Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Herbata

Herbata

Dietetyk poleca matchę
29.05.2023 19:14 Pij raz dziennie, a zauważysz duże zmiany. Dietetyk zachwala hitowy napój

Niejeden dietetyk zaleci czasem nietypowy produkt, który może bardzo dobrze na nas wpłynąć, a przy okazji stanowić smaczne urozmaicenie jadłospisu. Dr Bartek Kulczyński wskazał ostatnio napar, którego regularne picie ma szereg korzyści. Matcha — bo o niej mowa — nie wszystkim jest znana, a zdecydowanie warto się do niej przekonać. Można tylko zyskać. 

bubble tea
23.05.2023 20:30 Nastolatki wydają na nią krocie, a Bosacka robi ten napój za 50 gr. Hit? Mało powiedziane

Bubble tea jest popularnym napojem, który uwielbiają nastolatki. Może być też traktowany jako deser, który jest zdrowy i świetnie gasi pragnienie. Katarzyna Bosacka przygotowała prosty przepis na bubble tea, który przypadnie do gustu nie tylko nastolatkom. 

pomysłowe wykorzystanie mleka i herbaty
05.05.2023 14:15 Wsadź torebkę herbaty do gorącego mleka. Gdy zobaczysz efekt, padniesz z wrażenia

Co się stanie, gdy włożymy torebkę herbaty do wrzącego mleka? Efekt zaskoczy najbardziej doświadczonych kucharzy. Z tych dwóch składników możesz bowiem przygotować domowy ser. Całość zajmie Ci najwyżej kilkanaście minut.

liście pokrzywy
04.05.2023 16:19 Polacy uważają ją za chwast, a jest przebogata w żelazo i witaminy. Koniecznie włącz ją do menu

Pokrzywę znamy od czasów dzieciństwa. Nie raz ta roślina dała nam się we znaki. Warto jednak wiedzieć, że w jej liściach kryje się niezwykła moc. Bogactwo żelaza jest tylko jedną z jej wielu zalet. 

najzdrowszy napar z kolendry według dietetyka
03.05.2023 17:36 Wsyp 2 łyżki i zalej szklanką wrzątku. Dietetyk uznał ten napar za jeden z najzdrowszych

Czy wiesz, że najlepszy środek na trawienie możesz mieć w swojej kuchennej szafce? Popularny dietetyk podał listę najzdrowszych przypraw. Wśród nich prym wiedzie całkiem popularna kolendra. Z tego aromatycznego zioła przyrządzisz drogocenny napar.

cytryna do herbaty
20.04.2023 15:13 Wrzucasz cytrynę do herbaty? Chwila nieuwagi i straci cenne właściwości

Czy dodajesz cytrynę do herbaty? Dla wielu osób jest to absolutna konieczność. Okazuje się jednak, że skórka cytryny niekoniecznie powinna trafić do kubka z napojem. Wszystkiemu winne są znajdujące się na jej powierzchni pestycydy.

Miód, czy słodzik? Dietetyk nie ma wątpliwości
15.04.2023 12:22 Co jest lepsze, miód, czy słodzik? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości

Zrezygnowałaś z cukru na rzecz miodu lub słodzika? Popularny dietetyk porównał miód i erytrol i wskazał, który produkt jest zdrowszy. Okazuje się, że słodzik jest o wiele lepszym rozwiązaniem. Zawsze jednak zwracaj uwagę na skład substancji słodzącej.

Forsycja ma jadalne kwiaty
03.04.2023 18:10 Czy kwiaty forsycji są jadalne? Wszyscy byli w błędzie, wielkie zaskoczenie

Forsycja jest piękna i niesamowicie cenna. Kwitnąca wczesną wiosną roślina, ma jadalne kwiaty, które warto zebrać i włączyć do swojej diety. Wyjaśniamy, jakie są korzyści z sięgania po ten dodatek i jak można go wykorzystać. 

Bosacka wzięła pod lupę popularną herbatę
08.03.2023 13:10 Bosacka przeczytała skład herbaty i się wściekła. Od razu zaapelowała do wszystkich

Katarzyna Bosacka po raz kolejny pokazała, jak oszukują nas producenci żywności. Ostatnio wzięła pod lupę popularną herbatę wiśniową, jednak nie znalazła tam grama owoców. Zamiast nich na etykiecie widnieje informacja o aromacie i granulacie wiśniowym w ilości 1%.

