Poranna kawa daje nam moc i energię na cały dzień. Niestety nie każdemu ona służy i nie każdy może spożywać ją bez ograniczeń. Jakie są skuteczne zamienniki dla popularnego naparu? Wybór jest naprawdę szeroki - od herbaty zaczynając, na wodzie z dodatkiem miodu kończąc.Cały sekret skumulowanej w kawie energii tkwi w wysokiej zawartości kofeiny. Okazuje się jednak, że do dyspozycji mamy rozmaite produkty, które również zawierają solidną porcję tego składnika. Dzięki temu osoby, którym kawa nie służy, mogą znaleźć dla siebie pobudzającą alternatywę. Dla wszystkich pozostałych stanowić zaś będą miłe urozmaicenie.
Liście laurowe są nie tylko przyprawą podkreślającą smak mięsa i innych dań. W medycynie naturalnej wykorzystywane są do przyrządzania naparu na wzmocnienie stawów i kości. Napój można również stosować wewnętrznie, jego działanie widać od razu.Napój z liści laurowych ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Jest naturalnym lekarstwem wzmacniającym i uśmierzającym ból w chorobach reumatoidalnych i artretyzmie. Wystarczy, że posmarujemy nim bolące kości i stawy, a efekty zauważymy niemal od razu.Napój z liści laurowych możemy stosować również wewnętrznie w formie herbaty. Przygotowaną porcję napoju pijemy małymi łykami co pół godziny przez cały dzień. Kurację stosujemy przez 2- 3 dni. Napój wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, oczyszczające i wzmacniające. Należy pamiętać jednak, aby nie przesadzić z ilością wypitego naparu i nie wypić jej od razu, ponieważ grozi to krwotokiem. 1,5 szklanki napoju z liści laurowych wypitego dziennie w małych porcjach jest dawką zupełnie bezpieczną.
Liście laurowe mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Wzbogacamy nimi smak sosów, zup i gulaszy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że z tego popularnego ziela można przygotować domowy napar. Gorący napój ma nieoceniony wpływ na nasz organizm.Zbawienne działanie liści laurowych znane było już w czasach starożytnych. Roślina przywędrowała do nas z krajów śródziemnomorskich. Do dnia dzisiejszego możemy cieszyć się jej walorami smakowymi oraz właściwościami poprawiającymi trawienie. Jakie jeszcze korzyści niesie ze sobą niepozorny liść?
Woda na herbatę powinna być gotowana tylko raz. Wiele osób popełnia błąd, gotując ją ponownie. Woda podczas gotowania zmienia swój skład. Jeśli zagotujesz ją drugi lub trzeci raz, wypijesz herbatę z dodatkiem szkodliwych osadów.Zapomniałaś o nastawionej wodzie na herbatę, więc ponownie włączasz czajnik? Popełniasz bardzo duży błąd, który kosztować Cię może nie tylko osadzającym się kamieniem w środku czajnika. Ponowne gotowanie wody powoduje wytrącanie się szkodliwych substancji chemicznych.Wodę na herbatę zawsze gotuj tylko raz. Jeśli o niej zapomnisz, przelej ją do innego naczynia i wypij po ostudzeniu. Nie gotuj jej ponownie. Mało osób wie również, w jakiej temperaturze powinno się parzyć herbatę. Wrzątkiem zalewamy wyłącznie herbatę czarną lub owocową.Jeśli dodajesz miód do czarnej herbaty, zaparz ją i odczekaj, aż przestygnie. W przeciwnym razie z miodu pozostanie tylko smak. Wszystkie witaminy i aktywne związki zostaną zniszczone przez wysoką temperaturę. Tak dzieje się również w przypadku niektórych herbat.
Wiele osób nie wyobraża sobie picia gorzkiej herbaty. Aby słodzony napój był choć odrobinę zdrowszy, biały cukier zastępują miodem. Dodawanie tego produktu do gorącej wody jest jednak poważnym błędem. W wysokiej temperaturze miód traci wiele swoich cennych właściwości.Herbata z miodem jest także znanym remedium w walce z przeziębieniem. Przez picie takiej herbaty chcemy skorzystać ze zdrowotnego działania nektaru. Wszystkie próby jednak na marne, jeśli dodamy go do napoju o wysokiej temperaturze. Czemu tak się dzieje i jak właściwie słodzić herbatę miodem?
