Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Miód

Miód

Karmelizowana marchewka do obiadu
21.10.2022 21:54 Karmelizowana marchewka do obiadu. Smaku jarzynce dodają 2 składniki

Marchewka do obiadu nie musi być nudna. Połączcie słodkie warzywo z miodem i imbirem, a uzyskacie pełen charakteru dodatek. Będzie pasował zarówno do mięs, jak i lekkich warzywnych pulpetów. Przygotowanie marchewki jest bardzo proste, a dwa dodatki przyjemnie odmieniają jej smak. Zrobienie marchewki do obiadu nie musi kończyć się przygotowaniem klasycznej kompozycji z groszkiem. Pomarańczowy korzeń świetnie smakuje po podsmażeniu ze świeżym imbirem i miodem. Dodatek jest tak smaczny, że nawet najbardziej wybredni domownicy poproszą o dokładkę.

zupa ogórkowa
21.10.2022 12:08 Dodaj do zupy ogórkowej uwielbiany owoc. Jej smak wejdzie na nowy poziom

Powszechnie wiadomo, że podstawą zupy ogórkowej są ogórki. Mniej popularna za to jest wiedza o tym, że kwaśny smak dania można z łatwością podbić dobrze znanym nam owocem. Mowa tutaj o jabłku, a konkretnie o jego kwaśnej odmianie- Szarej Renecie.Poniższy sposób na zupę ogórkową zaskakuje czymś więcej, niż owocowym wkładem. Dzięki dodatkowi mleka kokosowego ta zupa ogórkowa staje się bardzo delikatna, a odpowiednio dobrane przyprawy zapewniają jej niezwykły aromat. Takiej wersji jeszcze nie próbowaliście.

golonka po bawarsku
20.10.2022 18:50 Golonka po bawarsku. Tajemnicą smaku jest jedyna w swoim rodzaju marynata

Golonka wieprzowa ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu na pieczoną golonkę po bawarsku. Oryginalna marynata z dodatkiem miodu oraz bursztynowego napoju zachęci nawet największych golonkowych sceptyków. A jej wielbicieli wcale nie trzeba będzie namawiać do jedzenia. Przed przystąpieniem do pieczenia, golonkę należy ugotować. Gotowanie mięsa trwa ok. 90 minut. Nie jest to zatem przepis na szybki obiad. Po gotowaniu czeka nas kolejne 90 minut pieczenia mięsa. Czas wymagany do podania golonki jest jednak z pełni wynagradzany jej niezwykłym smakiem.

Ciasto czekoladowe z gruszką, orzechami i cynamonem. W sam raz na jesień
17.10.2022 11:55 Ciasto czekoladowe z gruszką, orzechami i cynamonem. W sam raz na jesień

Ciasto czekoladowe w jesiennej wersji z gruszką, orzechami i miodem jest rewelacyjnym deserem do kawy i herbaty. Ciasto jest wilgotne, puszyste i tak smaczne, że cała blacha znika jeszcze tego samego dnia.Jesienią piekę ciasta z dodatkiem sezonowych owoców, orzechów włoskich i korzennych przypraw. Jednym z moich ulubionych wypieków, jest ciasto czekoladowe z dodatkiem gruszek, orzechów włoskich i cynamonu. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu, bez przekładania, bez kremów.Masę do ciasta przygotowuję z mąki, oleju, jajek. Dodaję również kakao, orzechy, miód, gruszki w cynamonie i proszek do pieczenia. Całe ciasto piekę do suchego patyczka, następnie dekoruję domową polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Ten deser jest hitem w moim domu i wszyscy go uwielbiamy.Ciasto czekoladowe dzięki gruszkom jest wilgotne i niezwykle delikatne. Cynamon, kakao i orzechy nadają mu jesiennego wyrazu. Ciasto ładnie wyrasta, jest puszyste i wychodzi za każdym razem. Przysłowiową wisienką na torcie jest polewa z czekolady deserowej i mleka, jest aksamitna, słodka i pięknie prezentuje się na upieczonym cieście.