Bosacka sprawdziła skład syropu malinowego
27.02.2023 15:11 Bosacka rzuciła okiem na syrop malinowy i zamarła. Teraz ma ważny apel do wszystkich Polaków

Katarzyna Bosacka apeluje o czytanie etykiet produktów spożywczych. Niedawno sprawdziła skład syropu o smaku malinowym. Zamiast owoców, znajdziemy tam cukier, barwniki i chemię. 

Dietetyk ostrzega przed herbatą
10.02.2023 09:54 Pijesz gorącą herbatę? Lepiej uważaj, dietetyk ostrzega

Dietetyk odradza picie gorącej herbaty. Popularny sposób na rozgrzanie się może zaowocować przykrymi dolegliwościami. To nie jedyna porada, której warto posłuchać. Sprawdźcie, czego jeszcze warto się wystrzegać. Niektóre nawyki, choć uznawane za korzystne, wcale takie nie są. Dietetyk Michał Wrzosek, który na YouTube prowadzi kanał edukacyjny zawierający porady dotyczące zdrowego odżywiania, zdradził, że należy do nich między innymi picie gorącej herbaty. Jak twierdzi, może ono może mieć bardzo przykre konsekwencje.

herbata anna lewandowska
04.02.2023 17:48 Lewandowska wzbogaca zwykłą herbatę aż o 5 składników. Wzmacniają jej właściwości

Wiatr znowu przewiał Was podczas spaceru lub powrotu z pracy do domu? Wypróbujecie przepis na herbatę od Anny Lewandowskiej. Dzięki pomysłowym dodatkom, takim jak imbir i miód napój ma właściwości rozgrzewające oraz wzmacniające. Do tego dochodzą aromatyczne przyprawy i soczyste owoce. Pogoda za oknem ostatnio nie rozpieszcza. Coraz łatwiej złapać uciążliwą infekcję. To idealna okazja do przygotowania rozgrzewającej herbaty pomysłu Anny Lewandowskiej. Gorący napar skutecznie wspomaga naturalną odporność organizmu. Warto go przygotować przynajmniej raz dziennie.

Wsyp do wody i gotuj 10 minut. Smaczny napój zwiększy odporność, jak mało co
31.01.2023 22:43 Wsyp do wody i gotuj 10 minut. Żółty napój zwiększy odporność, jak mało co

W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o odporność i wzmocnienie organizmu. Zamiast stosować suplementy diety, sięgnij po niezwykle skuteczny napój z kurkumy i imbiru, który przygotujesz samodzielnie w domu. Na efekty nie będziesz musiała długo czekać.Zarówno kurkuma, jak i imbir, miód i cytryna wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, w tym wzmacniają odporność i mobilizują organizm do walki z przeziębieniem, grypą i innymi infekcjami. To właśnie z tych produktów przygotujesz smaczny, żółty napój, który będzie miał zbawienny wpływ na Twoje zdrowie.Do napoju z kurkumą i imbirem oraz do każdego naparu, w którym znajduje się kurkuma, koniecznie dodaj kilka ziarenek czarnego pieprzu. Kurkuma niestety jest słabo przyswajalna przez nasz organizm. A dodatek pieprzu sprawia, że wykorzystujemy ją w dużo większym stopniu.Gotowy napój na odporność przestudź i dopiero wtedy dodaj do niego miód. Miód pod wpływem wysokiej temperatury traci wszystkie wartości odżywcze, dlatego zawsze dodawaj go do letnich napojów. Do napoju dodaj również gałązkę rozmarynu, który pięknie pachnie i również przyczyni się do wzmocnienia Twojej odporności.