Chłodne, zimowe wieczory potrafią dać się we znaki. Na szczęście mamy coś, co skutecznie Cię rozgrzeje. Aromatyczna herbata zimowa z dodatkiem przypraw i cytrusów postawi na nogi każdego. Możesz ją podać świątecznym gościom, a z pewnością zachwycą się smakiem napoju.Starannie dobrane dodatki sprawiają, że herbata zimowa jest doskonałym remedium wspomagającym walkę z infekcją. Miód, pomarańcze czy imbir nie od dziś znane są ze swoich leczniczych właściwości. Już dziś uracz się kubkiem tego smakowitego naparu. Dzień od razu stanie się lepszy.
Po świątecznej uczcie ciężko Ci wstać z krzesła? Babcia ma na to sprawdzony sposób. Po obfitym posiłku wypija szklankę wody z dodatkiem octu jabłkowego. Ta prosta mikstura działa cuda.Uczucie przejedzenia nie jest niczym przyjemnym. Na szczęście możesz temu prosto zaradzić. Wystarczy odrobina octu jabłkowego wymieszanego z wodą. Ulga po wypiciu jest nie do opisania.
Napar z kminku będzie pomocny, gdy po sycącym posiłku poczujemy się ociężali. Jego spożycie usunie nieprzyjemne dolegliwości i sprawi, że proces trawienia będzie przebiegał sprawniej. Przygotowanie herbatki z aromatycznej przyprawy jest niezwykle proste i warto jej spróbować, bo zawiera też szereg cennych składników odżywczych.Kminek jest przyprawą kontrowersyjną. Wiele osób nie przepada za nim, choć dość powszechnie wiadomo, że dodawanie go do ciężkostrawnych dań mięsnych czy potraw z kapustą lub roślinami strączkowymi sprawia, ze stają się one lżejsze dla naszego żołądka.Zawarte w nasionach kminku substancje rozluźniają skurcze mięśni w jelitach. Przyczyniają się więc do usprawnienia trawienia. Napar z kminku dostarczy nam też witaminy A, potasu, fosforu czy niacyny. Nieoceniony będzie również jako środek wyciszający i kojący nerwy, a także wsparcie w walce ze szkodliwymi, wolnymi rodnikami.
Domowy syrop świąteczny jest przepysznym dodatkiem do kawy i herbaty w Boże Narodzenie. Syrop przygotowany na bazie miodu z korzennymi przyprawami jest niezwykle aromatyczny i nadaje ulubionym napojom doskonałego smaku.Świąteczny syrop do kawy i herbaty przygotowuję każdego roku przed Bożym Narodzeniem. Domowy, gęsty syrop rewelacyjnie podkreśla smak napojów i sprawia, że są rozgrzewające i jeszcze lepsze. Syrop przechowuję w lodówce w szklanej butelce. Zachowuje smak i świeżość przez cały miesiąc.Do przygotowania syropu świątecznego potrzebujesz moździerza, żeby rozetrzeć w nim przyprawy. Syrop jest niezwykle aromatyczny. Anyż, cynamon, imbir, goździki i pieprz dodają mu wyraźnego, korzennego smaku. Takiego syropu nie kupisz w żadnym sklepie.Gotowe syropy do kaw i herbat w składzie mają praktycznie sam cukier, wzmacniacze smaku i konserwanty. Syropy nie są produkowane z dodatkiem prawdziwych przypraw, a chemicznych aromatów. Domowy syrop świąteczny ma naturalny skład, dzięki czemu jest zdrowszy i jeszcze smaczniejszy od gotowych produktów.
Napar z goździków jest aromatyczny i zdrowy, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a regularne sięganie przynosi wiele korzyści. Podpowiadamy, jak skorzystać z dobroczynnych właściwości przyprawy. Regularne spożywanie naparu z goździków niesie ze sobą szereg korzyści. Zawarty w przyprawie eugenol wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Napój będzie, więc pomocny podczas przeziębienia czy grypy. Substancje, w które obfitują goździki są w stanie łagodzić bóle i wspierać działanie układu pokarmowy m.in. poprawiając stan żołądka czy wątroby. Spożycia naparu jednak powinny wystrzegać się kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym.
