Najlepszy przepis na uwielbiane ciasto "Marcinek"
Regionalne przysmaki nierzadko są wyjątkowo smacznymi kompozycjami, które zachwycą każdego smakosza. Tak jest i w przypadku tradycyjnego deseru podlaskiego — ciasta Marcinek. Warstwowe ciasto przekładane śmietanową masą uświetni każde spotkanie, a goście będą prosić o dokładki.
Desery z bitą śmietaną — takie jak np. klasyczne waflowe rurki — wymagają co prawda dobrego jej ubicia, ale są niesamowicie smaczne. Marcinek to pochodzące z Podlasia ciasto warstwowe, które skradnie wasze serca. Tradycyjnie robi się je z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu warstw wypieczonej masy o grubości około dwóch milimetrów.
Przepis na kultowe ciasto Marcinek
Z podanych poniżej proporcji produktów przygotujecie 18 placuszków, które przełożymy śmietanowym kremem.
Składniki na ciasto:
1 kg mąki tortowej
2 żółtka
2 całe jaja
250 g margaryny
pół szklanki cukru
1 małe opakowanie śmietany 18%
1 łyżeczka sody
Składniki na krem:
1 litr śmietany 30%
1 duże opakowanie śmietany 18%
1 duże opakowanie śmietany 12%
1,5 szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Margarynę roztapiamy i odstawiamy na bok do ostudzenia. Żółtka starannie ucieramy z sodą oraz cukrem. Dodajemy chodną płynną margarynę oraz pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 18 cienkich placków i pieczemy, aż się zrumienią. Kremówkę ubijamy, wlewamy pozostałe śmietany i sok z cytryny. Dodajemy cukier i dalej miksujemy, do czasu, aż uzyskamy gładki krem.
Kremem przekładamy ostudzone placki ciasta. Smarujemy niż również wierzch i boki deseru. Dekorujemy wedle uznania i wkładamy do lodówki. Podajemy do kawy.
Sposób przyrządzenia Marcinka możecie obejrzeć również m.in. na kanale Kuchnia cerkiew pl, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Źródło zdjęcia: canva/kazoka30
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis