Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukier

Cukier

Czym zastąpić cukier?
08.11.2021 01:00 Czym zastąpić cukier w ciastach i deserach?

Większość osób zdaje sobie sprawę z tego, że cukier nie jest zdrowy. Często rezygnują więc z jego dodatku do kawy czy herbaty lub zastępują go słodzikiem. A co zrobić ze słodkościami? Przecież bez dodatku cukru stracą swój kuszący smak. Zobacz, czym zastąpić cukier w ciastach i deserach. Biały cukier zwany jest nawet białą śmiercią. To dlatego, że spożywany w nadmiernych ilościach prowadzi do otyłości i wielu poważnych chorób. Niestety nie wprowadza do naszego organizmu nic pożytecznego, a jedynie mnóstwo kalorii. Osoby myślące o swoim zdrowiu często więc rezygnują z używania cukru. Piją więc niesłodką herbatę czy kawę dosładzaną słodzikiem. Trudniej jednak wyobrazić sobie niesłodkie ciasta i desery. Na szczęście mogą pozostać słodkie, a jednocześnie być zdrowszymi. Tak się stanie, gdy zamiast cukru dodasz do nich zdrowy słodzik.

kawa
07.11.2021 01:00 O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Kawa jest napojem, po który sięgamy zwykle, żeby dodać sobie energii i szybko się obudzić. Niektórzy też oczywiście piją małą czarną, bo lubią jej smak i aromat. A wiesz, o jakiej porze najlepiej pić kawę, a o jakiej lepiej zrezygnować z tego napoju?Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Powstało mnóstwo jej wersji, z przeróżnymi dodatkami, ale podstawą każdej jest zwykle filiżanka espresso. W swym składzie kawa zawiera m.in. kofeinę, która ma działanie pobudzające. Poprawia koncentrację, potrafi zwalczyć zmęczenie. Kawa zawiera też przeciwutleniacze, które obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia choroby nowotworowej i opóźniają procesy starzenia się komórek.

gruszki w zalewie
04.11.2021 01:00 Delikatne w smaku gruszki w syropie wg. przepisu siostry Anastazji

Jeśli lubicie niezwykłe dodatki do obiadu, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie delikatne w smaku gruszki w syropie według przepisu siostry Anastazji. Doskonale pasują do dań z mięs i drobiu, sprawdzą się też jako dodatek do przekąsek i przystawek.Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Jednak można je też dodać do pieczonego drobiu i mięs, podniosą również smak ciast i deserów. Dziś chcemy was namówić do przygotowania gruszkowych przetworów. Gruszki w słodko-kwaśnej zalewie, smakują naprawdę doskonale. Oczywiście pod warunkiem, że kupicie twarde owoce.

Przepis na dżem z dyni
02.11.2021 01:00 Przepis na dżem z dyni

Dynia jest warzywem, po które chętnie sięgamy jesienią. Jest pyszna, zdrowa i pasuje do wielu dań mięsnych i warzywnych. Z dyni możesz przygotować również dżem, który będzie doskonałym dodatkiem do ciast, naleśników, racuchów. Dżem świetnie smakuje również na kanapce i ze słodką chałką. Poznaj prosty przepis na dżem z dyni.Dżem z dyni ma delikatny smak z wyczuwalną, cytrusową nutą. Jest słodki, gęsty i doskonały w smaku. Dżem z dyni możesz pasteryzować lub przełożyć do wyparzonych i gorących słoiczków, dzięki czemu przetwory na długo zachowają swoją świeżość. Do dżemu z dyni możesz dodać również odrobinę cynamonu lub goździki, aby nadać mu bardziej wyraźnego smaku. Z dżemu z dyni i jabłek przygotuj domowe racuchy, które są doskonałym pomysłem na smaczny i pożywny obiad lub kolację dla całej rodziny.Dynia jest niezwykle zdrowym warzywem. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia naszą odporność i opóźnia procesy starzenia. Dania przygotowywane z dynią są bardzo smaczne aromatyczne. Jesienią sięgaj po krem z dyni, który rozgrzeje Twój organizm w chłodne, deszczowe dni.