Syrop z cebuli
16.10.2022 12:23 Dawna receptura na syrop z cebuli nie ma sobie równych. Niezbędnik na jesienne chłody

Zbawiennie działanie syropu z cebuli znane jest nie od dziś. Jego smak i aromat nie zawsze jednak odpowiadają wszystkim potrzebującym, szczególnie jeśli mowa o dzieciach. W łatwy sposób możesz jednak zminimalizować charakterystyczny cebulowy posmak za pomocą imbiru i cytryny. Syrop z cebuli podaje się w przypadku kaszlu i bólu gardła. Podawanie profilaktyczne łyżki stołowej dziennie wzmacnia ponadto odporność naszego organizmu. Jeśli zależy Ci, aby smak syropu z cebuli był lepiej tolerowany przez domowników, zwyczajnie zneutralizuj smak cebuli innymi dodatkami.

Złocista kawa o nadzwyczajnym działaniu. Wystarczy dodać szczyptę cenionego składnika
12.10.2022 07:54 Złocista kawa o nadzwyczajnym działaniu. Wystarczy dodać szczyptę cenionego składnika

Kawa potrafi dodać energii. Jednak w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i grypę, postawmy na wyjątkową, złocistą kawę. Przygotujemy ją z dodatkiem kurkumy, pieprzu i miodu. Kawa z korzennymi przyprawami doskonale smakuje i rozgrzewa, ma też wiele innych zalet. Koniecznie musisz je poznać. Kawa z kurkumą ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Związki zawarte w kurkumie zwiększają naszą odporność, walczą z drobnoustrojami i wolnymi rodnikami. Kurkuma jest przyprawą o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Rozgrzewa i dostarcza wielu cennych witamin, w tym witamin z grupy B. Pozytywnie wpływa również na pracę mózgu.Do kawy z kurkumą koniecznie dodajmy szczyptę pieprzu, ponieważ dzięki niemu kurkuma jest lepiej wchłaniana. Do kawy rozgrzewającej możemy dodać również inne przyprawy korzenne, dzięki którym pobudzający napój będzie smakował obłędnie i będzie jeszcze zdrowszy.Cynamon, kardamon i imbir doskonale uzupełnią działanie kurkumy. Kawa z przyprawami korzennymi pachnie przepięknie, a jej zapach unosi się po całym domu. Do kawy zamiast cukru dodajmy płynny miód, który podobnie jak kurkuma działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco i przeciwwirusowo.

jesienna herbata
11.10.2022 22:38 Jesienna herbata z wyjatkowymi dodatkami. Cudownie smakuje i rozgrzewa

Dzień jest coraz krótszy a temperatury za oknem sukcesywnie spadają. Nadszedł więc idealny czas na rozsmakowanie się w cudownie rozgrzewającej jesiennej herbacie. Aromatyczne dodatki sprawią, że herbata rozleje się przyjemnym ciepłem po całym naszym ciele.Nasza rozgrzewająca jesienna herbata swój niezwykły aromat zawdzięcza starannie dobranym przyprawom. Sok malinowy, przyprawy korzenne i pomarańcza to połączenie, które nie może się nie udać. Do tego dodajmy słodki miód i mamy napój idealny na jesienne wieczory.

Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Poranny napój zadziała nie tylko energetyzująco
03.10.2022 10:01 Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Poranny napój zadziała nie tylko energetyzująco

Imbir najczęściej dodajemy do herbaty, ciast i do dań kuchni azjatyckiej. Mało kto wie jednak, że przyprawę możemy dodać również do kawy. Poranny napój nie tylko doda nam energii, ale i wzmocni odporność. Imbir uważany jest bowiem za naturalne lekarstwo.Jesienią, kiedy każdy dzień przeważnie jest chłodny, pochmurny i deszczowy, postawmy na naturalne wzmocnienie odporności. Cytryna, miód, imbir, kurkuma, cynamon, czosnek i cebula to najlepsze produkty spożywcze, które pomogą nam w walce z przeziębieniem. Pomogą też zmobilizować do działania nasz układ odpornościowy. Jesienią i zimą korzystajmy więc z tych naturalnych produktów jak najczęściej. Imbir np. możemy dodać do porannej kawy. Napój będzie miał wiele prozdrowotnych właściwości. Do kawy możemy dodać również płynny miód i cynamon. Kawa z imbirem polecana jest też dla osób, które mają problemy z koncentracją i cierpią na brak energii z samego rana. Jak smakuje jesienna kawa? Jest bardzo aromatyczna, wyraźna i delikatna jednocześnie.

