Sezon na infekcje wkrótce się zacznie. Dlatego warto już teraz przygotować syrop o wyjątkowych właściwościach. Do jego zrobienia wykorzystaj liście dwóch rodzajów babek. Dzięki nim kaszel i chrypa już mi nie są straszne.
Syrop na odporność za chwilę potrzebny będzie każdemu. Prosty i pełen naturalnych składników domowy miks pokazała niedawno Ewa Wachowicz. Miss Polski bazuje na miodzie, który łączy z jeszcze jednym zdrowym produktem. Nie narzeka na brak zdrowia.
Czy robicie ogórki na zimę? Ja nastawiam je co roku. Dzięki doskonałemu przepisowi od cioci te przetwory cieszą się w mojej rodzinie dużym powodzeniem. Ich sekret tkwi w zalewie i użytych do jej zrobienia składnikach. Polecam przepis na pyszne ogórki konserwowe.
Kapusta do kotletów schabowych pasuje doskonale. Zamiast jednak przygotowywać z niej surówkę, wypróbujcie przepis Karola Okrasy. Nietypowe dodatki nadają warzywu niesamowitego smaku i aromatu.
Sałatkę z kiszonych ogórków znałam bardzo dobrze. Moim znajomi jednak poczęstowali mnie wyjątkowo smaczną wersją z lekko słodką nutą. Smakowało mi, więc zapytałam o przepis. Okazało się, że do sosu dodali miodu.
Moja mama ostatnio mnie zaskoczyła. Zdradziła mi, jak obniżyć cholesterol domowym sposobem. Wystarczy połączyć 3 składniki, których zazwyczaj używamy przy przeziębieniu. Nie miałam pojęcia, że mogą mieć takie działanie.
Znacie to uczucie, gdy ciało jest napięte, a umysł zmęczony? Ciągłe uczucie niepokoju nie pozwala nam znaleźć sobie miejsca. Na szczęście istnieje w pełni naturalny i bezpieczny sposób, aby złapać chwilę oddechu i uspokoić skołatane nerwy. Wystarczy przygotować prosty domowy napar.
Sos do sałatek nie musi być nudny. Z 3 produktów, dostępnych w każdym sklepie, bez trudu przygotujesz aromatyczny i pełen smaku dodatek do świeżych warzyw. Wykonanie go zajmie tylko chwilę, a smak zachwyci niemal każdego.
Ogórki w indyjskiej zalewie będą doskonałą propozycją dla smakoszy, którzy lubią egzotyczne smaki. Wyrazista zalewa z dodatkiem gorczycy, miodu i różnych rodzajów pieprzu doskonale łączy się z ogórkami. Te przetwory będą smakować nie tylko latem, ale też w długie zimowe wieczory.
Miód jest lubiany i uważany za dobroczynny dla naszego zdrowia. Jednak należy uważać na miód spoza Unii Europejskiej. Przed tego typu produktami ostrzega dyplomowana zielarka-Ewa Kozioł. Dlaczego nie warto kupować miodu spoza Wspólnoty?
Agnieszka Hyży podzieliła się rodzinnym sekretem. Zdradziła, jak jej rodzina przygotowuje mięso na hamburgery. Okazuje, że cała sztuka polega na dodaniu do niego odrobiny miodu. Nadaje on wołowinie wyjątkowej struktury oraz smaku.
Ogórki małosolne są obowiązkową pozycją w letnim menu. W niemal każdym gospodarstwie domowym nastawia się je przynajmniej raz w sezonie. Ewa Wachowicz nie stanowi w tym przypadku wyjątku i także przygotowuje te pyszne warzywa. Do swoich ogórków małosolnych dodaje jednak nietypowy składnik, jakim jest miód.
Tadeusz Rydzyk ma głowę do interesów. Prowadzona przez niego fundacja prowadzi sklep internetowy o naprawdę szerokim asortymencie. Wśród rozlicznych kategorii znaleźliśmy także coś z naszego podwórka. Zakonnik za pośrednictwem fundacji handluje zdrowotnymi syropami.
Skrzydełka kurczaka to już klasyka grilla. Niektórzy jednak nie decydują się na ich przygotowanie, bo nie wiedzą, czym je doprawić. Marynatę do skrzydełek można jednak sporządzić z zaledwie 3 składników. Wypróbujcie nasz przepis, a z pewnością się do nich przekonacie.
Liście laurowe mają swoje miejsce w szafce kuchennej w każdym domu. Ochoczo dodajemy je jako składnik zup czy sosów. Czy wiecie jednak, że poza walorami smakowymi przyprawa ta niesie za sobą szereg działań prozdrowotnych? Z tego względu warto z liści laurowych przygotować domowy syrop.
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Na widok słońca za oknem zaczynamy snuć fantazje na temat pierwszego w tym sezonie grilla. Poza mięsem obowiązkowym punktem podczas takiej wyżerki są rozmaite sałatki. Przy najbliższej okazji wypróbujcie tę z arbuzem i serem feta, a prędko nie wrócicie do innych przepisów.