 Przepis na dżem z wiśni
02.11.2021 01:00 Przepis na dżem z wiśni - na cały zimowy sezon

Dżem z wiśni jest świetnym dodatkiem do wielu dań, ciast i deserów. Dżem jest słodki z wyczuwalną, kwaśną nutą owoców. Przetwory zachowują świeżość przez wiele miesięcy, przygotujesz je w tradycyjny sposób lub wykorzystując cukier żelujący. Poznaj przepisy na pyszny dżem z wiśni.Domowy dżem wiśniowy jest słodki o wyraźnym, owocowym smaku. Dżem możesz przygotować z owoców, cukru i soku z cytryny lub dodać do wiśni cukier żelujący, który błyskawicznie zagęści owoce i sok, a dżem będzie gotowy już następnego dnia.Dżem wiśniowy, zarówno przygotowany tradycyjnie, jak i z pomocą cukru żelującego to doskonały dodatek do naleśników, ciast i deserów. Dżem wiśniowy smakuje genialnie z grzankami lub goframi na ciepło. Dżem możesz również dodać do zimnej płyty, jako dodatek do wędlin i pieczonego schabu.

Prosty przepis na dżem z truskawek
02.11.2021 01:00 Prosty przepis na dżem z truskawek

Świeże truskawki są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i dań na słodko. Z truskawek możesz przygotować również słodki dżem, idealny do naleśników i racuchów oraz na kanapki, jako proste i pyszne śniadanie. Poznaj prosty przepis na wyśmienity dżem z truskawek.Truskawki są owocami sezonowymi, których smakiem możemy cieszyć się na przełomie czerwca i lipca. Możemy również zachować ich świeżość na dłużej, przygotowując z nich pyszny dżem. Dżem truskawkowy wykorzystasz do wielu dań śniadaniowych i obiadowych na słodko, takich jak placki jogurtowe, naleśniki, racuchy. Do przygotowania dżemu potrzebujesz wyłącznie truskawek, cukru i soku z cytryny. Dżem nie zawiera więc sztucznych barwników i konserwantów. Domowy dżem przygotujesz w dwie godziny, a jego smak będzie umilał Ci chłodne, jesienne i zimowe dni. Dżem truskawkowy wymaga pasteryzacji, aby zachował świeżość do następnego sezonu.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser dla całej rodziny z dżemem truskawkowym -tu znajdziesz przepis na doskonałe rogaliki drożdżowe, które wprost rozpływają się w ustach.

Przepis na dżem z pomarańczy
02.11.2021 01:00 Przepis na szybki dżem z pomarańczy

Listopad i grudzień to sezon na najsmaczniejsze owoce cytrusowe. W tym czasie pomarańcze są wyjątkowo dojrzałe, słodkie i soczyste. Wykorzystaj je więc do przygotowania domowego dżemu, który posmakuje wszystkim łasuchom. Dżem z pomarańczy jest świetnym dodatkiem do śniadań, obiadów na słodko oraz pysznych deserów. Poznaj przepis na wyśmienity dżem z pomarańczy.Pomarańcze dostępne są w sklepach przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są na przełomie jesieni i zimy, ponieważ są słodkie i zawierają dużą ilość soku. Pomarańcze są bardzo zdrowe i smaczne, wzmacniają naszą odporność, walczą z nadprogramowymi kilogramami i cholesterolem. Z pomarańczy przygotujesz wiele smacznych deserów i przygotujesz doskonałe przetwory na zimę.Dżem z pomarańczy ma wyjątkowy smak. To połączenie soczystych cytrusów z cukrem i gorzką, aromatyczną skórką pomarańczową. Dżem świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, goframi, naleśnikami i omletem cesarskim, doskonałym na pyszne i słodkie śniadanie. Dżem z pomarańczy wykorzystasz również do ciast i deserów. Na zimę przygotuj równie smaczny dżem z gruszek dojrzewających w polskich sadach. Domowy dżem gruszkowy jest bardzo aromatyczny i prosty w przygotowaniu.

