Szybki piernik z powidłami, orzechami i żurawiną jest ciastem, którego nie musisz przygotowywać kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Piernik będzie gotowy tego samego dnia. Po ostudzeniu przełóż go powidłami śliwkowymi i udekoruj polewą czekoladową. Piernik o korzennym aromacie zachwyci całą rodzinę. Piernik jest jednym z ciast, które powinny znaleźć się na każdym, świątecznym stole. Orzechy włoskie, suszona żurawina, skórka kandyzowana z pomarańczy, miód, cukier z wanilią, powidła śliwkowe i czekolada to połączenie, które smakuje za każdym razem. Piernik pięknie rośnie w piekarniku, jest puszysty, wilgotny i pełen smaku. Do ciasta dodaję również kakao i przyprawę do piernika. To mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków i wanilii. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i wzmacnia smak świątecznego deseru. Piernik po upieczeniu przekładam domową konfiturą śliwkową, którą przygotowuję każdej jesieni. Piernik dekoruję polewą czekoladową, do której wykorzystuję czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao. Jeśli wolisz słodsze polewy, udekoruj ciasto polewą z mlecznej czekolady.
Kluski z makiem są jedną z tradycyjnych potraw przyrządzanych na Wigilię. Sekretem smaku jest odpowiednio przygotowana masa makowa i aromatyczne dodatki, między innymi miód, suszone morele i orzechy włoskie. Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Podczas przygotowywania uroczystej kolacji wigilijnej nie zapomnijmy o tradycyjnej potrawie na słodko, czyli kluskach z makiem. Ugotowany makaron wymieszany z masą makową z miodem, orzechami i bakaliami posmakuje każdemu.Do przygotowania klusek z makiem potrzebujemy suchego maku, orzechów włoskich, suszonych moreli, rodzynek, pomarańczowej skórki kandyzowanej, miodu i ekstraktu migdałowego. To najważniejsze składniki, dzięki którym masa makowa jest wilgotna i niezwykle smaczna.Mak do klusek z makiem najpierw płuczemy pod bieżącą wodą, a dopiero później gotujemy w mleku. Niektórzy ziarna gotują w wodzie, jednak to właśnie mleko wydobywa z maku najlepszy aromat i doskonale zmiękcza ziarna. Mak musimy również zmielić w maszynce. Odpowiednio przygotowane ziarna są sekretem doskonałych klusek z makiem, którym nikt się nie oprze.
Chcesz nadać świątecznym deserom czy kawie niepowtarzalnego aromatu? Przygotuj zawczasu wyśmienity syrop piernikowy. Pięknie pachnący, słodki specjał momentalnie wprowadzi gości w wyjątkowy nastrój. Możesz go też podarować bliskiej osobie na pyszny prezent. Do przygotowania syropu piernikowego potrzebujesz mleczka kokosowego i mieszanki przypraw do piernika. Jego smak wzbogacają również starannie pokruszone korzenne ciasteczka. Nie uwierzysz, jak pyszny jest ten słodki dodatek. Koniecznie przygotuj go na nadchodzące święta.
Któż nie przepada za smakiem tradycyjnej kutii? Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakuje ta przygotowana przez babcie. Czas najwyższy jednak przejąć pałeczkę i przygotować ten przysmak we własnym zakresie. Wystarczy pamiętać, że pszenicę na kutię należy wstawić do namoczenia na dzień poprzedzający jej przygotowanie, mak zaś wymaga ugotowania w mleku i przemielenia.Na charakterystyczny smak świątecznej kutii składa się pszenica, mak oraz bakalie. Przepis nie może powstać bez dodatku miodu i mleka, w którym mak się gotuje. Na sukces potrawy składa się odpowiednie przygotowanie wszystkich składników. Poniżej przedstawiamy sprawdzone babcine metody na tradycyjne danie.
Nieapetyczne ciasto pełne szczelin jest prawdziwą zmorą kucharza. Co zrobić, żeby makowiec nie pękał? Wystarczy zadbać o należyte przygotowanie ciasta drożdżowego. Znaczenie ma zarówno czas jego leżakowania, jak i odpowiednie proporcje składników.Dobrze skomponowany przepis na makowiec powinien zawierać optymalną ilość drożdży na 1 kg mąki. Jest to 5 g drożdży suchych lub 15 g świeżych. Pamiętaj też, że zagniecione ciasto musi odpoczywać przez 2-3 godziny przed wstawieniem do piekarnika. Skrócenie tego czasu skutkować będzie pękaniem makowca.
Miodownik jest jednym z ulubionych wypieków z dawnych lat. Delikatne blaty z aromatycznego ciasta przekłada się smakowitym kremem na bazie kaszy manny. Tym razem sięgniemy też po powidła śliwkowe. Jesteśmy przekonani, że ten specjał podbije podniebienia Waszych bliskich nie tylko w świąteczne dni. Prosty i znakomity w smaku miodownik będzie idealnym deserem nie tylko na świąteczne spotkanie. Lekki krem z kaszy manny, którym przełożymy delikatne ciasto, świetnie przełamuje jego słodki smak. Goście zjedzą z zachwytem i poproszą o więcej.
Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, a przy tym bogatego w składniki odżywcze, koniecznie spróbuj gryczanki. To mleczne danie na bazie kaszy gryczanej jest absolutnym śniadaniowym hitem.Kasza gryczana zwykła kojarzyć się z dodatkiem do gulaszu czy sosu grzybowego. Zrywamy z tym wyobrażeniem. Ugotowana na mleku gryczanka z dodatkiem owoców i słodkiego miodu smakuje wręcz fenomenalnie.Mleczną gryczankę możesz przygotować z dowolnymi owocami. Jabłka, gruszki czy owoce suszone odnajdą się w tym daniu jednakowo dobrze. My proponujemy pożywną gryczankę z dodatkiem sezonowych śliwek.
Przedstawiamy świąteczny przepis, który przekona do karpia niejednego sceptyka. Elegancka ryba zapieczona w sosie miodowo-musztardowym znika z półmiska w mgnieniu oka. Jego przygotowania jest przy tym szybkie i nie nastręcza żadnych trudności. Ten sposób to totalny hit.Przyrządzenie pieczonego karpia zaczyna się dzień wcześniej. Wtedy to właśnie przygotowuje się cebulową pierzynkę, w której ryba leżakuje w lodówce. Dzięki temu pozbywamy się jej charakterystycznego błotnego posmaku. Ten karp wprost rozpływa się w ustach.
Własnoręcznie przygotowane specyfiki potrafią odznaczać się wyjątkową skutecznością. Jednym z nich jest domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Jego wyjątkowy smak sprawa, że chętnie sięgniesz po niego nie tylko w czasie choroby. Ten syrop wykazuje doskonałe działanie profilaktyczne.Przygotowanie domowego syropu z miodu, goździków i pomarańczy nie jest trudne, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Tak przygotowany syrop musi postać tydzień, zanim będzie nadawał się do spożycia. Gwarantujemy jednak, że jego smak oraz prozdrowotne właściwości warte są każdego dnia spędzonego na oczekiwaniach. Nastaw swoją buteleczkę już dziś.
Nie ma świąt bez pierniczków świątecznych. Charakterystyczne ciasteczka cieszą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Pierniczki z przepisu babci Tereski każdego roku radują wszystkich domowników. Teraz możesz przygotować je w swoim własnym domu.Pierniczki świąteczne babci Tereski swój niezwykły smak zawdzięczają starannie dobranej mieszance przypraw. Nie bez znaczenia pozostaje też dodatek posiekanych drobno bakalii. Ciasteczka przygotowane wedle tego przepisu można przechowywać nawet przez kilka tygodni. Trzymane w szczelnym metalowym pojemniku na długo zachowają swój aromat oraz świeżość.
Nie potrzebujesz jajek, aby upiec przepyszne świąteczne ciasto. Makowiec bez jajek jest idealną propozycją dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać tego akurat produktu. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz swoich najbliższych na święta.Aromatyczny makowiec bez jajek zachwyca bogactwem dodatków. Orzechy, owoce oraz słodka czekoladowa polewa z całą pewnością wyróżniają to ciasto na tle innych. Kropkę nad i stawia intensywny zapach cynamonu. Każdy będzie prosił o dokładkę.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć miejsca dla tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Jego charakterystyczny zapach roznosi się tego wieczoru po całym mieszkaniu. Z naszą pomocą świąteczny specjał przygotujesz bez najmniejszej trudności.Przepis na kompot z suszonych owoców składa się z suszu oraz przypraw. Suszone owoce możesz kupić osobno, lub poszukać w sklepach dedykowanej ich mieszanki. Przyrządzenie tradycyjnego napoju jest niezwykle szybkie i bezproblemowe.
