Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lubelskie pierniczki wyróżniają się smakiem. Wszystko przez 1 składnik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.12.2022 19:13

Lubelskie pierniczki wyróżniają się smakiem. Wszystko przez 1 składnik

Lubelskie pierniczki wyróżniają się smakiem. Wszystko przez 1 składnik
canva/utroja0 z Pixabay

Lubelskie pierniczki zachwycają delikatnością i smakiem. Ciasto przygotowane z dodatkiem miodu, przyprawy do piernika i kakao ma wyraźny, korzenny aromat. Po upieczeniu pierniczki dosłownie rozpływają się w ustach.

Pierniczki są świetnymi ciastkami na Boże Narodzenie. Korzenne słodycze pięknie wyglądają na świątecznym stole. Możesz ozdobić nimi również choinkę. Pierniki lubelskie z dodatkiem kakao są jeszcze smaczniejsze. Ciasto na pierniki przygotujesz błyskawicznie.

Pierniki po czasie twardnieją. To zupełnie naturalny proces. Jeśli chcesz, żeby były miękkie przez cały czas, przechowuj je w szczelnie zamykanym pojemniku. Dodaj również skórkę z pomarańczy, kawałki jabłka lub skórkę chleba. Te produkty sprawią, że pierniki nie będą twardnieć. W ten sposób uratujesz również twardniejące już ciasta.

Pierniczki dekoruj dopiero wtedy, kiedy korzenne smakołyki zupełnie ostygną. Do dekoracji przygotuj domowy lukier, barwniki spożywcze i kolorowe wiórki, posypki, perełki i inne produkty, dzięki którym Twoje pierniki będą wyjątkowe. Dekorowanie pierników możesz zostawić również dzieciom. Będą się przy tym świetnie bawić.

Przepis na lubelskie pierniki z dodatkiem kakao

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej

  • 250 g miodu

  • 7 żółtek

  • 250 g śmietany 18%

  • 170 g drobnego cukru do wypieków

  • opakowanie przyprawy do piernika

  • 2 łyżki kakao

  • 150 g masła

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka sody

Dodatkowo:

  • lukier

  • posypki do dekoracji

  • perełki, gwiazdki do dekoracji

  • barwniki spożywcze

Jak przyrządzić korzenne pierniczki na święta?

Miód włóż do rondla i podgrzej z masłem przyprawą do piernika. Odstaw. Mąkę pszenną przesiej z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Wsyp do miski. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do mąki.

Wlej również przestudzony miód z masłem i śmietanę. Całość wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Miskę przykryj i odstaw na godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kształty pierniczków.

Pierniki poukładaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 13 minut. Pierniki ostudź i udekoruj lukrem i kolorowymi posypkami według uznania.

Na święta upiecz również obłędny piernik z suszoną żurawiną i powidłami. Magda Gessler zdradziła przepis na makowiec z syropem migdałowym. Ciasto nie ma sobie równych.

lubelskie pierniczki
canva/petervician

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: