Dawniej morwa czarna była szeroko wykorzystywana w ziołolecznictwie i w kuchni. Nic dziwnego skoro pyszny owoc z wyglądu podobny do jeżyny zawiera potężne dawki cennych składników odżywczych. Gdzie go dostać i dlaczego warto po niego sięgać? Wyjaśniamy.
Bosacka znalazła sposób, by oszczędzić, nie odmawiając sobie modnych produktów. Edukatorka pokazała jak w domowym zaciszu zrobić kultowe bubble tea. Dzieci i młodzież uwielbiają ten pochodzący z Azji napój, a samodzielnie przygotowana odsłona jest o wiele tańsza.
Syrop z mięty idealnie pasuje do napojów. Prosty przepis na ten nietuzinkowy, niedostępny w większości sklepów dodatek zdradziła mi moja babcia. W lecie zawsze zbierała aromatyczne listki, by w chłodniejsze dni cieszyć się pyszną, pełną smaku herbatą. Spróbujcie i wy — niewielki wysiłek się opłaci.
Morwa biała jest rośliną o wielu cennych właściwościach leczniczych. Niestety wydaje się, że Polacy zapomnieli o jej wartościowych owocach. Ich jedzenie obniża ciśnienie krwi i jest naturalnym i skutecznym środkiem na utratę zbędnych kilogramów. Warto korzystać z dobrodziejstw tych owoców.
Szałwia nie raz uratowała mnie w upalny dzień. Od mojej babci dowiedziałam się, że napar z tego zioła idealnie gasi pragnienie. Sekret ten zdradziła jej zaufana zielarka i nie myliła się. Ciepła herbatka pomaga uniknąć uderzeń gorąca i nadmiernego pocenia się. Trzeba spróbować.
Gdy żar leje się z nieba- chce się nam pić. Ważne jest nawadnianie organizmu. Jednak trzeba to robić mądrze. Warto wybierać napoje, które ugaszą pragnienie i będą dobre dla naszego zdrowia. Z jakich napojów zrezygnować, a po jakie sięgać? Wyjaśniamy!
Wagon restauracyjny Wars opublikował swój nowy cennik. Internauci byli zszokowani. Okazało się, że w restauracji na kółkach można zamówić coś w nawet przystępnych cenach. Żadna z pozycji nie przekracza 10 złotych.
Napój na upał powinien chłodzić i orzeźwiać. Herbata stosowana przez mieszkańców Maroka idealnie spełnia te kryteria. Wcale nie jest mrożona — tej wszyscy się wystrzegają. Wiemy, dlaczego i podajemy znany przepis na napar wspaniale gaszący pragnienie.
Czereśnie już pojawiają się na straganach. Smakowite owoce przed spożyciem pozbawiamy ogonków, które wyrzucamy. Zielone części można jednak wykorzystać. Są równie cenne i z powodzenie posłużą jako baza na prozdrowotny napar. Dotarliśmy do prostego przepisu.
Latem warto zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Jakie napoje pić, a jakich unikać podczas upałów? Dzięki naszym wskazówkom będziesz wiedział, po co sięgać w gorące dni.
Liście orzecha włoskie często nie zwracają naszej uwagi. Zielona część rośliny z grupy orzechowatych jest cenniejsza niż wawrzyn, a przygotowanie z niej prozdrowotnego napoju jest niemalże ekspresowe. Polecamy spróbować — korzyści ze spożycia są ogromne.
Picie herbaty ma swoich zagorzały zwolenników. Ten aromatyczny napój wybieramy ze względu na smak i jego właściwości. Jednak wciąż w Polsce spożywa się herbatę, która w innych krajach jest zakazana. O jaką herbatę konkretnie chodzi?
Jasnota purpurowa jest znana niewielu osobom. Uznawana za chwast i bardzo podobna do pokrzywy roślina ma jednak wiele cennych właściwości. Warto je poznać i zebrać kilka gałązek podczas najbliższego spaceru.