Domowy syrop świąteczny jest przepysznym dodatkiem do kawy i herbaty w Boże Narodzenie. Syrop przygotowany na bazie miodu z korzennymi przyprawami jest niezwykle aromatyczny i nadaje ulubionym napojom doskonałego smaku.Świąteczny syrop do kawy i herbaty przygotowuję każdego roku przed Bożym Narodzeniem. Domowy, gęsty syrop rewelacyjnie podkreśla smak napojów i sprawia, że są rozgrzewające i jeszcze lepsze. Syrop przechowuję w lodówce w szklanej butelce. Zachowuje smak i świeżość przez cały miesiąc.Do przygotowania syropu świątecznego potrzebujesz moździerza, żeby rozetrzeć w nim przyprawy. Syrop jest niezwykle aromatyczny. Anyż, cynamon, imbir, goździki i pieprz dodają mu wyraźnego, korzennego smaku. Takiego syropu nie kupisz w żadnym sklepie.Gotowe syropy do kaw i herbat w składzie mają praktycznie sam cukier, wzmacniacze smaku i konserwanty. Syropy nie są produkowane z dodatkiem prawdziwych przypraw, a chemicznych aromatów. Domowy syrop świąteczny ma naturalny skład, dzięki czemu jest zdrowszy i jeszcze smaczniejszy od gotowych produktów.
Nikt nie powiedział, że sernik zawsze musi być słodki. Tadeusz Muller bierze tę kwestię na warsztat i przedstawia swój smakowity patent na sernik w wersji wytrawnej. Połączenie smaków potrafi naprawdę zaskoczyć. Koniecznie wypróbuj ten przepis.Syn Magdy Gessler słynie ze swoich pomysłowych receptur. W wytrawnym serniku łączy zarówno nuty wytrawne, jak i słodkie. Bogaty dodatek ziół wieńczy wypiek w spójną całość. Aż ślinka cieknie.
Miód należy przechowywać w odpowiednim miejscu i temperaturze. W przeciwnym wypadku straci wszystkie wartości odżywcze. Miód jest naturalnym lekarstwem, to jeden z najzdrowszych produktów. Czy miód może się zepsuć? Jak go przechowywać?Miód jest świetnym dodatkiem do kawy, herbaty zimowej, ciast, dań głównych. Ten naturalny słodzik ma nieograniczony wpływ na nasze zdrowie. To bogactwo witamin i minerałów, między innymi witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu. Miód jest również źródłem silnych antyoksydantów. Związki te działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, a także zmniejszają ilość wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie groźnych chorób, w tym chorób nowotworowych. Miód musi być jednak odpowiednio przechowywany, inaczej straci wszystkie wartości odżywcze.Pamiętaj, że wysoka temperatura niszczy wszystkie wartości odżywcze, dlatego miód dodawaj do kawy i herbaty dopiero, kiedy lekko przestygną. Dodanie łyżeczki miodu do gorącego napoju to tylko walory smakowe, nie będzie w nim ani witamin, ani minerałów i antyoksydantów.Miód po czasie może się skrystalizować i przejść ze stanu ciekłego w stały. To zupełnie normalny proces, który nie ma wpływu na jego smak i wartości odżywcze. W zależności od rodzaju miodu, proces krystalizacji zachodzi szybciej lub wolniej. Za krystalizację odpowiedzialny jest cukier, który znajduje się w produkcie.
Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Niedawno swoją ulubioną poranną potrawę pokazała Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Dietetyczka stawia na sycącą i rozgrzewającą kompozycję na bazie kaszy.Ciepła i pożywne śniadanie jest gwarancją dobrego rozpoczęcia dnia. Wie o tym doskonale żona Macieja Stuhra, która niedawno na swoim Instagramie pokazała pełną smaku i bogatą w składniki odżywcze śniadaniową kaszę. Zdjęcia jej dania — które zaprezentowaliśmy na fotografii do tego artykułu — prezentuje się na tyle zachęcająco, że postanowiliśmy spróbować tego smakołyku.Dietetyczka zdradziła, że bazą porannego posiłku zwykle są zdrowe ziarna:My jemy płatki owsiane [...], kaszę jaglaną, quinoę i razowy amarantus. Zawsze dodaję do nich jakieś bakalie [...].We wpisie autorka odsyła do swojego przepisu na orzechowy pęczak. Zerknijcie na naszą interpretację jej receptury i spróbujcie przy najbliższej okazji. Będziecie zachwyceni tym smakiem.