kawa z miodem
01.10.2022 09:35 Cukier do kawy? Zapomnij. Miód sprawdzi się znacznie lepiej. Zanim go dodasz, pamiętaj o 2 zasadach

Słodzenie kawy miodem to rewelacyjna alternatywa dla niezdrowego białego cukru. Aby miód zachował jednak swoje zdrowotne właściwości nie mieszaj go z bardzo gorącym napojem. Pamiętaj też, że miód jest słodszy niż cukier, dodaj go więc nieco mniej aby kawa z miodem miała optymalny smak.Dodawanie miodu do napojów nie jest nowym pomysłem. Słodzenie nim jednak napojów gorących, jak kawa czy herbata, ma swoje zasady. Poniżej prezentujemy prosty poradnik jak prawidłowo przygotować kawę z miodem.

Jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Wyborny deser na chłodne dni
28.09.2022 18:57 Jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Wyborny deser na chłodne dni

Mamy niebanalny pomysł na pyszny podwieczorek lub zdrowy deser. Są nim jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Delikatne, miękkie i pełne smaku. Pokochają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Wykorzystajcie więc pełnię jabłkowego sezonu, sięgnijcie również po miód, orzechy i inne bakalie i sprawcie najbliższym słodką niespodziankę. Jesienią, kiedy na zewnątrz jest deszczowo i pochmurnie, chętnie sięgamy po korzenne przyprawy, orzechy i owoce sezonowe, czyli jabłka, gruszki i śliwki. To właśnie z nich możemy przygotować wiele wyśmienitych deserów i ciast, które umilą nam chłodną porę roku. Zapiekane jabłka ze słodkim farszem będą w czołówce Twoich ulubionych przekąsek.Do zapiekanych jabłek w piekarniku przygotujmy słodką niespodziankę, czyli farsz z orzechów włoskich, suszonej żurawiny, płynnego miodu i cynamonu. Przed pieczeniem jabłka oprószmy dodatkowo szczyptą cukru waniliowego, który doda wspaniałego aromatu. Deser zachwyci każdego łasucha - jest lekki, zdrowy i pyszny.Zapiekane jabłka z nadzieniem to jesienny deser, który będzie świetną alternatywą dla klasycznych słodyczy. Jabłka pieczone w piekarniku są lekkie, a słodkie dodatki bogate w wiele cennych witamin i minerałów. Do pieczenia wybierajmy większe jabłka, w których zmieści się dużo więcej farszu.

herbata z miodem
23.09.2022 23:10 Czy warto pić gorącą herbatę z miodem i cytryną? Eksperci mają wiele zastrzeżeń

Herbata z miodem i cytryną kojarzy nam się z panaceum na przeziębienie. Taki napój zwykle przygotowywały nam babcie czy mamy, gdy mieliśmy infekcję. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie stanowi idealnego połączenia. Podobnie dobrym pomysłem nie jest dodatek miodu do gorącego napoju. Herbata sama w sobie nie jest złym pomysłem w walce z przeziębieniem. Zawarte w niej polifenole hamują rozwój wirusów i wspierają nasz organizm w walce z chorobą. Czy jednak łączenie herbaty z cytryną i miodem jest zawsze dobrym pomysłem?

Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie
19.09.2022 09:50 Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie

Babcia Ula zdradziła przepis na domowy ocet jabłkowy z jabłek, miodu i wody. Ocet po kilku tygodniach fermentacji będzie pełen smaku. Jest delikatny dla żołądka, więc warto nim zastąpić ocet spirytusowy. Babcia Ula do octu wykorzystuje również skórki jabłek, dzięki czemu w jej kuchni nic się nie marnuje.Domowy ocet jabłkowy przygotujemy z trzech składników w naprawdę prosty sposobów. A jest o wiele tańszy od gotowego produktu, a także zdrowszy i smaczniejszy od octu spirytusowego. Ocet zawiera około 5% kwasu octowego, a dodatek miodu nadaje mu przyjemnej słodyczy. Miód dodajemy zawsze do ugotowanej i przestudzonej wody, nigdy do wrzątku, ponieważ straci wszystkie wartości odżywcze.Do przygotowania octu jabłkowego wykorzystajmy jabłka ekologiczne, niepryskane. Jabłka muszą być jędrne, zdrowe, nie mogą być obite i robaczywe. Ocet musi fermentować w umytym i wyparzonym słoiku, w przeciwnym razie może się zepsuć. Łyżka do mieszania octu również musi być dokładnie umyta i wyparzona.Po włożeniu jabłek do słoika zalejmy je wodą z miodem tak, aby jabłka były dokładnie przykryte zalewą. Musimy docisnąć owoce, ponieważ jeśli nawet kawałek jabłka będzie wystawał, pojawi się na nim pleśń, a ocet jabłkowy się zepsuje.