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości
30.01.2023 18:16 Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Herbata z suszonego oregano wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Jest przy tym niezwykle tania. Torebka przyprawy kosztuje niecałe 2 zł, a zaparzymy z niej kilka herbat. Oregano polecane jest między innymi podczas przeziębienia i grypy.Oregano jest przyprawą, którą często stosujemy w kuchni. Dodajemy ją do marynaty do mięsa, sosów, ryb i dań warzywnych, np. zapiekanek. Oregano świetnie podkreśla również smak sałatek i domowych zup. Mało kto wie, że ta przyprawa to nie tylko smak, ale i naturalne lekarstwo.Oregano od lat wykorzystywane jest w medycynie naturalnej. Stosowane jest zarówno wewnętrznie, w formie naparów, olejków i herbat, jak i zewnętrznie na skórę. Oregano jest bogatym źródłem witamin z gruby B, witaminy C, A, E oraz magnezu, cynku, potasu i żelaza. Stosowany na skórę łagodzi stany zapalne i przyspiesza gojenie się ran. Olejek i herbata z oregano ma szereg zastosowań. Herbata polecana jest między innymi podczas infekcji oraz chorobach układu trawiennego i moczowego. Domowa herbata kosztuje grosze, a ma zbawienny wpływ na cały organizm.

pietruszka
28.01.2023 19:41 Zalej nią pokrojony korzeń pietruszki i zagotuj. Domowa mikstura ma potężne działanie

Pietruszka jest warzywem powszechnie spotykanym w naszych kuchniach. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, jakie bogactwo składników kryje w sobie ten niepozorny produkt. Z pietruszki możemy czerpać niewiarygodne korzyści, zaparzając z niej domową herbatę. Warto w tym celu wykorzystać zarówno korzeń, jak i natkę.Choć może to być dla niektórych zaskoczeniem, pietruszka zawiera w sobie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Ponadto bogata jest w potas i wapń a także żelazo, magnez, kwas foliowy i miedź. Pomaga przez to podnieść odporność naszego organizmu oraz likwiduje nieświeży oddech.Herbata z pietruszki odznacza się działaniem moczopędnym, oczyszcza drogi moczowe i pomaga uwolnić organizm od toksyn. Z jej pomocą pozbędziemy się również nadmiaru wody z komórek. Wspomaga też pracę nerek i pęcherza moczowego, będąc naturalnym lekiem na ich infekcje.Największą, a przy tym kompletnie nieznaną zaletą picia herbaty z pietruszki jest jej działanie przeciwbólowe. Kobiety docenią ten napar w czasie bolesnej menstruacji, a także podczas rekonwalescencji po porodzie. Ponad to herbata ta jest polecana na dolegliwości związane z układem pokarmowym. Dzięki niej problemy z trawieniem mogą odejść w niepamięć.

kawa
26.01.2023 10:16 Kawa Ci nie służy? Kilka zamienników przewyższa ją nawet mocą

Poranna kawa daje nam moc i energię na cały dzień. Niestety nie każdemu ona służy i nie każdy może spożywać ją bez ograniczeń. Jakie są skuteczne zamienniki dla popularnego naparu? Wybór jest naprawdę szeroki - od herbaty zaczynając, na wodzie z dodatkiem miodu kończąc.Cały sekret skumulowanej w kawie energii tkwi w wysokiej zawartości kofeiny. Okazuje się jednak, że do dyspozycji mamy rozmaite produkty, które również zawierają solidną porcję tego składnika. Dzięki temu osoby, którym kawa nie służy, mogą znaleźć dla siebie pobudzającą alternatywę. Dla wszystkich pozostałych stanowić zaś będą miłe urozmaicenie.

Z liści laurowych zrobisz napój, który wzmocni stawy i kości. Nie ma cenniejszej receptury
09.01.2023 19:02 Z liści laurowych zrobisz napój, który wzmocni stawy i kości. Nie ma cenniejszej receptury

Liście laurowe są nie tylko przyprawą podkreślającą smak mięsa i innych dań. W medycynie naturalnej wykorzystywane są do przyrządzania naparu na wzmocnienie stawów i kości. Napój można również stosować wewnętrznie, jego działanie widać od razu.Napój z liści laurowych ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Jest naturalnym lekarstwem wzmacniającym i uśmierzającym ból w chorobach reumatoidalnych i artretyzmie. Wystarczy, że posmarujemy nim bolące kości i stawy, a efekty zauważymy niemal od razu.Napój z liści laurowych możemy stosować również wewnętrznie w formie herbaty. Przygotowaną porcję napoju pijemy małymi łykami co pół godziny przez cały dzień. Kurację stosujemy przez 2- 3 dni. Napój wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, oczyszczające i wzmacniające. Należy pamiętać jednak, aby nie przesadzić z ilością wypitego naparu i nie wypić jej od razu, ponieważ grozi to krwotokiem. 1,5 szklanki napoju z liści laurowych wypitego dziennie w małych porcjach jest dawką zupełnie bezpieczną.