sklep ze słodyczami
02.11.2021 01:00 Gorszące słodycze w brytyjskim sklepie

O tym, że dzieci lubią słodkości, wie każdy. Z tego powodu pewna babcia zabrała swoje wnuki do sklepu ze słodyczami. Jakież było jej przerażenie, gdy na półce ujrzała słodkości w kształcie męskich genitaliów. Oburzona kobieta zadzwoniła na policję. Choć słodycze nie są zdrowe, to jednak dzieci za nimi przepadają. Doskonale wiedzą o tym sprzedawcy, którzy na wysokości ich oczu ustawiają przy kasach kuszące kolorami słodkości. Pewna babcia w Wielkiej Brytanii chciała zrobić wnukom przyjemność i zabrała je nawet do specjalnego sklepu ze słodyczami. Niestety szybko pożałowała swojej decyzji.

Jak zrobić dżem brzoskwiniowy?
02.11.2021 01:00 Jak zrobić dżem brzoskwiniowy?

Dżem brzoskwiniowy to słodki, pyszny dodatek do kanapek, grzanek, ciast i deserów. Domowy dżem przygotujesz w dwie godziny, a przetwory zachowają smak i świeżość przez wiele miesięcy, aż do następnego sezonu. Jak zrobić dżem brzoskwiniowy?Brzoskwinie są bardzo smacznymi i zdrowymi owocami, z których możesz przygotować dżem, ciasta, desery, a także nalewki i sosy do mięs. Brzoskwinie bogate są w żelazo, które zwiększa produkcję krwi. Owoce posiadają również błonnik, zmniejszają zły cholesterol i ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych. Dżem brzoskwiniowy jest jednym z moich ulubionych dżemów. Dodaję go do naleśników, gofrów, smaruję nim świeżą chałkę, która razem z mlekiem jest doskonałym pomysłem na pyszne śniadanie na słodko. Dżem brzoskwiniowy wykorzystuję również jako nadzienie do rogalików i ciastek z ciasta francuskiego. Do dżemu możesz wykorzystać każdą odmianę brzoskwiń. Dżem wymaga pasteryzacji, aby zachował świeżość aż do następnego sezonu.

Prosty przepis na dżem z gruszek
02.11.2021 01:00 Prosty przepis na dżem z gruszek

Dżemy to doskonały pomysł na zachowanie smaku owoców poza sezonem. Jesienią dojrzewają gruszki, przygotuj więc z nich pyszne przetwory, które wykorzystasz do ciast, deserów, mięsa. Dżem z gruszek jest bardzo aromatyczny, gęsty i pyszny. Poznaj prosty przepis na dżem z gruszek.Domowe dżemy są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od dżemów dostępnych w sklepach, a ich przygotowanie jest szybkie i niezwykle proste. Dżem z gruszek jest idealnie gęsty, słodki i o wiele zdrowszy od sklepowych, ponieważ nie zawiera sztucznych dodatków. Dżem z gruszek przygotujesz wyłącznie z trzech składników: gruszek, cukru i soku z cytryn.Dżem z gruszek jest świetnym dodatkiem do ciast, naleśników, deserów. Przetwory z gruszek świetnie komponują się również z makaronami, mięsem i serami. Dżem jest doskonały na śniadanie z kromką świeżego chleba lub jako dodatek do rozgrzewającej herbaty z imbirem, rozmarynem i cytryną.