Niejeden dietetyk zaleci czasem nietypowy produkt, który może bardzo dobrze na nas wpłynąć, a przy okazji stanowić smaczne urozmaicenie jadłospisu. Dr Bartek Kulczyński wskazał ostatnio napar, którego regularne picie ma szereg korzyści. Matcha — bo o niej mowa — nie wszystkim jest znana, a zdecydowanie warto się do niej przekonać. Można tylko zyskać.
Bubble tea jest popularnym napojem, który uwielbiają nastolatki. Może być też traktowany jako deser, który jest zdrowy i świetnie gasi pragnienie. Katarzyna Bosacka przygotowała prosty przepis na bubble tea, który przypadnie do gustu nie tylko nastolatkom.
Co się stanie, gdy włożymy torebkę herbaty do wrzącego mleka? Efekt zaskoczy najbardziej doświadczonych kucharzy. Z tych dwóch składników możesz bowiem przygotować domowy ser. Całość zajmie Ci najwyżej kilkanaście minut.
Pokrzywę znamy od czasów dzieciństwa. Nie raz ta roślina dała nam się we znaki. Warto jednak wiedzieć, że w jej liściach kryje się niezwykła moc. Bogactwo żelaza jest tylko jedną z jej wielu zalet.
Czy wiesz, że najlepszy środek na trawienie możesz mieć w swojej kuchennej szafce? Popularny dietetyk podał listę najzdrowszych przypraw. Wśród nich prym wiedzie całkiem popularna kolendra. Z tego aromatycznego zioła przyrządzisz drogocenny napar.
Czy dodajesz cytrynę do herbaty? Dla wielu osób jest to absolutna konieczność. Okazuje się jednak, że skórka cytryny niekoniecznie powinna trafić do kubka z napojem. Wszystkiemu winne są znajdujące się na jej powierzchni pestycydy.
Zrezygnowałaś z cukru na rzecz miodu lub słodzika? Popularny dietetyk porównał miód i erytrol i wskazał, który produkt jest zdrowszy. Okazuje się, że słodzik jest o wiele lepszym rozwiązaniem. Zawsze jednak zwracaj uwagę na skład substancji słodzącej.
Forsycja jest piękna i niesamowicie cenna. Kwitnąca wczesną wiosną roślina, ma jadalne kwiaty, które warto zebrać i włączyć do swojej diety. Wyjaśniamy, jakie są korzyści z sięgania po ten dodatek i jak można go wykorzystać.
Katarzyna Bosacka po raz kolejny pokazała, jak oszukują nas producenci żywności. Ostatnio wzięła pod lupę popularną herbatę wiśniową, jednak nie znalazła tam grama owoców. Zamiast nich na etykiecie widnieje informacja o aromacie i granulacie wiśniowym w ilości 1%.
Katarzyna Bosacka apeluje o czytanie etykiet produktów spożywczych. Niedawno sprawdziła skład syropu o smaku malinowym. Zamiast owoców, znajdziemy tam cukier, barwniki i chemię.
Dietetyk odradza picie gorącej herbaty. Popularny sposób na rozgrzanie się może zaowocować przykrymi dolegliwościami. To nie jedyna porada, której warto posłuchać. Sprawdźcie, czego jeszcze warto się wystrzegać. Niektóre nawyki, choć uznawane za korzystne, wcale takie nie są. Dietetyk Michał Wrzosek, który na YouTube prowadzi kanał edukacyjny zawierający porady dotyczące zdrowego odżywiania, zdradził, że należy do nich między innymi picie gorącej herbaty. Jak twierdzi, może ono może mieć bardzo przykre konsekwencje.
Wiatr znowu przewiał Was podczas spaceru lub powrotu z pracy do domu? Wypróbujecie przepis na herbatę od Anny Lewandowskiej. Dzięki pomysłowym dodatkom, takim jak imbir i miód napój ma właściwości rozgrzewające oraz wzmacniające. Do tego dochodzą aromatyczne przyprawy i soczyste owoce. Pogoda za oknem ostatnio nie rozpieszcza. Coraz łatwiej złapać uciążliwą infekcję. To idealna okazja do przygotowania rozgrzewającej herbaty pomysłu Anny Lewandowskiej. Gorący napar skutecznie wspomaga naturalną odporność organizmu. Warto go przygotować przynajmniej raz dziennie.