Miód należy przechowywać w odpowiednim miejscu i temperaturze. W przeciwnym wypadku straci wszystkie wartości odżywcze. Miód jest naturalnym lekarstwem, to jeden z najzdrowszych produktów. Czy miód może się zepsuć? Jak go przechowywać?Miód jest świetnym dodatkiem do kawy, herbaty zimowej, ciast, dań głównych. Ten naturalny słodzik ma nieograniczony wpływ na nasze zdrowie. To bogactwo witamin i minerałów, między innymi witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu. Miód jest również źródłem silnych antyoksydantów. Związki te działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, a także zmniejszają ilość wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie groźnych chorób, w tym chorób nowotworowych. Miód musi być jednak odpowiednio przechowywany, inaczej straci wszystkie wartości odżywcze.Pamiętaj, że wysoka temperatura niszczy wszystkie wartości odżywcze, dlatego miód dodawaj do kawy i herbaty dopiero, kiedy lekko przestygną. Dodanie łyżeczki miodu do gorącego napoju to tylko walory smakowe, nie będzie w nim ani witamin, ani minerałów i antyoksydantów.Miód po czasie może się skrystalizować i przejść ze stanu ciekłego w stały. To zupełnie normalny proces, który nie ma wpływu na jego smak i wartości odżywcze. W zależności od rodzaju miodu, proces krystalizacji zachodzi szybciej lub wolniej. Za krystalizację odpowiedzialny jest cukier, który znajduje się w produkcie.
Wasza herbata ma na powierzchni dziwny biały osad? Wiemy, dlaczego powstaje. Warto mieć świadomość i wiedzieć, jak przeciwdziałać pojawianiu się niepożądanego dodatku do napoju. Zachowamy zarówno zdrowie, jak i atrakcyjny wygląd naparu. Na powierzchni herbaty, zwłaszcza czarnej, po zaparzeniu nierzadko obserwujemy powstawania przeźroczystego białawego osadu. Świadczy on o przebiegu reakcji chemicznych pomiędzy związkami zawartymi w herbacianych liściach i wodzie bieżącej. Czy należy się go obawiać?
Przechowujesz miód w nasłonecznionym miejscu, w którym panuje wysoka temperatura? Popełniasz bardzo poważny błąd, przez który miód bardzo szybko się zepsuje. Odpowiednie przechowywanie i nabieranie złotego przysmaku wydłuży jego datę ważności nawet o kilka lat.Miód jest doskonałym dodatkiem nie tylko do zimowej herbaty rozgrzewającej i kawy. Wykorzystamy go do pieczenia wyśmienitych ciast, marynowania mięs, sosów, a także do zimowych przetworów. Z miodu, cytryny, cebuli i imbiru zrobimy także domowy syrop na przeziębienie i grypę.Miód musimy jednak przechowywać w odpowiednim pojemniku i w zacienionym pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza 20 stopni. Przechowywany w ten sposób przysmak będzie świeży i smaczny nawet przez kilka lat.Musimy pamiętać również o odpowiednim sposobie nabierania miodu, nigdy nie metalową łyżką i nie łyżką, którą wcześniej obliżemy, ponieważ miód bardzo szybko zacznie się psuć. Miód do herbaty dodajemy, kiedy nieco przestygnie. Dodany do wrzątku traci wszystkie wartości odżywcze.Dlaczego miód jest tak wartościowy? Ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów, w tym potas, żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C. Miód przyspiesza gojenie się ran i wrzodów żołądka. Wzmacnia i pomaga usuwać toksyny i wolne rodniki z organizmu.
Cytryny w syropie są niezwykle prostym w przygotowaniu dodatkiem, który cudownie wzbogaci ciepłą herbatę. Napar z jego dodatkiem cudownie was rozgrzeje i wzmocni w chłodne dni. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go skosztować, koniecznie wypróbujcie. Jeśli szukacie pomysłu na prosty dodatek do czarnej herbaty, cytryny w syropie z pewnością wam się spodobają. Ich zrobienie nie jest skomplikowane, a cytrus w połączeniu z korzennymi przyprawami i imbirem nie tylko jest niesamowicie aromatyczny, ale też cudownie wzmocni odporność. Musicie skosztować.
