Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Miód

Miód

ogórki kiszone z miodem
03.08.2022 12:48 Fantastyczne ogórki kiszone z miodem. Smakują 100 razy lepiej od klasycznych

Nastawiasz ogórki na zimę? A może w tym roku przygotujesz fantastyczne ogórki kiszone z miodem? Smakują sto razy lepiej od klasycznych, a wystarczy, że oprócz czosnku, kopru i chrzanu do słoików dołożysz też trochę miodu. Efekt przerośnie twoje oczekiwania, a w następnym roku z pewnością zwiększysz swoją produkcję. Kiszone ogórki są od wielu lat hitem naszych spiżarni. Możemy nie robić na zimę kompotów i dżemów, ale ogórki muszą być. W końcu, gdzie zimą kupimy tak dobre kiszone ogórki, jak domowe? Są nie tylko smaczne, ale bardzo zdrowe, a nawet wartościowsze od surowych ogórków. Dziś proponujemy wam wprowadzenie małej zmiany do tradycyjnej receptury na kiszone ogórki. Do zalewy dodajcie trochę miodu, a otrzymacie pyszne ogórki kiszone z miodem. Jak obawiacie się, czy wyjdą dobre, nastawcie kilka słoików na próbę. Z pewnością się nie zawiedziecie.

Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków
01.08.2022 16:38 Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków

Czym można zastąpić cukier w kuchni? Jeden naturalny zamiennik Polacy uwielbiają najbardziej. Jest to oczywiście miód, który w naszej kuchni znalazł wiele zastosowań. Dowiedz się, jakie zamienniki cukru są równie popularne.Coraz więcej osób rezygnuje z cukru ze względu na jego wysoką kaloryczność i negatywny wpływ na cały organizm. Czym zastąpić cukier? Mamy wiele naturalnych zamienników cukru, które doskonale sprawdzą się nie tylko do słodzenia herbaty lub kawy.Wśród Polaków zdecydowanie króluje miód. Niezależnie od tego, jaki rodzaj miodu preferujemy, stosujemy go do wypieków i wielu innych, również wytrawnych dań. Często sięgamy również po inne zamienniki cukru, które są równie uniwersalne. Czym zastąpić cukier?Bardzo wiele osób sięga również po sztuczne słodziki, warto jednak wykorzystać naturalne substancje słodzące, których na rynku jest naprawdę sporo. Poznaj kilka naturalnych i zdrowych zamienników, które są jeszcze słodsze od cukru.

Arbuz z grilla z serem feta
27.07.2022 21:17 Arbuz z grilla z serem feta. Patent podbija Internet

Arbuz z grilla brzmi dziwnie? Warto spróbować. Owoc po podgrzaniu nabiera charakteru, a dodana szybka marynata sprawi, że będzie smakował doskonale. Z fetą jest wręcz wyborny. Przygotujcie ten prosty, słodko-słony rarytas, a będzie zaskoczeni, jak szybko znika.Jeżeli nigdy nie przygotowywaliście owoców na grillu, koniecznie spróbujcie. Soczysty arbuz na ciepło w połączeniu ze słonym serem smakuje wybornie. Kompozycji dopełniają pyszna marynata i sos na bazie miodu. Spróbujecie?

Babcia Basia robi najlepszą surówkę z selera do obiadu. 3 aromatyczne dodatki sprawiają, że smakuje każdemu
17.07.2022 16:33 Babcia Basia robi najlepszą surówkę z selera do obiadu. 3 aromatyczne dodatki sprawiają, że smakuje każdemu

Surówka z selera przepisu babci Basi jest pysznym dodatkiem obiadowym. O ile nie każdy przepada za tradycyjną surówką z bulwy selera, tak 3 dodatki sprawią, że będzie smakować wszystkim. Poznaj błyskawiczny przepis na najlepszą surówkę z selera.Babcia Basia zdradziła przepis na najsmaczniejszą surówkę z selera. Surówkę przygotujesz z kilku prostych składników, a będzie gotowa błyskawicznie. Surówka z selera wygląda bardzo świeżo, jest lekka i pełna smaku, koniecznie musisz jej spróbować.Sekretem rewelacyjnego smaku surówki są trzy proste składniki- miód, rodzynki i orzechy włoskie. To właśnie dzięki nim dodatek do obiadu smakuje rewelacyjnie. Surówkę możemy podać z każdym rodzajem mięsa, z pieczoną rybą i daniami wegetariańskimi.Bardzo ważnym dodatkiem jest również sok z cytryny, dzięki któremu starte na tarce jabłko będzie dłużej wyglądać świeżo i apetycznie. Sok z cytryny nie będzie wyczuwalny w surówce z selera i jabłka. Przed przygotowaniem surówki koniecznie sparz rodzynki, będą wtedy miękkie i delikatne.