Idealne danie nie może istnieć bez idealnych dodatków. Wie o tym doskonale Karol Okrasa. Popularny kucharz zdradził przepis na miodową kapustę do kotletów schabowych. Według niego tak podane mięso nie ma sobie równych.Miodową kapustę przygotowuje się z kapusty kiszonej. Tym, co dodaje jej niesamowitego charakteru jest miód oraz inne starannie dobrane dodatki. Przygotowanie kapusty jest przy tym bardzo szybkie i proste. Koniecznie przyrządź ją do swoich kotletów schabowych.Kapustę miodową smaży się na tłuszczu pozostałym po smażeniu kotletów. W związku z tym zaplanuj sobie jej przygotowanie po przyrządzeniu mięsa. Pamiętaj, aby nie pozbywać się zawczasu oleju z patelni.
Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, jednak już dziś warto zacząć myśleć o wyjątkowych smakołykach. Tradycyjne pierniczki są jednym z tych przysmaków, które warto przygotować wcześniej. Dojrzewające ciasto wymaga bowiem kilku dni leżakowania przed upieczeniem.Klasyczne, dojrzewające ciasto na pierniczki powinno leżeć w lodówce przez tydzień. W tym czasie nabiera intensywnego aromatu, dzięki dodanym do niego przyprawom. Pierniczki upieczone z takiego ciasta są miękkie i wyjątkowo apetyczne. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka możesz wraz z całą rodziną udekorować kolorowym lukrem.
Piernik dojrzewający jest najsmaczniejszym ciastem na Boże Narodzenie. Ciasto po upieczeniu jest wilgotne, korzenne, z wyczuwalną nutą pomarańczy i orzechów. Przełożone powidłami śliwkowymi i polane polewą czekoladową dosłownie rozpływa się w ustach.Piernik dojrzewający pieczemy na święta od wielu lat. Ciasto jest wilgotne, miękkie i z każdym dniem coraz smaczniejsze. Ciasto na piernik dojrzewa 6 tygodni. Po tym czasie pieczemy z niego trzy blaty, następnie przekładamy powidłami i odstawiamy na kolejny tydzień. To właśnie sekret doskonałego, korzennego smaku ciasta.Piernik dojrzewający pieczemy krótko, żeby go nie wysuszyć. Piernik po przełożeniu powidłami musi być dociążony np. drewnianą deską do krojenia. W ten sposób powidła scalą blaty i po tygodniu otrzymamy ciasto, które zachwyci każdego łasucha i miłośnika domowych wypieków.W cieście na piernik dojrzewający nie może zabraknąć płynnego miodu, orzechów włoskich, skórki pomarańczowej i sporej ilości korzennej przyprawy do ciasta. Piernik można kroić od razu, gdy polewa czekoladowa zastygnie. Osobiście polecam przykryć go jeszcze ściereczką i odstawić na kilka godzin lub na cały dzień.
Podczas walki z jesiennym przeziębieniem coraz chętniej i częściej sięgamy po domowe sposoby. Sprawdzoną i niezwykle skuteczną miksturą stworzoną do tego celu jest oxymel. Ten znany od lat ziołowy preparat zyskuje coraz większą popularność także w naszym kraju.Domowy oxymel ma działanie wzmacniające dla naszego organizmu. Pozwala uporać się z suchością gardła, kaszlem a nawet problemami trawiennymi. Przez swoje silne właściwości rozgrzewające znany jest również pod nazwą ognistego cydru. Przygotuj go raz i sięgaj zawsze, kiedy zajdzie taka potrzeba.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć piernika. Choć do uroczystego dnia zostało jeszcze kilka tygodni, czas na przygotowanie korzennego ciasta nieubłaganie się kurczy. Prawdziwy piernik staropolski przed upieczeniem dojrzewa bowiem od 2 do nawet 6 tygodni. Nie przegap czasu przyrządzenia tego słodkiego specjału.Poza dojrzewaniem surowego ciasta na piernik staropolski, należy wziąć pod uwagę także czas jego leżakowania po pieczeniu. Kilka dodatkowych dni pozwoli ciastu nasiąknąć wilgocią, która pochodzi z jego owocowego przełożenia. Nie musisz martwić się datą przydatności do spożycia. Piernik staropolski nieprędko się psuje.