jabłka kiszone
15.09.2022 19:02 Jabłka kiszone w słoiku. Prosty patent na słowiański przysmak

Kiszenie ogórków, buraków czy kapusty nie jest dla nikogo żadną nowiną. Czy słyszeliście jednak o jabłkach kiszonych? Okazuje się, że z tych owoców można wyczarować pyszne przetwory, które będą wspaniałym wspomnieniem lata podczas zimowych miesięcy.Aby jabłka kiszone miały odpowiednie walory smakowe, należy wybrać właściwe owoce. Najlepiej sprawdzą się te mniejsze, twarde. Zwróćmy także uwagę na to, aby jabłka były zdrowe i świeże, bez uszkodzeń czy nadpsutych części.

kawa z kardamonem
14.09.2022 16:21 Dodaj szczyptę do kawy. Rozbudzi Cię w chłodny poranek i doda energii na cały dzień

Filiżanka kawy jest tym, bez czego nie wyobrażamy sobie udanego początku dnia. W nadchodzącym okresie chłodnych poranków, nic tak nie postawi Cię na nogi jak rozgrzewająca kawa ze szczyptą kardamonu. Poza niezwykłymi walorami smakowymi taka kawa ma również korzystne działanie zdrowotne.Kardamon wywodzi się z Indii i ma charakterystyczny słodko-pikantny smak oraz intensywny korzenny aromat. Posiada właściwości rozgrzewające oraz przeciwbakteryjne, a także dostarcza do organizmu wiele witamin oraz pierwiastków. Zbawienne działanie kardamonu możesz zamknąć w smaku pysznej jesiennej kawy. Wypróbuj ten przepis koniecznie.

kawa
09.09.2022 18:42 Dodaj do kawy niezwykły dodatek. Zaskoczy Cię smakiem i nasyci na długie godziny

Kawa dla wielu osób jest sposobem na dobre rozpoczęcie dnia. Jeśli dodasz do niej orzechy nerkowca, możesz sprawić, ze poza właściwościami pobudzającymi nasyci Cię na wiele godzin. To prosty trik niosący za sobą niejedną korzyść.Kawa, poza mocą pobudzającą, ma również właściwości zdrowotne. Regularne jej picie może zmniejszyć ryzyko cukrzycy, a także chorób serca. My przedstawiamy dodatkowy plus picia kawy- wspomaganie odchudzania.Do porannej kawy należy w tym celu dodać orzechy nerkowca lub mleko z orzechów nerkowca. Dzięki zawartości składników odżywczych, ograniczają one spożycie tłuszczów nasyconych, a także zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Dodatkowo kawa z dodatkiem orzechów jest po prostu pyszna.

Jak zrobić karmelizowana cebulę?
04.09.2022 21:01 Jak zrobić karmelizowana cebulę? Przepis krok po kroku

Czy wiecie, jak zrobić karmelizowaną cebulę? Prosty i smaczny dodatek do wielu dań przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Nasza sprawdzona receptura jest niezawodna. Polecamy przygotować większą ilość przysmaku — szybko znika.Cebula karmelizowana świetnie sprawdza się zarówno jako okrasa do pierogów, jak i urozmaicenie dań mięsnych. Można ją także dodawać do rozmaitych sosów czy dań smażonych na bazie ryżu lub makaronu. Opcji jest wiele, więc warto zrobić zapas. Spróbujecie?

gruszki w syropie
02.09.2022 12:57 Babcia pokazała przepis na gruszki w syropie. Ich sekret tkwi w 1 szczególe

Gruszki w syropie są doskonałym pomysłem do przygotowania na późną jesień czy zimę. Składniki niezbędne do ich przygotowania najprawdopodobniej każdy znajdzie w swojej kuchni a z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Do zrobienia gruszek w syropie najlepiej wybierać mniejsze owoce, które poza walorami smakowymi posiadają również funkcję dekoracyjną.Aby przygotować wyśmienite gruszki w syropie, kluczowy jest wybór odpowiednich owoców. W mniejszych owocach możemy pozostawić ogonek- taka gruszka będzie pięknie prezentować się na talerzu, samodzielnie, lub jako dekoracja do deseru. Poza rozmiarem zwróć uwagę na ogólny ich wygląd. Gruszki powinny mieć zdrową skórkę, oraz być twarde w dotyku.