Babciny przepis na naleśniki na słodko. Sekret tkwi w 2 dodatkach
07.07.2022 08:01 Babciny przepis na naleśniki na słodko. Sekret tkwi w 2 dodatkach

Pomysł na słodkie danie? Przygotuj dla wszystkich naleśniki z miodem i cukrem przepisu babci. Puszyste naleśniki podane z ulubionymi dodatkami smakują rewelacyjnie. Poznaj prosty przepis na naleśniki na słodko.Naleśniki są jedną z tych potraw, którą możemy przygotować na każdy posiłek w ciągu dnia. Z rana dostarczą nam solidnej porcji energii, będą również pomysłem na szybki obiad i na podwieczorek. Babciny przepis na naleśniki na słodko nie ma sobie równych.Sekretem babcinego przepisu na naleśniki na słodko jest dodanie do ciasta cukru wanilinowego i płynnego miodu. To te składniki sprawiają, że same placki są puszyste, słodkie, z waniliową nutą, a podane np. z serkiem homogenizowanym i owocami rozpływają się w ustach.Naleśniki usmaż na niewielkiej ilości oleju. Olej rozsmaruj na patelni najlepiej przy pomocy pędzelka silikonowego po każdym, usmażonym naleśniku. Naleśniki smażone na głębokim oleju są ciężkie, bardzo kaloryczne i ociekają tłuszczem.

Miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz będą odkryciem sezonu. Pokochasz je od razu
06.07.2022 10:22 Miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz będą odkryciem sezonu. Pokochasz je od razu

Miodowe ogórki małosolne przepisu Ewy Wachowicz są pysznym dodatkiem do sałatek i zimnej płyty. Ogórki są orzeźwiające z lekką nutą słodyczy, są przepyszne i co najważniejsze- możemy cieszyć się ich smakiem już po 2-3 dniach od przygotowania.Ogórki małosolne z miodem będą gotowe błyskawicznie. Jeśli chcesz zachować ich smak na dłużej, po tym czasie zakręć słoiki i pasteryzuj je do góry dnem przez około 20 minut, następnie odstaw w suche i chłodne miejsce.Przed przygotowywaniem ogórków małosolnych koniecznie dokładnie umyj i sparz słoiki, aby były idealnie czyste i pozbawione bakterii, które mogą zepsuć przetwory. Ogórki gruntowe przed włożeniem do słoików muszą moczyć się w zimnej wodzie przez minimum godzinę.Bardzo ważne jest również hodowanie ogórków. Jeśli były pryskane sztucznym nawozem, w tym azotem, ogórki nie będą smaczne. Kupujmy więc ogórki gruntowe od lokalnych sprzedawców i wyłącznie ze sprawdzonych źródeł.

miodownik
03.07.2022 21:57 Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

Dziś zdradzimy wam, jak zrobić pyszny miodownik z masą budyniową. Ten warstwowiec jest idealnym ciastem na każdą okazję. Wygląda bardzo apetycznie, doskonale też smakuje. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, wtedy poszczególne jego warstwy połączą się w pyszną całość.Ciasta przekładane zawsze kojarzą się z odświętnym, uroczystym stołem. Jest przy nich trochę więcej pracy, ale też nagradzają nas doskonałym, pełnym smakiem. Dzięki warstwom o różnym smaku i wilgotności ciasto nigdy nie jest suche i łatwo można regulować jego słodkość. Wystarczy bowiem zbalansować słodycz miodu, kwaśnością powideł albo czekoladę sokiem z cytryny. Tutaj jest naprawdę duże pole do popisu.