liście laurowe
04.01.2023 19:41 Zalej nią liście laurowe. Niezwykła herbatka ma wspaniałe działanie

Liście laurowe mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Wzbogacamy nimi smak sosów, zup i gulaszy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że z tego popularnego ziela można przygotować domowy napar. Gorący napój ma nieoceniony wpływ na nasz organizm.Zbawienne działanie liści laurowych znane było już w czasach starożytnych. Roślina przywędrowała do nas z krajów śródziemnomorskich. Do dnia dzisiejszego możemy cieszyć się jej walorami smakowymi oraz właściwościami poprawiającymi trawienie. Jakie jeszcze korzyści niesie ze sobą niepozorny liść?

kran-woda-kichnia-iberion-biznesinfo (1)
01.01.2023 20:44 Zdarza Ci się gotować drugi raz tę samą wodę na herbatę? Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Woda na herbatę powinna być gotowana tylko raz. Wiele osób popełnia błąd, gotując ją ponownie. Woda podczas gotowania zmienia swój skład. Jeśli zagotujesz ją drugi lub trzeci raz, wypijesz herbatę z dodatkiem szkodliwych osadów.Zapomniałaś o nastawionej wodzie na herbatę, więc ponownie włączasz czajnik? Popełniasz bardzo duży błąd, który kosztować Cię może nie tylko osadzającym się kamieniem w środku czajnika. Ponowne gotowanie wody powoduje wytrącanie się szkodliwych substancji chemicznych.Wodę na herbatę zawsze gotuj tylko raz. Jeśli o niej zapomnisz, przelej ją do innego naczynia i wypij po ostudzeniu. Nie gotuj jej ponownie. Mało osób wie również, w jakiej temperaturze powinno się parzyć herbatę. Wrzątkiem zalewamy wyłącznie herbatę czarną lub owocową.Jeśli dodajesz miód do czarnej herbaty, zaparz ją i odczekaj, aż przestygnie. W przeciwnym razie z miodu pozostanie tylko smak. Wszystkie witaminy i aktywne związki zostaną zniszczone przez wysoką temperaturę. Tak dzieje się również w przypadku niektórych herbat.

herbata
29.12.2022 18:33 Przenigdy nie dodawaj go do gorącej herbaty. Lepiej odczekać klika chwil

Wiele osób nie wyobraża sobie picia gorzkiej herbaty. Aby słodzony napój był choć odrobinę zdrowszy, biały cukier zastępują miodem. Dodawanie tego produktu do gorącej wody jest jednak poważnym błędem. W wysokiej temperaturze miód traci wiele swoich cennych właściwości.Herbata z miodem jest także znanym remedium w walce z przeziębieniem. Przez picie takiej herbaty chcemy skorzystać ze zdrowotnego działania nektaru. Wszystkie próby jednak na marne, jeśli dodamy go do napoju o wysokiej temperaturze. Czemu tak się dzieje i jak właściwie słodzić herbatę miodem?

herbata zimowa
26.12.2022 13:03 Rozgrzewająca herbata zimowa. Idealna na co dzień i od święta

Chłodne, zimowe wieczory potrafią dać się we znaki. Na szczęście mamy coś, co skutecznie Cię rozgrzeje. Aromatyczna herbata zimowa z dodatkiem przypraw i cytrusów postawi na nogi każdego. Możesz ją podać świątecznym gościom, a z pewnością zachwycą się smakiem napoju.Starannie dobrane dodatki sprawiają, że herbata zimowa jest doskonałym remedium wspomagającym walkę z infekcją. Miód, pomarańcze czy imbir nie od dziś znane są ze swoich leczniczych właściwości. Już dziś uracz się kubkiem tego smakowitego naparu. Dzień od razu stanie się lepszy.