W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o odporność i wzmocnienie organizmu. Zamiast stosować suplementy diety, sięgnij po niezwykle skuteczny napój z kurkumy i imbiru, który przygotujesz samodzielnie w domu. Na efekty nie będziesz musiała długo czekać.Zarówno kurkuma, jak i imbir, miód i cytryna wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, w tym wzmacniają odporność i mobilizują organizm do walki z przeziębieniem, grypą i innymi infekcjami. To właśnie z tych produktów przygotujesz smaczny, żółty napój, który będzie miał zbawienny wpływ na Twoje zdrowie.Do napoju z kurkumą i imbirem oraz do każdego naparu, w którym znajduje się kurkuma, koniecznie dodaj kilka ziarenek czarnego pieprzu. Kurkuma niestety jest słabo przyswajalna przez nasz organizm. A dodatek pieprzu sprawia, że wykorzystujemy ją w dużo większym stopniu.Gotowy napój na odporność przestudź i dopiero wtedy dodaj do niego miód. Miód pod wpływem wysokiej temperatury traci wszystkie wartości odżywcze, dlatego zawsze dodawaj go do letnich napojów. Do napoju dodaj również gałązkę rozmarynu, który pięknie pachnie i również przyczyni się do wzmocnienia Twojej odporności.
Herbata z suszonego oregano wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Jest przy tym niezwykle tania. Torebka przyprawy kosztuje niecałe 2 zł, a zaparzymy z niej kilka herbat. Oregano polecane jest między innymi podczas przeziębienia i grypy.Oregano jest przyprawą, którą często stosujemy w kuchni. Dodajemy ją do marynaty do mięsa, sosów, ryb i dań warzywnych, np. zapiekanek. Oregano świetnie podkreśla również smak sałatek i domowych zup. Mało kto wie, że ta przyprawa to nie tylko smak, ale i naturalne lekarstwo.Oregano od lat wykorzystywane jest w medycynie naturalnej. Stosowane jest zarówno wewnętrznie, w formie naparów, olejków i herbat, jak i zewnętrznie na skórę. Oregano jest bogatym źródłem witamin z gruby B, witaminy C, A, E oraz magnezu, cynku, potasu i żelaza. Stosowany na skórę łagodzi stany zapalne i przyspiesza gojenie się ran. Olejek i herbata z oregano ma szereg zastosowań. Herbata polecana jest między innymi podczas infekcji oraz chorobach układu trawiennego i moczowego. Domowa herbata kosztuje grosze, a ma zbawienny wpływ na cały organizm.
Pietruszka jest warzywem powszechnie spotykanym w naszych kuchniach. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, jakie bogactwo składników kryje w sobie ten niepozorny produkt. Z pietruszki możemy czerpać niewiarygodne korzyści, zaparzając z niej domową herbatę. Warto w tym celu wykorzystać zarówno korzeń, jak i natkę.Choć może to być dla niektórych zaskoczeniem, pietruszka zawiera w sobie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Ponadto bogata jest w potas i wapń a także żelazo, magnez, kwas foliowy i miedź. Pomaga przez to podnieść odporność naszego organizmu oraz likwiduje nieświeży oddech.Herbata z pietruszki odznacza się działaniem moczopędnym, oczyszcza drogi moczowe i pomaga uwolnić organizm od toksyn. Z jej pomocą pozbędziemy się również nadmiaru wody z komórek. Wspomaga też pracę nerek i pęcherza moczowego, będąc naturalnym lekiem na ich infekcje.Największą, a przy tym kompletnie nieznaną zaletą picia herbaty z pietruszki jest jej działanie przeciwbólowe. Kobiety docenią ten napar w czasie bolesnej menstruacji, a także podczas rekonwalescencji po porodzie. Ponad to herbata ta jest polecana na dolegliwości związane z układem pokarmowym. Dzięki niej problemy z trawieniem mogą odejść w niepamięć.