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań
03.07.2022 09:31 Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czy wiesz, że z łupinki po orzechach laskowych pozytywnie wpływają na nasze zdrowie? Przygotujesz z nich pyszny miód, płukankę do włosów, a nawet domową miksturę na wybielenie zębów i pozbycie się osadu. Co można zrobić z łupinkami orzechów laskowych?Orzechy laskowe są genialnym dodatkiem do ciast, deserów, czekolad i masła orzechowego. Są pyszne i zdrowe- to przede wszystkim źródło potasu i witaminy E, które obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu.Łupinki po orzechach również wykazują świetne właściwości, zarówno zdrowotne, jak i przyczyniają się do poprawy kondycji naszych włosów i zębów. Poznaj pomysły na wykorzystanie łupinek i poznaj przepisy na wspaniałe mikstury.

domowy izotonik
29.06.2022 17:21 Tani i szybki przepis na domowy izotonik. Doskonałe nawodnienie za kilka groszy

Poznajcie tani i szybki przepis na domowy izotonik. Zrobicie go za kilka groszy i na zawsze zrezygnujecie z kupnych, drogich napojów. Nasz izotonik świetnie sprawdzi się w czasie upałów i przy dużym wysiłku fizycznym, bo doskonale nawadnia i gasi pragnienie. Izotoniki to wyjątkowe napoje, które mają za zadanie nie tylko ugasić pragnienie, ale też dostarczyć organizmowi sole mineralne utracone w czasie intensywnego wysiłku. Napoje te zawierają więc elektrolity takie jak sód, potas, magnez, wapń, a także inne sole mineralne i witaminy. Doskonale więc nawadniają organizm i odżywiają go. W sklepach można kupić gotowe napoje izotoniczne, które niestety nie są tanie. A poza tym zawierają sporo cukru i środków przedłużających ich trwałość. Tymczasem bez problemu można taki odżywczy, domowy izotonik przygotować własnoręcznie.

Co oznacza biała piana na miodzie? Wiemy czy jest się czego obawiać
08.06.2022 21:43 Co oznacza biała piana na miodzie? Wiemy czy jest się czego obawiać

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów miodu: od jasnych, po ciemne, gryczane, płynne, stałe. Miód możemy przechowywać przez wiele miesięcy w spiżarni lub szafce kuchennej. Czasem na miodzie pojawia się biała piana. Nie mamy się jednak czego obawiać- oznacza miód najwyższej jakości.Miód to doskonały dodatek do wielu dań, deserów i herbat zimowych. Przygotujemy z niego pyszne marynaty i glazurę do mięsa, sosy sałatkowe, posłodzimy herbatę, kawę, a także upieczemy pyszne ciasta- tu poznasz przepis na miodownik kajmakowo- orzechowy, rozpływa się w ustach.Miód to nie tylko pyszny i słodki dodatek do dań i napojów- to również prawdziwa bomba witaminowa, dlatego też powinniśmy wprowadzić go do naszej diety. Miód działa jak naturalny antybiotyk- skutecznie walczy z przeziębieniem, grypą i chorobami bakteryjnymi.Zawarte w miodzie substancje regulują również pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.Dowiedz się również, co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych. Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, są najcenniejsze.

miód
02.06.2022 17:37 Jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy? Potrzebujesz 1 przedmiotu

Czy wiesz, jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Do tego celu potrzebujesz tylko jednego przedmiotu. Sięgnij mianowicie po zapałkę, a wkrótce przekonasz się, czy kupiłeś naturalny, pszczeli miód. Poznaj też inne, sprawdzone sposoby na rozpoznanie fałszowanego miodu. Miód jest niezwykle zdrowym produktem, po który bardzo chętnie sięgamy. Niestety nie należy do najtańszych. Z tego powodu dla wielu osób atrakcyjna cena miodu jest bardzo kusząca. Nie zawsze jednak kryje się za nią prawdziwy, pszczeli produkt. Sprawdź, w jaki sposób poznać, czy miód jest prawdziwy.

Jak zrobić domowy miód z mniszka?
10.05.2022 19:33 Jak zrobić domowy miód z mniszka?

