw i przypraw sprawia, że całość pyszni się na talerzu i zachęca do jak najszybszego zjedzenia. Taka sałatka idealnie sprawdza się jako sposób na warzywa, których w inny sposób już byśmy nie zjedli. Jeśli zostało ci trochę ogórków, marchewek czy cebuli, bo kupiłeś za dużo na zupę, zamarynuj je w tym pysznym przepisie. Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Projekt bez tytułu (48)
22.06.2021 02:00 Lepiej nie pij ich zaraz po przebudzeniu

Rozpoczynanie dnia od niektórych napojów nie jest wskazane, a dietetycy ostrzegają szczególnie przed napojami energetycznymi. Energetyki zawierają ogromną dawkę cukru, co z początku daje zastrzyk energii - szybko jednak odczuwa się jej gwałtowny spadek. Zamiast takich napojów warto wybrać herbatę z brązowym cukrem i powoli odzwyczajać się od słodzenia. Poranki rzadko kiedy należą do przyjemnych - budząc się często pierwszą czynnością, którą robimy, jest sięgnięcie po coś do picia. Kilka godzin spania silnie odwadnia organizm, dlatego szybkie uzupełnienie płynów jest bardzo ważne. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy rodzaj napojów nadaje się, aby pić go zaraz po przebudzeniu. Szczególnie destrukcyjne działanie mogą mieć napoje energetyczne, które są bardzo chętnie wybierane przez Polaków. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Napoje mogą być szkodliwe
21.06.2021 02:00 Jakie napoje nie są zdrowe dla naszego organizmu?

Wielu smakoszy regularnie sięga po różne napoje dostępne w sklepach. Okazuje się, że niektóre z nich są wyjątkowo niezdrowe i mogą w znacznym stopniu odbijają się, chociażby na naszej wątrobie. Mowa o wszelkich napitkach, w których znajdziemy cukier. Konsekwencje ich spożywania mogą być bardzo poważne.Na sklepowych półkach możemy znaleźć rozmaite napoje. Przeważnie podczas zakupów większość smakoszy kieruje się po prostu walorami smakowymi tego typu produktów. Warto jednak wziąć pod uwagę także aspekty zdrowotne.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T123838.370
11.06.2021 02:00 Czym różni się cukier waniliowy od wanilinowego?

Cukier waniliowy jest wyjątkowo ważnym składnikiem wielu ciast, a także słodkich sosów i innych pysznych deserów. W sklepach nabyć można zarówno cukier waniliowy oraz wanilinowy - czym się one różnią? Pierwszy jest naturalny i droższy, z kolei drugi otrzymywany jest w sztuczny sposób. Cukier waniliowy ma wspaniały, intensywny smak, który dodany do słodkich deserów, sprawia, że te nabierają wyjątkowej głębi i aromatu. Niestety prawdziwy cukier z dodatkiem wanilii jest stosunkowo drogi, więc nie używamy go zbyt często. Cukier wanilinowy jest dlatego znacznie częściej spotykany w sklepach spożywczych, w końcu jego cena jest znacznie niższa, w porównaniu do prawdziwej wanilii. Jakie są różnice pomiędzy powyższymi cukrami? Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Pomidory
29.05.2021 02:00 Niesamowite zastosowanie cukru pudru w ogrodzie, odstraszy mrówki

Cukier puder spotkać można na każdym kroku. Posypujemy nim pączki, ciasta i faworki, mieszamy z kremami oraz ucieramy z żółtkami na kogel mogel. Bez cukru pudru przygotowanie wielu deserów nie byłoby możliwe, gdyż gra on bardzo ważną rolę. Użycie tego produktu nie ogranicza się jednak jedynie do kwestii kulinarnych. Jeśli w twoim ogrodzie roi się od mrówek, które wykańczają twoje rośliny i masz ich dość, cukier puder pomoże ci w pozbyciu się ich. Co więcej, ta metoda jest banalnie prosta.