Buraki w zalewie octowo-miodowej deklasują inne przetwory
25.08.2022 18:54 Wyśmienite buraki w zalewie octowo-miodowej deklasują inne przetwory. Podajemy przepis krok po kroku

Buraki w zalewie octowej skuszą amatorów słodkich przetworów. Prosty i pełen smaku rarytas w słoikach przyrządzicie sprawnie i bez większych trudności. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu i pysznym elementem niejednej sałatki. Spróbujecie?Jeśli lubicie delikatne w smaku, lekko słodkie buraczki podane do mięsa czy wegetariańskich kotletów, receptura na smakołyk w zalewie octowej może wam się spodobać. Dobrze znany smak warzywa jest tutaj przełamany lekko kwaśnym, a razem są niezwykle przyjemne. Spodoba się nawet największym sceptykom. Skusicie się?

Uwielbiana papryka konserwowa z miodem. Hit do słoików na zimę
23.08.2022 18:09 Uwielbiana papryka konserwowa z miodem. Hit do słoików na zimę

Papryka konserwowa z dodatkiem miodu to absolutny hit zimowych przetworów. Papryka jest doskonale doprawiona, a miód nadaje jej delikatnej słodyczy. Papryka w słoiku smakuje rewelacyjnie z grzankami, zimną płytą i jako dodatek do mięsnych dań.Miód nadaje przetworom wspaniałego smaku, jednak nie jest on jedynym składnikiem potrzebnym do przygotowania papryki konserwowej. Na każdy słoik potrzebujesz dodatkowo dwóch ząbków czosnku, liścia laurowego i łyżeczki ziaren gorczycy.Pamiętaj, żeby przed przygotowywaniem papryki konserwowej dokładnie umyć, a następnie sparzyć słoiki i wieczka. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie na przetworach pojawi się pleśń lub sfermentują i nie będą nadawać się do jedzenia.Bardzo ważny jest również proces pasteryzacji. Paprykę konserwową pasteryzuj przez 15 minut w dużym garnku. Słoiki muszą być ustawione do góry dnem, dzięki czemu wieczka o wiele lepiej będą przylegać do słoików, a do przetworów nie dostanie się ani wilgoć, ani powietrze, które również przyczyniają się do psucia.

Czy piana na miodzie jest szkodliwa?
19.08.2022 19:41 Dlaczego na powierzchni miodu pojawia się piana? Wiemy, czy jest się czego obawiać

Zauważyliście pianę na miodzie? Nieczęsty widok sprawia, że część z nas zastanawia się, czy taki produkt można spożyć. Okazuje się, że wystąpienie osadu wcale nie jest wskazaniem do wyrzucenia wyrobu. Wyjaśniamy dlaczego.Piana na miodzie nie jest zjawiskiem częstym. Jego rzadkie występowanie wynika z faktu, iż częściej w sklepach natrafiamy na produkty przetworzone, nie zaś miód wytwarzany metodami rzemieślniczymi, w których obecność piany jest naturalna.

Lody z 3 składników są idealne na upały
11.08.2022 13:34 Najprostsze domowe lody na bazie jogurtu. Wystarczą tylko 3 składniki

Lody z 3 składników są doskonałym rozwiązaniem na upały. Prosty deser na bazie jogurtu przygotujecie w kilka chwil, a niezbędne produkty znajdziecie niemalże w każdym sklepie spożywczym. Warto spróbować — są lepsze niż w niejednej lodziarni.W ciepłe dni dobrze jest sięgnąć po coś dla ochłody. Samodzielne przygotowanie lodów wcale nie zajmie wam wiele czasu. Jedynie ich zamrażanie trwa dłuższą chwilę. Jest na co czekać — świeże owoce z lekkim nabiałem są wyśmienite. Skusicie się?