Miód z mniszka lekarskiego jest drogim produktem, jednak z łatwością przygotujesz go samodzielnie za grosze. Miód ten jest jednym z najzdrowszych produktów. Dodaj go do herbaty lub posmaruj kromkę chleba, a pozytywne efekty poczujesz od razu. Jak zrobić domowy miód z mniszka?Miód z mniszka lekarskiego słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. To jeden z najlepszych i najzdrowszych gatunków produktu. Miód z mleczy możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy, że wybierzesz się na spacer na łąkę z dala od dróg, aby zebrać mlecze.Miód z mniszka lekarskiego, ze względu na warunki klimatyczne i geograficzne, jest drogim, unikatowym i trudnodostępnym produktem. Masowa produkcja tego rodzaju miodu jest trudna, stąd wysoka cena. Do przygotowania miodu w domowych warunkach potrzebujesz wyłącznie zebranych kwiatów, kilograma cukru i soku z dwóch cytryn. Samodzielnie przygotowany produkt z mniszka lekarskiego jest równie smaczny, zdrowy i naprawdę tani.Z mniszka przygotujesz również domowy syrop- tu poznasz przepis na syrop z mniszka lekarskiego, jest idealny na przeziębienie, grypę i choroby górnych dróg oddechowych.

Zachwycająca lemoniada z rabarbaru
07.05.2022 22:54 Zachwycająca lemoniada z rabarbaru. Idealna na majówkę

Lemoniada najczęściej przyrządzana jest z cytryn. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by oprócz kwaśnego owocu użyć jeszcze innych składników. Napój z rabarbarem spodoba się każdemu amatorowi orzeźwiających kompozycji. Idealnie sprawdzi się na piknikach i spotkaniach towarzyskich. Koniecznie wypróbujcie. Lemoniada doskonale orzeźwi nas w ciepłe dni i dostarczy wielu cennych witamin oraz minerałów. Tak było na przykład w przypadku imbirowej mikstury Ewy Wachowicz. Zarówno ona, jak i proponowana dzisiaj przez nas pyszna kombinacja cytryn i rabarbaru, sprawdzą się lepiej niż niezdrowe napoje, po które sięgają Polacy. Skusicie się?

Błyskawiczne i proste ciasteczka z bakaliami
05.05.2022 19:08 Błyskawiczne i proste ciasteczka z bakaliami. Słodka chwila dla Ciebie

Ciastka owsiane są smakowitym i zdrowym deserem, po który z chęcią sięgnie niejeden smakosz. Sekretem pięknie wyrośniętego smakołyku jest proszek do pieczenia, który sprawia, że ciastka zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Koniecznie spróbujcie. Ciastka owsiane suszą delikatnym słodkim smakiem i przyjemną chrupkością. Będą znacznie lżejsze niż maślany specjał czy rarytas z maszynki, a równie pyszne. Pięknie wyrośnięte dzięki proszkowi do pieczenia i po brzegi wypełnione bakaliami łakocie przygotujecie wyjątkowo sprawnie, a z talerzy znikną błyskawicznie. Możecie je podać nawet dzieciom. Skusicie się?

sałatka z kiszonych ogórków
24.04.2022 22:49 Pyszna i łatwa sałatka z kiszonych ogórków. Sos zachwyci każdego

Chcesz przetestować nowy dodatek do obiadu? Postaw na pyszną i łatwą sałatkę z kiszonych ogórków. Ma dodatek pomidorów i cebuli, ale też sosu, który zachwyci każdego. Dzięki dodatkowi musztardy i miodu sałatka jest pełna smaku i pasuje do wielu dań.Co podać do obiadu? Często idziemy na łatwiznę i wyciągamy ze słoika kiszone ogórki. W sumie do wielu dań pasują one wprost idealnie. Jednak możecie z nich wyczarować coś mniej oczywistego, a mianowicie pełną smaku sałatkę. Poznajcie tę prostą do przygotowania propozycję.

grillowane skrzydełka
23.04.2022 13:19 Przepis na pełne smaku grillowane skrzydełka. Goście będą zachwyceni

Za chwilę rusza sezon grillowy. Zbierajcie więc najlepsze receptury na pieczone przysmaki. Proponujemy na przykład przepis na pełne smaku grillowane skrzydełka. Ich tajemnicą jest marynata z czosnku, miodu i kilku aromatycznych dodatków. Zobaczycie, że nikt nie oprze się tej potrawie. Grill od wielu lat cieszy się u nas niesłabnącą popularnością. I trudno się temu dziwić, wszak jedzenie smacznych potraw na świeżym powietrzu to czysta przyjemność. Co wrzucić na ruszt? Niektórzy sięgają po standardy takie jak kiełbasa, kaszanka czy karkówka. Wielu zwolenników mają też skrzydełka kurczaka. Można je przygotować na wiele sposobów. Jednak zawsze dobrze zrobi im marynata. Z czego ją przygotować? Z przypraw, ziół, czosnku, popularnych sosów. Poniżej podamy przepis na jedną z prostszych, ale bardzo smacznych marynat.