Cukier w produktach dla dzieci
29.05.2021 02:00 Ogromna ilość cukru w produktach dla dzieci

W Dzień Dziecka chętnie dajemy naszym pociechom słodycze i różne pyszności. Nie da się ukryć, że cukier nie należy do zdrowych produktów spożywczych. Przyczynia się on między innymi do cukrzycy i otyłości. Bez wątpienia lepiej na niego uważać. Dziennikarka portalu Money wzięła pod lupę specjały, które często goszczą na naszych stołach. Sięgają po nie nawet dzieci.

Kogel-mogel
07.05.2021 02:00 Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel?

Kogel-mogel jest ulubionym deserem wielu Polaków. Niegdyś, gdy w sklepach nie było aż tak dużego zróżnicowania słodyczy, rodzice kręcili jajeczny smakołyk swoim pociechom. Niestety, spożywanie go wiąże się z pewnym ryzykiem. Na jajkach obecna może być Salmonella, czyli groźna bakteria wywołująca silne zatrucie pokarmowe. Zrobienie go w odpowiedni sposób niweluje jednak ryzyko do minimum, gdyż obróbka termiczna zabija groźne patogeny, zanim zdołają zrobić nam krzywdę.

Herbata powinna być słodzona w odpowiednim momencie
30.04.2021 02:00 Kiedy słodzić herbatę – przed czy po zalaniu wrzątkiem?

Herbata jest wyjątkowym napitkiem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nie bez powodu sięga po niego tyle osób. Niektórzy wzbogacają herbatę o składniki takie jak mleko. Jednak najczęściej po prostu ją słodzimy. Kiedy należy to robić?

Chleb z cukrem
28.04.2021 02:00 Chleb z masłem i cukrem - przysmak z PRL-u

Chleb z masłem i cukrem to przekąska, którą na pewno pamiętają osoby, dorastające w czasach PRL-u. Proste smaki budzą przyjemne wspomnienia do dziś, o czym mogą przekonać się także młodsi wielbiciele tego typu przekąsek. Najlepsze jest to, że ilość wersji potrawy jest właściwie nieskończona, bo bazą jest jedynie chleb.

Podatek cukrowy wpłynął na asortyment sklepów
25.04.2021 02:00 Zmiany w składach napojów spowodowane podatkiem cukrowym

Początkowo podatek cukrowy wzbudzał wiele obaw. Nie da się ukryć, że smakosze często sięgają po słodkie napoje. Oczywiście nie są one najzdrowsze i lepiej nie pijać ich codziennie. Podatek cukrowy zmotywował producentów napojów słodzonych do działania.

Irysy w domowym wydaniu
12.04.2021 02:00 Przepis na niezapomniane Irysy

Przepyszne irysy uchodzą za wyjątkowy przysmak, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby te wyśmienite cukierki. Smak dawnych lat może ponownie zagościć w naszym domu.

Krówki są przepyszne
17.03.2021 01:00 Przepis na domowe krówki

Krówki goszczą na naszych stołach już od 100 lat. Po raz pierwszy zaczęto je produkować w 1921 roku w poznańskiej fabryce słodyczy. Zarządzał nią Feliks Pomorski, który przepis na krówki otrzymał od swojego wujka.

Cukier według Anny Lewandowskiej to "trucizna"
07.03.2021 01:00 Anna Lewandowska nakłania do wykluczenia cukru z diety

Cukier znajdziemy w praktycznie każdym produkcie spożywczym. W obecnych czasach producenci dodają go nawet do szynek czy gotowych dań - działa on podobnie jak sól, wzmacniając smak i sprawiając, że jedzenie wydaje się smaczniejsze. Dlatego tak ważna jest świadomość tego, co spożywamy. Anna Lewandowska jest znaną trenerką, która pokazuje Polakom, w jaki sposób mogą zrzucić zbędne kilogramy. Wiele Polek skorzystało z jej wiedzy z pozytywnym skutkiem, dzięki czemu ich wakacyjna forma okazała się idealna. Tym razem dietetyczka namawia, aby wykluczyć z diety cukier, który nazywa "trucizną".