szklanka wody
24.12.2022 19:51 Babcia zawsze dodawała go do wody i piła po Wigilii. Idealny patent na przejedzenie

Po świątecznej uczcie ciężko Ci wstać z krzesła? Babcia ma na to sprawdzony sposób. Po obfitym posiłku wypija szklankę wody z dodatkiem octu jabłkowego. Ta prosta mikstura działa cuda.Uczucie przejedzenia nie jest niczym przyjemnym. Na szczęście możesz temu prosto zaradzić. Wystarczy odrobina octu jabłkowego wymieszanego z wodą. Ulga po wypiciu jest nie do opisania.

Napar z kminku
09.12.2022 22:32 Jak zrobić napar z kminku? Prosta receptura przyda się nie tylko w święta

Napar z kminku będzie pomocny, gdy po sycącym posiłku poczujemy się ociężali. Jego spożycie usunie nieprzyjemne dolegliwości i sprawi, że proces trawienia będzie przebiegał sprawniej. Przygotowanie herbatki z aromatycznej przyprawy jest niezwykle proste i warto jej spróbować, bo zawiera też szereg cennych składników odżywczych.Kminek jest przyprawą kontrowersyjną. Wiele osób nie przepada za nim, choć dość powszechnie wiadomo, że dodawanie go do ciężkostrawnych dań mięsnych czy potraw z kapustą lub roślinami strączkowymi sprawia, ze stają się one lżejsze dla naszego żołądka.Zawarte w nasionach kminku substancje rozluźniają skurcze mięśni w jelitach. Przyczyniają się więc do usprawnienia trawienia. Napar z kminku dostarczy nam też witaminy A, potasu, fosforu czy niacyny. Nieoceniony będzie również jako środek wyciszający i kojący nerwy, a także wsparcie w walce ze szkodliwymi, wolnymi rodnikami.

Aromatyczny domowy syrop świąteczny do kawy i herbaty
26.11.2022 21:03 Wymieszaj z miodem i goździkami. Domowy syrop świąteczny do kawy i herbaty zachwyci rodzinę

Domowy syrop świąteczny jest przepysznym dodatkiem do kawy i herbaty w Boże Narodzenie. Syrop przygotowany na bazie miodu z korzennymi przyprawami jest niezwykle aromatyczny i nadaje ulubionym napojom doskonałego smaku.Świąteczny syrop do kawy i herbaty przygotowuję każdego roku przed Bożym Narodzeniem. Domowy, gęsty syrop rewelacyjnie podkreśla smak napojów i sprawia, że są rozgrzewające i jeszcze lepsze. Syrop przechowuję w lodówce w szklanej butelce. Zachowuje smak i świeżość przez cały miesiąc.Do przygotowania syropu świątecznego potrzebujesz moździerza, żeby rozetrzeć w nim przyprawy. Syrop jest niezwykle aromatyczny. Anyż, cynamon, imbir, goździki i pieprz dodają mu wyraźnego, korzennego smaku. Takiego syropu nie kupisz w żadnym sklepie.Gotowe syropy do kaw i herbat w składzie mają praktycznie sam cukier, wzmacniacze smaku i konserwanty. Syropy nie są produkowane z dodatkiem prawdziwych przypraw, a chemicznych aromatów. Domowy syrop świąteczny ma naturalny skład, dzięki czemu jest zdrowszy i jeszcze smaczniejszy od gotowych produktów.

Jak zrobić napar z goździków?
19.11.2022 17:54 Jak zrobić napar z goździków? Mamy niezawodny przepis

Napar z goździków jest aromatyczny i zdrowy, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a regularne sięganie przynosi wiele korzyści. Podpowiadamy, jak skorzystać z dobroczynnych właściwości przyprawy. Regularne spożywanie naparu z goździków niesie ze sobą szereg korzyści. Zawarty w przyprawie eugenol wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Napój będzie, więc pomocny podczas przeziębienia czy grypy. Substancje, w które obfitują goździki są w stanie łagodzić bóle i wspierać działanie układu pokarmowy m.in. poprawiając stan żołądka czy wątroby. Spożycia naparu jednak powinny wystrzegać się kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Błąd w przechowywaniu miodu. Przez niego traci co najcenniejsze
16.11.2022 17:51 Największy błąd w przechowywaniu miodu. Przez niego traci, co najcenniejsze

