Nawet ci, którzy na codzień nie słodzą herbaty, mogą mieć słabość do naparu z dodatkiem miodu. Niestety jeden błąd sprawia, że traci ona swoje cenne właściwości. Miodem nie można słodzić herbaty zbyt wcześnie.
Za nami czas świętowania Bożego Narodzenia i ucztowania. To był niełatwy moment dla naszych żołądków. Od nowego roku zaczęłam raczyć się tą herbatką. Organizm szybko wraca do formy dzięki jednemu składnikowi.
Koniec grudnia to niełatwy czas dla naszych żołądków. Najpierw święta Bożego Narodzenia pełne wyśmienitych potraw. Potem Sylwester i Nowy Rok, na których spróbujemy pysznych przysmaków. Mogą pojawić się problemy z żołądkiem, jednak tu pomoże herbata na trawienie od Anny Lewandowskiej.
Nieodłącznym elementem świętowania jest nadmiar na stołach. On zaś przekłada się często na nadmiar w brzuchach i nieprzyjemności trawienne. Ten przepis na szybki napar na przejedzenie pomoże w takich sytuacjach.
Pogoda nas nie rozpieszcza i sprawia, że wiele osób się przeziębia. Jednak z nieprzyjemnymi dolegliwościami możemy sobie naturalnie poradzić. Wystarczy przyrządzić herbatę na przeziębienie. Zielarka do jej przygotowania używa składnika, który każdy ma w swoim domu.
Aromatyczna szynka jak co roku zagości na moim świątecznym stole. Jednak tego rarytasu nie piekę ani nie wędzę. Przyrządzam szynkę w doskonałej zalewie. Robię ją z uwielbianego napoju, który każdy ma w swojej kuchni.
Śledzie mojej mamy zawsze znikały ze stołu najszybciej. Nic dziwnego skoro przyciągały już od samego początku, pachnąc niczym swojska herbata z cytryną. Kiedy poznałam przepis, musiałam spróbować. Nie można obok takiego rarytasu przejść obojętnie.
Herbata gości niemal w każdym polskim domu. Warto jednak wybrać jej odpowiedni rodzaj. Nie każda zawiera bowiem cenne składniki odżywcze. Jaką herbatę warto pić, a jaką lepiej omijać szerokim łukiem? Odpowiedź w artykule.
Według większości ludzi miód jest zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla cukru. Teoretycznie jest to prawda, lecz łatwo wpaść w tym przypadku w pułapkę. Nieuważnie używanie miodu może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Czemu tak się dzieje? Wyjaśniamy w dalszej części tekstu.
Filiżanka herbaty potrafi uprzyjemnić niejedno popołudnie. Nie wszyscy jednak traktują napary jak smaczny i rozgrzewający element codzienności. Konsekwencje takiego podejścia mogą być bardzo nieprzyjemne.
Picie herbaty może wywołać pewną kłopotliwą sytuację. Zastanawialiście się, co zrobić z torebką po herbacie? Takie pytanie może się pojawić np. podczas spotkania biznesowego, czy rodzinnego, w którym bierzemy udział. Ekspertka ujawnia, czego nigdy nie robić ze wspomnianą torebką po lubianym napoju.
Herbata potrafi dobrze rozgrzać. Efekt ten można łatwo wzmocnić, wsypując do naparu odrobinę popularnej przyprawy. Każdy ma ją w domu, a korzyści z sięgania po to rozwiązanie będą ogromne. Na rezultaty nie trzeba będzie długo czekać.
Jesienią dbanie o odporność jest szczególnie ważne. Codzienne sięganie po proste i pełne składników odżywczych mieszanki, z pewnością nie zaszkodzi. Napój z imbiru i kurkumy jest jedną z kompozycji, które pomogą wam wzmocnić się w okresie, gdy o przeziębienie czy grypę nietrudno.
Jesienią warto zadbać o odporność. Jednym ze smaczniejszych sposobów będzie zrobienie pysznego naparu z dodatkiem sezonowych owoców. Skuście się na wykonanie pigwy do herbaty, a nie pożałujecie.