Przepis na dżem z pigwy
02.11.2021 01:00 Przepis na dżem z pigwy

Dżem z pigwy smakuje obłędnie ze świeżym chlebem, naleśnikami, racuchami i placuszkami na słodko. Dżem to połączenie cukru z kwaśną pigwą, ma więc ciekawy, przełamany smak, który wzbogacony jest aromatyczną laską wanilii. Poznaj przepis na pyszny i zdrowy dżem z pigwy.Pigwa jest owocem zbliżonym wyglądem do jabłek i gruszek, jednak surowa jest bardzo twarda i cierpka w smaku. Owoc doskonale nadaje się do przygotowywania przetworów na zimę, takich jak dżemy, konfitury, a także do nalewek, soków i syropów, doskonałych do zimowych, rozgrzewających herbat.Pigwa zawiera ogromne ilości witaminy C, wzmacnia więc naszą odporność, uszczelnia żyły, redukuje stres oksydacyjny i opóźnia procesy starzenia. Syropy i nalewki z pigwy stosowane są od lat w medycynie naturalnej jako lek na przeziębienie i grypę.Dżem z pigwy urozmaici smak racuchów, naleśników i placuszków bananowych, doskonałych na śniadanie lub słodką przekąskę. Dania przygotuj z dżemem i poznaj ich nowy, wyjątkowy smak i aromat.

kaki
31.10.2021 02:00 Jak wykorzystać w kuchni kaki?

Owoce kaki wyglądem przypominają duże, pomarańczowo-żółte pomidory. Mają błyszczącą, grubą skórkę, pod którą kryje się pomarańczowy, soczysty miąższ. Są niezwykle zdrowe, więc warto je jeść. Zobacz, jak wykorzystać w kuchni kaki.Owoce kaki, inaczej persymony (zwane też sharon, hurmą wschodnią, hebanowcem wschodnim, chińską śliwką) bez problemu kupisz u nas jesienią i zimą i to w przyzwoitej cenie. Wybieraj jędrne owoce, z gładką, błyszczącą i niepomarszczoną skórką. Skórka powinna być żółta lub pomarańczowa. Zwróć uwagę, by owoce miały szypułkę. Są wtedy bezpieczniejsze dla zdrowia. Dobrze dojrzałe owoce zjedz jak najszybciej, bo szybko się psują. Możesz nieco przedłużyć ich czas przechowywania, wkładając je do lodówki.Owoce persymony zawierają więcej błonnika oraz witaminy A i C niż nasze rodzime jabłka. Są też bogate w przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami nowotworowymi i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Takie działanie wykazuje np. kwas galusowy i kwas p-kumarynowy. Poza tym kaki działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w kaki składniki działają ściągająco, chronią też przed miażdżycą.

Projekt bez tytułu - 2021-10-31T143613.023
31.10.2021 02:00 Zmarł słynny restaurator, był nazywany „ojcem tiramisu”

We Włoszech, w wieku 93 lat zmarł słynny restaurator, który był nazywany „ojcem tiramisu". Aldo Campeol, bo o nim mowa, był właścicielem restauracji Alle Beccherie w Treviso, która jako pierwsza zaoferowała klientom ten doskonały deser. Potem tiramisu poznały całe Włochy i zachwyciło cały świat. Restauracja Alle Beccherie została otwarta przez rodzinę Campeola w 1939 roku. Aldo przejął ją pod koniec II wojny światowej. To właśnie tam, w wyniku błędu szefa kuchni, Roberto Linguanotto, powstał ten pyszny deser. Otóż Roberto przygotowując lody waniliowe, dodał do nich mascarpone zamiast śmietanki. Gdy mieszanki spróbowała żona właściciela restauracji, Alba, uznała, że jest całkiem smaczna. Razem z kucharzem postanowili podać ją jako deser na biszkoptach nasączonych kawą i posypaną ciemnym kakao. Deser został nazwany Tireme Sù, co oznacza „podnieś mnie" czyli popraw mi humor.

makowiec
31.10.2021 02:00 Niezwykły przepis na pyszny makowiec bez pieczenia

Makowiec jest ciastem, które smakuje zwłaszcza jesienią i zimą. Masa makowa jest bowiem dość ciężka, pełna suszonych owoców i orzechów, ale też smaku. Dziś podamy wam niezwykły przepis na pyszny makowiec bez pieczenia. Możesz go przygotować nawet dzisiaj, dla nadjeżdżających gości. Ciasta z makiem kojarzą się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak jak ktoś lubi mak, można je robić o każdej porze roku. Zwłaszcza gdy są tak proste, jak nasze ciasto. Makowiec bez pieczenia nie wymaga dużo pracy. Do jego przygotowania użyj biszkoptów i mielonego maku. Dorzuć kilka dodatków i pełne smaku, eleganckie ciasto będzie gotowe.