Wymyślenie dobrej surówki do obiadu nie jest prostą rzeczą. Często idziemy na łatwiznę, korzystając ze sprawdzonych, ale nieco wyświechtanych przepisów. Postanowiliśmy zmienić trend i pokazać nowe, pomysłowe połączenie smaków. Prezentujemy doskonałą surówkę z pora i marchewki.
Zaskocz domowników przy wspólnym stole. Uracz ich pyszną i pożywną zupą-krem z selera. To niepozorne i niedoceniane warzywo kryje w sobie prawdziwe bogactwo smaku. Dyniowa raz dwa pójdzie w zapomnienie.
Z klasyką kulinarną się nie dyskutuje. Czasem jednak można łatwo wynieść ją na absolutne wyżyny smakowych rozkoszy. Wypróbujcie surówkę z białej kapusty z dodatkiem kapitalnego sosu. Cała tajemnica tkwi w dodatku odrobiny chrzanu i miodu.
Agnieszka Cegielska pokazała, jak zrobić napar z kurkumy. Napój wzmocni naszą odporność, doda energii i poprawi ogólny stan zdrowia. Ponadto jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie i grypę, kiedy już zachorujemy.
Na miodzie pojawił się biały nalot lub piana? Nie ma powodu do niepokoju. Nalot i piana są zupełnie naturalnym zjawiskiem i nie wpływają na wartości odżywcze i smak produktu. Pamiętaj jednak, że niewłaściwe przechowywanie miodu może skutkować jego szybkim psuciem i fermentacją. Wtedy będziesz musiała go wyrzucić.
Z prostych składników można wyczarować coś specjalnego. Czasem wystarczy jedynie połączyć smaki w pomysłowy sposób. Niepozorne ogórki kiszone zalane miodowo-musztardowym sosem nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Dzięki temu poznasz je z całkiem nowej strony.
Miód jest niezwykle cenny. Aby jednak czerpać korzyści z jego spożywania, konieczny jest zakup naturalnego produktu. Jednym ze sposobów sprawdzenie autentyczności jest próba zapałki polegająca na zanurzeniu patyczka w miodzie i podpaleniu go. Powinien zapłonąć.
Męczy Cię kaszel? Jesteś przeziębiona, a może czujesz, że brak Ci energii i trudno Ci się skupić na pracy i codziennych obowiązkach? Koniecznie przygotuj domowy napój z bananów. Solidna dawka potasu, przeciwutleniaczy i witamin wzmocni Twój organizm błyskawicznie i od razu poczujesz się lepiej.
Masz ochotę na wątróbkę? Koniecznie przygotuj ją z tartym jabłkiem i miodem. Mięso po usmażeniu będzie delikatne, soczyste i pełne smaku. Poznaj przepis na wątróbkę z jabłkiem i miodem. Zachwyty gwarantowane.
TikToker na własnej skórze wypróbował jeden z przepisów Anny Lewandowskiej. Na warsztat wziął jej sposób na mleko roślinne z 3 składników. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Wyrób smakuje dokładnie tak samo, jak kupne mleko owsiane.
Karol Okrasa zna się na swoim fachu. Jego wyczucie smaku jest godne pozazdroszczenia. Na szczęście apetycznymi pomysłami chętnie się z nami dzieli. Znany kucharz pokazał, jak robi obłędną kapustę do kotletów schabowych.Dodatek w postaci smażonej kapusty jest niezwykle prosta do przyrządzenia. Jej zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Warzywo nie wymaga długotrwałego obgotowywania ani duszenia. Koniecznie wypróbujcie ten sposób u siebie w kuchni.Karol Okrasa swoją kapustę smaży na patelni po przyrządzaniu kotletów. Pozbywa się z niej tłuszczu, zostawiając jednak nieco mięsnego aromatu. Składniki miodowej kapusty wystarczy posiekać i podsmażyć w odpowiedniej kolejności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy.
W swojej własnej kuchni możesz znaleźć niezwykłe składniki o leczniczym działaniu. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z ich dobroczynnych właściwości. Napar z liści laurowych i jabłek może pomóc przy rozmaitych schorzeniach. Wzmacnianie organizmu to tylko jedna z jego wielu zalet.Liście laurowe od dawna stosowane są w ludowej medycynie. Zawarte w nich związki oczyszczają organizm i wzmacniają jego odporność. Równocześnie działają pozytywnie na wątrobę oraz układ pokarmowy. Możemy czerpać z tego korzyść poprzez przygotowanie naparu.Niepozorna przyprawa ma zbawienny wpływ. Z powodzeniem można wykorzystać ją w walce z artretyzmem i reumatyzmem. Równocześnie łagodzi ból oraz oczyszcza stawy ze złogów, co poprawia ich sprawność.Liście laurowe w połączeniu z jabłkiem jeszcze bardziej zyskują na mocy. Napar ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i wzmacniające. Zawarte w jabłkach antyoksydanty pozwalają opóźniać proces starzenia się organizmu. Ze wszystkich tych zalet skorzystasz, przygotowując niezwykły domowy eliksir.