Liść laurowy to jeden z ulubionych składników w polskiej kuchni. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz swojego zastosowania kulinarnego, posiada także cenne właściwości lecznicze. Mianowicie można z niego zrobić napar lub olejek, które będą wspierać prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, cholesterolu, a także działa moczopędnie. Sprawdź jakie zastosowania może mieć jeszcze liść laurowy.
Tej zimy mamy kolejną epidemię grypy. Mróz i wiatr sprzyjają wychłodzeniu, a to pierwszy krok w kierunku choroby. Zimą warto więc zadbać nie tylko o odpowiedni ubiór, ale i o naszą odporność. Przez cały sezon piję prosty w przygotowaniu napar. Wystarczy szklanka dziennie, a efekty zauważalne są niemal natychmiast. Mam więcej energii i przestałam chorować.
Dziennikarka Gazety.pl podzieliła się historią, która miała miejsce w jej domu podczas wizyty duszpasterskiej. Ksiądz od małoletniego dziecka usłyszał komentarz na temat jedzenia, który sprawił, że duchowny bardzo szybko opuścił mieszkanie. Co syn dziennikarki powiedział, że duszpasterz postanowił szybciej zakończyć coroczną wizytę?
Nowy rok i nowe postanowienia. Myślicie o zrzuceniu kilku kilogramów? Ta herbata może pomóc uzyskać efekt. W Japonii wszyscy ją piją. Przekonajcie się, jakie właściwości ma herbata gryczana i dlaczego warto ją pić.
Herbata towarzyszy nam na co dzień. Jednak właśnie teraz musimy zajrzeć do naszych kuchennych szafek. Jeśli jest w nich ta herbata, natychmiast trzeba się jej pozbyć. Sanepid ostrzega i apeluje do konsumentów.
Wyjątkowa promocja wystartowała w Biedronce. Dla wszystkich smakoszy znajdzie się coś dobrego. Nie możesz tego przegapić. W ramach oferty kawa, herbata i wiele więcej tylko za złotówkę.
Rzadko się o nim mówi, a to najzdrowszy owoc na świecie. Ludzie o nim zapomnieli, ale na szczęście powoli wraca pamięć o nim i dołącza do codzienności wielu osób. Można z niego zrobić nalewkę, konfiturę oraz sok. Nie wszyscy wiedzą, że ma on również działanie lecznicze.
“Smocza herbata” była hitem w PRL-u. Dziś znowu wraca do łask. Zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale również swoje właściwości. Napój wspiera odchudzanie, dlatego warto dołączyć go do noworocznej diety. Nie jest drogi i z łatwością znajdziesz go w większości sklepów spożywczych.
Ciepła herbata to nie odłączny napój wielu Polaków. Szczególnie sprawdza się w towarzystwie słodkości czy też na zimowe wieczory. Ludzie nie wiedzą jednak, że w połączeniu z pewnym składnikiem nabiera ona nowych właściwości. Z pewnością Cię to zaskoczy.
Co ma wspólnego kaloryfer z kulinariami? Okazuje się, że bardzo wiele. Za pomocą tego urządzenia możesz przygotować smakołyk, z którego korzystać będziesz cały rok. To tak proste, jak genialne.
Herbaty rozgrzewają i dostarczają nam mnóstwa wrażeń smakowych. Jednak pewien rodzaj herbaty jest dla nas tajemnicą. Warto ją odkryć, bo wyjdzie nam to nie tylko na zdrowie. Napój jest smaczny i wartościowy.
Wątroba wiele robi dla naszego organizmu. Pracuje bez wytchnienia i przeprowadza blisko 500 procesów metabolicznych. Jest fabryką, bez której nie możemy żyć. Jak wzmocnić wątrobę? To wyjaśniamy w naszym artykule.
Goździki słyną ze swoich zalet. Nie tylko wzmacniają aromat zimowej herbaty lub rosołu, ale również mają działanie wykrztuśne i przeciwbólowe. Zrobisz z nich domowy syrop, który idealnie sprawdzi się przy zimowych infekcjach górnych dróg oddechowych. Przepis jest bardzo prosty.