Czy wiesz, kiedy przygotować piernik na święta? Odpowiedź może zaskoczyć. Prawdziwy staropolski piernik dojrzewający zaczyna przyrządzać się nawet do 6 tygodni przed świętami. Absolutne minimum leżakowania piernika przed pieczeniem to 2 tygodnie. Tradycyjne ciasto najlepiej zacząć planować już teraz.Aby przygotować piernik dojrzewający, należy wymieszać składniki na ciasto w odpowiedniej kolejności, a następnie odstawić je w chłodne do leżakowania. Idealnie nada się do tego dolna szuflada lodówki, piwnica, a nawet balkon. W tym czasie ciasto nabiera gęstości oraz przenika aromatem korzennych przypraw.Wiesz już, kiedy przygotować piernik na święta, a jak się ma sprawa z pierniczkami? Ich pieczenie również zaplanuj zawczasu. Pierniczki staropolskie i bakaliowe można z powodzeniem przygotować już w listopadzie, natomiast wersję szwedzką i alpejską w połowie grudnia. Aby pierniczki zachowały świeżość aż do świąt, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Do ciasteczek możesz wsadzić kawałek jabłka, z którego wypieki będą chłonęły wilgoć. Pamiętaj jedynie, aby owoc regularnie wymieniać na świeży.
Przechowujesz miód w nasłonecznionym miejscu, w którym panuje wysoka temperatura? Popełniasz bardzo poważny błąd, przez który miód bardzo szybko się zepsuje. Odpowiednie przechowywanie i nabieranie złotego przysmaku wydłuży jego datę ważności nawet o kilka lat.Miód jest doskonałym dodatkiem nie tylko do zimowej herbaty rozgrzewającej i kawy. Wykorzystamy go do pieczenia wyśmienitych ciast, marynowania mięs, sosów, a także do zimowych przetworów. Z miodu, cytryny, cebuli i imbiru zrobimy także domowy syrop na przeziębienie i grypę.Miód musimy jednak przechowywać w odpowiednim pojemniku i w zacienionym pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza 20 stopni. Przechowywany w ten sposób przysmak będzie świeży i smaczny nawet przez kilka lat.Musimy pamiętać również o odpowiednim sposobie nabierania miodu, nigdy nie metalową łyżką i nie łyżką, którą wcześniej obliżemy, ponieważ miód bardzo szybko zacznie się psuć. Miód do herbaty dodajemy, kiedy nieco przestygnie. Dodany do wrzątku traci wszystkie wartości odżywcze.Dlaczego miód jest tak wartościowy? Ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów, w tym potas, żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C. Miód przyspiesza gojenie się ran i wrzodów żołądka. Wzmacnia i pomaga usuwać toksyny i wolne rodniki z organizmu.
Syn Magdy Gessler kuchenny dryg wypił z mlekiem matki. Dziś Tadeusz Muller jest samodzielnym kucharzem i sam nie stroni od kulinarnych eksperymentów. Jednym z nich jest niezwykły syrop z cebuli. Dodatek czosnku, rzodkiewki oraz liści rzepy sprawia, że ten syrop ma wyjątkowe właściwości lecznicze.Dodany do syropu czosnek jest sprawdzonym środkiem przeciwbakteryjnym oraz przeciwgrzybicznym. Nać rzepy jest zaś uważana za najzdrowszą cześć tej rośliny, ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz witamin. Tadeusz Muller, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu na portalu Instagram, pod fenomenalnymi właściwościami syropu z cebuli podpisuje się własnym nazwiskiem.
Ciasto orzechowiec jest jednym z najlepszych ciast z dodatkiem orzechów włoskich. Robi się je dość szybko, świetnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Można je przygotować na leniwy weekend do kawy, jak i na wizytę gości. Najlepiej w większych ilościach, bo znika błyskawicznie. Jesienią, kiedy na dworze robi się coraz chłodniej, lubię przygotować domowe ciasto z dodatkiem sezonowych owoców, orzechów, miodu i korzennych przypraw. Ciasto orzechowiec z masą budyniową jest szybkim ciastem, które często piekę do kawy w weekend.Ciasto orzechowiec jest bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto dzielę na dwie części. Pierwszą zapiekam bez żadnych dodatków, to będzie spód. Drugą część ciasta natomiast piekę z przygotowaną masą orzechową. Dwa blaty ciasta przekładam kremem budyniowym i w zasadzie gotowe.Zwróć uwagę na odpowiednie przygotowanie masy budyniowej do orzechowca. Masło musi mieć temperaturę pokojową, a budyń musi być zupełnie zimny, w przeciwnym razie krem się zwarzy. Do ucieranego masła dodaję stopniowo budyń, w ten sposób nie robią się grudki i krem ma aksamitną konsystencję.