Jak zrobić domowy miód z mniszka lekarskiego?
23.04.2022 12:38 Jak zrobić domowy miód z mniszka lekarskiego? Przepis krok po kroku

Miód znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zebrane w spokojnej okolicy kwiaty mniszka lekarskiego doskonale nadają się do przygotowania tego produktu w domowym zaciszu. Zmieszajcie go z wodą cukrem i sokiem z cytryny, a uzyskacie bogaty w szereg witamin i mikroelementów produkt. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a korzyści ze spożywania ogromne. Miód z mniszka lekarskiego — podobnie jak inne, naturalne produkty pracy pszczół — pomoże wesprzeć organizm w przeziębieniu i wzmocnić go w okresie zwiększonych zachorowań. Regularnie stosowany pomoże w unormowaniu problemów trawiennych i wesprze procesy oczyszczania organizmu z toksyn.Przyrządzony w domu specjał nie tylko pozytywnie wpłynie na stan waszego zdrowia, ale też z powodzeniem zastąpi komercyjnie dostępne miody czy syrop klonowy dodawane potraw. Wybierzcie się na poszukiwanie pięknych żółtych kwiatów i wypróbujcie go koniecznie. Będziecie więcej niż zadowoleni z efektów.

chałwa
01.04.2022 22:06 Jak zrobić domową chałwę? Słodka chwila dla ciebie

A teraz słodka chwila dla ciebie. Powiemy bowiem, jak zrobić domową chałwę. Ten niezwykły przysmak zrobisz w 15 minut i to z zaledwie dwóch składników. Będzie zupełnie naturalny, pożywny i niezwykle słodki. Właśnie taki, jaki powinien być. Słowo "chałwa" w języku arabskim i greckim oznacza "słodycz, cukierek". I właśnie taka jest chałwa — bardzo słodka, lepka. Ten pochodzący ze wschodu łakoć robi się zwykle z nasion sezamu i miodu. Można też do niej dodać kakao, czekoladę, orzechy czy suszone owoce. Choć chałwa jest bardzo słodka, to jednak niezwykle pożywna i zdrowa. A to dlatego, że zawiera zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E i z grupy B, a także dużo magnezu, potasu, wapnia, fosforu i cynku. Nie da się jej zjeść dużo, ale kawałek tej słodyczy wyjdzie wam na zdrowie.

biała kiełbasa
30.03.2022 12:31 Wielkanocna biała kiełbasa w sosie musztardowo-miodowym. Po prostu idealna

Zastanawiasz się co podać na świąteczne śniadanie? Może będzie to wielkanocna biała kiełbasa w sosie musztardowo-miodowym? Jest po prostu idealna, więc z pewnością zachwyci całą rodzinę. Aby ją przygotować, trzeba tylko wymieszać cztery proste składniki, zalać nimi kiełbasę i wstawić całość do piekarnika. Jak Wielkanoc, to biała kiełbasa. Może być serwowana w żurku lub pieczona, jak kto lubi. Jeśli jednak macie wątpliwości co do kiełbasy pieczonej, to z pewnością przekonacie się do niej, gdy upieczecie ją w smakowitej mieszance. Wystarczy połączyć musztardę, miód, masło i kmin rzymski i powstałą miksturą zalać białą kiełbasę. Po upieczeniu kiełbasa będzie miała wyrazisty smak i zachwyci wszystkich swoją soczystością.