Herbata w naszym domu cieszy się sporą popularnością. Najbardziej lubimy wersję, która nie wymaga zalewania suszu wrzątkiem. O takim sposobie przyrządzania naparu dowiedziałam się od teściowej. Nie ma chyba prostszego.
Rośliny od lat wykorzystywane były w medycynie naturalnej. Mają szerokie zastosowanie prozdrowotne i wpływają korzystnie na nasz organizm. Jedne z nich są bardzo popularne, inne zaś zupełnie pomijane w domowych szafkach z ziołami. Dziś przedstawimy wam herbatę z niezwykłej rośliny.
Moc naturalnych naparów znana jest od dawna. Wiele z nich nie tylko przyjemnie smakuje, ale też wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne. Znamy taki, po który warto sięgnąć już z początkiem jesieni i nie martwic się chorobami. Przygotowanie jest bardzo proste.
Głóg nie jest już tak popularny, jak kiedyś. Dawniej babcie przyrządzały z niego napary, soki i dżemy. Warto wrócić do tej tradycji. Tylko na tym skorzystamy, bo owoc obfituje w cenne składniki.
Herbata z liści malin jest prosta w przygotowaniu i niedroga. Jednocześnie wykazuje szereg dobroczynnych właściwości. Jesienią warto po nią sięgać.
Napar z goździków jest prosty w przygotowaniu. Suszone gwiazdki trzeba tylko zalać wrzątkiem i poczekać. Uzyskana herbata pomaga w wielu dolegliwościach i wspiera organizm. Wybieram ją nie tylko jesienią.
Banan i goździki mogą poprawić wasz sen. Prosty przepis na dobroczynną herbatę przyda się każdemu, kto choć raz doświadczył trudności z zaśnięciem. Jej wykonanie jest niesamowicie proste.
Ocet Ewy Wachowicz jest nietuzinkowy. Miss Polski przyrządza go z herbaty, którą poddaje fermentacji z udziałem japońskiego grzybka kombucha. Efekty jakie uzyskuje są znakomite.
Picie herbaty jest w Polsce bardzo popularne. Sięgamy coraz chętniej szczególnie po jedną odmianę tego aromatycznego naparu. Jednak jak się okazuje, co za dużo, to niezdrowo. Jeśli pijesz dużo tej herbaty, warto ograniczyć ten nawyk. Wyjdzie ci to na zdrowie.
Herbata odchudzająca od zielarki może pomóc w walce z nadmiarowymi kilogramami. Jest prosta w wykonaniu, niesamowicie zdrowa i nie wymaga trudnodostępnych produktów. Warto spróbować.
Od dłuższego czasu walczyłam z nadmiarem kilogramów. Mimo stosowania rozmaitych diet, widoczny brzuch oraz boczki spędzały mi sen z powiek. W końcu mama poleciła mi niezawodny sposób na odchudzanie. Wystarczyło, że zaczęłam pić tę prostą domową herbatkę.
Znacie to uczucie, gdy ciało jest napięte, a umysł zmęczony? Ciągłe uczucie niepokoju nie pozwala nam znaleźć sobie miejsca. Na szczęście istnieje w pełni naturalny i bezpieczny sposób, aby złapać chwilę oddechu i uspokoić skołatane nerwy. Wystarczy przygotować prosty domowy napar.
Wrotycz przez wielu uznawany jest za chwast. Pojawiająca się latem roślina powinna jednak zwrócić naszą uwagę. Można z niej przygotować herbatę, która stanowi niezwykle cenny środek leczniczy. Podpowiadamy jakie korzyści niesie ze sobą regularne jej spożywanie.
Herbatę często pijemy do posiłku. Jak się okazuje, takie przyzwyczajenie może nam zaszkodzić. Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnił, jakie są konsekwencje sięgania po napar i dlaczego szczególnie kobiety nie powinny na niego uważać.