Dzień jest coraz krótszy a temperatury za oknem sukcesywnie spadają. Nadszedł więc idealny czas na rozsmakowanie się w cudownie rozgrzewającej jesiennej herbacie. Aromatyczne dodatki sprawią, że herbata rozleje się przyjemnym ciepłem po całym naszym ciele.Nasza rozgrzewająca jesienna herbata swój niezwykły aromat zawdzięcza starannie dobranym przyprawom. Sok malinowy, przyprawy korzenne i pomarańcza to połączenie, które nie może się nie udać. Do tego dodajmy słodki miód i mamy napój idealny na jesienne wieczory.
Liście laurowe znajdą wiele zastosowań w kuchni. Jednym z ciekawszych jest herbata z ich dodatkiem. Zaparzona z dodatkiem goździków mikstura uśmierza ból i wspiera organizm w walce z infekcjami. Warto spróbować — jest prosta w przygotowaniu. Dobroczynny napar z liści laurowych i goździków sprawdzi się u osób, którym doskwierają bóle pleców i stawów. Przyniesie ulgę i pomoże wyeliminować objawy infekcji, wykazując zarówno działanie przeciwzapalne, jak i przeciwbakteryjne. Spróbujecie?
Herbata z miodem i cytryną kojarzy nam się z panaceum na przeziębienie. Taki napój zwykle przygotowywały nam babcie czy mamy, gdy mieliśmy infekcję. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie stanowi idealnego połączenia. Podobnie dobrym pomysłem nie jest dodatek miodu do gorącego napoju. Herbata sama w sobie nie jest złym pomysłem w walce z przeziębieniem. Zawarte w niej polifenole hamują rozwój wirusów i wspierają nasz organizm w walce z chorobą. Czy jednak łączenie herbaty z cytryną i miodem jest zawsze dobrym pomysłem?
Beata Pawlikowska podzieliła się przepisem na domową herbatę zimową. Napar to nie tylko pomarańcza i goździki. Znana podróżniczka, pisarka i dziennikarka do herbaty dodaje jabłko i przyprawy korzenne, które słyną z prozdrowotnych i rozgrzewających właściwości.Sezon na zimową herbatę i kawę zbliża się wielkimi krokami. Gdy na zewnątrz robi się szaro i pochmurnie, koniecznie sięgnijmy po domowe napoje, które nie dość, że błyskawicznie nas rozgrzeją, to jeszcze wprawią nas w dobry nastrój.W swojej książce pt. „Szczęśliwe garnki. Extra", Beata Pawlikowska zamieściła przepis na napar z jabłka, pomarańczy i korzennych przypraw. Domowa herbata rozgrzewa o wiele lepiej niż herbata czarna z miodem i cytryną. Kurkuma, imbir, kardamon, cynamon i goździki to sekret rewelacyjnego smaku i wspaniałego aromatu.Pawlikowska herbatę gotuje około 20 minut. Bardzo ważna jest kolejność dodawania poszczególnych składników i czas gotowania. Napar po ugotowaniu jest bardzo mocny, możemy go więc rozcieńczyć wrzątkiem. Jeśli mamy ochotę na słodką herbatę, dodajmy do niej miód.
Herbata jest napojem, który kojarzy się z rozgrzewającym działaniem. Tymczasem, o czym część z nas może nie wiedzieć, są herbaciane napary, które będą w stanie pobudzić nas równie mocno co kawa. Dlaczego skoro nie zawierają kofeiny? Wyjaśniamy tę zagadkę. Herbatą raczymy się dość często. Nierzadko wybieramy ją zamiast kawy, zakładając, że nie będzie pobudzająca. Tymczasem ona także zawiera substancję o działaniu zbliżonym do kofeiny. Teina — bo o niej mowa — występuje w naparach w mniejszej ilości.
Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Napar o charakterystycznej konsystencji kleiku jest źródłem wielu witamin, minerałów, kwasów omega-3 i wielu innych składników, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Siemię dodasz do wielu potraw, jego regularne spożywanie ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.Napar z siemienia lnianego przygotujesz błyskawicznie- wystarczy, że 2 łyżeczki zmielonych nasion wsypiesz do kubka i zalejesz ciepłą wodą. Po około 15 minutach napar z siemienia jest gotowy do picia.Napar ma gęstą, ciągnącą się konsystencję podobną do kisielu. Możesz go więc również dodać do owsianki, koktajli, smoothie, a także do ciast, a nawet kotletów mielonych, jako wegański zamiennik jajek.Smoothies to rewelacyjny pomysł na lekkie, ale bardzo odżywcze śniadanie- tu poznasz przepis na koktajl ze szpinakiem, bananem i imbirem. Dodaj do niego siemię lniane i ciesz się doskonałym smakiem, zdrowiem i solidną dawką energii od samego rana.