Pomidorowa - jak ją uratować?
26.02.2021 01:00 Szybki trick na uratowanie zbyt kwaśnej pomidorówki

Pomidorówka jest naturalnie kwaśną zupą. Choć pomidory mogą wydawać się słodkie po obróbce termicznej i generalnym gotowaniu, tak w surowej postaci zawierają sporo kwasu, który znacznie obniża ich pH. Dlatego w wielu włoskich przepisach można znaleźć odrobinę cukru. Jego ilość proporcjonalnie do całego dania jest zbyt mała, aby ktokolwiek mógł go wyczuć. Słodycz nadaje jednak zupie odpowiedniego balansu, którego bez cukru nie dałoby się uzyskać. Jeśli więc dolejesz zbyt dużo koncentratu podczas gotowania - dodaj łyżkę zwykłego cukru do garnka.

Fasolka po bretońsku
26.02.2021 01:00 Jak uratować danie ze zbyt twardą fasolą?

Fasolka po bretońsku to danie, które wbrew nazwie nie wywodzi się z Francji - według historyków, znacznie bardziej prawdopodobne korzenie może mieć w Anglii. To tutaj została przywieziona jako pierwsza, przez ludzi odkrywających Amerykę Północną. Początkowo fasolka znana była jedynie rdzennym mieszkańcom Ameryki, którzy mieszali ją z niedźwiedzim sadłem i miodem w specjalnych dzbanach, które zakopywane były w ziemi i wolno gotowane przez bardzo długi czas. Anglicy znacznie zmodyfikowali przepis, wprowadzając do niego sos pomidorowy i eliminując miód oraz niedźwiedzi tłuszcz.

Paragon za drogie pączki
11.02.2021 01:00 Wysoka kwota na paragonie za 4 pączki z kultowej cukierni

Po zakupach zazwyczaj nie zwracamy większej uwagi na paragon. Czasami warto mu się przyjrzeć. Zwłaszcza jeśli widnieją na nim takie kwoty. Pączki od Magdy Gessler zasłynęły za sprawą wysokich cen. Jak wypadają smakowo?

Lukier domowej roboty
11.02.2021 01:00 Obłędny przepis na lukier

Lukier własnej roboty jest najlepszym dodatkiem do pączków. Z łatwością można go zrobić z dwóch składników, które znajdziemy w praktycznie każdej kuchni. Oczywiście możemy go również wykorzystać do innych smakołyków.

Cukierki skrywały przykrą niespodziankę
03.02.2021 01:00 Przykra niespodzianka w popularnych cukierkach

Pyszne cukierki potrafią poprawić nastrój. Tego typu słodycze cieszą się sporą popularnością i nietrudno znaleźć amatorów takich frykasów. Niestety, czasami możemy natknąć się na nieprzyjemną niespodziankę. Pani Ewa od razu chwyciła za telefon.

ogórki z cukrem
21.06.2020 02:00 Co się stanie, gdy posypie się ogórka cukrem?

Ogórka zazwyczaj jemy na słono lub w pikantnej odsłonie. Na TikToku ostatnimi czasy coraz większą popularność zdobywają jednak filmiki, w których ludzie posypują ogórka dużą ilością cukru i jedzą. Okazuje się, że w takiej postaci smakuje on zupełnie inaczej. Wszyscy testujący są zgodni – ogórek obsypany cukrem smakuje zupełnie jak arbuz. Na platformie TikTok oprócz zabawnych filmików, tanecznych układów czy karaoke ostatnimi czasy furorę robią właśnie przepisy i porady kulinarne. Ludzie dzielą się też opiniami po testowaniu różnych nietypowych potraw. Sami nie raz pisaliśmy o ciekawych trikach kulinarnych, które cieszyły się ogromną popularnością na tej platformie. Jednym z nich był, np. sposób na błyskawiczne otwieranie puszek. Hitem na TikToku okazało się też wideo z nagraniem wybuchu zakwasu. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: