Zielona herbata będzie zdrowa pod warunkiem, że nie połączysz jej z jednym składnikiem. Dowiedz się, czego nie robić z tą herbatą oraz dowiedz się, jak parzyć ją właściwie. Wtedy na pewno będzie zdrowa i nie straci cennych właściwości.
Masz magnolię w swoim ogrodzie? Koniecznie dowiedz się, czy jej kwiaty są jadalne. Poznaj także ich zalety oraz zobacz, co możesz zrobić z nich w swojej kuchni. Będziesz zaskoczona i być może poprawisz swoją witalność.
Właściciele poznańskiej kawiarni wprowadzili jeden zakaz dla klientów. Poinformowali o tym przez swoje media społecznościowe i o dziwo spotkali się ze zrozumieniem internautów. Problem jest poważny, ale nie każdy klient ma o nim świadomość.
To zioło o niezwykłych właściwościach, wbrew pozorom nie jest tak egzotyczne, jak wskazywałaby jego nazwa. W zielarniach, a nawet supermarketach, można kupić susz, z którego przyrządzimy aromatyczny napar o zbawiennym wpływie na zdrowie.
Herbata z forsycji to najlepsza metoda na zbudowanie odporności. Poznaj niesamowite właściwości tego krzewu oraz dowiedz się, jak przygotowywać herbatę, która pozytywnie wpłynie na twój organizm. To prostsze niż myślisz.
Pod żadnym pozorem nie pij herbaty, która w wielu krajach jest zakazana. Dowiedz się, dlaczego musisz jej unikać. Jej spożywania może przynieść poważne konsekwencje.
Podobno tylko – a może aż – 30 proc. ludzi na świecie słodzi herbatę. Robią to zapewne aby zabić – lub przynajmniej ograniczyć – jej gorzki smak. Tymczasem można to zrobić bez dostarczania do organizmu cukru. Sposób jest nieoczekiwany.
Rozgrzewający napar o cudownej mocy zrobisz łatwo w domowych warunkach. Co więcej, z tym przepisem możesz dosłownie zrobić na wiele dni zapas mikstury, z której w każdej chwili przyrządzisz gotowy napój. Wystarczą dwa składniki, by wspomóc swój układ pokarmowy i wzmocnić odporność. Zdziwisz się, jakie to proste.
Czy są tu smakosze herbaty? Jeśli tak, to warto, by zapoznali się z opinią dietetyka na temat tego napoju. Dr Bartek Kulczyński wskazał najzdrowszą herbatę na świecie, którą możemy zastąpić kawę. Wyjaśniamy, o jaki napój dokładnie chodzi.
Nawet ci, którzy na codzień nie słodzą herbaty, mogą mieć słabość do naparu z dodatkiem miodu. Niestety jeden błąd sprawia, że traci ona swoje cenne właściwości. Miodem nie można słodzić herbaty zbyt wcześnie.
Za nami czas świętowania Bożego Narodzenia i ucztowania. To był niełatwy moment dla naszych żołądków. Od nowego roku zaczęłam raczyć się tą herbatką. Organizm szybko wraca do formy dzięki jednemu składnikowi.
Koniec grudnia to niełatwy czas dla naszych żołądków. Najpierw święta Bożego Narodzenia pełne wyśmienitych potraw. Potem Sylwester i Nowy Rok, na których spróbujemy pysznych przysmaków. Mogą pojawić się problemy z żołądkiem, jednak tu pomoże herbata na trawienie od Anny Lewandowskiej.
Nieodłącznym elementem świętowania jest nadmiar na stołach. On zaś przekłada się często na nadmiar w brzuchach i nieprzyjemności trawienne. Ten przepis na szybki napar na przejedzenie pomoże w takich sytuacjach.
Pogoda nas nie rozpieszcza i sprawia, że wiele osób się przeziębia. Jednak z nieprzyjemnymi dolegliwościami możemy sobie naturalnie poradzić. Wystarczy przyrządzić herbatę na przeziębienie. Zielarka do jej przygotowania używa składnika, który każdy ma w swoim domu.