naturalne lody arbuzowe
04.08.2022 19:39 Naturalne lody arbuzowe. Poznaj prostą recepturę Kuronia. Niezrównany mistrz robi je z 3 składników

Masz ochotę na naturalne lody arbuzowe? Są orzeźwiające, pyszne i łatwe do przygotowania. Prostą recepturę na nie zdradził Jakub Kuroń. Robi je błyskawicznie, a w dodatku wyłącznie z trzech składników. Może i ty spróbujesz takiego orzeźwienia w upał?Gotowe lody można kupić w każdym sklepie spożywczym. Są dostępne w wielu formach i smakach. I choć zjadamy je raz, dwa, bo są pyszne, to jednak nie mamy pewności, z jakich składników je przygotowano. Tymczasem zrobienie domowych lodów ze znanych składników, to całkiem prosta sprawa. Udowodnił to Jakub Kuroń, podając swój przepis na naturalne lody arbuzowe.

ogórki kiszone z miodem
03.08.2022 12:48 Fantastyczne ogórki kiszone z miodem. Smakują 100 razy lepiej od klasycznych

Nastawiasz ogórki na zimę? A może w tym roku przygotujesz fantastyczne ogórki kiszone z miodem? Smakują sto razy lepiej od klasycznych, a wystarczy, że oprócz czosnku, kopru i chrzanu do słoików dołożysz też trochę miodu. Efekt przerośnie twoje oczekiwania, a w następnym roku z pewnością zwiększysz swoją produkcję. Kiszone ogórki są od wielu lat hitem naszych spiżarni. Możemy nie robić na zimę kompotów i dżemów, ale ogórki muszą być. W końcu, gdzie zimą kupimy tak dobre kiszone ogórki, jak domowe? Są nie tylko smaczne, ale bardzo zdrowe, a nawet wartościowsze od surowych ogórków. Dziś proponujemy wam wprowadzenie małej zmiany do tradycyjnej receptury na kiszone ogórki. Do zalewy dodajcie trochę miodu, a otrzymacie pyszne ogórki kiszone z miodem. Jak obawiacie się, czy wyjdą dobre, nastawcie kilka słoików na próbę. Z pewnością się nie zawiedziecie.

Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków
01.08.2022 16:38 Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków

Czym można zastąpić cukier w kuchni? Jeden naturalny zamiennik Polacy uwielbiają najbardziej. Jest to oczywiście miód, który w naszej kuchni znalazł wiele zastosowań. Dowiedz się, jakie zamienniki cukru są równie popularne.Coraz więcej osób rezygnuje z cukru ze względu na jego wysoką kaloryczność i negatywny wpływ na cały organizm. Czym zastąpić cukier? Mamy wiele naturalnych zamienników cukru, które doskonale sprawdzą się nie tylko do słodzenia herbaty lub kawy.Wśród Polaków zdecydowanie króluje miód. Niezależnie od tego, jaki rodzaj miodu preferujemy, stosujemy go do wypieków i wielu innych, również wytrawnych dań. Często sięgamy również po inne zamienniki cukru, które są równie uniwersalne. Czym zastąpić cukier?Bardzo wiele osób sięga również po sztuczne słodziki, warto jednak wykorzystać naturalne substancje słodzące, których na rynku jest naprawdę sporo. Poznaj kilka naturalnych i zdrowych zamienników, które są jeszcze słodsze od cukru.

Arbuz z grilla z serem feta
27.07.2022 21:17 Arbuz z grilla z serem feta. Patent podbija Internet

Arbuz z grilla brzmi dziwnie? Warto spróbować. Owoc po podgrzaniu nabiera charakteru, a dodana szybka marynata sprawi, że będzie smakował doskonale. Z fetą jest wręcz wyborny. Przygotujcie ten prosty, słodko-słony rarytas, a będzie zaskoczeni, jak szybko znika.Jeżeli nigdy nie przygotowywaliście owoców na grillu, koniecznie spróbujcie. Soczysty arbuz na ciepło w połączeniu ze słonym serem smakuje wybornie. Kompozycji dopełniają pyszna marynata i sos na bazie miodu. Spróbujecie?