miód
25.03.2022 22:54 3 największe mity na temat miodu

Miód ma stałe miejsce w naszej kuchni. Wyrób pracy pszczół cieszy się od lat niesłabnącą popularnością i jest popularnym składnikiem wielu potraw. Niestety okazuje się, że wokół tego produktu narosło sporo mitów.Niektóre z nich są niemal przekazywane z pokolenia na pokolenie! Całe szczęście eksperci rozprawili się z kilkoma błędnymi przekonaniami na temat miodu. Niektóre ich wnioski mogą wprawić w osłupienie!Czy miód należy jeść drewnianą łyżką?Nasze babcie zawsze nabierały miód za pomocą drewnianej łyżki. Dawniej uważano, że kontakt z metalem sprawia, że płyn traci swoje cenne właściwości. Okazuje się, że nie była to prawda.Wprawdzie miód charakteryzuje się kwaśnym odczynem o średniej wartości pH 3,9, ale nie grozi mu proces korozji metalowej łyżki. Owszem na metalu mogą pojawić się odbarwienia, ale tylko wtedy gdy zanurzyłbyś w słoiczku miodu łyżkę na kilka tygodni. Czy skrystalizowany miód nadaje się do wyrzucenia?Na początku miód jest płynny. Jednak, jeśli kupiony przez Ciebie produkt jest naturalny, to po pewnym czasie zaczyna się tak krystalizować. Nie ma w tym nic przypadkowego, produkt ten składa się w 70 procentach z cukru i w 20 procentach z wody.Częste otwieranie słoika sprawia, że woda zaczyna odparowywać i powstaje mocno nasycony roztwór cukru. Wiele osób wyrzuca skrystalizowany miód i niestety popełnia ogromny błąd. Ten sygnał świadczy tylko o tym, że kupiliśmy doskonałej jakości produkt. Niestety często padamy też ofiarą innego szkodliwego mitu.Czy miód się nigdy nie psuje?Podczas gdy jedna grupa osób pozbywa się skrystalizowanego miodu, druga uważa, że ten produkt się nie psuje. Jest to jednak spory błąd. Gdy przechowujesz miód w nieszczelnym pojemniku, może on absorbować wilgoć z otoczenia, co w rezultacie sprawia, że rozpoczyna się w nim proces fermentacji. Dlatego, zawsze należy upewnić się, czy słoik z miodem jest odpowiednio mocno zakręcony.Zainteresował Cię artykuł? Polecamy również nasz tekst o tym dlaczego warto zjeść łyżeczkę miodu przed snem oraz jak sprawdzić jego jakość.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?Zupa szczawiowa w nowej odsłonieSłodka oferta Biedronkiźródło: wp.pl /zywienie.abczdrowie.plZapraszamy na nasz Instagramundefined undefinedundefined

kurczak teriyaki
25.03.2022 22:52 Filety z kurczaka w sosie teriyaki. Przepis na proste, japońskie danie

Słowo „teriyaki” oznacza technikę kulinarną wywodzącą się z Japonii. Polega ona na gotowaniu lub pieczeniu mięs i ryb w specjalnej marynacie. Sos zawiera dużą zawartość cukru, dzięki czemu karmelizuje się i tworzy lśniącą powłokę na potrawie. Stąd nazwa „teriyaki” pochodząca od japońskiego słowa „teru” – błyszczeć.

midownik orzechowo-kajmakowy
25.03.2022 22:52 Przepyszny, słodki miodownik kajmakowo-orzechowy - najlepszy przepis

Prastare podania mówią o tym, że miodownik jest ciastem obrzędowym. Twierdzi się, że ciasto wyrabiano niedługo po narodzinach córki i pozwalano mu leżakować w piwnicy przez lata – wypiekano je dopiero podczas jej zamążpójścia.

owsianka
20.03.2022 01:00 Jakich dodatków nie dodawać do owsianki? Zepsują jej smak i walory zdrowotne

Za chwilę śniadanie. Możesz na nie przygotować superzdrową owsiankę. Musisz jednak wiedzieć, jakich dodatków nie dodawać do owsianki. Te składniki nie tylko zepsują jej smak, ale przede wszystkim obniżą jej walory zdrowotne. A przecież po tę prostą potrawę sięgamy z myślą o jej licznych walorach.Owsianka jest jedną z najpopularniejszych potraw serwowanych na śniadanie na całym świecie. To dlatego, że jest prosta do zrobienia, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Płatki owsiane są bowiem skarbnicą składników odżywczych, które są potrzebne naszemu organizmowi. Dlaczego płatki owsiane są takie zdrowe? Dostarczają błonnika, który poprawia przemianę materii, a także działa osłaniająco na ściany przewodu pokarmowego. Dodatkowo daje nam na długo uczucie sytości. Poza tym zawiera pełnowartościowe białko, podobnie jak mięso, a także cenne kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny.Poza tym owies jest też skarbnicą witamin z grupy B, a także witamin A, E i K oraz magnezu, cynku, wapnia, fosforu, manganu i żelaza. Za ich sprawą korzystnie wpływa na układ nerwowy, pracę serce i skórę. Ma też zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Jak widać, lista jego dobroczynnych składników jest naprawdę długa i warto z niej skorzystać. Dobrze jednak przy tym nie wzbogacać owsianki składnikami, które mogą obniżyć jej wartość odżywczą.