sezamki
30.10.2021 02:00 Prosty przepis na domowe sezamki

Sezamki należą do jednych z wartościowszych słodyczy. Są co prawda słodkie, ale zawierają też cenne ziarna. Dziś proponujemy wam prosty przepis na domowe sezamki. Są zdecydowanie zdrowsze od tych sklepowych, bo nie mają dodatku cukru. Musisz ich spróbować. Sezamki pochodzą z krajów arabskich. Ich podstawowym składnikiem jest ziarno białego sezamu, które łączy się za pomocą dodanego lepiszcza. Do sezamek produkowanych na dużą skalę dodaje się zwykle syrop glukozowy i cukier. To one zapewniają twardość, chrupkość, a także słodkość tych słodyczy.Jednak w zdrowszej, domowej wersji cukier i syrop glukozowy można zastąpić miodem. Powstanie superzdrowy produkt, po który naprawdę warto będzie sięgnąć.

Barszcz czerowny
28.10.2021 02:00 Rozgrzewający barszcz na Wszystkich Świętych

Barszcz czerwony nie ma sobie równych wśród zup, gdy mówi się o właściwościach rozgrzewających. Treściwa zupa z buraków będzie jeszcze lepsza, jeśli ugotuje się ją na żeberkach, co prezentujemy w poniższej recepturze. Nie wymaga ona praktycznie żadnego wysiłku podczas gotowania, dlatego doskonale sprawdza się jako sposób na błyskawiczny i pyszny obiad, szczególnie w Dzień Wszystkich Świętych, gdy jesteśmy mocno zabiegani. Barszcz czerwony na wieprzowych żeberkach zachwyca intensywnym i głębokim smakiem, a także dużym poziomem sytości po jedzeniu. Żeberka dostarczają dodatkowych wartości odżywczych, których często brakuje zupom gotowanym jedynie na warzywach. Dzień Wszystkich Świętych dla wielu Polaków jest czasem, gdy ma się tak dużo obowiązków, że nie wiadomo za co się zabrać. W takich sytuacjach łatwo zapomnieć o zjedzeniu czegoś pożywnego. Jeśli nie będziesz mieć za dużo czasu, poniższa pyszna zupa jest idealna dla ciebie.

przejrzałe banany
27.10.2021 02:00 Jak poznać, że banany są zepsute?

Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. Chętnie po nie sięgamy, bo są smaczne i bardzo pożywne. Dowiedz się, które są najwartościowsze i jak poznać, że banany są już zepsute.Banany, podobnie jak jabłka, są u nas owocami dostępnymi przez cały rok. Idealnie nadają się na przekąskę, ale też jako dodatek do ciast i deserów. Banany zrywa się, kiedy są jeszcze zielone. Dojrzewają zwykle w transporcie i w czasie przechowywania. Dlatego możemy je kupić w różnych stadiach dojrzałości.

sernik z rosą
27.10.2021 02:00 Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji

A może tak kawałek sernika do kawy? Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, dłużej nie zwlekaj. Przygotuj niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według przepisu siostry Anastazji. Jak ma być słodko i kalorycznie, to niech będzie maksymalnie pysznie. Sernik jest ciastem, które u wielu osób cieszy się taryfą ulgową. Sięgają po niego, tłumacząc się, że przecież sernik jest nie tylko słodki, ale też bardzo pożywny. I rzeczywiście, trudno temu zaprzeczyć. Sernik niewątpliwie jest jednym z najwartościowszych ciast.