Surówka z czerwonej kapusty będzie o wiele smaczniejsza, kiedy dodasz do niej soczystą gruszkę. Aromat zdrowego dodatku podkreśli sos z płynnym miodem. Surówkę przygotujesz w kilka minut, będzie wyśmienitym uzupełnieniem każdego dania obiadowego.Jesienna surówka z czerwonej kapusty z gruszką pasuje do każdego obiadu. Smakuje doskonale z roladami wołowymi, wieprzowymi, pieczonym kurczakiem, kaczką, schabem i kotletami, również wegetariańskimi. Surówka jest delikatna i bardzo aromatyczna. Nie można jej też odmówić niezwykle apetycznego wyglądu. Do surówki z kapusty w jesiennej wersji przygotowuję sos z oliwy z oliwek, płynnego miodu i soku z cytryny. Składniki doskonale podkreślają smak warzyw, soczystej gruszki i suszonej żurawiny. Całą surówkę po wymieszaniu doprawiam solą i mielonym pieprzem.Wiele osób do czerwonej kapusty dodaje również majonez. Osobiście wolę lżejszą wersję na słodko. Surówka jest lekka i pełna smaku, a gruszka, żurawina i miód dodają jej charakteru. Surówkę przechowuję w lodówce maksymalnie 24 godziny od przygotowania.
Pańska skórka jest tradycyjnym smakołykiem pochodzącym z województwa mazowieckiego. Wiele osób kojarzy smakołyk głównie z dniem Wszystkich Świętych, ponieważ właśnie wtedy można ją dostać na rozmaitych stoiskach przy cmentarzach. Twarde cukierki z cukru i soków owocowych przygotujemy również samodzielnie w domu. Pańska skórka z dnia na dzień jest jeszcze lepsza. Pańska skórka to cukierki, które znają wszyscy mieszkańcy Warszawy i województwa mazowieckiego. Twarde słodycze z cukru i wody sprzedawane są między innymi na przycmentarnych straganach w dniu Wszystkich Świętych. W 2008 roku pańska skórka została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Specjał jest banalnie prosty w przygotowaniu.Do pańskiej skórki dodawane są również gęste syropy owocowe lub barwniki spożywcze nadające kolor. Do tradycyjnych cukierków dodaje się także mąkę, żelatynę i pianę z białek. Jak zrobić pańską skórkę? Domowe, kultowe cukierki przygotujemy z cukru, miodu, piany z białek i soków owocowych. Tak przygotowane słodycze będą jeszcze smaczniejsze od gotowego produktu. Do pańskiej skórki dodajmy ulubiony, gęsty sok o intensywnym kolorze. Osobiście polecam malinowy, wiśniowy i jagodowy, ponieważ dodadzą słodyczom ładnego koloru. Pańska skórka będzie gotowa następnego dnia, po kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce. Pańską skórkę pokrójmy w małą kostkę i owińmy w papier. Słodycze możemy jeść już następnego dnia po przygotowaniu, jednak z każdym dniem będą stawały się twardsze i smaczniejsze. Cukierki przechowujmy w szklanym słoiku.
Orzechowe ciasto bez pieczenia jest prawdziwym hitem, jeśli chodzi o desery tego typu. Słonawy smak krakersów idealnie komponuje się z masą budyniową dosłodzoną miodem. Wierzch ciasta wieńczą chrupiące orzechy w domowym karmelu. Na samą myśl cieknie ślinka.Orzechowe ciasto bez pieczenia przygotujesz prosto i szybko. Samo przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut. Nie potrzebne są żadne specjalistyczne sprzęty kuchenne ani nawet mikser. Pamiętaj, że to ciasto potrzebuje jednak czasu spędzonego w lodówce, aby dobrze się związać. Najlepiej zaplanować sobie przyrządzenie go z jednodniowym wyprzedzeniem.