Suszone skórki z papierówek to prawdziwy przysmak. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze lekkie i zdrowe, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Papierówki wykorzystajmy do przygotowania ciast, a ze skórek zróbmy doskonałą przekąskę dla całej rodziny.Sezon na papierówki trwa w najlepsze. To jedne z najwcześniej dojrzewających jabłek. Są bardzo aromatyczne, soczyste i kwaskowate, idealnie nadają się do przygotowania jabłecznika, szarlotki i innych pyszności.Mało kto wie, że możemy wykorzystać również same skórki z jabłek, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a my zyskamy przepyszną, zdrową, lekką przekąskę i dodatek do zimowej herbaty. Suszone skórki z papierówek mają rewelacyjny smak, a ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil.Bardzo ważna jest temperatura suszenia- nie może przekroczyć 50 stopni, ponieważ delikatne skórki się spalą. Pamiętajmy, aby do suszenia wybierać wyłącznie skórki z nieuszkodzonych i nierobaczywych papierówek. W przeciwnym wypadku suszony przysmak szybko się zepsuje, nawet jeśli będziemy go przechowywać w odpowiednim pojemniku.
Kisiel jest szybkim i smacznym deserem, którego nie odmówi sobie wielu smakoszy. Owocowy specjał najczęściej przygotowujemy z zakupionych w sklepie mieszanek. Warto jednak pokusić się o samodzielne zrobienie tego smakołyku. Z naszym nowym przepisem będzie to dziecinnie proste. Potrzebujecie jedynie herbaty i kilku innych składników. Koniecznie spróbujcie — efekty was zachwycą. Kisiel jest jednym z deserów, które przygotowuje się niezwykle prosto. Czasami znajduje on zastosowanie w daniach jak np. w przypadku tej zupy owocowej. Częściej jednak sięgamy po niego solo. Podobnie jak w przypadku budyniu, warto pokusić się o wykonanie go w domu. Sprawdźcie nasz patent bazujący na czarnej herbacie, a na długo zrezygnujecie z gotowych produktów.
Zastanawiasz się, co najlepiej pić w upał? Uniwersalnym napojem jest woda, jednak doskonale spisze się także orzeźwiająca herbatka miętowa. Smaku doda jej popularny owoc — cytryna. Przygotowany napój pij po uprzednim schłodzeniu, a doskonale cię nawodni i ożywi.Kiedy upał daje się we znaki, nie mamy ochoty na sycące posiłki, tylko bardzo chce się nam pić. To naturalny mechanizm obronny organizmu, chroniący nas przed odwodnieniem. Jednak dla naszego zdrowia i samopoczucia nie jest obojętne, czym gasimy pragnienie. Najdoskonalszym napojem na świecie jest woda, bo szybko nawadnia organizm. Nie służą nam zaś mocno słodzone, gotowe napoje, w których nie brakuje też substancji dodatkowych, takich jak aromaty i barwniki. Co jednak zrobić, gdy nie przepadamy za wodą lub mamy ochotę na zdrowy napój ze smakiem? Przygotujcie prosty napój za grosze, którym jest sprawdzona herbatka miętowa.
Domowy sok z malin to nie tylko wspaniały smak, to również bomba witaminowa. Sok przygotujesz błyskawicznie, a będzie o wiele lepszy od kupionego, gotowego produktu. Sok z malin ma uniwersalne zastosowanie, każdy będzie zachwycony jego smakiem.Domowy sok z malin wykorzystasz między innymi do zimowej herbaty w chłodne, długie wieczory. Sok w połączeniu z herbatą ziołową lub zwykłą, doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Latem natomiast możesz wymieszać go z wodą gazowaną lub klasyczną lemoniadą i cieszyć się orzeźwiającym, owocowym smakiem.Sok z malin może być również bazą do przygotowania domowego kisielu, galaretki. Polej nim lody śmietankowe lub budyń waniliowy, a stworzysz rewelacyjny deser dla całej rodziny. Domowy sok z malin będzie ulubionym sokiem w Twojej spiżarni.Pamiętaj, aby dokładnie umyć i wyparzyć szklane butelki lub słoiki przed wlaniem soku. Gotowy sok z malin po zakręceniu połóż na blacie kuchennym do góry dnem. Przed wyniesieniem soku do spiżarni sprawdź, czy zakrętka jest wklęsła- będziesz miał pewność, że sok zachowa świeżość i smak przez cały rok.