Miód należy przechowywać w odpowiednim miejscu i temperaturze. W przeciwnym wypadku straci wszystkie wartości odżywcze. Miód jest naturalnym lekarstwem, to jeden z najzdrowszych produktów. Czy miód może się zepsuć? Jak go przechowywać?Miód jest świetnym dodatkiem do kawy, herbaty zimowej, ciast, dań głównych. Ten naturalny słodzik ma nieograniczony wpływ na nasze zdrowie. To bogactwo witamin i minerałów, między innymi witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu. Miód jest również źródłem silnych antyoksydantów. Związki te działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, a także zmniejszają ilość wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie groźnych chorób, w tym chorób nowotworowych. Miód musi być jednak odpowiednio przechowywany, inaczej straci wszystkie wartości odżywcze.Pamiętaj, że wysoka temperatura niszczy wszystkie wartości odżywcze, dlatego miód dodawaj do kawy i herbaty dopiero, kiedy lekko przestygną. Dodanie łyżeczki miodu do gorącego napoju to tylko walory smakowe, nie będzie w nim ani witamin, ani minerałów i antyoksydantów.Miód po czasie może się skrystalizować i przejść ze stanu ciekłego w stały. To zupełnie normalny proces, który nie ma wpływu na jego smak i wartości odżywcze. W zależności od rodzaju miodu, proces krystalizacji zachodzi szybciej lub wolniej. Za krystalizację odpowiedzialny jest cukier, który znajduje się w produkcie.

Dlaczego herbata ma biały osad?
11.11.2022 18:30 Zauważyłeś biały osad na herbacie? Warto mieć świadomość, co oznacza

Wasza herbata ma na powierzchni dziwny biały osad? Wiemy, dlaczego powstaje. Warto mieć świadomość i wiedzieć, jak przeciwdziałać pojawianiu się niepożądanego dodatku do napoju. Zachowamy zarówno zdrowie, jak i atrakcyjny wygląd naparu. Na powierzchni herbaty, zwłaszcza czarnej, po zaparzeniu nierzadko obserwujemy powstawania przeźroczystego białawego osadu. Świadczy on o przebiegu reakcji chemicznych pomiędzy związkami zawartymi w herbacianych liściach i wodzie bieżącej. Czy należy się go obawiać?

Jak przechowywać miód? Mnóstwo osób zapomina o ważnym szczególe
02.11.2022 18:27 Jak przechowywać miód? Mnóstwo osób zapomina o ważnym szczególe

Przechowujesz miód w nasłonecznionym miejscu, w którym panuje wysoka temperatura? Popełniasz bardzo poważny błąd, przez który miód bardzo szybko się zepsuje. Odpowiednie przechowywanie i nabieranie złotego przysmaku wydłuży jego datę ważności nawet o kilka lat.Miód jest doskonałym dodatkiem nie tylko do zimowej herbaty rozgrzewającej i kawy. Wykorzystamy go do pieczenia wyśmienitych ciast, marynowania mięs, sosów, a także do zimowych przetworów. Z miodu, cytryny, cebuli i imbiru zrobimy także domowy syrop na przeziębienie i grypę.Miód musimy jednak przechowywać w odpowiednim pojemniku i w zacienionym pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza 20 stopni. Przechowywany w ten sposób przysmak będzie świeży i smaczny nawet przez kilka lat.Musimy pamiętać również o odpowiednim sposobie nabierania miodu, nigdy nie metalową łyżką i nie łyżką, którą wcześniej obliżemy, ponieważ miód bardzo szybko zacznie się psuć. Miód do herbaty dodajemy, kiedy nieco przestygnie. Dodany do wrzątku traci wszystkie wartości odżywcze.Dlaczego miód jest tak wartościowy? Ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów, w tym potas, żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C. Miód przyspiesza gojenie się ran i wrzodów żołądka. Wzmacnia i pomaga usuwać toksyny i wolne rodniki z organizmu.