Babcia Basia robi najlepszą surówkę z selera do obiadu. 3 aromatyczne dodatki sprawiają, że smakuje każdemu
17.07.2022 16:33 Babcia Basia robi najlepszą surówkę z selera do obiadu. 3 aromatyczne dodatki sprawiają, że smakuje każdemu

Surówka z selera przepisu babci Basi jest pysznym dodatkiem obiadowym. O ile nie każdy przepada za tradycyjną surówką z bulwy selera, tak 3 dodatki sprawią, że będzie smakować wszystkim. Poznaj błyskawiczny przepis na najlepszą surówkę z selera.Babcia Basia zdradziła przepis na najsmaczniejszą surówkę z selera. Surówkę przygotujesz z kilku prostych składników, a będzie gotowa błyskawicznie. Surówka z selera wygląda bardzo świeżo, jest lekka i pełna smaku, koniecznie musisz jej spróbować.Sekretem rewelacyjnego smaku surówki są trzy proste składniki- miód, rodzynki i orzechy włoskie. To właśnie dzięki nim dodatek do obiadu smakuje rewelacyjnie. Surówkę możemy podać z każdym rodzajem mięsa, z pieczoną rybą i daniami wegetariańskimi.Bardzo ważnym dodatkiem jest również sok z cytryny, dzięki któremu starte na tarce jabłko będzie dłużej wyglądać świeżo i apetycznie. Sok z cytryny nie będzie wyczuwalny w surówce z selera i jabłka. Przed przygotowaniem surówki koniecznie sparz rodzynki, będą wtedy miękkie i delikatne.

Babciny przepis na naleśniki na słodko. Sekret tkwi w 2 dodatkach
07.07.2022 08:01 Babciny przepis na naleśniki na słodko. Sekret tkwi w 2 dodatkach

Pomysł na słodkie danie? Przygotuj dla wszystkich naleśniki z miodem i cukrem przepisu babci. Puszyste naleśniki podane z ulubionymi dodatkami smakują rewelacyjnie. Poznaj prosty przepis na naleśniki na słodko.Naleśniki są jedną z tych potraw, którą możemy przygotować na każdy posiłek w ciągu dnia. Z rana dostarczą nam solidnej porcji energii, będą również pomysłem na szybki obiad i na podwieczorek. Babciny przepis na naleśniki na słodko nie ma sobie równych.Sekretem babcinego przepisu na naleśniki na słodko jest dodanie do ciasta cukru wanilinowego i płynnego miodu. To te składniki sprawiają, że same placki są puszyste, słodkie, z waniliową nutą, a podane np. z serkiem homogenizowanym i owocami rozpływają się w ustach.Naleśniki usmaż na niewielkiej ilości oleju. Olej rozsmaruj na patelni najlepiej przy pomocy pędzelka silikonowego po każdym, usmażonym naleśniku. Naleśniki smażone na głębokim oleju są ciężkie, bardzo kaloryczne i ociekają tłuszczem.

Miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz będą odkryciem sezonu. Pokochasz je od razu
06.07.2022 10:22 Miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz będą odkryciem sezonu. Pokochasz je od razu

Miodowe ogórki małosolne przepisu Ewy Wachowicz są pysznym dodatkiem do sałatek i zimnej płyty. Ogórki są orzeźwiające z lekką nutą słodyczy, są przepyszne i co najważniejsze- możemy cieszyć się ich smakiem już po 2-3 dniach od przygotowania.Ogórki małosolne z miodem będą gotowe błyskawicznie. Jeśli chcesz zachować ich smak na dłużej, po tym czasie zakręć słoiki i pasteryzuj je do góry dnem przez około 20 minut, następnie odstaw w suche i chłodne miejsce.Przed przygotowywaniem ogórków małosolnych koniecznie dokładnie umyj i sparz słoiki, aby były idealnie czyste i pozbawione bakterii, które mogą zepsuć przetwory. Ogórki gruntowe przed włożeniem do słoików muszą moczyć się w zimnej wodzie przez minimum godzinę.Bardzo ważne jest również hodowanie ogórków. Jeśli były pryskane sztucznym nawozem, w tym azotem, ogórki nie będą smaczne. Kupujmy więc ogórki gruntowe od lokalnych sprzedawców i wyłącznie ze sprawdzonych źródeł.