Powidła śliwkowe
25.10.2021 02:00 Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Z powideł śliwkowych można korzystać na wiele różnych sposobów. Najsmaczniejszy polega na prostym podaniu ich z chlebem i masłem. Aby się cieszyć ich smakiem, wcale nie potrzeba dużej ilości składników.Powidła śliwkowe cechują się mniejszą słodyczą w porównaniu do marmolad, a także słabszym stopniem zżelowania. Tradycyjnie śliwki na powidła były prażone przez wiele dni w kotłach, aż uzyskały gęstą konsystencją i ciemną barwę. Niestety i w tym przepisie nie da się uniknąć długiego gotowania, gdyż to od niego zależy smak oraz konsystencja przetworu. Na szczęście z poniższymi poradami każdy z łatwością będzie mógł się za to zabrać.

Domowe ptasie mleczko
25.10.2021 02:00 Przepis na domowe ptasie mleczko

Kto nie przepada za ptasim mleczkiem? Ten słynny, słodki specjał jest na tyle smaczny, że doczekał się wielu podobnych wersji. My zdradzimy wam przepis na domowe ptasie mleczko. Puszyste i delikatne wnętrze skryte jest pod polewą czekoladową. Dokładnie tak, jak lubisz.Wedlowskie ptasie mleczko cieszy nasze podniebienia już od kilkudziesięciu lat. Wiele osób opracowało już nawet swój sposób na to, jak je jeść. Jedni po prostu gryzą je po kawałku, inni najpierw zjadają czekoladę, a potem raczą się piankowym wnętrzem. Oryginał niestety nie należy do najtańszych. Jednak to przygotowane według poniższego przepisu wiele mu nie ustępuje, a jest niewątpliwie tańsze.

Projekt bez tytułu - 2021-10-21T184515.212
21.10.2021 02:00 Smutne doniesienia o cenach cukru

Cukier w Polsce jest coraz droższy. Obecnie za jego kilogram zapłacimy najwięcej od 2016 roku. Przyczyną takiej sytuacji są susze i zmniejszoną ilość surowców.Ceny wielu produktów w ostatnim czasie poszły mocno w górę. Zdrożały napoje gazowane. Mówi się też o czekających nas podwyżkach wynikających ze wzrostu cen gazu ziemnego. Sytuacja na rynkach światowy wpływa także na wyższe koszty cukru.

sękacz
21.10.2021 02:00 Jak zrobić tradycyjny sękacz?

Popularny na Litwie i wschodzie Polski sękacz, jest ciastem niezwykle smacznym i pożywnym. Tradycyjnie ciastem polewa się obracający się wałek i piecze się je nad otwartym ogniem. Dziś powiemy wam, jak zrobić tradycyjny sękacz w domowym zaciszu. Po najsmaczniejsze sękacze można się wybrać na Suwalszczyznę i Podlasie. Ciasto pieczone z dodatkiem dużej ilości jajek i masła jest bardzo smaczne i trwałe. Swą nazwę bierze od charakterystycznych, ciemniejszych pasków, które powstają w czasie etapowego wypieku ciasta. Podobny efekt możesz uzyskać, piekąc ciasto w formie.

pańska skórka
21.10.2021 02:00 Przepis na pańską skórkę

Pańska skórka jest słodkim przysmakiem znanym w Warszawie i w okolicach. Można ją kupić na przycmentarnych straganach i na odpustach. Była znana już przed wojną, a receptura na nią była strzeżona. Dziś możecie ją przygotować sami, dzięki naszemu przepisowi na pańską skórkę. Pańska skórka jest zwykle sprzedawana w postaci białej, różowej lub biało-różowej kostki zawiniętej w kawałek pergaminu. Jest bardzo słodka, twarda, ale ciągnąca. Konsystencją przypomina nieco rozpuszczalną gumę. Według zaleceń powinna być na tyle miękka, aby wbić w nią zęby, ale na tyle twarda, by nie udało się jej odgryźć.