kawa
14.03.2022 01:00 Zaskakujący przepis na pyszną kawę. 3 dodatki wydobędą z niej co najlepsze

Dziś podamy wam zaskakujący przepis na kawę. Trzy składniki zamienią ją bowiem w cudowny napój o niezwykłych właściwościach. Taką kawę można będzie pić nie tylko dla przyjemności, ale też dla korzyści, jakie przyniesie twojemu organizmowi. Aromat kawy potrafi obudzić i poprawić nastrój. Jednak kawa, to nie tylko smak i zapach, ale też mnóstwo działań korzystnych dla twojego organizmu. Większość osób ceni kawę, za jej właściwości pobudzające i fakt, że potrafi szybko dodać energii. Poza tym poprawia koncentrację i usprawnia procesy myślowe. Jednak kawa potrafi o wiele więcej.

śledzie
14.03.2022 01:00 Zachwycające, lekko orientalne śledzie z imbirem i miodem. Alternatywa dla tych w oleju i śmietanie

Szukacie alternatywy dla śledzi w oleju i śmietanie? Wypróbujcie przepis na zachwycające, lekko orientalne śledzie z imbirem i miodem. Są doskonale zbalansowane, bo łączą w sobie smak słony, słodki i pikantny. Takie śledzie świetnie sprawdzą się jako przekąska lub zimna przystawka. Śledzie to bardzo popularne, a zarazem niezwykle zdrowe ryby. Należą bowiem do tłustych ryb morskich, które są bogate w cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Najbardziej wszechstronne w użyciu są śledzie solone, a w zasadzie filety śledziowe. Po ich wymoczeniu i usunięciu z nich części soli, można je łączyć z przeróżnymi dodatkami. My zestawiliśmy je z pikantnym imbirem i słodkim miodem. Efekt jest rewelacyjny.

Chleb na miodzie
13.03.2022 01:00 Chrupiący domowy chleb z dodatkiem miodu. Nikt mu się nie oprze

Tajniki wypieku chleba w domu w żadnym wypadku nie są skomplikowane - wystarczy odrobina cierpliwości i bochenki wychodzić będą idealnie. Jeśli chcesz nadać pieczywu wyjątkowego aromatu, dodaj do ciasta miód. Dzięki jego słodyczy chleb uzyska również bardziej chrupiącą skórkę po upieczeniu. Chleb w dzisiejszych czasach rzadko jest pieczony własnoręcznie, ponieważ znacznie łatwiej jest po prostu wyjść do sklepu i kupić gotowy. Domowa wersja jest jednak znacznie smaczniejsza, a także dokładnie wiadomo, co zostało do takiego chleba dodane.

Ciasteczka owsiane
13.03.2022 01:00 Szybkie i zdrowe ciasteczka owsiane z bakaliami. Idealne do wieczornej herbaty

Idealnie chrupiące ciasteczka wcale nie muszą być kaloryczną bombą - poniższe ciasteczka owsiane z bakaliami są tego doskonałym dowodem. Dzięki posłodzeniu ich 5 łyżkami miodu można zrezygnować z dodania do nich niezdrowego cukru. Wystarczy, że podasz je do stołu, a znikną z talerza w kilka sekund. Najlepiej smakują z kubkiem herbaty, w której można je maczać.Ciastka owsiane niektórym mogą kojarzyć się z czymś niesmacznym, jednak w praktyce jest zupełnie inaczej. Mieszanka bakalii zapewnia, że każde ciasteczko będzie miało idealny i intensywny smak. Miód, jak podaje portal medicover, wykazuje działanie antybakteryjne, obniżające ciśnienie i poprawiające metabolizm. Dlatego posłodzenie nim ciastek jest zawsze najlepszym wyborem.