Liście laurowe to nie tylko przyprawa użyteczna w kuchni. Przygotuj z niej herbatę, której jedną z wielu zalet jest wzmocnienie odporności. Dowiedz się, dlaczego także z innych powodów warto pić herbatę z liści laurowych i jabłka, a później przygotuj ją według sprawdzonej receptury.
Czy miód może się zepsuć? Może, jeszcze jak! Nie zawsze jednak wiemy, czy to już, czy może produkt wciąż nadaje się do jedzenia. Oto jak to sprawdzić.
Liście laurowe słyną ze swoich cennych dla zdrowia właściwości. Napar z wawrzynu i goździków doskonale sprawdzi się zimą, gdy wcale nietrudno o przeziębienie. Warto znać tą recepturę. Jest równie cenna jak ta na babciny syrop z czosnku lub cebuli.
Każdy z nas z utęsknieniem czeka na Boże Narodzenie. Smażone ryby, pierogi z kapustą, bigos, mięsa i wyśmienite ciasta zaraz po świętach jednak dają o sobie znać. Świąteczne jedzenie, mimo, iż pyszne, jest bardzo ciężkie i nierzadko powoduje problemy trawienne. Jest na to jednak bardzo prosty sposób.
Święta Bożego Narodzenia sprzyjają rodzinnym spotkaniom i jedzeniu pysznych potraw. Te niestety nie należą do lekkostrawnych. Co robić, gdy dokucza nam przejedzenie? Są na to sprawdzone sposoby.
Picie herbaty ma prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że nie każdy napar jest zdrowy. Szkodliwa herbata nadal jest popularna wśród Polaków, a jej spożycie ma negatywny wpływ na nasz organizm. Czytaj dalej, a dowiesz się, czy zakazana herbata nie znajduje się przypadkiem w twojej kuchni.
W Wigilię nietrudno o przejedzenie. Według tradycji podczas uroczystej kolacji należy skosztować każdego ze smakołyków. Dlatego, tuż po wieczerzy warto sięgnąć po napar, który zniweluje skutki zjedzenia sporej ilości dań.
Herbatę pijemy dla smaku i po to, by się rozgrzać. Jednak dietetyk dr Bartek Kulczyński poleca picie tego napoju dla zdrowia. “Królowa herbat” pełna jest aktywnych związków, które dobroczynnie działają na nasz organizm.
Niezależnie od wybranego przepisu na świąteczny (i nie tylko) obiad, mięso warto przygotować przez zamarynowanie. Jest na nie wiele metod. Jedna z nich zasługuje na szczególną uwagę.
Do jednej z herbatek, a właściwie mieszanek ziołowych, dostały się niepożądane substancje. Sanepid wydał ostrzeżenie, by przyjrzeć się pudełku, w którym niedawno mogliśmy kupić taki produkt. Jeśli okaże się, że to feralny numer partii, herbatę należy wyrzucić.
Herbata doskonale rozgrzewa i smakuje. Jaka jest najzdrowsza herbata? To matcha, warto ją poznać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też zdrowotne. Dzięki niej też spalimy tłuszcz i się zrelaksujemy.
Zapomnij o herbacie z imbirem. Zamiast tego składnika dodaj jedną nietypową przyprawę. Dzięki niej napój wyjdzie smaczny i co ciekawsze, bardzo zdrowy. Od teraz będziesz podawać ją tylko w ten sposób.
To niepozorne zioło przyszło do nas z Azji. I miejmy nadzieję, że zagości na dłużej. Jego właściwości zdrowotne są bowiem nieocenione i zdają się sięgać tam, gdzie nie docierają inne rodzaje wsparcia diety.
Dieta odchudzająca zawsze kojarzy się z wyrzeczeniami, ale niektóre z nich są większe od innych. By pomóc sobie zrzucić kilogramy, możemy wygodnie sięgnąć do kuchennej szafki po kilka dostępnych produktów, a następnie wypić napój z nich – z przyjemnością i za półdarmo.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie. Herbata, która trafiła do sprzedaży, zawiera szkodliwe substancje. Jej spożycie jest niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdź, czy nie masz jej w swojej kuchni i zastosuj się do poleceń sanepidu.