Poznajcie niezawodny przepis siostry Anastazji na cukinię à la ananas. Otrzymacie w ten sposób pyszny smakołyk, którym z powodzeniem zastąpicie ananas na przykład w cieście, deserze czy sałatce. Ten przetwór na zimę z pewnością was zaskoczy smakiem i oryginalnością. Lubicie ananas z puszki lub świeży? Wiecie, że w niektórych potrawach można go zastąpić cukinią? Jednak nie tą świeżą, ale taką ze słoika, przygotowaną podobnie, jak ananas. Swój niezawodny przepis na cukinię à la ananas zdradziła właśnie siostra Anastazja. Z pewnością warto go wypróbować, zwłaszcza jeśli w waszych ogródkach obrodzi w tym roku cukinia.
Rozpoznajesz to drzewo? Jak najbardziej jest nim mirabelka. Ma żółte lub fioletowe śliwki o intensywnym smaku, ale z tego drzewka można wykorzystać nie tylko owoce. Poznajcie intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Przygotujemy z nich niezwykłą, domową herbatkę. Mirabelka to śliwka bardzo niezwykła. Wyróżnia się drobnymi, niezwykle aromatycznymi owocami. Rośnie w starych ogrodach, ale też na poboczach, bezdrożach, w parkach. Mimo że często nikt o nią nie dba, co roku rodzi mnóstwo smacznych owoców, w których nigdy nie ujrzysz robaka. W sumie nie znajduje tak wielu amatorów, jak węgierka czy renkloda. Mało osób docenia jej smak i aromat. Jednak doskonale smakuje jedzona na przekąskę, a także w postaci dżemów, kompotów, sosów i nalewek. Dziś jednak zajmiemy się tą częścią mirabelkowego drzewa, na którą pewnie zupełnie nie zwróciliście uwagi. Sięgniemy po liście mirabelki, z których przygotujemy herbatkę.
Syrop z rumianku jest delikatnie słodkim dodatkiem o wielu cennych właściwościach. Doskonale pasuje do popołudniowej herbaty, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy zebrać nieco kwiatów i zagotować je raz z cukrem. Każdy sobie poradzi.Syrop z rumianku ma szereg zalet. Kwiaty, z których się go przygotowuje, zawierają m.in. flawonoidy i związki kumarynowe — które pozytywnie wpływają na trawienie — czy spiroeter, który wykazuje działanie przeciwzapalne.Stanowią one również źródło chamazulenu i bisabololu, które wykazują działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Ponadto syrop z rumianku jest w stanie nam dostarczyć cennych soli mineralnych. Pomoże też na problemy skórne. Warto spróbować.
Sok z czereśni do słoików to pomysł na pyszne przetwory na zimę. Domowy sok jest bardzo aromatyczny i smaczny. Z soku przygotujemy herbatę zimową, kompot, a nawet kisiel i galaretkę, wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem.Sezon na czereśnie potrwa do końca lipca, wykorzystajmy więc ten czas jak najlepiej i przygotujmy wyśmienity sok z czereśni do słoików. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się smakiem lata w chłodne, zimowe dni.Sok z czereśni, oprócz doskonałego smaku, jest bardzo zdrowy. Przede wszystkim dostarcza nam witaminy C, która niezbędna jest w okresie zimowym, ponieważ wzmacnia organizm i pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą.Gotowy sok koniecznie musimy pasteryzować, aby do słoików nie dostało się powietrze i żeby nie zaczął się proces fermentacji, który zniszczy słodkie przetwory. Słoiki z sokiem odstawmy do spiżarni lub w inne suche i chłodne miejsce. Sok będzie świeży i pyszny aż do następnego sezonu.