Ewa Wachowicz, szarlotka
20.10.2021 02:00 Przepyszna szarlotka według przepisu Ewy Wachowicz

Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Bazę stanowi zawsze kruche ciasto i jabłka. Ich przygotowanie, a także dodatki pozostają już w naszej gestii. Dziś zapraszamy was na przepyszną szarlotkę według przepisu Ewy Wachowicz.Na szarlotkę najlepsze są kwaskowe odmiany jabłek, np. Szara Reneta, Antonówka, Bojken. Po starciu czy pokrojeniu w plasterki jabłka warto skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jabłka można dodać do ciasta surowe lub wcześniej trochę je podprażyć. Jedna i druga metoda ma swoje zalety.

piernik staropolski
18.10.2021 02:00 Sprawdzona receptura na staropolski piernik

Tradycyjny piernik jest dość zwarty, jednak niezbyt twardy. Powinien pachnieć przyprawami korzennymi i smakować miodem. Przetestujcie sprawdzoną recepturę na staropolski piernik. Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny piernik. Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym, co nie oznacza, że smakuje tylko w święta. Oczywiście można go przygotować o każdej porze roku, choć w chłodne dni wydaje się smakować jakoś lepiej. To za sprawą przypraw korzennych, które wprowadzają nas w nieco zimowy klimat.A wracając do tego, że piernik zwykle piecze się na Boże Narodzenie. Otóż prezentowany przez nas piernik staropolski wymaga wcześniejszego przygotowania. Surowe ciasto powinno dojrzewać nawet 4 tygodnie, a po upieczeniu leżakować do 2 tygodni. Potem trzeba je złożyć i znów odczekać kilka dni, by wszystkie składniki ciasta przegryzły się. Jak policzycie sobie te wszystkie tygodnie, wychodzi, że już niedługo możecie zacząć robić piernik z myślą o świętach.

gruszki w occie
18.10.2021 02:00 Jak zrobić idealne gruszki w occie?

Z owoców robimy zwykle dżemy, konfitury, kompoty. Jednak niektóre doskonale nadają się także do marynowania. Zobacz jak zrobić idealne gruszki w occie. Będą doskonałym dodatkiem do mięs obiadowych i sałatek. Warto mieć w spiżarni kilka takich słoiczków. Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Można też dodawać je do pieczonego drobiu, zapiekać z serem, robić z ich dodatkiem sałatki, ciasta i desery. Idealnie też smakują przygotowane w zalewie octowej. Doskonale balansuje się wtedy ich słodki smak z kwaśnym smakiem octu.Do marynowania należy przeznaczyć twarde gruszki. Tylko takie po obgotowaniu zachowają idealny kształt, a po wyjęciu z marynaty będą przyjemnie chrupiące. Doskonale do marynowania nadają się gruszki odmiany Konferencja.

Suszone śliwki
17.10.2021 02:00 Jak suszyć śliwki domowym sposobem?

Spośród suszonych owoców najpopularniejsze są śliwki. Można je dodawać do sałatek, przekąsek i ciast, ale przede wszystkim jeść na przekąskę. Są niezwykle smaczne i zdrowe. Zobacz jak ususzyć śliwki domowym sposobem. Suszenie śliwek jest doskonałym pomysłem na ich przetworzenie. Jeśli więc masz nadmiar tych owoców, bo obrodziły ci drzewa albo tanio kupiłaś śliwki, śmiało możesz je wysuszyć.Do suszenia najlepiej nadają się śliwki węgierki. Zawierają najmniej wody spośród wszystkich odmian śliwek, a przy tym mają wyraźny smak. Wybieraj owoce z pomarszczoną skórką przy ogonku — to gwarancja, że są już odpowiednio słodkie i dojrzałe.

Ciasteczka maślane od Ani Starmach
15.10.2021 02:00 Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są maślane herbatniki. Na dodatek mają ten cudowny, niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na kruche ciastka od Ani Starmach i przygotuj je na najbliższą okazję albo nawet bez okazji. Zapewniamy, że znikną w okamgnieniu.Wiele przepisów podaje, że masło można zastąpić margaryną. Jednak jest to zabieg głównie oszczędnościowy, czasami mający też uzasadnienie zdrowotne. Jeśli zaś chodzi o odpowiedni smak i uczucie przyjemnego chłodu na języku, nie zapewni ich nawet najlepsza margaryna. Dlatego, jeśli nie grozi ci wysoki cholesterol, nie zastępuj nią masła. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz kruche, maślane ciasteczka.