Aromatyczna szynka jak co roku zagości na moim świątecznym stole. Jednak tego rarytasu nie piekę ani nie wędzę. Przyrządzam szynkę w doskonałej zalewie. Robię ją z uwielbianego napoju, który każdy ma w swojej kuchni.
Śledzie mojej mamy zawsze znikały ze stołu najszybciej. Nic dziwnego skoro przyciągały już od samego początku, pachnąc niczym swojska herbata z cytryną. Kiedy poznałam przepis, musiałam spróbować. Nie można obok takiego rarytasu przejść obojętnie.
Herbata gości niemal w każdym polskim domu. Warto jednak wybrać jej odpowiedni rodzaj. Nie każda zawiera bowiem cenne składniki odżywcze. Jaką herbatę warto pić, a jaką lepiej omijać szerokim łukiem? Odpowiedź w artykule.
Według większości ludzi miód jest zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla cukru. Teoretycznie jest to prawda, lecz łatwo wpaść w tym przypadku w pułapkę. Nieuważnie używanie miodu może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Czemu tak się dzieje? Wyjaśniamy w dalszej części tekstu.
Filiżanka herbaty potrafi uprzyjemnić niejedno popołudnie. Nie wszyscy jednak traktują napary jak smaczny i rozgrzewający element codzienności. Konsekwencje takiego podejścia mogą być bardzo nieprzyjemne.
Picie herbaty może wywołać pewną kłopotliwą sytuację. Zastanawialiście się, co zrobić z torebką po herbacie? Takie pytanie może się pojawić np. podczas spotkania biznesowego, czy rodzinnego, w którym bierzemy udział. Ekspertka ujawnia, czego nigdy nie robić ze wspomnianą torebką po lubianym napoju.
Herbata potrafi dobrze rozgrzać. Efekt ten można łatwo wzmocnić, wsypując do naparu odrobinę popularnej przyprawy. Każdy ma ją w domu, a korzyści z sięgania po to rozwiązanie będą ogromne. Na rezultaty nie trzeba będzie długo czekać.
Jesienią dbanie o odporność jest szczególnie ważne. Codzienne sięganie po proste i pełne składników odżywczych mieszanki, z pewnością nie zaszkodzi. Napój z imbiru i kurkumy jest jedną z kompozycji, które pomogą wam wzmocnić się w okresie, gdy o przeziębienie czy grypę nietrudno.
Jesienią warto zadbać o odporność. Jednym ze smaczniejszych sposobów będzie zrobienie pysznego naparu z dodatkiem sezonowych owoców. Skuście się na wykonanie pigwy do herbaty, a nie pożałujecie.
Herbata w naszym domu cieszy się sporą popularnością. Najbardziej lubimy wersję, która nie wymaga zalewania suszu wrzątkiem. O takim sposobie przyrządzania naparu dowiedziałam się od teściowej. Nie ma chyba prostszego.
Rośliny od lat wykorzystywane były w medycynie naturalnej. Mają szerokie zastosowanie prozdrowotne i wpływają korzystnie na nasz organizm. Jedne z nich są bardzo popularne, inne zaś zupełnie pomijane w domowych szafkach z ziołami. Dziś przedstawimy wam herbatę z niezwykłej rośliny.
Moc naturalnych naparów znana jest od dawna. Wiele z nich nie tylko przyjemnie smakuje, ale też wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne. Znamy taki, po który warto sięgnąć już z początkiem jesieni i nie martwic się chorobami. Przygotowanie jest bardzo proste.
Głóg nie jest już tak popularny, jak kiedyś. Dawniej babcie przyrządzały z niego napary, soki i dżemy. Warto wrócić do tej tradycji. Tylko na tym skorzystamy, bo owoc obfituje w cenne składniki.
Herbata z liści malin jest prosta w przygotowaniu i niedroga. Jednocześnie wykazuje szereg dobroczynnych właściwości. Jesienią warto po nią sięgać.